Mitä se raskaus diabetes oikein on?

Tänään olin sokerirasituskokeessa ja yksi arvo oli sitten poikkeava. Kuulin jostain, ettei päivää ennen koetta sais herkutella ja me oltiin kyllä miehen kaa vedetty ben & jerrys jäde puokkiin, et tiedä sit miten se vaikuttaa.. Nyt kuitenkin on siis diabetes ja mulle on jo vähän sitä selitetty ja netistäkin katoin, mutta en tajua. Osaisikohan joku selittää tarkemmin. Onko tää vakavaa, miks ei saa lihota kun on tää? Onko vauvani nyt vaarassa kun olen lihonut enemmän kuin sen mitä diabeetikoille suositellaan? Onko mulla nyt koko loppu elämän diabetes tai vaan raskauksissa? Ja ennen kaikkea haluan tietää mitä vaaroja on jos ei hoida tätä?

7.5.2014
Chinchilila
Chinchilila

Niin ja siis meidän sokerivauva painoi syntyessään 3925g, eli ihan normaalikokoinen vauva. :)

7.5.2014
RJ89
RJ89

Kerron vain omasta kokemuksesta, en osaa oikein muuten vastata sun kysymyksiin.

Itse menin sokerirasitukseen koska olin BMI rajan yli, eli ihan tavallinen seulonta. Yksi raja (aamupaasto) 0,1 yli raja-arvon ja leima ottaan. Raskausdiabetesdiagnoosi, kotiin sain sokerimittarin ja seurantakalenterin. Joka ruuan jälkeen mittaus.

Neuvolassa kysyttiin vain onko pysyneet aisoissa, pysyihän ne. Ainut mikä pomppasi rajusti oli yksi iltapala-mittaus, syötiin kunnon megamätöt ja herkkuja siihen päälle, joten ihmekkös tuo.

Omaa painonnousua seurattiin tietty, ihan samalla lailla kuin muillakin odottavilla äideillä. Itse asetin rajaksi 100kg (plussatessa n. 83kg), sen yli ei menisi ja se riitti neukulle. Viikko ennen LA painoin 99,2kg ja jätkä syntyi laskettuna, eli pysyin omassa, itse asettamassani rajassa.

Tokikin sille lasketulle päivälle oli varattu käynnistyaika, koska olihan vauva "sokerivauva" ja painoarvio sekä ultralla että käsikopelolla oli n. 4kg, eikä annettaisi sen takia mennä yli, koska en saisi isompaa vauvaa ikinä ulos. Ei tarvinnut käynnistää, käynnistyi omia aikojaan.

Osastolla vauvan sokereita mitattiin joka ruuan jälkeen (kantapäästä, vauva ei juuri tunne ja sieltä saa paljon verta) ja koska omat tissini on rikki, sai vauva korviketta lisäksi. Sokeriarvot vaikuttavat siten myös kotiinpääsyyn, jos ei pysy rajoissa, ei pääse kotiin 2 vrk jälkeen.

Jätkä täyttää 3v kohta ja on ihan normaali leikki-ikäinen, ei tietoakaan sokerivauvuudesta. Kasvaa MIINUSkäyrällä painoa, mutta tasaisesti, joten siihen ei ole sen koommin puututtu.

Joten älä pelkää! :) Ihan normaalin vauvan sinäkin sieltä mitä ilmeisimmin saat. :)

7.5.2014
RJ89
RJ89

oho tulipa tuollainen tykitys teksti. Ei ollu tarkoitus! Ihan helposti hoidettavissa oleva sairaus kyseessä on kumminkin. Vaatii vaan vähä systematiikkaa ja pähkäilyä...:)

7.5.2014
myrmeli
myrmeli

Suureksi kasvaessa vauvan on vaarana kärsiä happivajeesta. Liian korkea verensokeri tai niiden suuret vaihtelut (ylös alas) voi aiheuttaa vauvalle sydämeen rakenteellisia poikkeuksia kuten seinämän paksuuntumista... Siinä kai nuo suurimmat vaarat. Jos vauva on suuri on synnytyskomplikaatiot vaarana. Joskus raskaus diab voi jäädä päälle ja muuttua siten kakkostyypin diab. Tai tulla myöhemmässä elämässä kakkostyyppinä. Ja diab komplikaatioitahan on liuta. Silmäpohja muutokset jotka voi pahimmillaan aiheuttaa sokeutta. Munuaisviat ja hermoston,verenkierron,tunnon muutokset ja taas pahimmillaan voi johtaa esim varpaan/jalan amputaatioon.

kysehän on haiman toimintahäiriöstä ja painon kertyminen lisää haiman toiminta ongelmia.

jos sun haima toimisi moitteettomasti ei jätskin syöminen vaikuta tuloksiin mitenkään. Koska haiman pitäisi tuottaa heti syömisestä lähtien insuliinia siten että verensokeri pysyy suht tasaisena...

Tsemppiä!

7.5.2014
myrmeli
myrmeli

Raskausdiabetes on heti kun yksikin arvo on rajalla tai yli. Sitten vakavuusaste on se joka vaihtelee.

Todennäköisesti sä saat sokerimittarin kotiin ja sun täytyy seurailla verensokerin arvoja. Ohjeet saat neuvolasta.

Riski vauvalle on se, että voi kasvaa ylisuureksi joka sit synnytyksessä voi aiheuttaa komplikaatioita ja syntymän jälkeen vauvan verensokerin heittelyä, pahimmassa tapauksessa voi olla hengenvaarallinen vauvalle jos sun sokerit heittelee taivaissa etkä yhtään seuraa niitä.

Todennäköisempää on, että sä olet ns. Ruokavaliohoitoisena eli lisäät kuituja ruokaasi, täysjyvää ja vihanneksia jne.

Näin mulla on hoidettu kahdesti. Kuopuksen aikasn paastoarvo jäi rajalle ja kotimittauksissa arvot oli erinomaiset. Eli oikeasti ei diabetestä ollu mutta se on siellä kirjoissa ja kansissa ikuisesti.

Ja tietysti raskausdiabetes voi indikoida sitä, että sulla on suurempi riski sairastua kakkostyypin diabetekseen kuin niillä joilla ei raskausdiabetestä todeta.

Ne raskauden aikaiset raja-arvot on paljon tiukemmat kuin normaalisti joten suorastaan ihme on sellainen joka ei niissä narahda.

7.5.2014
misukka
misukka
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen
Ladataan...