Synnytys kohta ja paniikki iski

En ole käynyt synnytysvalmennuksessa. Siellä olis ollut muitakin ja mulla on sosiaalistentilanteiden pelko just tämmösissä ryhmä jutuissa varsinkin saan paniikkikohtauksen. Niin en mennyt. Nyt kuitenkin huolestuttaa, kun ensimmäistä kertaa synnytän ja en tiedä mitään, eikä ole ketään tuttua joka voisi neuvoa. Onko teillä hyviä vinkkejä ponnistukseen? Mikä on paras asento tai hengitystekniikka. Miten ilokaasu toimii? Miltä ne repeämät tuntuu jos tulee? Miksi sanotaan, että synnytyksen jälkeen on kivuliasta käydä vessassa? Miten vauvaa autetaan jos sen vointi huononee synnytyksen aikana? Milloin on liian myöhäistä tehdä Sektio? Miten vauvan vointia seurataan synnytyksen aikana? Annetaanko vauva heti syliin ja sitten vasta leikataan napanuora ja puhdistetaan? Voiko Helsingin kättärillä olla vedessä ennen ponnistusvaihetta? Miten jos tulee isompi tai pienempi vessahätä, miten pidättää kun pitää ponnistaa? Tai miten pidätellä ilmavaivoja? Mitä lihaksia synnytyksessä käytetään? Voiko kätilö olla ilkeä ja ei esim tukea välilihaa ja antaa mun revetä pahasti? Jos olette pyytänyt perhehuonetta oletteko saanut? Missä kuljetitte lapsen kotiin, jos teillä ei ole autoa ja menette taksilla kotiin, sylissä vai vaunun kopassa tai missä piditte vauvaanne?

25.7.2014
kasvammeyhdes
kasvammeyhdes

B Streptokokki seulontaa ei tehdä Suomessa kaikilla paikkakunnilla. Eikä se ole pakollista. Ei ainakaan vielä. En kyllä ymmärrä miksi, koska äsken lukemani THL:n artikkelin mukaan 1990-luvun lopulta 2000-luvun lopulle on vastasyntyneiden sairastuvuus vähentynyt 1,7%:sta 0,3%:een tuhatta vauvaa kohti. Merkittävä ero siis.

Jotkut paikkakunnat ovat ottaneet käytännökseen, että testataan kaikki. Monella paikkakunnalla testattiin vain osa. Toiminta ei siellä ollut määrätietoista ja johdonmukaista, joten se oli koettu hankalaksi. Eli ilmeisesti piti olla oireita, jotta testi otettiin.
Se, että vauva saisi tartunnan ja pahimmassa tapauksessa vammautuisi tai kuolisi, on mun mielestä aika iso hinta siitä, että yhtä testiä ei voi ottaa.

25.7.2014
carata
carata

Sotken nyt ketjua ja vastaan Pigletille,että
1lääkäri vaan ollu mullakin vko 25 ja sokerirasitus oli samoilla
viikoilla tuon edellisen vaivan ison koon takia.
Mutta ei kai näitä lääkäreitä,streptoja yms sitten missään
virallisissa määräyksissä oo sanottu että pitää tehdä
tai olla tietty määrä kun vaihtelee niin paljon
kunnittain,toki se hyvä ois kun joka paikassa tutkittas
samat jutut:/

25.7.2014
huiskutin
huiskutin

Ninnup, jos lastani olisi hoidettu noin, että ei olisi maitoa annettu ja lapsi olisi selkeän hoitovirheen takia lähtenyt kuivamaan, olisin tehnyt valituksen. Selkeästi siellä on ollut teitä hoitamassa ihmisiä, jotka eivät ilmeisesti ole ajatelleen teidän perheen parasta. Jos sinulta on tullut maitoa, olisit voinut lypsää sitä ja tytölle sitä olisi voinut antaa vaikka ruiskulla tai hörpyttäen.
Vastasyntyneen mahalaukku on samankokoinen kuin marmorikuula, paljoa sinne ei siis mene, mutta tuon 5ml olisi voi ut aivan hyvin antaa muutenkin, kuin imettäen.

25.7.2014
carata
carata

Olen ollut ennen lapsia töissä keskussairaalassa synnyttäneiden vuodeosastolla, eli siellä, minne äidit tulevat suoraan synnytyssalista vauvojen kanssa. Matkan varrella käynyt kuitenkin läpi myös neuvolaa, päiväkoteja ja synnytyssaleja, on sitä tullut oltua myös vastasyntyneiden teholla hetki. Mutta koosteena siis, äitiyspoliklinikalla :))

Jos äiti haluaa, saa salista hämärän, eli kaikkia valoja ei tarvitse pitää päällä. Itse olin omissa synnytyksissäni halunnut hämärän salin, koska en halua, että lapsi joutuu tulemaan heti kirkkaisiin valoihin. Eli pienet valot on olleet, mutta ei kaikkia kattovaloja.

Välilihan hierontaa ja öljyämiseen uskon Bio Oilin olevan ihan ok. Kannattaa tietenkin tarkkailla alapäätä sen jälkeen. Bio Oilissakon taisi olla jokin hajuste, eli allergiset reaktiot on mahdollisia. http://www.bebesinfo.fi/sivu.php?artikkeli_id=28 Tuon linkin takaa löydät hieronta ohjeet.

Isä on yleensä se, joka katkaisee äidin ja lapsen välisen siteen eli tuon napanuoran. Isä osallistuu näin synnytykseen ja ottaa ns.vauvan vastaan. Kukaan ei isejä pakota leikkaushommiin, mutta usein kysytään, että "haluaako isä leikata". Pakko ei tietenkään ole, mutta moni sen haluaa tehdä. Jotkut kätilöt tökkää vain sakset käteen ja sanoo mistä leikataan, mutta JOS isä tietää jo etukäteen, että ei halua leikata, niin siitäkin voi kertoa ennakkoon.
Ja vaikka isä ei napanuoraa katkaisisi, niin isä voi osallistua vauvan punnitukseen, mittailuun ja kylvetykseen.

Vauvaa seurataan ja jos vauvalla alkaa olla merkkejä hapenpuutteesta, eli juurikin vaikka sydänäänien laskua, niin kyllä sut pidetään tilanteen tasalla ja kerrotaan, jos pitää ponnistaa vauhdilla tai mennä sektioon.
Repeämiä voi jonkin verran ehkäistä sillä välilihan hieronnalla ja öljyämisellä, mutta tehokkainta se olisi, jos sen aloittaisi n.6vko ennen laskettua aikaa. En tiedä, onko siitä oikeasti hyötyä. Itse en ole sitä tehnyt, mutta voisin kuvitella, että se voisi hieman auttaa paikkojen venymistä, kun vauva syntyy.

Ponnistaessa ei kannata edes yrittää pidättää, koska et saa ponnistettua vauvaa ulos niin, että pidättäisit samalla kakkaa. Vauva työntää kaiken tieltään. Oli se sitten ilmaa tai kakkaa.

Mulla on ollut kahden lapsen kanssa tuo streptokokki. Ensimmäisen testi oli otettu pissasta, eikä mulle oltu kerrottu tuloksia. Tiesin olevani strepto b positiivinen vasta synnyttämään mennessä. Vauvalle ei aiheutunut kuitenkaan mitään vaaraa, koska sain antibiootteja synnytyssalissa ja vauva syntyi niin, että ne ehti vaikuttamaan.
Toista odottaessa kerroin neuvolassa, että mulla oli toi ja näin ollen testit tehtiin jo hyvissä ajoin ennen synnyttämään menoa. Tälläkin kertaa mulla oli tuo streptokokki ja sain siis taas antibioottia salissa. Vauvalle ei tullut mitään.

En käsitä, miten voi olla paikkakuntia, joissa sitä ei testata edes synnyttämään mennessä ja sitten ihmetellään, kun vauva saa tulehduksen ja on teholla tarkkailussa. Hö. Naurettavaa, että pieniä ihmisiä ei arvosteta sitäkään vertaa, että äidiltä otettaisi pissanäyte tai pyöräytettäis pumpulipuikolla alapäästä. En tajua.
Siinä missä narkkareille jaetaan neuloja ja välineitä, niin tälläistä ei testata. Keneltä sekin olisi pois. Jos jostain pitää säästää, niin ei tälläisestä :(

Ja streptokokki ei valitettavasti oireile välttämättä mitenkään. Itselläni se oli esim.täysin oireeton. Kannattaa siis itse vaatia testiä, kun menee synnyttämään.

25.7.2014
carata
carata

Ja mun mies ei oo leikannu napanuoraa kun
ei ole halunnut:)Eli ei se pakko ole:)

25.7.2014
huiskutin
huiskutin

Ei täällä Keski-Suomessakaan oteta tuota
streptoa,ei ole edes puhuttu koko asiasta vaikka
mulla la ihan kohta:)Kukaan ei voi tietää
miten synnytys kelläkin etenee,joten avoimin mielin
sairaalaan kun aika koittaa ja kyllä ne kätilöt tarjoaa kivinlievityksiä yms
Ite oon joka ilta pyörittäny tuota toiveita synnytykseen lappua,
en keksi yhtään mitä siihen rustaisin..tämä jo viides synnytys
ja joka kerta ollu erillainen kokemus..puudutteita en halua,2nuorinta syntyny luomuna mutta mistäpä tietää jos mieli muuttuukin:)
Ei kyllä yhtään houkuta synnytys,mutta pakko kai tämä on ulos
jotenkin saada:D

25.7.2014
huiskutin
huiskutin

Hus alueella ei oteta streptokokkia kuulemma ollenkaan kun just kysyin siitä neuvolassa. Se on kuulemma THL:n suositus mutta HUS päätetty ettei sitä oteta.

25.7.2014
Jopster
Jopster

Mutta mulla ei ole testattu ja viikkoja tuplasti enemmän kun 20. Kai ne testaa sen synnyttämään mennessä?

25.7.2014
kasvammeyhdes
kasvammeyhdes

Ninnup missä vaiheessa testattiin sitä streptokokkia vai mikä sen nimi on? Ottaako ne testin synnytykseen mennessä? Ja millainen se testi oli, virtsatesti?

25.7.2014
kasvammeyhdes
kasvammeyhdes

Kiitos paljon tuntuu vähän varmemmalta kuulla kokemuksia muilta. Ja kiitos nki91 :) Mitä työtä muuten teet carata, kun tiedät kaikki nämä jutut? En ajemmin ajatellutkaan, että voisin vuokrata sen turvakaukalon. Kiitos vinkistä. Miten carata kun sanoit tosta hämärästä salista, saako sitäkin toivoa? Ja siitä öljyämisestä käykö Bio oil? Muuten vähän hassu kysymys, mutta miksi mies ylensä laitetaan leikkaamaan napanuora? Mikä siinä on se juju? Osallistuminen jollain tapaan vai? Mun mies ei oikein itsekkään ymmärrä sitä, mutta en tiedä kattooko kätilöt sitten vähän hassusti jos mies ei sitä leikkaa. Vitsit kun mietityttää ja jännittää. Eniten pelottaa, että vauva kärsii hapenpuutteesta tai, että itselle tulee pahat repeämät ja menetän pidätyskyvyn. Toivottavasti menee yhtähyvin kuin teillä on mennyt.

25.7.2014
kasvammeyhdes
kasvammeyhdes

Tuossa joillain oli katetroitu, kun ei ollut pissa tullut. Meidän paikkakunnalla kanssa katetroidaan, jos äiti ei saa synnytyksen aikana pissattua ja rakko on täynnä. Jos näin ei tehdä, on vaarana se, että rakko venyy. Venyminen taas voi aiheuttaa sen, että synnytyksen jälkeen pissa hätä tulee vasta sitten, kun rakko on täynnä ja koska se on suurentunut, voi pissahätä tulle vain 1-2x vuorokaudessa. Lisäksi jos imettää, voi olla, että pissahätää ei tule ollenkaan.

25.7.2014
carata
carata

Kirjoittaja on poistanut kommentit.

25.7.2014
carata
carata

Mäkään en ole käynyt synnytysvalmennuksissa, enkä edes sairaalaan tutustumassa, mutta mä en kokenut niitä tarpeelliseksi, koska työni painottuu sinne.
En kuitenkaan näkisi kaikkien äitien tarvitsevan sitä. Vertaistukea ja muita odottajia sieltä tietenkin saisi ja mahdollisesti voisi ystävystyä, mutta jotkut kokee sieltä saaman tiedon turhana ja moni on kokenut synnytysvalmennuksen painostavana, koska jotkut on ollut selkeästi suunnattu esim.pariskunnille.

Ponnistusasennoista voit kysyä kätilöltä, kunhan synnyttämään pääset. Netistä voit katsoa asentoja valmiiksi ja sanoa, jos jotain et halua ehdottomasti kokeilla. Ponnistaa voi seisten, kyljellään, kontillaan, puoli istuvassa asennossa sekä vaikka jakkaraa tai puolapuita apuna köyttäen, riippuen tietenkin sairaalasta. Itse olen kaikki saanut maailmaan puoliksi istuen ja kyljellään. Maan vetovoimaa kannattaa käyttää hyödyksi, eli selälleen ei kannata olla!

Hengitystekniikkaa kannattaa harjoitella kätilön kanssa. Paniikki hengittäminen, eli sellainen koira läähätys ei ole tehokasta. Ilokaasu maski auttaa joitain hengittämisen kanssa, eli jos ilokaasu ei ole sinun juttusi, voit pyytää avuksi pelkän maskin, johon hengittää. Näin muistat hengittää syvään aina silloin kun supistus tulee. Mitä rennompana kroppa on, sitä paremmin paikat pääsee aukemaan ja vauva ns.liukuu alaspäin.

Jotkut tykkää ilokaasusta. Joillekin se aiheuttaa huonoa oloa. Sitä kannattaa kokeilla. Joko se auttaa tai sitten se on turha. Kokeile kuitenkin, koska et voi tietää sen tehoista juuri sinulle aiemmin.

JOS repeät, et huomaa repeämiä itse synnytyksen aikana. Kätilö yleensä painaa ja hoittaa tukea välilihaa, jotta repeämiä ei tulisi, mutta joskus niitä tulee. Itselleni on tullut kahdessa synnytyksessä muutama repeämä ja pari nirhaumaa. Parilla tikillä on aina selvitty ja aina tikit ovat sulaneet itsestään pois. Jos repeämiä haluaa välttää, kannattaa alapäätä öljytä vaikka 2-3vko ennen synnytystä joka ilta. Näin ollen nahka pehmenee ja voi olla, että repeämiä ei tule. Öljyjä siihen tarkoitukseen saa esim.apteekista.

Vessassa käyminen synnytyksen jälkeen voi sattua johtuen repeämistä, turvotuksesta tai ummetuksesta. Repeämät voi esim.pissatessa kirvellä, kun taas ummetus saattaa sattua. Kätilö neuvoo usein pesemään alapään käsisuihkulla ja jotkut neuvovat jopa käyttämään käsisuihkua samalla kuin pissaa. Jälkimmäistä suosittelisin itse, koska silloin ei pissaaminenkaan kirvele. Synnytyksen jälkeen ummetus on myös hyvin yleistä, joten kannattaa pakata sairaalakassiin kuivattuja luumuja! Sairaalasta saa myös pegorion jauhetta, joka auttaa vatsan toimintaan.

JOS vauvan tila heikkenee, esim.sydänäänet laskee ja todetaan, että vauvalla on ahdinko, tehdään silloin hätäsektio, jotta vauva saadaan pois nopeasti. Näin toimitaan myös jos lapsi on jumissa ja synnytys ei etene.

Sektio voidaan tehdä, vaikka lapsi olisi jo synnytyskanavassa. Mutta äidin toiveesta sitä ei enää tehdä, jos synnytys on käynnissä ja sektioon ei ole mitään järkevää syytä. Silloin yritetään ensin alateitse. Jos todetaan, että vauva ei mahdu tai synnytys ei eteni, niin silloin sektio on usein paras vaihtoehto.

Vauvan vointia seurataan seuraamalla vauvan sydänääniä ja supistuksia. Joskus salissa joudutaan myös ultraamaan, mutta sitä tehdään harvemmin.

JOS vauva syntyy normaalisti alateiste ja saa heti henkeä, voidaan lapsi nostaa äidin rinnalle, jonka jälkeen leikataan napanuora. Jos lapsi ei kuitenkaan saa heti henkeä tai on jonkun hoidon tarpeessa, kätilö hoitaa ensin vauvan ja tuo sen sitten rinnalle. JOS isä haluaa leikata napanuoran, pyytää kätilö molemmissa tapauksissa isää tekemään sen. Jos lapsi pitää viedä esim.teholle, voi hän hoputtaa. Mutta usein isälle annetaan mahdollisuus leikata napanuora. Jollei äiti tai synnytyksessä ollut muu tukihenkilö halua.

En tiedä, voiko sinun synnytyssairaalassasi olla vedessä tai synnyttää veteen, mutta JOS haluat kivunlievityksenä käyttää vettä, kerro se mennessäsi sairaalaan. Näin he tieteävät varata sinulle salin, jossa on allas tai suihku.

Jos sinulle tulee ponnistaessa pissa tai kakkahätä, niin usein pidättäminen on mahdotonta. Sanoisin, että melkein jota toinen kakkaa ponnistaessa. Johtuen siitä, että lapsen pää työntää pois tieltään kaiken ja näin ollen tyhjää suolenkin, jotta saa tilaa päälle. Vessassa saa käydä synnytyksen aikana, jollei ole 10cm auki. JOS synnyttäessä tulee kova paineen tunne, kannattaa pyytää kätilöä katsomaan aukiolo ennen vessaan menoa, ettei lapsi synny sinne. 10cm aukiolo on verrattavissa melko hyvin kamalaan kakkahätään.

Ilmoja ei kannata pidätellä. Niille ei voi vain mitään. Jos pierettää, pieraise. Kätilöt ovat kyllä nähneet kaiken, joten siellä ei kannata alkaa olemaan hienona. Synnyttäminen ei suoraan sanottuna ole siistiä hommaa, vaikka se ihana tapahtuma onkin.

Synnytyksessä koko vartalo joutuu koetukselle. Lantionpohjanlihakset ja kohdun lihakset taitavat kuitenkin tehdä suurimman työn puskiessaan vauvaa pihalle. Vertaisin kuitenkin itse synnytystä maratoniin, koska kyllä se vie kaikki mehut.

Kätilöt eivät ole ilkeitä ja tee tahallaan mitään niin, että äiti kärsisi synnytyksessä. Toiveita kätilölle kannattaa sanoa, koska eivät he voi tietää mitä toinen haluaa. Paperille kannattaa laittaa ajatuksia ja mietteitä. Juurikin esim."en halua epiduraalia, haluan olla vedessä, kokeilen mieluusti ilokaasua, haluan liikkua synnytyksen aikana, toivon saavani hämärän salin, haluan kuunnella musiikkia".

Perhehuoneen saa, jos osastolla on tilaa. Jos kuitenkin käy niin ikävästi, että osastolla on tungosta, niin voi olla, että perhehuoneen järjestäminen on mahdotonta. Etukäteen sitä ei voi varata, mutta voit esim.synnyttämään mennessä kysyä, onko osastot täynnä, olisiko mahdollista saada perhehuone.

Meillä lapset on tuotu kotiin kopalla ja melko monet lapset vie sairaalqsta kotiin kopalla. Jos olet suunnitellut meneväsi taksilla kotiin, kannattaa kyllä olla se turvakaukalo. Jo senkin takia, että jos oma kuntosi heikkenee ja jalat lähtevät alta, niin kaadutte molemmat. Eli koppa kannattaa hankkia. Jos sille ei ole muulloin tarvetta, kannattaa vuokrata tai kysyä joltain tuttavalta/ystävältä lainaan.
Vaunujen koppaa en pitäisi turvallisena autossa, koska kolarin sattuessa vauva lentää sieltä armotta.

25.7.2014
carata
carata

Vauvan vointia seurataan ensin samoilla vehkeillä kun sun supistuksia seurataan. Sydänääniä lähinnä. Sit kun kalvot on puhki, niin vauvan päähän kiinnitetään se anturi ja sieltä tulee pieni johto.

Synnytyksen jälkeen helposti ummettaa ja jos on repeämiä, niin se voi tehdä kipeää vessassa. Lisäksiistuminen onnistuu milloin paremmin, milloin huonommin, johtuen repeämistä. Mä olen kahdesti revennyt, sitä ei sillä hetkellä juuri huomaa. Sattuu ehkä hitusen enemmän sen hetken kun iho antaa periksi ja ratkeaa. Meni ihan samoilla kivuilla koko sen pään ulostyöntymisen kanssa. Ja siis esikon aikaan en pystyny istuu kynnolla kahteen viikkoon, kuopuksen kanssa pystyin heti.

Tuo saako vauvan heti syliin, riippuu hirveesti tilanteesta. Esikko vietiin mulla ekana punnitukseen ja isin kylvetettäväksi, sitten vasta mulle rinnalle. Tää oli naikkarilla 8 vuotta sitten. Kuopus annettiin heti rinnalle, suurimpia vaan pyyhkäsivät paperilla pois. Ja ihan nakuna sain masun päälle pötköttelemään. Sitten myöhemmin tulivat ottamaan painon ja pituuden. Tosin kuopus tulikin tosi nopiaan eli se hoitsu meni tekemään siinä välissä paperihommat jotka oli jo tehty hyvän sään aikana kun esikkoa puskin maailmaan.

Käytännön vinkiksi mä sain itse synnytykseen, että ponnista kuin maailman suurin pökälettä ponnistaisit. Silloin on oikeat lihakset käytössä ja oikea suunta. Voi tosiaan tulla eritteitä samalla ja usein tuleekin, mutta se on kätilöille arkipäivää ja kuuluu asiaan.

Esikon synnytyksessä mut vielä katetroitiin, että saatiin virtsa ulos kun ei kroppa tajunnut toimia epiduraalipöhnässä oikein. Kyllä sairaalahenkilökunta hoitaa sulta suolen ja virtsarakon tyhjäksi ennen koitosta.

Ja ihan ehdittomasti vauva kaukaloon autossa, oli oma tai taksi. Esim. MLL:llä on hyvin usein vuokrattavana kaukaloita ja turvaistuimia.

25.7.2014
misukka
misukka
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...