Lapsi ja sokeri

Nyt on ollut paljon juttua tästä, että pikkulapset saavat liikaa sokeria, josta pääosa tulee jogurteista, muroista yms. Aloin sitten tätä märehtiä kotosalla ukon kanssa, joka veti sen johtopäätöksen, että lapset eivät saa enää jogurttia lainkaan. Mutta mä olen eri mieltä, sillä nuo 5 ja 6 vuotiaat syö päivässä 1-2 Kidius jogurttia a 125g. Eikä meillä syödä muroja tms. Aamuisin vedellä jatkettua tuoremehua saavat myös. Onko tämä sokeri sitten liikaa lapselle?  Isompi on huono syömään puuroa, ja aamupalaksi/iltapalaksi usein syö leipää ja jogurttia....juomaksi maitoa illalla ja aamulla se vesimehu. Kertokaapas mielipiteitä :)

20.3.2014
Myy76
Myy76

Just oli lehdessä juttua,että hirvee kohu tuosta sokerista,mutta oikeesti liika suolan saanti on suomalaisille paljon suurempi ongelma..piilosuolaa on myös joka paikassa jos sokeriakin:)

22.3.2014
huiskutin
huiskutin

Jiin "tapaukseen".

Muistan työuraltani päiväkodista isomman lapsen oli 4 v, marjoista sopi vadelma, kiisselisuurusteeksi maissijauho, viljoista riisi, joku lihakin sopi. Muutoin oli jokunen sopiva ruoka-aine.

Niillä mentiin, ja päiväkodin keittäjä teki niistäkin vähistä sopivista ruoka-aineista monipuolista ruokaa lapselle. Unohtamatta herkkuja (esim. letut).

Multiallergisilla lapsilla menee eri sfäärissä tämä sopivuus/ei-sopivuus.

22.3.2014
PekkajaMatti
PekkajaMatti

En muista, miten meillä on pojat (jo isoja 13 v ja 7 v) sokeria saaneet. Nuorinhan meillä on 5 kk, ja kuukauden päästä soseet.

Kuten riu kirjoittikin, päivähoidossa saavat aamupalalla noin kerran viikossa esim. jugurttia lisuketta (en ole varma käytetäänkö maustamatonta) sekä muroja aina välillä.

Nyt olen huomioinut, että (7 vee eskarissa ja hoidossa) välipalalla monesti leipää eri muodoissaan (siis leipätyyppi) , maitoa, hedelmä/juurespaloja.

Nää on mietittyjä, kiertävä ruokalaista päivähoidossa.

Vauvanruokakurssilla tehtiin kauralesepuuroa, jossa mustaherukoita ja banaania. Banaani antamassa makeutta siihen.

22.3.2014
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Meillä tyttö on maistanut myös suklaata, samoin karkkia. Jälkimmäistänin vain pari nalle karkkia. Keksit ja kakut maistuvat paremmin. Jos olen tytön kanssa tehnyt pullaa, niin aina on jonkin verran tuotosta maistanut, kuten mielestäni kuuluukin. Suklaata sai ensimmäisen kerran pääsiäisenä, jolloin ikä oli reilu 8kk(?). Pieni pala, suurin osa pois kuolan mukana.

21.3.2014
carata
carata

Meillä lapsi inhoaa marjoja ja suurinta osaa hedelmistä joten maustamaton jugurttikaan ei uppoa. Vuosikkaana kyllä söi hyvällä halulla vielä niitä. Aina ei voi leipääkään puputtaa joten rahkajugurttia sokereineen päivineen menee sitten välipalaksi ja kyllä välillä on viihdytetty tikkareilla. Kyllä se makeanhimokin vaan tuossa lapsessa asustaa kun koko ajan haluaisi purkkaa tai ksylitol pastilleja. Ei niitäkään niin paljoa voi syödä joten kyllä välillä annan karkkiaskin karkkeja pari kerrallaan tai pienen tikkarin enkä koe huonoa omatuntoa. Itse olen 3v iässä vetänyt karkkia kaksin käsin ja korvannut sillä aterioita ja kärsinyt päänsärystä.ö

21.3.2014
Jopster
Jopster

Meillä lapsi syö viiliä ja maustamatonta jogurttia, jonka joukkoon lisätään pakastemarjoja. Marjoista tulee makeutta eikä tarvitse valkoista sokeria kaataa purkista yhtään. Marjoja lisätään myös makeuttamaan puuroa aamusin ja iltaisin.

En aio jatkossakaan ostaa kaupan valmisjogurtteja, niissä on aivan älyttömästi sokeria. Ja hilloa ei todellakaan paitsi erityistilanteissa esim. lettujen kanssa.

Kotona lapsi ei saa sokeri/vehnäjauhoherkkuja kuin satunnaisesti muutaman kerran kuussa ehkä, mutta mitä tarhassa ja isovanhemmilla saa, niin saakoot.

21.3.2014
Laurus2
Laurus2

Tai tosta kaloriasiasta en o varma, et oliko se sittenkin niin et hedelmäsokerista saa tyhjiä kaloreita ku kroppa ei sitä tunnista. Mut ehkä vuos sitten mulle jäi mieleen ku ruvettiin paasaa siitä et ei saa käyttää hedelmäsokeria ku se onki pahasta. Et mieluummin perinteistä sokrua maltillisesti.

21.3.2014
misukka
misukka

hedelmäsokeri on itse asiassa vähän kaksipiippuinen juttu. Sitä ei muistaakseni enää suositella käytettäväksi sellaisenaan koska kroppa ei tunnista sitä sokeriksi, ei käynnistä insuliinituotantoa eikä etenkään luo täytettyä tunnetta vatsalle.

Hedelmäsokerissa ei oo kaloreita ja siksi sitä jossain vaiheessa pidettiin Parhaana sokerina mut nyt on uutta tietoa siitäkin.

Nykyään siis suositellaan mieluummin käytettäväksi tavallista tai ruskeaa sokeria maltillisesti.

21.3.2014
misukka
misukka

Kyllä meilläkin välipalana on useinkin hedelmiä, jogurttia/rahkaa ja esim.leipä. Jos mä juon teetä, niin silloin saattaa tyttö saada yhden muumi keksinkin. Meillä kun ollaan jo tarkkoja siitä mitä muiden lautasella on... Mut ei lapset jogurttiin kuole. Jos sokerittomasti haluaa elää, niin sanoisin kyllä, et kusessa ollaan. Hankalaa se on, kun kaikessa sitä sokeria on. Ja jos ei ole sokeria, niin sit on makeutusaineita ja säilyvyyden takia muutama lisäaine.

20.3.2014
carata
carata

Ihanan paljon keskustelua tästä,kiitos :) Mä nyt taas annoin iltapalaksi jogurtit...katoin,että Tossa on kyllä 13g/100g Tota sokrua...mutta muuten syövät peruskotiruokaa,kasviksia ja hedelmiä sekä vihanneksia myös. Jospa sitten karsitaan vaikka yhteen joguun päivässä, ja korvataan jollain hedelmillä sekin.Välillä vaan toi jogu on tosiaan niin helppo ratkaisu.Nuo ei syö smoothieita tms. "sötköjä", että marjat marjoina ja hedelmät hedelminä uppoaa heille paremmin.Kiitos näistä mielipiteistä, ette kivittäneet ainakaan :)

20.3.2014
Myy76
Myy76

Nää on näitä ikuisia keksusteluja että mikä on terveellistä ja mikä ei ja aina ne vaihtelee, mutta vaikea uskoa että lapset noista määristä saa liikaa sokeria.. Itse en jättäisi lapselta jogurttia pois sokerin takia.. Ja jos ei mitään "turhaa" sokeria saa, niin ei minusta normi ruokavalio sokerin suhteen kannata ottaa tressiä.. Ennemmin miettisin just ettei lapset syö liikaa herkkuja ja juo mehuja.. Itse toki helppo sanoa,kun poika ei edes suostu syömään juuri mitään makeaa ja minkäänlainen mehu ei uppoa, mutta itse olisin tyytyväinen jos pojalle maistuisi välipalaksi jogurtti tai jopa vanukas, ne olisi välillä niin helppo ja nopea antaa..

20.3.2014
Vipe
Vipe

Mä annan maustamatonta jogurttia johon laitan mansikoita Ja Mustikoita pakkasesta sekaan. Tai banaania. marjoista joskus myös keitän mehukeiton. Mä en laita sokeria kun teen sen mehu keiton enkä myöskään kun poimitut marjat laitan pakkaseen. Näin meillä saa vain ne marjojen ja hedelmien sokerit ja sen pienimmän mahdollisen määrän joguetista. Mä annan kans aamulla puoli mukia vedellä jatkettua tuoremehua. Ja näissä mehun valinnoissa oon ollu tarkkana. Musta tuo hedelmän oma sokeri on kuitenkin terveellisempi vaihtoehto kuin lisä aineet! lisätty sokeri on kans sellainen mitä meillä vältetään. Kyllä sitä sokeria tulee väkisin vaikka kuinka yrittäisi sen minimoida ja kyllä sitä ihminen vähän tarviikin. Musta sillä on merkitystä missä muodossa se tulee ja välttää parhaan mukaan ylimääriä

20.3.2014
teeko
teeko

mä en kans ymmärrä tuota hillojuttua.. miks ihmeessä sitä pitää tunkea muroihin tai leivän päälle? jotenkin vielä ymmärrän puurossa, vaikkei sekään mun mielestä tarvii , mut et muroihin?

mä oon tottunu syömään hilloa vain ja ainoastaan lettujen ja pannarin kanssa :) god knows why, koska mun mutsi on kans hillottelija ja kun tyttö on siellä lomilla, niin syö just noin murojen kanssa tai leivän päällä.

20.3.2014
Mummy83
Mummy83

no vaikka tekisit ite marjakiisselii niin onhan sitä sokeria siinäkin... Että tuommonen määrä ei ole paha miusta ollenkaan :) Meijän lapsilla on päiväkodissa kerran viikkoon muroja aamupalaksi ja se pistää miut murisemaan, varsinkii kun sen kanssa on hilloa kaverina.

20.3.2014
riu
riu

mä kiinnitin raskausdiabeteksen takia huomiota noihin juguihin ja nyt syödään semmoista luonto + jugua missä on sokereita 4.7 , se oli pienin lukema mitä löysin kaupasta. Vaikka maustamatonta, ni yllättävän hyvää sellaisenaan ja tyttö tykkää mehukeiton kera tai smoothiena ku lisää hedelmiä. se on sen verran löysää jugua että ei tarvi välttämättä maitoa sekaan vaan se ja hedelmät riittää.

mut yleisesti ottaen en pidä pahana aamupala/välipalajugua tai edes muroja, kun muuten on ruokavalio tasapainossa.

meillä tyttö on syönyt aina huonosti puuroa, stoppas jo alta vuoden ikäisenä sen päivittäisen syönnin, mut nyt ollaan tehty niin että kerran viikossa aamiaiseksi on "pakko" syödä, tyttö saa itse päättää mikä aamu, niin kyllä se uppoaa ja on pari kertaa oma-aloitteisestikin pyytänyt sitä. :) muuten syö vaihdellen leipää ja jugua tai muroja tai jos on jotain "iltapalatähteitä" kuten riisipuuroa tai karjalanpiirakoita tmv. joita silti harvemmin on, kun ei yleensä syödä iltapalaa.

20.3.2014
Mummy83
Mummy83

Kuten jenkku sanoi, ei noi sokerittomatkaan terveellisiä ole, koska niissä on kamalasti makeutusaineita. Jos haluaa sokerittomasti mennä, niin mä tekisin jogurtit/rahkat itse maistamattomiin laittamalla marjoja. Makeutta saa halutessaan lisää hunajalla tai koivusokerilla, joka on 100%sta ksylitolia. Ja siis, onhan pilteissäkin kamalasti sokeria, hedelmäsokeria! Sokeria lapset saa, ei siltö voi oikein välttyä. Muroja löytyy sokerittominakin, jos haluaa.

20.3.2014
carata
carata

Hops :)

20.3.2014
Myy76
Myy76
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...