Viiniarvonta raivostuttaa

Iltapäivää kaikille. Kuten jo aiemmin keväällä kirjoitin, koulussamme järjestetään joka perjantai viinipulloarvonta. On ollut raivostuttavaa katsella, kuinka alkoholi tuntuu olevan todella tärkeä osa monen opettajan tai muun aikuisen elämää. Eivät sentään viiniä koulussa juo, mutta esim. tällä viikolla opettajanhuoneen muistitaululla oli muistutus "Pullo Liisalle" (henkilön nimi muutettu). Surkeaa sakkia kerta kaikkiaan! Onneksi saan olla reilut kaksi kuukautta heistä erossa.

31.5.2014
odottaja
odottaja

Anni92 ja nki91: olipa mukava lukea ymmärtäviä kommentteja. Kiitos niistä!

6.7.2014
odottaja
odottaja

Jossain määrin minä ymmärrän odottajaa.. Miksi alkoholia pitää tunkea aina kaikkialle? Tuoda jopa kouluun (vaikka nuoret eivät näkisikään). Minä itse en juo ollenkaa. Joillekin ihmisille on ollut hyvin ihmeellistä, että 22v ei ole juonut yli 3 vuoteen. Minulla on kaksi lasta, 2v ja 4kk. Kun aloin odottamaan esikoistani, lopetin juomisen. Raskauden aikana, kun katselin ihmisten toimintaa humalassa, ei tehnyt mieli raskauden/imetyksen jälkeen enää juoda.. Muistin, miltä tuntui lapsena nähdä joku aikuinen (ei omat vanhemmat) niin humalassa, ettei jalat meinaa kantaa. Se oli pelottavaa.. Ajattelin, etten halua aiheuttaa ikinä itse omalla toiminnallani sellaista pelkoa omille lapsilleni.

En aio lapsiani kasvattaa pumpulissa, mutta toivon, että jos pysyn tulevaisuudessakin juomatta ollenkaan, voin näyttää heille sen, mikä nykyään tuntuu olevan hyvin vaikeaa monelle.. Selvänäkin voi olla hauskaa. Voin sanoa myös ihan rehellisesti, että selvänä elämä on ollut paljon parempaa. Sen verran nuori vielä olen, että en sano, etten juo enää ikinä. Jos aion juoda, juominen on kyllä kohtuullista. Tällä hetkellä tuntuu siltä, ettei tekisi enää ikinä mieli juoda alkoholia..

Työni kautta olen nähnyt myös paljon ihmisiä, joilla ongelmia alkoholin kanssa. Ehkä hekin ovat vaikuttaneet omaan suhtaumiseeni alkoholiin. Olen nähnyt monen elämän menneen pilalle tuon laillisen päihteen takia.. Se, että se on laillinen, ei kerro, että se olisi täysin turvallinen.  

En siis tarkoita, että juovat ihmiset ovat huonompia. Minähän jopa autan ihmisiä, joilla on ongelmia alkoholin kanssa. En kiellä muita juomasta, oma mieheni käyttää kohtuullisesti. Minulle on ihan ok, että muut juovat, kunhan siitä ei esim. tule ongelmia lapselle tai muuta, mitä tässä ketjussa on mainittu. Mutta minä, joka en juo, saan hyvin usein paheksuntaa. Joilleen se on ollut ehkä jopa järkytys. Jotkut pitävät minua typeränä. Kerran minua jopa kehoitettiin juomaan, kun poika oli nukkunut tosi huonosti ja olin tietenkin väsynyt. En ymmärrä, miten väsymykseeni olisi auttanut se, että olisin mennyt juomaan. Sen jälkeen uni ei olisi ollut hyvää unta ja olisin ollut vain väsyneempi. Joitain se voi rentouttaa, minua ei. Minua auttaa se, että menen vaikka yksin lenkille.

1.7.2014
Anni92
Anni92

Jep. Rentouttavaa kesää odottajalle!

3.6.2014
Myy76
Myy76

Jos opettajien tulee olla koulun oppilaille esimerkkinä, niin eikös he nyt juuri ole sitä. Arvonta suoritetaan opettajan huoneessa, niin ettei se häiritse töitä tai oppilaita. Ajatellaa siis juurikin lapsia. Sitä paitsi, jos kyse todella on yläasteesta, on siellä jo melkein oppilaat nuoria. Varmasti osa maistanut jo alkoholia ja väitän kaikkien tietävän mitä se on. En usko kenenkään eläneen niin pää purkissa. Mä maiston ekan kerran alkoholia kotona alle 16v. Vähn ja valvotusti, ei tehnyt mieli. Kotona vanhemmat joi lähinnä joskus viiniä, just jonkun karitsan ym kanssa. Myös kastikkeisiin käytettiin usein. Opettajia näin muutamia kertoja alkon kassien kanssa ja tupakalla mm.kaupan edessä. Ei se mun kuvaa heistä muuttanut. Ihmisiä hekin ovat. Mä olen itse työssä lapsien/vauvojen/äitien/perheiden kanssa ja annan työssäni hyvän kuvan, VAIKKA juon silloin tällöin alkoholittoman tai alkoholillisen siiderin. Olen ollut töisaä mm.synnyttäneiden vuodeosastolla, jossa välillä palvelustaan saa kiitosta suoraan asiakkaalta ja ei kukaan pitänyt sitä kummana, että ykai vauvan saanut perhe toi laatikollisen viiniä. Jokaiselle äitiä/vauvaa hoitaneelle oma pullo.

2.6.2014
carata
carata

Ihmettelen kanssa miksi oppilaille pitäisi pullon arvonnasta kertoa! Eikös opettajan huone ole sitä varten että sen sisäiset asiat ei oppilaille kuulu!!

Ja kyse on yläaste ikäisistä,jotka varmasti jokainen on nähnyt tai kuullut juomasta jossa on alkoholia..

itse olen myös lastenhoitaja ja samoilla linjoilla tatjan kanssa.. Ei sen takia että on opettaja tai lastenhoitaja tai vastaava tarvi ryhtyä miksikään tekopyhäksi,jolla ei ole elämää.. Esimerkkiä näytetään lapsille työaikana ja silloin luonnollisesti ei viinipulloja korkkailla,mutta tarviiko sitä esim. Hääpäivää juhlistaessa kieltäytyä kuohuvasta,koska on opettaja ja on sitten huono esimerkki ja paha ihminen..

Mutta mene toki oppilaille kailottamaan että "Liisa voitti viinipullon ja kännää nyt koko viikonlopun kotonaan!" sen jälkeen ei ehkä tarvisi murehtia työpaikan asioista kun ei sitä enää ole..

Muistathan myös hyökätä jokaisen työkaverin kimppuun joka ostaa juhannus kaljat kaupasta tai lähtee kauniina päivänä terassille ottamaan yhden huurteisen..

1.6.2014
Vipe
Vipe

samaa minäki tässä ittekseni tuumin että ei niitä oppilaita taija oikiasti pienen kiven vertaa kiinnostaa että juoko opettaja vapaalla vai ei.. ja kyllä ne opettajatki saa elää ihan sitä omanlaistansa elämää.. itekki oon lastenhoitaja ja saatanpa joskus käydä baarissa hevikeikalla ja ottaa olutta.. ja ennen jopa poltinki.. eikä se tee miusta sen huonompaa hoitajaa.. joten annetaan kaikkien kukkien kukkia.. kunhan töissä ollaan selvinpäin :)

1.6.2014
Tatja84
Tatja84

Jos oppilaat tietäisivät tästä arvonnasta, osa heistä olisi varmasti hyvin pettyneitä. Kun keskustelin asiasta rehtorin kanssa, hän painotti sitä, että oppilaille ei pitäisi kertoa. Toistaiseksi olen onnistunut olemaan hiljaa, mutta kuinka kauan?

1.6.2014
odottaja
odottaja

Meillä on suunnittelupäivä ennen oppilaiden tuloa. Varmaan silloin on parasta kysyä avoimesti kaikilta: "Miksi se viini on teille niin tärkeää?" "Ettekö yhtään ajattele, että koulun aikuisten pitäisi toimia esimerkkeinä lapsille?" Kovin pahasti en voi sanoa kellekään - en toki halua kunnianloukkaussyytettä tai vastaavaa. Esim. kommentti "Olet juoppo" pitää unohtaa ainakin silloin, kun muita kuulijoita on läsnä.

1.6.2014
odottaja
odottaja

Srallalle: Liisa (nimi edelleen muutettu) ei ole se, jonka oppilaat sanoivat olevan raskaana. En tiedä, onko raskaana. Käsittääkseni kuitenkin jatkaa syksyllä koulussamme. Ja viimeisimmälle kirjoittajalle: en todellakaan osallistu viiniarvontaan, joten voittamattomuus ei harmita. Ja työpaikan vaihtaminen taas taitaa olla mahdotonta, koska kunnassa ei ole kovin monta yläkoulua. Kunhan nyt täällä purin kiukkuani ja inhoani kyseistä paikkaa kohtaan.

Touhu on muutenkin kaikin puolin välinpitämätöntä. Ehkä siitä lisää esimerkkejä joskus.

Pikapuoliin lähdemme reissuun. En siis ole palstalla ennen torstaita.

1.6.2014
odottaja
odottaja

Voi herran jumala että voi yksi pullon arvonta niin nakertaa.. Taitaa olla kyse siitä ettei kirjoittajalla itsellä ikinä arpaonni suosi ja harmittaa kun ei saa ikinä sitä viinipulloa ja sitten aina koko viikonlopun miettii kotona että "no nyt se Liisa varmaan jo nauttii siitä viinistä kynttilän valossa miehensä kanssa"

Omat vanhemapani on kohtuullisia alkoholin käyttäjiä,isä saattaa joskus esim. Pikkujouluissaan ottaa liikaa (ei silti muutu väkivaltaiseksi tai pelottavaksi) ja olen pienestä asti nähnyt kuinka vanhemmat ottavat sen sauna oluen ja joskus jopa useamman,olemme myös saaneet kotona jo ala ikäisenä maistaa alkoholi juomia ja oppia turvallisessa ympäristössä sen miten joskus pienikin tippa tuntuu päässä.. Tiedän että tätä ei monet hyväksy,koska joillekin on liikaa että lapsi näkee edes yhden tölkin kaljaa kaupassa,mutta itsestäni on tullut kohtuu käyttäjä,enkä ole ikinä juonut niin että olisi muisti mennyt tai tullut hölmöiltyä ja nyt en ole juonut melkein yhtään kohta kolmeen vuoteen.. Odotus ja imetys aikana en ole ottanut tippaakaan ja pojan imetyksen loputtua kerran ostin itselleni sauna siiderin ja puoli pulloa join,loput jäi kaappiin ja laimeni :)

Ja jopa 2 vuotias poikani on nähnyt enon ja isin juomassa kaljaa,mutta minusta jos se juominen pysyy kohtuullisena eikä aikuisen käytös muutu,niin eipä tuo lapsi näe eroa siinä juoko aikuinen alkoholia vai holitonta.. Poika kun itse ei joka tapauksessa juo kuin maitoa tai vettä,joten vaikka se isi joisi mehua,niin se olisi silti isin juomaa,koska poika ei mehusta tykkää..

Ja ennen kuin kaikki hyökkää päälleni,niin muistutan siis että poika ei täällä silti näe humalaisia ihmisiä,joiden käytös poikkeaa normaalista ja itse tosiaan olen juomatta eli paikalla on aina ainakin yksi aikuinen joka ei ole ottanut edes sitä sauna kaljaa tai viini lasillista ruuan kanssa..

Olen sitä mieltä että jos lapselta totaali kielletään pelkkä alkoholin näkeminenkin siihen asti kun täyttää 18v,niin ei hän koskaan sitä kohtuu käyttöä opi,kuin kantapään kautta kun pääsee ekaa kertaa baariin ja vetää sen yhden huikan sijasta monta tuopillista..

Enkä tarkoita että jos itse on absolutisti pitäisi alkaa juomaan että lapsi oppii,se on eriasia,koska se ei ole tekopyhää,kun silloin ei juo edes lapselta salaa..

Ja pakko sanoa yksi mitä ihmettelen on se että minut on muun muassa ystäväni tuominnut siitä että olen antanut poikani nähdä että isi ostaa kaljaa ja itse hänen miehensä tupakoi ja tupakoi myös lasten lähellä ja joskus jopa vauva sylissä.. Minusta se on haitallisempaa,koska lapset ovat silloin passiivisia tupakoitsijoita,kun taas olut tölkin näkemisestä ei ole lapselle terveys haittaa.. Ja monesti näkee auton täynnä pieniä lapsia ja kuskin tupruttelevan autossa.. Miksi kukaan ei puutu näihin asioihin,miksi aina tuomitaan alkoholi,vaikka lapsi ei siitä saisi eikä aikuinen joisi humaltumiseen asti..

Ja siis meilläkään ei minun työ aikanani ole alkoholia näkyvillä eikä täällä kukaan silloin ota hiukkaakaan minkään näköisestä alkoholijuomasta,koska töihin se ei tosiaan kuulu ja jokainen vanhempi päättää ihan itse että saako se lapsi nähdä sen kalja tölkin vai ei!

Mutta joka tapauksessa jos aikuisten kesken arvotaan pullo,niin ettei lapsia ole läsnä,niin senhän ei pitäisi ketään haitata!

1.6.2014
Vipe
Vipe

On puitu, mutta ilmeisesti odottajaa raivostuttaa ko.arvonta edelleen, eikä pääse asian yli. Noin suoraan sanottuna..Sori. Mä vaihtaisin työpaikkaa, jos työympäristö ei miellytä.

31.5.2014
carata
carata

Vaikka itse ei joisi, täytty hyväksyä se tosiasia, että moni muu juo. Juomiseen tulee puuttua vain silloin jo henkilö on lapsi, alaikäinen, raskaana, väärässä paikassa (esim.työpaikalla ei voi juoda). Se, että koulussa arvotaan pe pullo, ei ole lainvastaista. Jos pulloa ei koulussa avata ja sen arvontaan ketään ei pakoteta, niin miksi sitä ei saisi arpoa? Mä en itse juo, eikä mieheni juo. Nuorena ollaan käyty baareissa, joskus ennen lapsia otettu sauna siiderit/lonkerot, mutta kun maun takia juodaan niin todettu että alkoholittomatkin toimii. Joi se Jeesuskin viiniä, muutti jopa veden viiniksi. Viinipulloja jos arvotaan, voi moni juoda sen kotona ruokajuomana tai jälkiruokana juustojen kanssa. Ei välttämättä vedä sillä perseitä olalle...

31.5.2014
carata
carata
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...