Huomenta!

Se ois taas perjantai!

27.6.2014
Vipe
Vipe

Morjens kaikille. En ole ennen kirjoittanut mitään juttuja, mutta nyt tuli tuosta uhmasta juttua, joten ajattelin hieman omia kokemuksia kertoilla :)

Siis, minulla on kaksi lasta (poika ja tyttö). Poika on nyt reilu 4-vuotias ja tyttö on vajaat 9kk.

Pojalla oli alta 2 vuotiaana juurikin lyömistä. Ei heitelly tavaroita (valitettavasti tekee suutuksissaan nyt sitä, vaikka varsin hyvin tietää, ettei saa). Lyöminen jatkui n. vuoden verran. Poika joutui aina arestiin  huoneeseen ja sai tulla, kun oli miettinyt tekikö oikein vai väärin. Itse meni huoneeseensa tekonsa jälkeen, kun vaihtoehtona oli, että joko äiti vie tai itse menee :) Ei ole tarvinnut kun kerran kantaa huoneeseen, minkä jälkeen itse aina lompsinut pohtimaan tekoaan. Huoneesta tultuaan, heti käydään läpi, saako niin tehdä ja halin kanssa anteeksi :)

Poika on ollut älyttömän helppo hoitaa vauvasta, mutta tulinen luonne (kiihtyy nollasta sataan sekunnissa), on nyt hieman vanhempana tuottanut tilanteita. Luonteelle ei mahda minkään eikä sitä pidä kitkeä (onhan se osa häntä). Hyvä puoli tuossa tulisuudessa on se, että vartin päästä jo puuska jo ohi ja leikit jatkuu normisti :)

Meillä määrätietoisesti puututtu näihin ehdottomasti kiellettyihin juttuihin (lyöminen, potkiminen, pureminen ja muutenkin toisten satuttaminen niin henkisesti kuin väkivaltaisesti).

Hyvin on meillä opit menny perille selittämällä asiat ja aresteilla, niin ja kaikilla mahdollisilla saavutettujen etujen menettämisellä (ensin varoitus, minkä jälkeen kolmeen laskeminen). Esim. jos ei yhdeksään mennessä ole sängyssä iltatoimien jälkeen, niin satu jää lukematta tai jos heittää tai lyö tai ylipäätään satuttaa jotain, niin silloin menee pelipäivä (meillä poika saa pelata kerran viikossa ja viikonloppuisin se yleensä on ja tunnin saa pelata),ja jos yhden kiellon aikaan (pelikielto) tekee pahaa jollekin, niin sitten menee lauantainen karkkipäivä. Kerran on molemmat ollu samaan aikaan päällä eikä toiste ole sellaista tilannetta tullut. Tosi äkkiä oppi ainakin meidä jätkä ettei niin kannata tehdä ja että se on väärin :)

No, sisko syntyi reilut 8kk sitten ja on pojalle tärkeä hoitaa ja leikittää toisinaan. Ei koskaan ole siskolleen mitään pahaa tehnyt :) On ollut vaipanvaihtajanakin (pienellä avustuksella tietysti) ja mielellään talkkia tupsuttelee sikon pyllyyn :D

Tsemppiä kaikille äideille ja isille, kyllä tämä kaikki on sen arvoista ja päivääkään en vaihtaisi, vaikka välillä on hankalalta tuntunut. Pikkuneidin uhmakausia odotellessa... ;)

28.6.2014
hemu10
hemu10

Ja siis meillä tuo jäähy otettu käyttöön jossain ehkä alle 1,5 vuotiaana vaikka harvoin on käyttöä sille ollut, niin hyvin on oppinut..

27.6.2014
Vipe
Vipe

Samaa mieltä kuin Teeko, lapsissa on eroja, mutta on myös vanhemmista kiinni.. Jotkut lapset on niin kovapäisiä että raivokohtaukset on kauheita vaikka vanhemmat toimisivat pilkulleen oikein, jotkut taas on helppoja vaikka vanhemmat ei niin johdonmukaisesti aina toimisikaan ja sitten on niitä jotka syyttää lasta vaikka oma toiminta ei ole antanut lapselle edes mahdollisuutta toimia "oikein" vaan vanhemmat ei pidä mitään kuria eikä opeta että mikä on väärin, vaan antaa lapsen surutta hakata toisia.. Kerran kirjastossa oli yksi poika ehkä siinä 4-5 vuoden ikäinen ja se oli suoraan sanottuna ihan hirveä.. Se tuli koko ajan sotkeen ja kiusaan ja äiti katseli vierestä, minä sanoin pojalle, että voi tulla leikkiin kyllä mukaan, mutta kiusaaminen ei ole kivaa, mutta ei auttanut, vaan jatkoi vain ja jouduin itse lapselle lopulta ärähtää, kun äiti ei sanonut mitään ja huomasi että poikaa ei ole kukaan kieltänyt, kun en edes vielä kovasti sanonu, niin lapsi meinas pissiä alleen ja lopetti heti ja hoitolapset alkoi sitten puhumaan keskenään, että toi poika ei saa varmaan yhtään lahjoja kun on tuhma (oli joulu tulossa) ja poika meni äitinsä luokse ja sanoi:"oonko niin tuhma etten saa lahjoja" niin äidin vastaus oli:"et sä ole kulta tehnyt mitään tuhmaa, totta kai saat lahjoja ja varmasti enempi kuin kukaan muu" ja edelleen tämä äiti oli siis nähnyt kun poika sotki leikkejä ja heitteli muita lapsia leluilla ja silti sanoo lapselleen ettei se ole tehnyt mitään väärin.. Eli siinä käytös ei ollut kiinni lapsesta, vaan siitä että äiti suoraan opetti ettei ole väärin heittää toisia leluilla..

Yhdyn myös tuohon, että alle kaks vuotias ymmärtää jäähyn.. Meillä kanssa on toiminut sillei että jos poika ei tottele saa jäähy varoituksen ja parin varoituksen jälkeen lasketaan kolmeen ja jos siihen mennessä ei tapahdu (esim. tule alas pöydältä) niin joutuu jäähylle ja kyllä yleensä viimeistään kakkosen kohdalla tottelee eli jo pelkkä uhkaus jäähyllä auttaa.. Ja meillä toi pojan tottelemattomuus on just tollaista selvää huomion hakua/rajojen testaamista.. Eli harvemmin suuttuu kielloista yms. vaan tarkoituksella välillä tekee "harmittomia" asioita jotka tietää kielletyksi ja oikein katsoo että mitä tapahtuu.. Yleensä se on just keittiön pöydälle kiipeämistä tai kiellettyjen tavaroiden ottamista ja on enemmänkin tyytyväinen kun kielletään, koska tahtoo vaan tehdä kiusaa ;P Eli aika helppoa..

27.6.2014
Vipe
Vipe

tää uhman hallitseminen onkin vaikeaa. Mä oon tosi iloinen siitä, että poika on ite keksinyt tuon et useimmiten juoksee muualle hetkeksi huutamaan ja tulee takas ku on rauhoittunut. Tänään eka kertaa tallissa sai raivarin ku sen omat kärryt ei totellut ja sain ohjata sen ulos rauhoittuu. Mummo oli onneksi meidän mukana tänään ni katteli sit sivusilmällä siinä pihalla ettei tuo keksinyt mitään tyhmää. . väsyneenä yleensä meillä menee riehumiseksi ja nyt on kerran istuttanu jo nurkkaan tuon kun isi oli ma-aamuna sairaalassa ja rupes mua hakkaamaan ja meinas koirakin saada osansa.. istutin vaan siihen ja sanoin et sit saa tulla leikkimään ku on rauhoittunut ja pyytää anteeksi. Meni kyllä perille siltä päivältä!! Vaikka ne sanoo ettei alle 2v ymmärrä. . Eikä ollu siellä nurkassa ku alle minuutin. . Kaupassa jos riehuu ni kaappaan kainaloon ja kannan autoon kun siinä ei pysty mua satuttaa.. oon kyllä ollut näissä ihan yliehdoton joka kerta. . Kaikki ei oo siitä kii miten opettaa ja puuttuu. Lapset on erilaisia ja toiset paljon yritteliäämpiä kuin toiset. . Mut jos ei ees yritä puuttua ni sit ei lapsi edes voi oppia

27.6.2014
teeko
teeko

Tuvitus kuulostit vaan paljon pirteämmältä ;)

rankalta kuulostaa tollainen uhmailu,toisaalta hyvä ettei ole muita lapsia tai vauvaa tarvinut varoa,vaikka inhottava se on itsekin joutua revittäväksi.. Toivotaan että tytölläkin hellittää.. Joillakin vaan on tulisempi luonne..

27.6.2014
Vipe
Vipe

Meidän poika on varmaan vähän epänormaali, kun vaikka omaa tahtoa on ja "itte" haluaa kaiken tehdä, niin aika helposti nielee kiellot yms. Kyllä sekin itsensä aina joskus jos oikein väsy on ja kiukuttaa niin vetää karrelle, mutta esim. lyömistä ei ole yrittänyt kuin pari kertaa, eikä tavaratkaan lennä usein.. Pää sääntöisesti menee niin että vähän harmittaa, ehkä itkun tirauttaa tai koittaa komentaa ja sitten sovitaan ja halataan.. Ja poika siis sen 2 vuotta.. Kai se patoaa kaiken sisään ja kun vauva syntyy, niin antaa sitten kuulua..

Ja siis kyllä meillä silti on aika tiukka kuri, joten ei ole siitä kii etteikö olisi pettymyksiä kokenut, ehkä on luonteeltaan sen verta viilipytty että vaatii enempi suuttuakseen, eikä ole onneksi äitiinsä tullut hätähousu ;P Seuraava ehkä onkin sitten pahempi..

Mulla oli aikasemmin hoitolapsi joka puri ja lähinnä just muita lapsia, oisko ollut sellainen 2-3 vuotias silloin (en ole varma milloin pureminen alkoi, kun tuosta 2 vuotiaasta vasta aloin sitä hoitamaan) ja sitten sattui niin että eräs toinen lapsi eri perheestä oli leikkimässä ja oli just sellainen alta kahden vanha. niin se otti ja puri rinnasta tätä purevaa hoitolastani niin että tuntui ja tuli oikein syvät verijäljetkin.. Siihen loppui pureminen, kun selitettiin, että se pienempi teki väärin, mutta mietippä nyt miltä siskosta tuntuu, kun itsekin aina puret.. Se tehosi kyllä hyvin, harmi vaan että on sinänsä huono metodi, että itse en ainakaan pelkän opetuksen vuoksi lasta purisi niin kovaa.. Pitäisi olla joku purevien lasten leikki ryhmä, jossa saisivat tulla itse purruksi, niin ehkä oppisivat ;P

Mutta lyhyitähän noi vaiheet yleensä on, jos niihen puututaan ja tehdään selväksi ettei ole hyväksyttävää.. Sitten myöhemmin niitä ei edes kunnolla muista, vaikka rankalta tuntuu sillä hetkellä..

Tuvitukselle tuntuu lepäily maittavan vähän paremmin kuin pari päivää sitten ja hyvä niin :)

27.6.2014
Vipe
Vipe

Huomenta! Mulla on ninnupin kanssa suunnilleen samanikäiset lapset ja ihan tutulta kuulosti tuokin tarina. Eli pureminen on pienemmällä se keino, jolla yrittää pärjätä... Ja useimmitenhan kohteena on juuri isoveli. Meillä on selitetty tälle pikku-purijalle, miten isoveljelle tuli paha mieli (tehoaa vielä paremmin, jos on saanut tämän ihan itkemään asti...) ja katsottu puremajälkeä. Yleensä näyttää ymmärtävän tässä vaiheessa, että teki väärin, mutta valitettavasti se unohtuu taas seuraavalla kerralla, kun suuttumus nousee pintaan.

 

Ja nuo heittäytymisraivarit... Jos ei joku asia mene mieliksi, niin sinne heittäytyy lattialle raivoamaan. Jos yrität mennä lähelle, niin pahenee vaan. Eli antaapa hoitaa rauhoittumisensa ensin tuolla tavoin - kotonahan se on helppo toteuttaa noin :)  - tulee sieltä sitten syliin lohduttautumaan, kun on valmis.

 

Mutta... Nyt kun jäin miettimään, niin eihän meillä ole tainnut "pitkään" aikaan olla puremisjälkiä, eikä pahemmin raivareitakaan. Eli, kuten tiedättekin, kyllä se menee (hetkittäin) ohi! Taidankin tänä iltana muistaa iloita kilteistä lapsistani..! =)

27.6.2014
Hanni11
Hanni11
5-month-old baby

Huomenta! jostain ihmeen syystä taas väsyttää. .. tallille mennään ja toivon et ukko jaksais pestä pyykkiä ettei mun tarvis ku kotiin tullaan ; D kerrankin paistaa aurinko :) meillä on ollut kans noita puremis hakkaamis heittäytymis pitku huutoraivareita... Ei oo kivaa ei

27.6.2014
teeko
teeko

se onkin taas viikon viimeinen työpäivä ja lomakin vaan lähenee.. Ei ole enää kuin kaksi viikkoa jäljellä ja niistä vain pari päivää täydellä ryhmällä :)

Tänään on taas pojan fysioterapia,sekin on viimeinen ennen lomaa,osuu onneksi oma loma samaan aikaan fysioterapeutin loman kanssa :)

Ulkoilu jää siis tältäpäivältä vähiin,kun sitten kun mies tulee töistä lähdetään kauppaan ja siinä päivä sitten melkein onkin.. Täytyy katsoa jos pojan kanssa ehtis pihalle ennen ku mies tulee.. Hoitolapset pääsee onneksi fysioterapeutin ajaksi ulkoileen,mun äidin kanssa.. Ilma vaikuttaa aurinkoiselta ja suht lämpimältä,hauskaa päivää kaikille!

27.6.2014
Vipe
Vipe
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...