tyhmä kysymys pph aloituksesta ja vaatteista
Siis en tiedä niinkin yksinkertaista asiaa kun miten noi vaatehommat menee pphlla siis jolla ei ole mitään omia lokerikkoja niinkuin tarhassa ja muutenkin eri asia. siis pitääkö mun ostaa lapsille kuravaatteet esim kotiin ja hoitoon omat? ulkovaatteet nyt tietysti eri kun niillä mennäänkin hoitoon mutta siis kuravaatteet esim "varmuuden vuoksi" sadeulkoilua varten, raahaanko joka aamu ne kassissa hoitoon ja kyttään säätiedotuksia? Ja muutenkin kaikki tuollaiset villasukat ja villapaidat pakkasia varten, raahataanko joka aamu kun siis matkaakin on 5min niin en tarvitse sellaisia tuohon matkalle, vai voiko sellaiset jättää esim talveksi pphlle? toki voi olla hoitajakohtaista mutta ihan kokemuksia haen. en ole vielä tavannut hoitajaa. ymmärrän että lautaset yms tarvikkeet tietysti on siellä valmiina mutta munkin kuopus on tosi pieni aloittaessaan hoidon ja tarvii jos jonkinmoista varajuttua vielä mitä ei välttämättä kotoa lähtiessä tarvi mutta päivän mittaan kyllä =) minulle kuitenkin on ihan ok ostaa toisetkin kuravaatteet kotiin ja hoitoon, en nimenomaan jaksa aamulla miettiä kaikkea niin veisin vaan lapset ja siellä olisi kaikki ylimääräinen jo. Muutakin vinkkiä hoidon alkuun saa antaa kun 3vk ennen vasta hoitaja tavataan syksyllä, ja molemmat lapset sinne menee ja en tiedä mitään.. Kiitos :D

Vastaa
Listaa uusin ensin
Huivi/lippis/päähine syksynkin (ja kevään) ulkoiluun.
Nimetyt juomapullot. Noi oli meillä eskarissa koko vuoden, kotona pestiin ja tarpeen mukaan vaihdettiin uuteen.

tohon housujuttuun, vaikka meillä tyttö olikin päiväkodissa, ni tekivät just noin et joko nukkuivat niillä mitkä oli jalassa tai sitten ottivat pois jos halusivat ja olivat pikkareilla/vaipalla. mut erikseen ei unihousuja ollut. Mut kylläkin niin et ulkohousut ja sisähousut erikseen. Kesällä siis, muina vuodenaikoina se nyt tulee automaattisesti ulkovaatetus, mut kesällä kun on vähemmän vaatetta pihalla päällä, ni piti olla vaihtovaate housut tai hame niin ettei ollut hiekkasilla vaatteilla sisällä.

Itse teen päivä unilla niin että otan pienemmiltä housut päiväuni ajaksi pois oli sitten rennot tai ei,niin nukkuvat pelkissä paidoissa ja vaipoissa.. Kun meillä on siis lapsille omat peitot päiväunille ja muutenkin täällä on aina lämmin,niin ovat sitten hikipäässä.. Ja isommille lapsille aina sanon että jos haluaa,niin saa ottaa housut pois päikkäreille,joskus ottavat ja joskus ei..
Minusta ei ole kohtuutonta esim. Viedä jotain olo housuja varavaatteeksi ja pyytää josko farkut vaihdettaisi niihin päikkäri ajaksi.. Itse ainakin näen että se on niin pieni vaiva eikä vaadi hirveitä lisätöitä,että itse ainakin suostuisin.. Tai toisena vaihtoehtona sanoa hoitajalle,että voisiko housut riisua päikkäri ajaksi..
Perhepäivähoitajat ottavat ehkä herkemmin vastaan erityis toiveita (toki taas riippuu hoitajasta) kun pienessä ryhmässä niiden muistaminen ja järjestäminen on suht helppoa.. Toki kaikkea ei voi sallia,siis esim. Ruoka on kaikille samaa jos ei erityisruokavalioa ole ja säännöt on samat kaikille lapsille eikä vanhemmat voi sanoa että "meidän lasta ei saa kieltää viemästä kädestä" tai "lapsi saa sitten itse sanoa koska haluaa ulos ja koska nukkumaan yms." mutta sehän nyt on itsestään selvyys..
Muuten toiveita voi esittää asioiden suhteen jotka ei vaikuta päivärytmiin tai muihin lapsiin.. Eli juuri jostain unille pukeutumisesta pääsee varmasti hoitajan kanssa sopimukseen,tai sitten jos hoitajalle ei housujen vaihto tai riisuminen sovi,niin hänen ehkä kannattaisi miettiä vähän lapsi/perhelähtöisyyttä uudestaan.. ;)
toivotaan että saatte mukavan hoitajan ja lapset viihtyvät hoidossa..

kiitos paljon! ei valitettavasti tullut mieleen ajatella noin kokonaisvaltaisesti vaikka tiesin tilan olevan rajallisempi pphlla kuin tarhassa. toivottavasti asioista tietävät vastaisivat vielä kysyisin vielä sellaista että miten univaatteet päivällä?? meillä on ainakin paljon farkkuja yms ja aina en voi kollareita lapsille laittaa joten pitääkö sellaisessa vaatetuksessa olla myös paremmat vaatteet päivunille kun farkut on epämukavat, mutta kyllä meillä ainakin taapero suostuu niillä ihan hyvin nukkumaankin. vai?

Hoitajasta riippuu..! Ekana haluan sanoa että kun mietit mitä pakkaat hoitoon jätettäväksi,nii mieti että paikka on hoitajan oma koti ja sinun lapsesi ei ole ainoa jonka vaatteet siellä on.. Tämän sanon siksi että itse olen järjestänyt lasten tavaroille tilaa niin että sisä vaatteille on oma vaihtovaate kori (jokaiselle lapselle oma) ja ulkovaatteille oma lipasto josta jokaiselle lapselle oma laatikko,jossa saa olla ihan niin paljon vaatetta kuin mahtuu ja ne saa olla ympäri vuoden (toki lomille ja vuoden ajan vaihtuessa annan ne mukaan että tulee päivitettyä) kun taas yhdellä toisella tuntemallani hoitajalla on sellainen systeemi että hoitoreppu tuodaan maanantaina ja otetaan perjantaina mukaan eli viikon saa olla jos vanhemmat haluaa jättää.. Meillä esim. Saappaissa jotka ei laatikkoon mahdu pätee sama sääntö..
Ja jos hoitajalla on hoitokassi systeemi,nii ajattele kassin koko järjellä.. Itse annoin myös ennen jättää kassin,mutta sitten kun eteisessä oli kolme urheilukassin kokoista kassia,niin kyllä ne siinä alkoi pänniä,kun ei niitä saanut edes mihkään naulakkoon..
kaksien kurahousujen hankkiminen kannattaa jos hoitajan luokse saa jättää,kunhan vähän itsekin pitää lukua mitä hoidossa on ja mitä ei.. Itse meinasin nähdä punaista kun yksi perhe raahasi lapselle hoitoon vaatetta niin että meidän eteisessä pyöri yhden lapsen osalta kahdet saappaat ja kolmet lenkkarit (tai yhdet niistä oli sandaalit) ja lisäksi ne kengät joilla tuli hoitoon ja kuraasujakin oli kaksi varalla ja jos kaksi muuta olisi tuonut samanverran niineipä tilaa omille vaatteille olisikaan.. Sitten kun pakkasin kaikki mukaan ja pyysin heidän katsomaan että kaikkea olisi vain yksi,koska ulkovaatteissa yksi vaihtokerta kyllä riittää,niin seuraavana päivänä lapsi tuli ilman ulkovaatteita eikä kukaan sitten päässyt ulos..
Ja siis yhden hoitajan tiedän myös jolla on systeeminä se että kannetaan päivittäin reppua mukana,koska hän yritti "lokero" systeemiä,jolloin vanhemmat laajensivat vähän ja toivat enemmän mitä mahtui lokerikkoon ja hänellä kanssa parhaimmillaan oli neljän hoitolapsen takia eteisessä 11 ylimääräistä kenkäparia ja yhdellä lapsella niin että oli pelkkiä "samoja" kenkiä eli ei silti saanut saappaita ulos.. Ja haalareita ja takkeja oli naulakoissa vähän joka puolella.. Sitten hän koitti hoitokassi systeemiä,niin että viikoksi saa kassin jättää,niin hänelle kävi niin että kassien koko oli juuri sitä urheilukassi kokoa ja joillakin oli sitten parikin eri kassia.. Hän siis päätyi siihen että parempi ettei saa jättää mitään hoito ajan ulkopuolelle..
Toivon että teidän hoitajalla on systeeminä että saa jättää,mutta jättäkää tosiaan hoitajaa ajatellen,jotta se toimii ja kaikilla on hyvä mieli.. :)
Hoitajalla pitäisi tosiaan olla kaikki rattaat ja syöttötuolit ym. Välineet,että oikeastaan ainoa on vaihtovaatteet ja vaipat.. Ai niin,itsellä vaippojen kanssa sellainen systeemi,että niitä saa tuoda paketin kerrallaan (paketin koolla ei väliä) ja sen säilytän niin että meillä on ns. Vaippa kaappi,jottei vie tilaa lapsen vaatekorista ja sitten aina hyvissä ajoin ilmoitan vanhemmille että vaipat on loppumassa että lisää voisi tuoda ja tosiaan pyrin muistuttaa niin että vaipat vielä riittävät muutamasta päivästä viikkoon,ettei tarvi heti seuraavaksi päiväksi hankkia..
Ja monissa paikoissa on ettei omia leluja saa viedä (taitaa olla päiväkodissa sama) mutta unilelun saa viedä.. Ja itse ainakin hyväksyn unilelun lapsen ikää katsomatta ja uudet aloittavat lapset saa aluksi pitää unilelua turvaleluna ja myöhemmin siirrytään siihen että sen saa vain unille/levolle kainaloon..
Mutta tosiaan hoitajasta riippuu paljon,itse en ole esim. Vaatinut vaatteiden merkkaamista,koska meillä on sopivasti isommat lapset tyttö ja poika,ettei vaatteet sekoa ja pienemmät lapset on tyttö ja poika ja toinen on oma,joten tunnistan ilman merkkiäkin mikä on kenenkin :D mutta hoitajalta kannattaa kysyä että tarviiko vaatteet nimetä tai jos haluaa voi nimetä valmiiksi ei siitä haittaakaan ole :)
Mitäs vielä tulis mieleen? Perhepäivähoito on yleensä melko joustavaa (toki ei kaikilla lapsilla voi olla eri ruoka ja uniaikoja) mutta itse pyrin mahdollisimman paljon kuuntelemaan vanhempien toiveita,joten sinullekin selviää varmasti paljon enempi,sitten kun pääset hoitajan tapaamaan..
Kirjoitin taas pitkän pätkän enkä tiedä oliko edes mitään hyötyä,kun vaikeaa kun hoitopaikat on jotkut kuin yö ja päivä ja itsellä enempi kokemusta yksityisistä hoitajista joilla on ehkä vielä enempi omat säännöt kuin kunnallisilla,vaikka toki meitäkin kunta valvoo :)
