Pois vaipoista

Nyt kaivattaisiin vinkkejä miten saada 3v. 2 kk poika pois vaipoista. Pottaili viime kesänä mutta syksyn tullen väheni eikä enää siihen suostunut. Nyt kesällä otettiin uusi tavoite päästä vaipoista eroon mutta poikaa ei tunnu kiinnostavan. Tuntuu menevän hankalammaksi mitä enemmän ikää kertyy. Hän tosisan menee aikalailla hysteeriseksi jos ehdotetaan vaipattomuutta eikä minkään valtakunnan lahjonnat sun muut auta eikä esim. tarrat potassa houkuta tippaakaan. Muutaman kerran on talvella ja keväällä käynyt pöntöllä joten potta ollaan unohdettu kokonaan. Kysymys siis kuuluukin että onko muills enää tämän ikäisiä vaippoissa tai mikä voisi tehota tämän ikäiseen parhaiten päästä pois vaipoista. Oppimisen saattaa toki tehdä vielä hankalammaksi kun talossa on 3 kk sisar ja poika haluoia kovasti että häntäkin "hoidetaan". Pitääkö "pottailu" vaan unohtaa hetkeksi mutta sitten pelkään että poika alkaa jo olemaan sen ikäinen että muut ihmettelevät miten hänellä voi olla vielä vaippa:-)

10.7.2014
mato11
mato11

Kiitos teeko ystävällisestä kannustuksesta! Tähän vielä ylpeän äidin päivitys tästä päivästä. Koko päivä ilman vaippaa ja jopa kakat teki poika pönttöön! Jippii! Ei koko päivänä pyytänyt vaippaa ja jopa vähän ihmetteli illalla miksi laitetaan vaippa mutta ihan vielä ei uskaltanut jättää ilman yöksi. Kyllä vaan oli taas tästäkin palstasta apua kun sain uuden vaihteen päälle kun olin tänne kirjoitellut ja nyt toivottavasti on meidän pojan vaipankäyttö historiaa ainakin päiväsaikaan:-)

12.7.2014
mato11
mato11

Hienoa että edistystä on noin tapahtunut! ! Kyllä on syytä olla iloinen teillä nyt! Siitä se taas lähtee pikkuhiljaa. Mä ainakin uskon siihen :)

11.7.2014
teeko
teeko

Päivän saldo edellisen päivityksen jälkeen: nolla vaippaa, 3 märät shortsit :D Antoi siis laittaa shortsit ilman vaippaa ja ulkona tuli sitten ekat pissit niihin kun pissasi varmaan automaattisesti housut jalassa. Pesun jälkeen antoi laittaa uudet shortsit eikä edes maininnut vaippaa. Sitten viiden maissa nukahti sohvalle ja suuttui kun ei annettu nukkua ja meni omaan huoneeseen kiukkuamaan minne tuli sitten toiset pissat housuun. Ja taas kuivat ylle ja mentiin ulos. Kyselin kovasti onko tarvetta käydä ulkona pissalla ja lopuksi myönsi että on mutta ei sitten tehnytkään mitään ja kun tultiin sisälle huomasin että meni pöntölle istumaan ja kun menin katsomaan sanoi ettei tullut mitään mutta shortsit maassa olivatkin märät eli pissa oli ehtinyt tulla niihin ennen kuin ehti pöntölle. Mutta todella iloinen ja ylpeä olen pojasta että suostui olemaan ilman vaippaa ja harjoitukset jatkuvat huomenna:-)

11.7.2014
mato11
mato11

Joo, on siis saanut olla pihalla kokonaan ilman housujakin mutta ei ole halunnut vaan vaatinut vaippaa. No nyt sitten äsken tuli kakka ja sanoin että nyt ei enää vaippoja ole että kummat valitset shortsit vai pikkarit niin ei ottanut kumpiakaan vaan istuu nyt sohvalla peppu paljaana toistaiseksi ihan tyytyväisenä. Katsotaan mitä siitä seuraa:-) mutta tosiaan en viitsi alkaa hirveästi poikaa painostamaankaan kun tiedän että vauvan taloon tulo on saattanut jarruttaa asiaa ja antaa hänen rauhassa tottua ensin uuteen elämäntilanteeseen.

11.7.2014
mato11
mato11

Mä en oo laittanu ollenkaan pikkareita jalkaan opettelu vaiheessa kotona,antanu olla paikat paljaana:)Toki kun vieras tullu tai johonkin menty housut jalkaan:)Kokeilisin antaa olla ilman pöksyjä pihallakin jos oma piha on:)

11.7.2014
huiskutin
huiskutin

Mä antaisin nyt asian olla ja pojalle aikaa. Teillä on nyt talossa vauva ja poikaa voi pelkästään senkin takia vauvattaa. Alkaahan joskus kuivaksikin oppineet taantua kun pikku sisarus syntyy.

11.7.2014
alexsandra
alexsandra
2 years, 6-month-old toddler

Niin kuin aloituksessa mainitsin niin potta ollaan jätetty pois kokonaan kun vuoden aikana on suostunut käymään vaan pöntöllä supistajan kanssa. Ja tuota puskaan pissaamista ollaan hyvinkin paljon mainostettu kun asutaan omakotitalossa ja olisi mahdollista olla ulkona ilman vaippaa. Äsken kaivettiin kaapista pikkareita ja valitsi mieluisat mutta ei sitten antanut laittaa vaan herätti koko talon vastustuksellaan. Noh katsellaan mitä seuraavaksi keksitään:-)

11.7.2014
mato11
mato11

Joo,minä inhoon sitä kun joku pissattaa muksun keskelle yleistä pihaa yms eli tosiaan sellaseen paikkaan missä ei häiritse ketään:)

11.7.2014
huiskutin
huiskutin

Meillä pojan ykkös juttu on toi puuhun pissaaminen ;D Ei tarvi ulkona suostutella pissalle kun valitsee paikan ja kohteen minkä päälle haluaa pissata :D Siis ei toki täysin vapaasti,koska opetan kuitenkin sen että sen on oltava syrjäisempi paikka ja vähän "piilossa" eli siis välillä kun haluais pissata keinujen tolpan juurelle,tai puiston kukkapenkkiin kukan päälle,niin yhdessä mietitään parempi paikka :)

11.7.2014
Vipe
Vipe

Se on kyllä,että pakottamalla ei lasta saa tekemään mitään:)Ootteko yrittäny "unohtaa" koko potan.Meillä on tuon ikäisenä pojat halunneet opetella pissaamaan jo seisoen,kun isikin pissaa:DPoika 3v11kk pissaa nykyään vaan seisalleen,ja välillä äidin hermot raastaa kun täällä pissii 4ukkoa pitkin laitoja:D
Ja kokeilisin muös ihan pönttöä ja siihen tarvittaessa pienennintä,ehkä pakkaisin koko potan pois ja sanoisin että eihän tätä isot pojat tarviikkaan,pistetään odottelemaan vauvaa:)
Jos on mahdollisuus kokeilla ulkona puskapissaa niin sitäkin voi kesällä harrastaa:)

11.7.2014
huiskutin
huiskutin

Kiitos paljon vastauksista! Melkein kaikkia mainittuja vinkkejä ollaan kokeiltu. Ollaan puhuttu siitä kun muillakaan tutuilla lapsilla ei ole enää vaippojs ja että on jo iso poika. Ja luulen että meidän tapauksessa kyse on vaan laiskuudesta että tekee mielummin vain vaippaan kun jaksaisi mennä pöntölle. Muuten poika on kyllä hyvin eläväinen ja fiksu:-). Pikkuhousuja on kaapissa mutta ei houkuta ja kaupassakin olen antanut valita mieluisia mutta tuntuu vaan tosiaan häiritsevän häntä jos tyrkytetään. Pienenä en saamut pysymään potalla paikallaan että olisi viihtynyt esim lukemassa mutta se tapahtuilin jo kun osasi kävellä. Täytyy ainakin kokeilla kaupassa vielä uudestaan houkutella erilaodilla pikkuhousuilla. Niin ja harjpitusvaippa on ollut käytössä mutta kun se kastuu niin haluaa tavallisen vaipan tilalle. Ja kaiklea kivaa ollaan tarjottu vaipattomuuden tilalle mutta valitsee mielummin vaipan kun esim. jäätelön:-) Ajattelin että tämä kesä olis ollut helppo aika päästä vaippista mutta on nyt niin jäärä että haluaa itse päättää vaipankäytöstä. Ja ollaan myös sanottu että vaipat on nyt loppu eikä noin isoille pojille enää ole mitta sitten säälistä ollaan taas annettu:-)

11.7.2014
mato11
mato11

oletteko kokeillut pottatarroja niin että kun on joku tietty määrä tarroja,saa niistä palkinnon,esim. Lelun tai jotain?

Meillä poika alkoi puolivuotiaasta pottaileen (ei toki vaipoista silloin päästy kuin kakkavaipoista) ja siitä lähtien pottaillut ja itse päätti alkaa kuivaksi vähän ennenkuin 2 täytti.. Mietin että jos nuorimmaisen kohdalla alatte kokeileen pottaa jo siinä vaiheessa kun oppii istumaan,meillä ainakin pysyi potalla lelujen kanssa ja ei ollut kiire mihkään,kun ei kuitenkaan osannut vielä lähteä siitä kävelemään ja sitten jos vielä sattuisi jotain tulemaan,niin että pääsee kehumaan,niin ehkä esikoisella tulisi sitten sellainen,että hänkin haluaa,kun kerta pikkusisaruskin osaa..

Mutta toi on tosiaan hankala tilanne,koska painostus ja pakottaminen vain pahentaa tilannetta.. mutta toivotaan että löydätte jonkun ratkaisun tai että lapsi saa jostain halua oppia..

Toimisiko esim. Jotkut "vessakirjat" joita on erilaisia,yksi hauska on ainakin sellainen mistä kuuluu vessan vedon ääni,jos saisi jotain sellaista lukea pelkästään potalla tai pöntöllä käydessään.. Tai jos esimerkiksi sovitte,että sitten kun osaa olla ilman vaippaa,niin viet hänet pikkariostoksille ja jätskille ihan kahdestaan.. Meillä ainakin poika oli innoissaan kun sai valita auto ja traktori pikkareita kaupasta,vaikka oli tosiaan sen vähän alta kaksi.. Ihanan harkitsevasti pohti aina kummat kahdesta vaihto ehdosta ottaa :)

Tsemppiä teille,kokeilkaa eri juttuja,mutta niin ettei poika koe sitä ahdistavana ja painostavana..

11.7.2014
Vipe
Vipe

Mä tiedän että tästä voi sataa kiviä niskaan mutta kirjoitan silti.

Meillä oli vuosi sitten sama tilanne poika 3v ja tyttö 3kk. Poikaa oli yritetty kuivaksi aktiivisesti jo 1v pottailu aloitettiin alle vuoden iässä. Meillä poika ei tuntunut pelkäävän pottaa/pönttöä. Hän ei vaan viitsinyt vaivautua vessaan vaan pissasi vaippaan ja pikkuhousuihin molempiin ihan saman lailla.

Me käytiin perheneuvolassa muistakin asioista mutta siellä sanoi pikkarit takaisin kaappiin ja vaipat jalkaan eikä saa painostaa. Itse todellakin epäilin vinkkiä koska mitä pitempään aikaa kuluu sitä vanhemmaksi poika kasvaa. Oli todellakin ainoa vaipoissa oleva kerhossaan ja kun yksi tyttökin asiasta kysyi niin pojan vastaus oli että hän käyttää vaippoja koska on paras. Eli meillä ei ainakaan ryhmäpaineella ym ollut vaikustusta tuon ikäisenä.

Viime talven annettiin siis asian hoitua koska lämpöisemmällä on vaan helpompi opettaa kuivaksi. Poika on nyt siis 4v ja siskokin jo 1.4v. Aloitin ihan puhumalla että onko muilla kavereilla vielä vaippoja. Vastaus oli että ei ole. Kysyin miksi ja poika vastasi koska ovat isoja poikia/tyttöjä. Kysyin ketkäs vaippoja sitten käyttää vastaus oli vauvat niin kuin sisko. No käyttäähän poikakin onkos poika vauva. Ei tietenkään oli vastaus. Missä mun poliisi autoa pikkarit on poika kysyi hetken hiljaisuuden jälkeen.

Tuosta keskustelusta se sitten alkoi. 4kk ollaan menty. Aika vähän vahinkoja on käynyt. Poika on päivisin pikkuhuosuissa kotona kodin ulkopuolella saa itse päättää. Aluksi se oli vaippa nyt enenemissä määrin pikkuhousut. Vaippa pysyy reissussakin yleensä kuivana mutta koen että poika saa siitä varmuutta ja koska julkisia vessojakaan ei ole joka kulmalla. Niin en painosta.

Vessaan pitää meillä melkein pyytää menenään itse jättää liian viime tippaan jolloin ehtii lorahtaa ekat tipat ainakin housuihin. Pöntöllä käy ilman koroketta. Oma valinta. Potalle ei suostu vaikka viime kesänä oli toisin päin pönttö oli vielä täysin ei. Yövaippa meillä on ja on varmaan vielä pitkään on märkä vähintään joka toinen kerta.

Toivottavasti tästä oli sulle jotakin apua mato11. Mä luulen että tiedän sun tunteet. Mä olen murehtinut tätä asiaa ihan älyttömästi. Mikään lahjonta ei toiminut täälläkään.

Pari pikkuhuosu vinkkiä vielä. Anna pojan valita kuosi kaupassa meillä hitti on ollut kapphalin paloauto ja lindekin poliisi pikkarit. Mitä nätimmät pikkarit sitä paremmin haluaa pitää ne kuivana kun muistuttelee että mitä olikaan tänään päällä. Meillä myös bokserit/lahkeelliset pikkuhousut toimii paremmin kuin tavalliset pikkuhousut. Niissä on kuulemma pippelillä enemmän tilaa pojan sanoin ja isäkin käyttää samanlaisia.

11.7.2014
alexsandra
alexsandra
2 years, 6-month-old toddler
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...