Järjetön lihoaminen raskausaikana

Teenkö jotain väärin, kun olen lihonut 12kg ja olen vasta rv 25+6? Alussa oksentelin n.6 kertaa päivässä ja en laihtunut tai lihonut. Nyt sitten syön ihan normaalisti, mikään ei ole muuttunut. Saatan kyllä kävellä hitaammin tai muuten alkaa sattua, mutta muuten syön ja liikun niinkuin ennen rakkauttakin. Lihoaminen ei näy oikeastaan yhtään missään muualla paitsi rinnoissa ja vatsassa, jotka on molemmat kasvaneet aika paljonkin. Sit ehkä vähän jenkkakahvoisssa vai mitkä ne on näkyy pientä eroa entiseen. Mutta mieskin sanoi, että ei ne kilot voi olla muualla kuin rinnoissa ja masussa, mutta eihän sekään oo mahdollista? Masentaa hirveesti. :( onko muilla ollut samanlaista ja sitten nopeasti itsestään lähtenyt pois? Harmittaa vielä kun ei saa laihduttaa imetysaikana neuvolan mukaan, ei karpata tai mitään.. Saa vaan hitaasti kilot pudota itsekseen tädin mukaan. Mä olen vielä tosi nuori, niin harmittaa jos nyt meni vartalopilalle jo ensimmäisestä. Anteeks oli pakko purkaa... Ja en siis halua kuulostaa miltään tosi pinnalliselta, tottakai vauvan hyvinvointi on tärkein. Pari extra kiloa raskauden johdosta on todellakin maailman pieninmurhe, mutta mulla on anoreksia/bulimiaa ollut nuorempana ja en halua sairauden uusiutuvan. Enkä ikinä antaisinaan itseni imetyksen aikana laihtua niin että vauva saisi siitä syystä huonompaa maitoa, mutta haluan myös itse voida henkisesti hyvin. Anteeksi hirveän itsekeskeinen viesti tyhmästä aiheesta. Kuulisin mielelläni mitä voin tehdä? Mitä ootte syöneet raskaana pitääksenne painon kurissa? Mitä syötätte kun haluatte makeaa?

18.4.2014
Chinchilila
Chinchilila

Jenkku ja Halinalle, koittakaahan elää sovussa. Viestit oli vielä alkuun asiallisia, mut nyt tuo on lähinnä tappelua siitä, että kumpi tietää paremmin. Sanoisin, että molemmat ovat yhtä oikeassa, koska ei ruoka asioissa ole oikeaa vastausta. Jos syö ihan oikeaa ruokaa, ei voi tehdä mitään väärää. Väärin olisi elää eineksillä ja mäkki ruoalla. Vaikka kai silläkin voi elää ja pysyä terveenä.

20.4.2014
carata
carata

Chinchilila, ymmärsin juu, että olisit alkamassa laihduttamaan/kasvissyöjäksi, kun olet raskaana. Imetysaikanakin vielä äidin ravinto on tärkeää ja esim.rasvaa polttavat lisäravinteet ym ovat silloin pannassa. Silloin siis laihduttaminen ei ole suotavaa, ainakaan jos haluaa maidon olevan hyvä laatuista ja haluaa, että maitoa ylipäätään tulee. Sitten, kun lapsi siirtyy kiinteisiin ja alat antamaan lapselle lehmänmaitoa (10-12kk) voit alkaa ihan oikeasti karsimaan omista ruoista. Sitä ennen kannattaa vain liikkua ja syödä terveellisesti. Mulla on jäänyt kahdesta lapsesta kolme kiloa ja en ole muuta kuin imettänyt ja käynyt vaunulenkeillä. Parin kuukauden ajan käytiin kerran viikossa äiti-lapsi jumpassa, mutta sekin jäi, kun kesä tuli ja haluttiin olla ulkona. Jos ongelmasi on napostelu, niin syö säännöllisesti 2-3h välein. Proteiinia kannattaa olla aterialla 20g, jolloin kroppa jaksaa paremmin. Mulla myös ainakin terveellinen ruokavalio on auttanut annoskokojen pienenemiseen, jaksamiseen lapsien kanssa, kuntoon, suolen toimintaan ja myös siihen, että tulee nälän tunne. Aiemmin mulla sitä ei tullut ja se johtui kamalasta makean syönnistä. Itselleen pitää olla armollinen, etenkin nyt kun olet raskaana. Kiloja tulee hyvästä syystä! :)

20.4.2014
carata
carata

juu kyllä munkin puolesta tämä oli tässä.

20.4.2014
Halinalle19
Halinalle19

No mä tunnen olevani hyvä ihminen ja mun elämäni todellakin kukoistaa mutten missään vaiheessa ole sanonut että oisin jotenkin parempi kuin muut vain koska olen kasvissyöjä,ei sitä en tarkoittanut ..

20.4.2014
Halinalle19
Halinalle19

Ja kun kerta tiedät noin paljon niin tiesit varmaan myös sen että ihmisen pitä7 syödä kaikista eniten kasviksia, marjoja ja vihanneksia ;) jos et , tsekkaappa ruokapyramidi kertaalleen läpi ja katoppa samalla mitä sielon vähiten :D

20.4.2014
Halinalle19
Halinalle19

Elele vaan ihan rauhassa sielä lihamaailmassa ja anna munkin elää miten haluan ja ilmasta mielipiteitäni ..

20.4.2014
Halinalle19
Halinalle19

Ja musta sun on turha ruveta mulle pätemään , tottu siihen että ihmisillä on erilaisia mielipiteitä ja näkemyksiä! En mäkään motkota lihansyöjille jatkuvasti kuinka pahasta liha on :-D

20.4.2014
Halinalle19
Halinalle19

Chinchilla. Mieti noita laihdutusjuttuja oikeasti vasta sitten, kun näet miten kroppa palautuu raskauden jälkeen ja imettäessä.

Mulla esim lähtenyt raskauskilot 2 kk:ssa ihan vain imettämällä ja korkojen kera jopa.

Sitten kun lapsi syö muutakin kuin pelkkää maitoa, pitää ruveta katsomaan mitä suuhunsa laittaa. Esikon jälkeen olin häissäni 2kk synnytyksestä hoikempi kuin ennen raskautta. Vain rinnuksista puku oli tiukilla. Ostin puvun ennen kuin tiesin odottavani. Mutta kun kiinteät tuli kehiin ja unohdin sopeuttaa syömiseni, kiloja tuli. Ja niissä kiloissa olen edelleen :( Pari kiloa olen saanut pois nyt keväällä.

Kuopuksen synnytettyäni olin lähtöpainossani 5 viikossa. Ja siihen jäi.

20.4.2014
misukka
misukka

Anteeks jos kirjoitin epäselvästi. Carata en todellakaan tarkoittanut lähteväni laihduttamaan kun olen raskaana. Meinasin sitten kun lapsi saa muutakin ruokaa, kuin maitoa. Eli ajattelin, että oisin itse kasvissyöjä ja lisäisin vähän liikuntaa ja vauva sais ruuasta sitten sen mitä mä en syö. Ei mulla ole mielessääkään tehdä mitään mikä ois haitaks vauvalle. Mutta se on kyllä varmasti totta, että ajatusmaailma on vielä vähän sama kuin anoreksian aikana. Siksi mä uskonkin, et ois hyvä aloittaa laihdutus jo imetys aikana pikkuhiljaa ja sitten nopeuttaa tahtia kun imetys loppuu. Jos mä en nyt 2vuotta tekis painolleni mitään, niin varmasti masentuisin, enkä mä voi auttaa itseäni muuta kuin laihtumalla, niin mä ajattelisin sen niin että se on lapsellekkin parempi niin. Ihan hyvä että täällä uskalletaan sanoa mitä ajatellaan, varsinkin jos ymmärsitte että haluan laihduttaa raskausaikana, niin hyvähän se on ettei täällä olla sellasen kannalla.

20.4.2014
Chinchilila
Chinchilila

niin ja jos tekee mieli jotin makeaa syön mansikoita ja appelsiineja=) NAM!!

20.4.2014
Halinalle19
Halinalle19

En mä ole laihduttamassa ? Mä olen hyvänen aika raskaana !

20.4.2014
Halinalle19
Halinalle19

Ja kuten mummy sanoi, olet iso hyvästä syystä! Sisälläsi elää pieni ihminen. Alkuraskaudessa, kun vatsa ei ole vielä selvä vauvamasu, myönnän minäkin pyörineeni itsesäälissä ja kironneeni olevan lihava. Mutta kyllä se vauva masussa saa ajattelemaan toisin. Ei sille painolle vain voi mitään. Lisäksi, ole ylpeä masustasi. Jos vararasvaa kertyyy hieman, on sekin vain hyvä, koska se edesauttaa sinun imetystä. Harvoin painoa tulee yli tarpeen, jos syö terveellisesti. Eli voithan sä herkut ja mm.sokerin jättää kokonaan pois ja syödä kohtuudella kaikkea.

20.4.2014
carata
carata

Halinalle, mä en ollut huolissani sinusta, vaan aloittajasta. Jos laihtuakseen aikoo alkaa kasvissyöjäksi, etenkin odotusaikana, niin silloin täytyy tietää mitä tekee ja mistä ravinnon saa. Mä tunnen hyvin monta kasvissyöjää ja ammattinipuolesta myös alan ihmisiä, joten joo. Jos tietää mistä mitäkin saa, niin voi elää täysin ilman lihaa. Eli kirjoitukseni oli lähinnä aloittajalle, ei sinulle. Kasvissyöjät ja semi veget ym tietää usein erittäin hyvin missä on proteiinia ja kuinka paljon.

20.4.2014
carata
carata

Peruna,riisi,pasta,kasvikset,hedelmät,lihankorvikkeet(joissa enemmän proteiinia kun lihassa) mun ystäväpiirissä on ravintoterapeutteja ja JOS en sattuisi tietämään mistä mitäkin saa voin aina kysyä :) kiitos huolenpidostanne !

20.4.2014
Halinalle19
Halinalle19

Mähän syötänkin vauvalleni pelkkää vihriää ? Siis anteeksi mitä mä luen ... Joskus saa kyllä miettiä ihmisten älykkyyttä=} mun äiti on kasvisyöjä ja hänelle tehty imevyystutkinta kun minä ja veljeni ollu vaavina pullukoita ja selvis jotta äidinmaito erittäin ravinteikasta.syön samaa ruokaa kun kaikki muutkin ilman lihaa enkä edes vaivaudu selittämään mistä saa proteiinia kun eihän sitä voi saada muutakun lihasta , eihän :D ja meidän tuleva lapsi saa ihan ite päättää mitä syö niinku mun miehenikin vaikka nykyään syö ehkä kerran kuussa lihaa ja ihan hengissä on ! :-D

20.4.2014
Halinalle19
Halinalle19

Ja täytyy vielä sanoa, niin JOS odottava äiti on kasvissyöjä tms, niin pitää oikeasti tietää mistä saa riittävät proteiinit ym. Ei voi vain elää salaatilla ja olla syömättä lihaa. Eli pitää oikeasti tietää mitä syö. Joten ehkä aloittaja sinun olisi helpompi nyt vain syödä ja puhua asiasta neuvolasta. Vauva saa jonkin verran makuja joidenkin tutkimusten mukaan jo kohdussa, eli kannattaa panostaa ruokaan jota raskausaikana syö.

20.4.2014
carata
carata

Painonkehitys raskausaikana on yksilöllistä. Usein tosi hoikat saa painoa paljon raskausaikana koska kroppa varmistelee, että vauvalla on mitä ottaa. Sinuna en siis olisi huolissani tuosta painonnoususta.

Itellä on lievää ylipainoa, eli muutenkin mistä ottaa, niin mulla painonnousu on ollut 8-10 kilon luokkaa. Ensimmäiset 16 viikkoa olen itse asiassa laihtunut ennen kuin paino lähtenyt nousuun.

Tosi moni reilusti ylipainoinen taas pysyy joko omassa painossaan tai jopa laihtuu raskausaikana.

Ja tietty on poikkeuksia eli hoikkia jotka ei liho ja ylipainoisia jotka kerää lisäkiloja. Mutta pääpiirteissään näin.

Sun täytyykin saada hoikkaan varteen lisäkiloja jotta kroppa pystyy ylläpitämään raskautta.

20.4.2014
misukka
misukka

peesaan carataa, se on vähän sama kuin liikunnan kanssa, jos ei ole yhtään liikkunut aikaisemmin, ni ei suositella lähtee kiskomaan raskaita painoja salille. Niin yhtälailla ri ole järkevää muuttaa radikaalisti ruokavaliota, etenkään semmoiseksi missä pitää miettiä ravinnonlähteitä, että saa tarpeeksi kaikkea. Halinallella tuo on kokemuksrn myötä varmaan iskostunut jo alitajuntaankin et mistä saa mitäkin ja miten tehdään tasapainoinen ateria.

Yritä nyt nauttia siitä, että olet iso syystä. Mä tykkäsin raskausaikana siitä, et kerranki ei tarvinnu murehtia vatsapömppistä ja sen turvotusta kun oli syy siihen :) Se on kuitenkin loppuviimeks lyhyt aika ja sua harmittaa jälkeenpäin, jos et siitä nyt nauti vaan murehdit turhaan painoa. Sanon turhaan, koska jos normaalisti syöt monipuolista ruokaa ja vähän herkkuja ja liikut, niin ei niitä ylimääräisiä kiloja montaa kerry vaikka vaaka näyttäis mitä, se vaaka näyttää sit turvotusta jne mikä lähtee pois synnytyksen myötä.

20.4.2014
Mummy83
Mummy83

Ja jos anoreksian uusiminen pelottaa, niin sanoisin myös, että ajatuksiltasi olet vielä osittain siellä maailmassa. Puhu asiasta neuvolasta. Sopikaa vaikka, että käyt vaa'alla niin päin, että selkäsi on sinne lukemiin päin, etkä näe. Nyt pitää ajatella vauvaa!

20.4.2014
carata
carata

Aloittaja hyvä, ajattele nyt vauvaasi. Mikään dieetti ei ole odotus tai imetysaikana hyväksi vauvalle. Se, että siirryt laihdutus mielessä vegaaniks tai ylipäätään karsit jotain ruokavaliostasi, ei ole raskaana normaalia. Sanon näin, koska tiedän, että teet sillä vain vauvallesi hallaa. Puhu neuvolassa! Se, että saat terveen lapsen ja saat odotus ainaka vaikka 25kg ei ole mitään. Kilot voi lähteä imetyksen kanssa (parhaimmillaan 500kcal/päivä). Ja jos sillä ei lähde, on sulla koko loppu elämäsi aikaa liikkua. Ensiks vaikka vauvan kanssa vauvajumpissa. Ja joo, Foreverin vauvajumpissa ihan oikeasti tehdään niin, et hiki tulee. Mut hyvä ruokavalio pitää nyt huolta vauvastasi ja siitä, että hän kehittyy ja kasvaa! Jos olisit ollut aina vegaani (myös raskauden alussa) se olisi neuvolassa ok, mutta laihduttamisen takia vegaaniks siirtyminen taas ei. Järki käteen nyt! Ajattele vauvaasi. Pahoittelen, jos kirjoitus pahoittaa mielesi, mutta tätä mieltä minä olen.

20.4.2014
carata
carata

Väsyneenä sitä kirjottaa niin selkeesti :)

20.4.2014
Chinchilila
Chinchilila

Mun pitää varmaan ottaa tää laihdutus asia uudelleen puheeks neuvolassa, koska olin suunnitellut just et menisin hetken vegeks. Siis et kuitenki munat ja maidot sallittu ja näin, mut terkkari oli et nou nou. Mulla ois muuten ollu vaikka kuinka pitkä lista eri tyylisiä dieettejä, mutta hän kiels heti kaiken. Vaikka onkin tosi kiva, et ei kyllä mitenkään määräillyt tai mitään.Mutta jos suakin on halinalle kerran kehuttu, niin eikai se voi sitten olla vaarallista. Mut tää toinen, vegaaniks en kuitenkaan menis imetys aikana, jollain oli vauva kuollukkin siihen kun äiti oli vegaani ja maito ei sit olla tarpeeksi ravitsevaa. Sai kai vielä 5 vuotta vankeutta. Joo mut siis tärkeintähän on että lapsi saa parasta mahdollista ravintoa ja itse aijon ainakin pitää siitä huolen varsinkin ekat 4-6kk kun saa pelkkää maitoa vielä.

20.4.2014
Chinchilila
Chinchilila

kelepaa muuten nämä pupunruoat miehellekkin;)

20.4.2014
Halinalle19
Halinalle19

en ole sanonut että oisin täysin vege, vaan justhan kirjoitin että syön kananmunaa ja käytän maitotuotteita plus mua ei tarvi neuvoa ruoka asioissa. Oon ollut rehunsyöjä niin kauan että osaan kyllä pitää ruokavalioni semmosena jotta sekä minä että vauvani saa kaiken tarpeellisen:)

20.4.2014
Halinalle19
Halinalle19

Kalasta saa tosi hyviä rasvoja, mut kyllähän se on totta, et lihojen kanssa sais olla vähän tarkempi.

19.4.2014
carata
carata

Ja kröhöm mua on kehuttu sairaalassa ja neuvoloissa justiinkin koska mulla on niin terveellinen ruokavalio ;)

19.4.2014
Halinalle19
Halinalle19

En kokonaan , syön kananmunia ja käytän maitotuotteita :)

19.4.2014
Halinalle19
Halinalle19

Halinalle ootko siis ihan 100%vege, syötkö tai juotko esim kanamunia, maitoa tai mereneläviä?

19.4.2014
Chinchilila
Chinchilila

Ite olen tähän 34 raskausviikkoon mennessä "lihonut" 12 kiloa ja oliko se 16 semmonen mitä keskimäärin koko raskausaikana lihoaa. Eli mulle ei ole tullut sitä ylimääräistä ollenkaan vaan kaikki on tullut lapsesta ja vedestä, rinnat kasvanut ja muusta mistä sitä nyt tulee. Itse olen kasvisyöjä ja mulle on sanottu että voi johtua siitä että oon saanu pidettyä painon kurissa ja vauva on kasvanut mahassa niinku pitää minäkin viikkona. En ole syönyt karkkia tai muutakaan turhaa raskauden aikana ollenkaan vaan pelkällä terveellisellä kasvispainotteisella ruoalla eteenpäin mennyt ja 3-4 tunnin välein! raskaana ei tarvi syödä kahden edestä se on pelkkää puppua!

19.4.2014
Halinalle19
Halinalle19

Olipa tullu kivasti vastauksia :) huomaa kyllä just, että kaikilla on noussu ja laskenu paino eri tahtiin. Ja toivon sulle jenkku onnea vauvan yritykseen. Sokerit on ollu koko raskauden ok, mutta siihen testiin menen vasta ens viikolla. En kyllä usko et ois diabetes. Neuvolas en viitti puhua näistä huolista, kun ovat jo tarkkailleet mua sen bulimian takia ikävästi, vaikka se olikin monta vuotta sitten.. En haluu epäonnistua, varsinkin kun oletetaan että niin käy. Pitää vaan nyt syödä terveellisesti ja yrittää olla ajattelematta asiaa liikaa. Toivottavasti mulla toimis imetys laihduttajana, kun haluaisin kuitenkin imettää 2 vuotta jos onnistuu. Neuvolassa sanottiin, että eihän tuo nyt niinpaljon ole kokonaisuudessaan, mutta yritä vähän hidastaa vauhtia ja nyt on hidastunut painon nousu puolella, onneks. Lähtöpaino mulla oli normaali, pari kiloa ylimääräistä...

18.4.2014
Chinchilila
Chinchilila

Mä tiedän et tuo stressaa vaikka kuinka ajattelee ja tekee vauvan kannalta parhaan mukaan! Mulla nousi paino 55kg.stä 80 kg. Kun mä lähdin synnäriltö kotiin ni sinne sairaalaan olikin jäänyt 15kg! Mä en laihtunut imetys aikana vaikka varovasti yritin, MUTTA nyt kun oon ollut imettämättä reilu puoli vuotta on mulla karissut nuo kilot itsestään. 5kg olis jäljellä lähtö painoon ja nyt oon lisännyt liikuntaa lähinnä siks ku kaikki tuntuu "roikkuvan' toiset sit laihtuu imettämällä väkisin ja toiset heti ku lopettaa imetyksen! Joten koita hengittää ja miettiä et raskaan olemisen kokemus saattaa olla sinulle ainutkertainen kokemus! Sillä mä psyykkasin itteeni

18.4.2014
teeko
teeko

mie lihoin +27kg esikosta, tiputin sitten 19kg melkein sen kummemmin mitään tekemättä jossain ehkä 5ssä kuukaudessa. 

myönnän että  ruokahalun myötä söin itselleni ensimmäiset 10kg heti alkuvaiheessa. mutta rv24  olin jo +14kg ja paniikissa. ja vaikka aloin tarkkailemaan syömistä ja syömään terveellisesti. kuntoutuksessakin kävin viimeset 17vkoa 5x/viikossa, eli liikuntaakin tuli, niin silti turpoaminen senkuin jatkui.

Nyt oon rv25  ja lihonut "vain" 6kg, toisaalta,  lähtöpaino tässä raskaudessa oli 10kg  enempi kuin esikon kanssa, joten veikkaan että sama synnäripaino kyllä täyttyy  vaikka en yhtä ahnaasti olekkaan tässä lihonut:D

mun  muistaakseni raskaus itsessään painaa noin 8-12kg. siihen siis sisältyy vauva, lapsivesi, istukka, lisääntynyt verimäärä jne jne.. joten mie ajattelen että  kaikki yli 12 kilon menevät jäävät sitten omiin reisiin.

välillä niitä  kiloja vaan tulee vaikka mitä tekisi. onneksi ruoansulatus palautuu synnytyksen jälkeen normaaliksi  taas ja kun paskakin alkaa kulkemaan niin kilot alkaa hiipumaan:)

18.4.2014
Blanco
Blanco

Miun paino nousi esikoista odottaessa sen 25 kg, tokaa odottaessa 10 kg ja kolmosen kohalla loppuraskaudessa oli melkeistä sama paino ku raskauden alussa :D Mutta mie en oo missään vaiheessa menettänyt raskauskiloja, vaan sen vauva-ajan vaan lihonut lisää... Painonnousu on sitten pysähtynyt kun imetys yms. on ohi.

18.4.2014
riu
riu

Onko sulle neuvolassa sanottu että kiloja olisi liikaa?
Ehkäpä tarvitset nuo kaikki kilot?

Itellä lähtöpaino oli ~52 molemmissa raskauksissa ja ensin laihduin pahoinvoinnin vuoksi, oltiin neuvolassa huolissaan kun ei tule kiloja, itekin olin. Mutta turhaan, loppuraskaudesta oli tullut jo 15 ja toisesta 18kg lisää!
Ne kaikki hävisivät aivan itsestään molemmilla kerroilla 3kk kuluttua synnytyksestä. En todellakaan ole päässyt lenkkeilemään enkä salille tms vaan kotihyötyliikunta ja imetys tekivät sen automaattisesti.
Yritän edelleen saada syötyä niin paljon kuin mahdollista jotta ei menisi miinuksen puolelle lähtötilanteeseen verrattuna.

Koeta olla murehtimatta kiloista, ne voivat hyvinkin lähteä itsestään, varsinkin jos on jo valmiiksi terveelliset elämäntavat eikä ylipainoa ennestään.
Toisaalta tiedän että se on vaikeaa jos on jo ennestäänkin ollut haastavaa ruoan ja oman kehon kanssa. Mutta puhu ajatuksistasi neuvolassa tai pyydä lähetettä ammattiauttajalle! Siis vaikka vauvan hyvinvointi on ehdottoman tärkeää, on myös itsesikin! Ei kannata yhtään vähätellä oman henkisen hyvinvoinnin tärkeyttä! Se on myös yksi vauvasi hyvinvoinnin edellytys.

Ite söin siis lämpimän ruoan kolme kertaa päivässä, koko ajan oli nälkä, raskausdiabetesdiagnoosi rajoitti makean syömistä ekan raskauden lopulla, ekat 3kk en taas pahoinvoinnin vuoksi ollut kyennyt makeaa edes ajattelemaan. No vauvalla oli sokerit ok joten toisessa raskaudessa en valikoinut syömisiä ja kaikki meni hyvin silläkin kertaa.

18.4.2014
Minnie
Minnie

Mulle on tullut aina raskauksissa 10-12kg. Kaikki olleet tissi/maha alueella. Joillekin kertyy enemmän, siihen tulokseen mä olen tullut. Mut onhan se normaalia et painoa tulee. Vauva painaa 3-4kg, lapsivettä on ainakin se 1l, istukka on usein lähemmäks kilon, sikiöpussi, kaikki muu raskausmateriaali.. Likäks rasvaa imetystä varten... Kyllä suurin osa katoaa synnytyksessä ja imettäessä. Jos ei, niin sitten vaunulenkeillä ja pienellä jumpalla. Älä stressaa, tarkkaile turvotuksia. Voihan se olla, että paino nousee diabeteksen tma takiakin. Juttele neuvolassa, jos asia ahdistaa.

18.4.2014
carata
carata
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...