Kummiudesta kieltäytyminen

Voiko siitä kieltäytyä ja millä perusteilla? Minua on alkanut mietityttämään, että en halua enää kummiksi (on jo kaksi kummilasta). Jopa vähän pelottaakin, että koska pyydetään, kun ympärillä alkaa olla raskaana ystäviä. Ei mulla mitään erityistä syytä ole, tuntuu vaan "taakalle" koko kummius. Toisaalta olen kyllä tulevien pienien ihmisten kanssa tekemisissä (joidenkin useemmin), mutta minusta tuntuis, että haluan olla heidän elämässä mukana muuten kuin kummina. Muistaisin heitä synttärinä jne ja ottaisin heitä hoitoon silloin tällöin muutenkin. Jotenkin vaan tuntuu, että kummina pitäs olla enemmän aktiivinen ja muistaa useemmin. Olen hyvin huono ostamaan mitään lahjoja tms. ihan vaan huvin vuoksi yllättäen, minusta tuntuu, että kummina pitäis niitäkin ostella. Omilla lapsilla on molemmilla kolme kummia, joista yksi on aktiivinen molempien elämässä, muut ei juurikaan pidä edes yhteyttä.

21.5.2014
liinaU
liinaU

Kyllä Meilläkin poika varmasti menisi mun vanhemmille ja siinä samassa ehkä kummisetä ottaisi vielä isomman roolin pojan elämässä ja varmaan paljon ottaisi poikaa hoitoon, jotta vanhemmat jaksaisi.. Että ei mekään kummeja ole ihan sillei mietitty että niistä lapsen otto vanhempia tulisi :D

Puistattaa kyllä koko ajatus ettei saisi itse nähdä pojan kasvavan..

Meillä mun serkusta tulee seuraavan kummitäti, koska on ottanut niin ison roolin pojan elämässä,vaikkei kummi olekaan.. Hänkin kyllä on opiskelemaan lähdössä, mutta hän on sellainen että jos ei nähdä vähään aikaan, niin soittelee kuulumisia muuten vaan.. Ja yli vuoden hän on ahkerasti käynyt kanssamme vauva uinnissa ja aina harmittelee jos ei pääse tulemaan, vaikka olen etenkin pojan kasvaessa painottanut sitä että pärjäämme kaksinkin ja ei ota tressiä eikä peru omia menojaan sen takia.. Ja nythän hän pitää välivuoden ennen kuin lähtee opiskeleen, liekö sitten syksyllä tulevan vauvan takia vai muista syistä ;P

22.5.2014
Vipe
Vipe

Itse olen myös sitä mieltä, että hyvä kummi on sellanen, joka on kiinnostunut lapsen asioista muutenkin kun lahjoja ostamalla ja pakosta. Se vaan kun tuntee ihmiset ja heille "lahjominen" on isossa osassa niin itse tuntee huonoksi, jos ei tee samoin. Ei minua todellakaan haittaa vaikka meidän lasten kummit ostais "vain" kortin kalliin lahjan sijasta, en halua opettaa lapsilleni ollenkaan tuota, että vain tavara ja sen hinta määrää sen lelun laadun. Meilläkin kaikki kummit kuuluu kirkkoon (niin myös minäkin), mutta ei meillä tuputeta sitä uskontoa missään muodossa. Ja jos meille (vanhemmille) sattuisi jotain, niin haluaisin lapset minun äidilleni, ihan sama vaikka kummit olisi paljon tekemisissä lasten kanssa. 

Einkä todellakaan kieltäytyisi kummiudesta sen vuoksi, etten pitäisi vauvaa/lasta suloisena :O Ymmärrän kyllä, että se tulee ensimmäisenä mieleen, mutta en usko että ihmiset sen vuoksi kieltäytyisi kummiudesta. Eihän vauvat voi olla muuta kuin söpöjä :)

22.5.2014
liinaU
liinaU

No meillä kuulutaan kirkkoon ja käydään seurakunnan kerhossa,mutta eipä meilläkään kotona uskonto juttuja ole esim. Rukouksia,enkä odota että kummi tulisi ja paasaisi uskon asioista,mutta enhän minä sille mahda mitään,että se on kummin alkuperäinen tehtävä,jos on ihan kirkollinen kummi.. Eikä se että pitää olla joku haltijakummi joka taikoo lahjoja aina.. Minulle riittää jos kummi edes muistaisi synttäreillä vaikka vain kortilla..

ja joo ton kaikki mulle sanoo ettei se ole pelkästään kummin tehtävä pitää yhteyttä,mutta kyllästyttää tosiaan,olla aina se joka tyrkyttää lapsen kuulumisia.. Tässä kun on kaks vuotta ollut se joka aina ottaa yhteyden,eikä viimeiseen yhteyden ottoon ole edes vastausta saanut,niin eikös se olisi välillä kummin vuoro,kun ei ole tosiaan yksioikoinentie..

Niin ja toinenhan "virallinen" kummin tehtävä on huolehtia lapsesta mikäli vanhemmat kuolee.. Aika useinhan lapsi menee sitten jollekin muulle,mutta jotenkin minulla on käsitys että lapsi "kuuluisi" kummeille.. Voi olla että tässä olen väärässä ja ei kai kuitenkaan ole niin että kummit voisi sukulaisten yli lapsen itselleen viedä..

22.5.2014
Vipe
Vipe

Minun mielestäni merkkipäivinä muistaminen riittää. Samoin satunnainen hoitaminen tms. Toisen lapsemme ristiäisten edellä minulla jostain syystä oli harvinaisen paljon aikaa. Siksi innostuin tekemään listan mahdollisista kummeista ja myös syyn hylkäämiselle. Monen hylkäämisen syynä oli "kirkkoon kuulumattomuus". Joidekin "liian pitkä välimatka". Yhden kohdalla "moraalinen rappio". Tiesimme nimittäin, että kyseinen henkilö oli parisuhteessa ja hänellä oli lapsia. Silti hänellä oli ollut kymmenen vuoden salasuhde toisen kanssa. (Emme tietenkään näyttäneet listaa kellekään kodin ulkopuoliselle. Lapset eivät vielä osanneet lukea, eikä heidän kuultensa tästä moraalijutusta keskusteltu.)

22.5.2014
odottaja
odottaja

Joo ei meijän lasten kummien tarvii aikaa sillä tavalla viettää, meillä kaikilla on oma elämä eikä kertakaikkiaan kerkee sillä tavalla kyläillä. Arki-illat on lyhyitä ja viikonloppusin on lasten ja ehkä satunnaisesti jopa omiakin harrastuksia. Satunnainen kuulumisten kysely ja merkkipäivinä vierailu piisaa oikein kivasti, etenkii kun kaikki kummit ei asu ees samalla paikkakunnalla. Mie oon sen verran realisiti että tiiän itekkii kuinka se aika ei vaan aina riitä! Ja uskonnollinen kasvatus, pah, sanonko mihin sen voitte työntää??? Mie oon vanha ateisti, jotta oishan se aika hurjaa jos kummit antas lapsille jeesuspropagandaa :D Hyvin pitkälti oon tyytyväinen meijän lasten kummeihin, joita nähään muutaman kerran vuuessa ja jotka muistaa lapsia synttärinä, kyselee kuulumisia välillä jne. Ja sitä paitsi ei tää ole yksikaistanen tie, vaan ihan ite oma-aloitteisesti kerron lasten kuulumisia ja satunnaisesti kyläillään myös kummien luona. Sori paasaus, meni ehkä hiukka OT, mutta kun piti vaan saaha kertoo :D

22.5.2014
riu
riu

Mun mielestä kummi on lapsen aikuinen ystävä. Eli ei ympärivuotista lahjontaa, mutta juhlapöivinä muistamista, yhteisen ajan viettoa jne.

22.5.2014
carata
carata

Mua kanssa inhottaa se kun kummin tehtävä on muka ostella lahjoja.. Ihan alkuperäinen velvollisuushan on uskonto kasvatuksen antaminen lapselle ;)

Mä taas odotan kummiudelta,just sitä yhteyden pitoa,en sano että tarvis viikottain nähdä,mutta Mua kyllä ärsyttää että pojan kummitäti on nähnyt poikaa kahden vuoden aikana ehkä 3 tai 4 kertaa.. Pojan ollessa parin päivän ikäinen,ristiäisissä,synttäreillä,ennen joulua.. Eli 4 kertaa,katsotaan tuleeko 2v synttäreille..

Ja siis kun ekaa kertaa näki pojan,niin hoki että tulee varmasti joka päivä ja että pitää sanoa suoraa,jos se käy liian usein.. No eipä käynyt edes aluksi.. Sitten vielä se ärsyttävä piirre,että kun käy,niin loukkaantuu pojalle,kun poika ujostelee koska ei muista ja ei se edes yritä pojan leikkeihin mukaan,vaan pojan pitäis istua sohvalla sen sylissä ja halailla ja pussailla.. Kuka nyt ventovieraalle tädille niin tekis!!? Ennen asui ihan lähellä,eikä silti käynyt eikä edes kuulumisia kyselly,minä olen se joka olen ottanut aina yhteyttä ja nyt perustelee sillä kun opiskelee ulko paikkakunnalla,mutta eipähän silti ilmoittele koska on täällä käymässä,veljeni on nähnyt hänet usein maisemissa,mutta ei ole kertonut meille olevansa kaupungissa..

Ja nyt minua ärsyttää,kun poika ahersi hänelle hienon synttäro kortin ja lähetettiin se,niin ei ole edes kiitosta tullut ja sen varjolla kysynyt kuulumisia.. Vaikka luulisi kysyvän jo silläkin että tietää pojan sairaudesta,mutta ei ole kertaakaan kysynyt miten poika nykyään voi.. Luulisi kummin kysyvän,kun kerta kaikki muutkin kyselee aina tilaa ja seuraavaa kontrollia ja kontrollien "tuloksia"

Elikkä siis enemmän minusta tuollainen loukkaa,kuin se että olisi suoraan sanonut,että ei voi kuitenkaan olla paljoa läsnä,ei edes viestillä kuulumisia kysellen,että ei halua kummiksi,ellemme me ole valmiita ottamaan kummia josta kuuluu pari kertaa vuodessa.. Se olisi ollut parempi kuin ottaa kummius vastaan hehkuttaen että hän käy ja on hyvä kummi..

Olen myös kuullut ettei kummiudesta saa kieltäytyä,mutta minusta jos tosiaan perustelee sillä että on jo sen verta kummilapsia ettei riitä aika uudelle,niin se on ok tai jos on jokin muu hyvä syy..

Meillä pojalla kummisetä on onneksi aivan ihan ja läheinen pojan kanssa :)

Ja on toki ostellu lahjojakin,muttei paljoa ylimääräisiä ja enempi just nimen omaan antaa lapselle sitä omaa aikaansa ja leikkii lapsen kanssa eli tekee juuri sitä,mikä minusta on tärkeää eli on lapselle se turvallinen aikuinen..

22.5.2014
Vipe
Vipe

kyllä toikin varmasti inhottavalta tuntuu että yksi toisensa jälkeen kieltäytyy :( etenkin jos on ilman mitään syytä kun te ette varmastikaan ole niitä vaativia vanhempia.  ja jos alkaa kirkkoonkuuluvat kaverit loppumaan. Me ei itseasiassa oltais tuolle kakkoselle varmaan löydetty kummeja, jos molemmat noista olis kieltäytynyt ketkä tuli. Ylipäätään vaihtoehtoja ketkä haluttais kummeiksi oli vähän ja niistäkin loput oli sitten kirkkoon kuulumattomia.

21.5.2014
Mummy83
Mummy83

mun mielestä on vähän inhottavaa, että kummiudesta on tullut taakka ja juurikin sen takia että osa vanhemmista asettaa niin älyttömät vaatimukset kummiudelle.

Mun mielestä voi kieltäytyä ja pätevä syy on vaikka se oma haluttomuus, etenkin jos on semmoinen "vaativa vanhempi" jonka mielestä kummin pitää viikottain tai kuukausittain olla yhteyksissä ja asettaa yhteydenpitoon paineita. Joskin helpompi sanoa että on jo kaksi kummilasta et kiitos vaan mut en halua enempää.

Meillä on neljä kummilasta, joista jokaisen kanssa ollaan tekemisissä. Joskus tiheämpään tahtiin et nähdään joka viikko, joskus harvemmin et menee kuukausi pari välillä. Nähdään siis kun siltä tuntuu, eikä velvollisuudesta ja ennemmin niin pidänkin yhteyttä kuin "pakkopullana". 

Ja vastaavasti en aseta omien lasten kummeille mitään standardeja kuinka useasti täytyy olla tekemisissä ja mitä tehdä, tulevat käymään kun ehtivät ja ehdottelen itse välillä et nähtäiskö jos tulee ikävä :D tai jos keskin jotain kivaa tekemistä, niin ehdotan että tehtäiskö tämmöistä.

21.5.2014
Mummy83
Mummy83

Voihan siitä tietty kieltäytyäkin, mutta mieti tarkkaan ensin. Meijän kolmannan lapsen kohalla kolme kieltäytyi, ja voin sannoo että tuntu pahalta lapsen puolesta. Kuinka joku voi kieltäytyä olemasta jonkun niin suloisen kummi..? Mieluummin tietty kieltäytyy jos ei halua olla, enkä miekään mitään kaunaa kanna. Sillon Se harmitti kyllä. Ite en ees uota kummilta kovin suuria, kuhan merkkipäivinä muistaa niin hyvä vaan :)

21.5.2014
riu
riu

Meidän lapsilla ei ole kummeja, koska heitä ei kastettu. Muakaan ei ole kastettu, joten mulla ei ole kummeja, enkä voi olla virallisesti kummi. Lapsia meidänkin ympärillä on ja sanoisin, että osalla on kummien suhteen käynyt juuri niin kuin yleensä, eli eivät pidä yhteyttä. Mun mielestä kaikessa on rajansa. Jos on parinkin lapsen kummi, niin se on paljon. Etenkin jos on hyvä kummi! Hattua nostan, jos on vielä omia lapsia ja silti esim.kummilapsien kanssa tekee jotain kuukausittain tai vaikka kesäisin. Eli ihan ok on musta kieltäytyäkin.

21.5.2014
carata
carata
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...