Pitääkö vieraan koirapelkoa kunnioittaa?

Morjens kaikille. Olin äskettäin kylässä maalla, jonne oli otettu kaksi isoa koiraa. Tullessamme pihaan koirat hyppivät meitä vasten, minkä vuoksi välttelin niitä. Pysyttelin koko vierailun ajan niin kaukana, että koirat eivät päässeet minuun kiinni. Koirat olivat kiinni hyvin pitkän narun päässä. Niiden kannalta oli tietenkin hyvä, että ne saivat liikkua isolle alueelle. Mutta oli suunnattoman ärsyttävää, kun paikan emäntä ihmetteli pelkoani eikä tehnyt mitään koirien hyppelyn estämiseksi. Isäntä sentään yhdessä vaiheessa piti koiria kiinni, kun kävelimme autolle. Mitä mieltä olette? Jos kyläpaikkaan, jossa on koira, tulee koiria pelkäävä vieras, pitääkö isäntäväen kunnioittaa koirapelkoa? Vai pitäisikö vieraan ymmärtää pysyä poissa tuollaisista paikoista?

5.8.2014
odottaja
odottaja

Mä en koskis vieraaseen koiraan, oli se sit hymyilevä tai ei. Niistä ei koskaan tiedä. Siinä tapauksessa koskisin, jos omistaja ei olisi paikalla ja koira vaikka tekisi lapselle jotain. Meilläkin, kun välillä omakotialueella jonkun koira voi olla meidänkin pihassa.
Mut en kyllä ihan herkästi lähtis koskemaan tai komentamaan.

7.8.2014
carata
carata

Tulikin yllättävän paljon vastauksia, kiitos kaikille! Tässä koirat siis olivat kytkettyinä hihnaan, mutta todella pitkän hihnan päässä. Siitä olen kyllä iloinen, että meidän lapset eivät pelänneet niitä. Yhdessäkin vaiheessa, kun jouduin menemään taloon sisälle vessaan, lapset ottivat koiria kaulapannasta kiinni, niin ne eivät tulleet luokseni. (Vähän kyllä menivät roolit sekaisin, kenen pitäisi olla turvana kellekin!)

7.8.2014
odottaja
odottaja

Kyllä nuo meidän hevosetkin hieman kieroon kattoo jos joku vieras menee laitumelle pomppimaan varsinkin nyt kun on varsat. Mutta esim. Mun 2v poika on niille johtaja joka tuo niille ruokaa niin kyllä siellä rivissä odotetaan kun poika tulee laitumelle. Ja jopa paljon nätimmin kuin jos mulla ei ole poikaa mukana. En tietenkään päästä poikaa sinne yksin mutta jopa varsat ja ori tietää että poika on niille pomo.. tammat vielä sen et on lapsi, mitä pitää varoa enemmän kuin aikuista. (Meillä vanha tamma meni aidan viereen vahtimaan aina kun poika vauvana nukkui rattaissa aidan toisella puolella ja mä menin pois hevosen näköpiiristä, koska laumassa johtaja voi jättää alempiarvoidet vahtimaan lasta petojen varalta. Kun poika heräs, hörisi heppa ennenkuin itkuhälyttimestä mitään kuului). Kenellä kävisi mielessä mennä komentamaan 500kg painoista vierasta eläintä? koira on kuitenkin peto.. Ja laumakäyttäytymismalli sama.. Meidän ori ei siinä vaiheessa kauaa mieti mitä tekee kun on selkäänsä joskus saanut. Itse loin siihen suhdetta useamman kuukauden jotta meillä on arvojärjestys selvä ilman mitään konflikteja.. eläimet käyttäytyvät reagoimalla eivät kykene suunnittelemaan toimintaa toisin kuin ihmiset.

6.8.2014
teeko
teeko

tottakai pitää kunnioittaa! asiatonta ja typerää käytöstä tuommonen... terveisin koiranomistaja.

6.8.2014
Halinalle19
Halinalle19

siinä olet Jenkku ihan oikeassa! Ja koiralla on stressitaso matalalla ja hyvä olla kun johtajuusasemat laumassa on selvät. koira tekee itse päätökset kun se kokee ettei sillä ole johtajaa.. (koskee kaikkia laumaeläimiä) mutta laumanulkopuolelta jos joku tulee komentamaan, se on koiralle hämmentävää. Miksi hänellä olisi yhtäkkiä syytä kunnioittaa hänen kotiinsa tulevaa tunkeilijaa? Mun mielestä koiran ei tarvii totella vieraita, mutta kyllä mä omalta koiraltani odotan myös, jotta se sen kestää. Sitä myös tarkoitan, että ei kannata ihmetellä jos vieraan koiran reaktio onkin se, että näyttää hammasta (terve koira ei myöskään pure varottamatta) ja sitä et käykö koskaan mielessä et sillä voi pilata kesken olevan koulutuksen? (Yleensä siihen pisteeseen kun tullaan et vieras komentaa niin omistajan pitää jo puuttua) mä oon joutunut kitkemään koiralta niinkin yksinkertaisen asian kun rapsutusten kerjäämisen tökkimällä pois, siksi että kaikki vieraat rapsutti kun se varovasti nenällä tökki.. Mä en voi sietää että koira käskee mua tekemään jotain vaan teen jos itse haluan. Ja ehdottomasti teillä on syytä sanoa koiran omistajalle asiasta jos teidän täytyy kylään mennessä niitä komentaa

6.8.2014
teeko
teeko

Mun mielestä tiituli toimit täysin oikein tuossa tilanteessa. . Mä en ymmärrä sitä, miksi jotkut ei tee töitä koiriensa käyttäytymisen suhteen. Itse kysyn aina koirien käyttäytymisestä jos olen uuteen koirakotiin menossa kyläilemään, koska en luota vieraisiin koiriin yhtään. Kun koirat on kunnolla tulleet tutuiksi ohjaan niitä varovasti omalla käytöksellä juuri lapseni takia, k jonka tähden ymmärrän srallaa hyvin! ! Mutta ohjaan kyllä vaivihkaa keskustelut myös sen koiran käyttäytymiseen myös jos siinä toiminnassa ei ole päätä eikä häntää.. Meillä oli kans pitkään iso työ nykyisen koiran kanssa oppia vieraiden tervehtiminen ja käskyn alle otin siksi aikaa että ihmiset pääsee rauhassa sisään. Sen jälkeen pyysin vieraita käydä vähän silittämässä, joten tervehtiminen oli hoidettu (=koira siis myös haistoi ketkä tuli) ja koira myös oppi, jotta maate odottamalla saa silityksiä=ei ole tarvetta rynniä luo, koska sillä ei mitään saavuta. jos sylivauvoja tulee kylään, menen koiran kanssa varovasti vauvan luo kun vauva on äitinsä sylissä päässyt rauhassa esim sohvalle istumaan. Tämä siksi että tuo meidän narttu hoitaisi kaikkien vauvat nykyään jos saisi ja stressaantuu ihan älyttömästi jos ei pääse katsomaan että se nyytti on vauva ja sillä on äiti mukana. nuuhkasee varovasti aina jalkapohjaa ja peppua ja sit menee omaan paikkaan aina maate missä pysyy sit tyytyväisenä vaikka koko päivän. Ja tuo oma paikka. . Se on koiran turva, jonne ei mene kukaan, ei oma lapsi, eikä vieraat. Siksi, että sinne voi koira mennä "stressi pakoon" jolloin kaikki tilanteet pysyy hallinnassa ja kaikilla on hyvä olla meidän vanha koira oli ihan kymppi. iso musta sakutyttö, joka rakasti ihan kaikkia, varsinkin lapsia. Se päästi ensin kaikki sisään. Sitten rauhallisesti hivuttautui ihmisten jalkoihin silitettäväksi. sitä rauhallisemmin, mitä enemmän ihmistä jännitti. Lapset aina rohkaistui sen kanssa ja se nautti yli kaiken lasten seurasta. Sitten kun väsyi se meni aina keittiön pöydän alle nukkumaan. Se miksi niin kärkkäästi tästä puhun, on se, että ihmiset ymmärtäisi sen vastuun mikä eläimen mukana tulee, mutta kaikki ymmärtäisi myös arvostaa sitä eläintä. Jos se ei osaa olla, se ei ole koiran vika, vaan sen omistajan. Ja vinkkinä, jos koira sinua tai lastasi vastaan hyppii, niinku nki jo sanoi käännä sille selkä, nosta vaikka jalka eteen, jotta se ei pääse hyppäämään päin. Se vieraan kieltäminen vain nostaa koiean stressitasoa siinä tilanteessa, jolloin käytös vaan pitkittyy ajan kanssa ja kuriin saaminen on vielä vaikeampaa. . Ja omistajaa voi aina pyytää viemään koiraa pois ja vaikka sanoa että jännittää niin se pitäisi kyllä ymmärtää ilman loukkaantumista..

6.8.2014
teeko
teeko

niin pitää kunnioittaa ja se on nimenomaan omistajan velvollisuus ja vastuu. .

5.8.2014
teeko
teeko

se ei ole kasvatuksesta kiinni miten koira reagoi vieraan asettamaan paineseen vaan siitä että se on eläin, jolla on lauma ja reviiri..

5.8.2014
teeko
teeko

En tarkoittanut itse ainakaan pentuja vaan ihan oikeasti pieni kokoisia aikusiia koiria. Pentuna pitäisi todellakin opettaa koiralle tavat. Mä olen elämäni aikana yhden kouluttanut ja vastoin tahtoani, opetin koiran olemaan pissaamatta sisälle laittamalla aina koiran kuonon siihen pisulammikkoon. Oli se sitten oikein tai ei, se toimi. Mies tätä teki usein, mutta pakko sitä oli munkin tehdä. Koira nylkytti elämänsä ainaka kerran jalkaa ja jonkin vertan hyppi pienen koon takia. Mutta ei tosiaan hyppinyt vieraiden päälle ja teki kyllä käskystä sen mitä piti, eli istui ja poistui jos niin halusimme

5.8.2014
carata
carata

hyvä mushu!:)

5.8.2014
teeko
teeko

ja koska pentujen annetaan hyppiä pienen koon vuoksi se koira on silloin oppinut että se saa sen tehdä ja hyppii myös kun kasvaa. . pientä koiraa kuuluu mennä vastaan kyykkyyn. naamaa ei koiran tarvitse haistella

5.8.2014
teeko
teeko

Mulla on iso koira ja ei kyllä hypi. . Siis jenkku.. sä saatat pelata jopa hengelläs jos vierasta koiraa komennat! sä et kuulu sen laumaan ja se kokee saattaa kokea sut uhkana kun tunget sen reviirille. laukaiset omalla käytökselläsi silloin sen puolustus vietin, etkä kyllä kunnioittaa sitä k koiraa sillon millään tavalla. .. Kyllä meilläkin on pitkä tie käyty tämän koiran kanssa jotta hyppiminen on nuorena saatu hallintaan. ja se vaatii myös sen että vieraat jotka sen koiran tapaa käyttäytyvät sitä kohtaan kuin se olisi ilmaa. Kaikki muu käytös vieraalta on huomioimista kehottaa koiraa jatkamaan toimintaansa (=hyppimistä) koska se saavutti sillä haluamansa (=huomion) ja myös negatiivisen huomion saavuttaminen on koiralle saavutus!

5.8.2014
teeko
teeko

Mä en tykkää isoista koirista ja joissain määrin myös välttelen niitä. En nyt sano, että pelkäisin, mutta juurikin sellainen ison koiran päälle hyppiminen ei ole ainakaan mun mukavuus alueella. Pieni koira saa niin tehdä, koska se ei yltä alhaalta haistelemaan.
JOS pienikin koira hyppisi lapsen päälle, niin käskisin pitämään koiraa kiinni tai kieltämään tai poistamaan koiran siitä missä ollaan.

Jos minulla olisi koira, huolehtisin sen niin, ettei se häiritsisi vieraitani. Etenkään JOS vieraat koiria pelkäisi. Näin toivoisin minullekin tehtävän.

5.8.2014
carata
carata

Riippuu hihnan pituudesta.

Ymmärsin aloittajan tekstistä, että hihna oli tosi pitkä eli varmaankin salli koirien temmeltää lähes koko tontilla jos kerran pääsivät hihnassa hyppimään päin tulijoita.

5.8.2014
misukka
misukka

Täytyy ottaa mun mielestä huomioon mutta jos koirat on kytketty ne myös yleensä pystyy kiertämään

5.8.2014
teeko
teeko

Minusta osoittaa huonoa käytöstä, jos ei toisen pelkoa mitenkään huomioi.

Mun mielestä koira pitäisi myös kouluttaa siten, ettei päin hypitä. Koska jos oman perheen lapsetkin jää jalkoihin, niin ei se kivaa ole. Ite en tykkää, että koirat hyppii päälle. Ja lohkesi multa hammas tuossa kesällä kun kaverin koira on niin kohkaaja ja just hyppii päälle.

Ite ilmotin isännälle, että meidän koirat ei sit hypi päin, kun sellainen tähän taloon joskus tulee.

Koira ei siitä kärsi jos sitä pitää vähän tiukemmin kiinni tai toisessa huoneessa kun kylään tulee koirapelkoinen.

5.8.2014
misukka
misukka
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...