Hesarin juttu näkövammaisen miehen pahoinpitelystä bussissa

Haluaisin herättää keskustelua otsikon aiheeseen liittyen siitä, Miksi kukaan ei auttanut miestä? Facebookissa on keskusteltu tästä aiheesta kovin ja mä en voi ymmärtää miten ihmiset on niin itsekkäitä ettei voi auttaa.. Joku viisas voisi lehtijutun tähän linkittää. .

11.7.2014
teeko
teeko

Mä en ole juttua lukenut,mutta nykyään on kyllä toi ettei auteta.. Itsekään en paljoon pystyisi kun olen sen 156 sulkapäässä ja normaali painoinen ja itselläkin voisi sanoa että aina lapsi mukana ja tällä hetkellä kun odottaa,niin ei tekisi mieli ottaa riskiä vauvan suhteen,mutta jos bussissakin ollut useampia ihmisiä,niin eikö sitä nyt yhdessä taltuttaisi vähän isommankin kaverin..

Ja tuossa monet vielä voi perustella itsensä suojelulla (meillä esim. Koulussa opetettiin että auttaessakin ajatellaan itseä eli esim. Veriselle ihmiselle ei tarvitse antaa suusta suuhun elvytystä ellei ole sellaista suojaa,jota harvempi kantaa mukana,vaan silloin saa suojella itseään mahdollisilta taudeilta ja antaa pelkästään painelu elvytystä) eli sankaria ei tarvitse ruveta leikkimään,jos itselle voi käydä huonosti, mutta entäs miten ihmiset perustelee sen että joku mummo makaa kaatuneena keskellä vilkasta katua ja ihmiset kävelee vain ohi? Kenelle siitä koituisi haittaa tai vaaraa jos pysähtyisi nostamaan ja kysymään tarviiko apua? Kaikilla taitaa olla ajatus "no kyllä joku muu pysähtyy" ehkä bussi jutussa sama,ettei kukaan viitsi vaivautua "joku muu hoitaa,joku joka jaksaa,ketä kiinnostaa" eli jos ihminen ei pysähdy auttamaan vaikka ei itselle koituisi riskiä eikä olisi paljon edes vaivaa,niin miksipä sitä sitten kukaan auttaisi jos on pienikin riski satuttaa itsensä tai joutuu näkeen vähän enempi vaivaa..

Ja tuokin on totta että nykyään laki suojaa tollasia idiootteja sillä että kun puolustautuu vähänkin,niin se on hätävarjelun liioittelua ja sitten itse istuu käräjillä ja maksaa korvauksia kivusta ja särystä,koska on potkassut jotain liian kovaa päästäkseen itse karkuun.. Eli osittain suomen lain vika,ettei puututa toisten asioihin ja osittain silkan välinpitämättömyyden.. Ja sitten onpa sitä itse tullut törmättyä kiittämättämyyteen.. Esikoista odottaessa yksi pyörätuoli mies pyysi apua,kun yritti päästä sisään paikkaan jossa oli porras jonka jälkeen ovi,pieni tuulikaappi ja toinen ovi.. No minäpä melko viimeisillä mahani kanssa kiskoin miehen ja tuoleineen sen portaan ylös (mies itseäni 2-3 kertaa isompi) ja ei mennyt kerralla,vaan jouduin pari kertaa riuhtaseen että sain nouseen sen portaalle ja jo siinä tuli mutkutusta että "onnistuuko se nyt vai ei,ei ole koko päivää aikaa" sitten ovi aukko oli tosi ahdas ja pyörätuolin reunat kolisi ovensuihin,niin mies mäkätti "ei tarvii rikkoa toisen kulkupeliä" autoin miehen kyllä loppuun saakka,mutta tosi paha mieli tästä jäi ja päätin,että vastaavassa tilanteessa kieltäydyn sanomalla,että en pysty kun olen viimesilläni raskaana,niin ei auta nostella ja riuhtoa.. Taisi siinä tilassa pari kyyneltäkin tirahtaa että minä ainoana monesta ohi kulkiesta suostuin jäädä auttaan,vaikka tilani ja kokoni puolesta ei olisi ollut väärin kieltäytyä ja sitten haukut vain sain eikä edes sitä kiitosta..

Eli ei hyvin mene ihmiskunnalla,kun lähimmäistä ei voi ilman korvausta auttaa ja jos auttaja löytyy,niin sitten sitä ei voi palkita sanomalla sitä yhtä pientä sanaa.. Tämä on toki yleistystä,on onneksi niitä mielekkäitä kohtaamisia,joissa saa itse apua tai kiitoksen avusta..

mutta takaisin aiheeseen,mikään noista ei ole oikea syy olla auttamatta,mutta ehkä siksi juuri kukaan ei ole auttanut.. Ihan vihaksi kyllä pistää että heikomman kimppuun käydään ja sitten toiset katselee vierestä..

11.7.2014
Vipe
Vipe

Auttamisvelvollisuus on, mutta moni tosiaan tuntuu pelkäävän sitä, että saa itsekin pahoinpitelystä syytteen, kun tekijälle tuleekin joku naurettava mustelma o_O

...Ja olet kyllä teeko aivan oikeassa. Hakkaaminenkin saa aikaan kamalia vammoja, jopa kuolemia. Sisäiset verenvuodot ja halvaantumiset on tätä päivää. Ei ihmiset tunnu enää ymmärtävän, että ihminen ei kestä kaikkea. Kuolemaan kai aina tarvitse asetta :(

11.7.2014
carata
carata

Mä en ole ihan kamalasti tuosta lukenut, kun jotenkin on vain säälittänyt tuon sokean miehen puolesta. Tai näkövammaisen, jotain hän kai ilmeisesti näki.
..Mutta mun mielestä kummallista, että tuohon ei ole puututtu. Tietenkään esim.mun olisi paha asiaan puuttua 160cm kokoisena melko sirona naisena, jolla usein on kaksi alle 2 vuotiasta mukana, MUTTA voisin esimerkiksi huutaa, eytä "tulkaa auttamaan" tms.

Hienoa tässä on se, että tekijä on saatu kiinni. Oli ollut poliisin vanha tuttu, eli ilmeisesti joku narkkari/juoppo, joka joka viikko käy jonkun päälle saadakseen paikan yöksi.

11.7.2014
carata
carata

Mä ymmärrän kans jos ei pysty pysäyttää autoa. . Mut mä kyllä yrittäisin saada muita mukaan auttamaan ja menisin. . Onhan Suomessa auttamisvelvollisuuskin lain nojalla. . Miksi mä tästä niin hämmennyn on se, että vammat voi mennä niin pahaksi, että henki lähtee. .. tosta auttamisvelvollisuudesta vielä erikseen haluaisin muistuttaa, koska olen maannut henkitoreissa ojan pohjalla kun kukaan ei ollut soittanut hätäkeskukseen mutta radioon kyllä

11.7.2014
teeko
teeko

meilläkin työkaverin kanssa oli juttua tästä tänään. ikävä sattuma todella, mutta ei onneksi pahasti käyny! Ei uskalleta mennä väliin kun pelätään, että itse joutuu sitten hakattavaksi. ja toiseksi, jos sattuu itse käyttämään reilunpaa otetta auttaessa toista, saatat itse saada pahoinpitely tmv syytteen siitä. Ymmärrän kuskin toiminnan, ei kesken ajon voi heittää tallaa pohjaan ja mennä apuun, jos esim. ajaa kehällä tai muuten liikennettä ympärillå mikä estää turvallisen pysähdyksen. Jos kuski olis pysähtynyt pitkäks aikaa apuileen, muut matkustajat kitisseet linjan myöhästymisestä - tee niin tai näin, mikään ei ole hyvä muille.

11.7.2014
Miyu913
Miyu913
2 years, 2-month-old toddler
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...