Reggio Emilia-pedagogiikan soveltamista kotkalaisessa päiväkodissa
Laitan ihan oman aloituksen tästä, muillekin vanhemmille tiedoksi. Yle uutisoi tänään, että kotkalaisessa yksityisessä päiväkodissa lapset tekevät kotitöitä- pesevät jopa vessoja. Kyse ylen uutisen mukaan on Reggio Emilia-pedagogiikkaa toteuttavasta päiväkodista Kotkassa. Nimikin mainitaan siinä uutisessa. No, siellä muutama perhe on vaihtamassa lapsensa hoitopaikkaa. Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja ottaa tässä samassa uutisessa kantaa päiväkodin ns. työkasvatukseen, ja toteaa, että ruokapöytää voi lapsikin pyyhkiä, sekä kattaa, mutta vessan pesu ei ole lapsen vastuulla - sitä varten on (päiväkodissakin) ammattilaiset. Itsekin olen yhdessä ostopalvelupäiväkodissa työskennellyt johtajan sijaisena- siellä me aikuiset kyllä siivottiin, mutta lapset eivät siivonneet, saatikka pesseet vessoja. Arvatkaas, mistä sain kimmokkeen tähän aloitukseen? Tuosta Reggio Emilia-päiväkoti-aloituksesta, joka eilen nousi täällä etusivulle. Rajansa se on päiväkodin työkasvatuksessakin, sanon minä. Lapsen suorittamaa vessan pesua taas ei pdä sekoittaa montessoripedagogiikkaan kuuluviin arkipuuhiin, esim. lattian lakaisu harjalla ja kihvelillä, saatikka toiseen arkipuuhaan - juurikin pöydän kattaminen. (PekkajaMatin huomautus). Tällainen pieni keskustelun aloitus. Tähän voisi vielä mainita, että vuosiin ei päiväkodissa ole pesty lounaan jälkeen hampaita, koska ainakin riski siihen että (pienet) lapset valvonnasta huolimatta ovat saattaneet pestä hammasharjallaan lavuaaria tai wc-pönttöä.

Vastaa
Listaa uusin ensinMursumuru nuo molemmat asiat, siis tilanteen mukaan eläminen ja omien jälkien siivoominen on tavallisenkii päiväkodin asioita. Vaikka suomi onkii nyt laskenut pisatuloksissa, mutta jotakin on silti tehty oikein kun niissä ollaan yhä kärjessä. Uskon että Se lähtee jo tuolta varhaiskasvatuksesta ja siitä että lapsia kohdellaan hyvin samaan tapaan ja opetetaan tiettyjä asioita tiettyyn aikaan. Erityislapsellekin pidetään huolta että tämä pystyy oppimaan samat jutut kykyjensä mukaisesti samaan tahtiin. Ääääh en mie ossaa selittää mitä haen takaa :) Summa summarum, ei ole kasvatustapa mihin itse voisin uskoa ja luottaa omat lapseni :)

Mursurouvalle: yksittäisiä ylilyöntejä saattaa aina olla ja tulla esiin.
Valvontaa päivähoidossa on niin Suomessa kuin Ruotsissakin riippumatta päivähoidon järjestäjätahosta.
Ja onnea teidän esikoiselle uuteen hoitopaikkaan.

Täällä kerätään osa-aikaisten vanhemmilta vähemmän rahaa ku täyspäiväsiltä ;)
Mummy sie oot kyllä ihana ku ossaat aina kirjottaa sen mitä aattelen niin selkeesti ja ymmärrettävästi, etten ite moiseen pysty :)

Meilläpäin päiväkoti saattaa tilata pastilleja esim. vaikka kilon-siitä riittää isommallekin lapsimäärälle. Vanhemmilta kerätään muutama euro siitä sitten.

meillä oli tuo sama riun mainitsema ksylitolipastillikeräys juttu käytössä, mut kuinkas ollakaan ei ole enää, kiitos vanhempien.
Voitteko kuvitella että toiset vanhemmat oli kuulemma rutissut siitä, että jos on vähemmän hoitopäiviä, niin syö vähemmän pastilleja, joten pitäisi saada ne ylimääräiset pastillit sitten vuoden päätteeksi kotiin? Sit oli joku toinen valituksen aihe niistä, mitä en enää muista mut se oli aivan yhtä älytöntä luokkaa, miettisin että mikä ihme vanhempia vaivaa ku jaksaa noin paljon nähdä vaivaa yksistä hemmetin pastilleista, ei vissiin ole suurempia murheita heilläkään.
Ja omia ei saa viedä, mikä on kyllä ymmärrettävää tietäen lasten taipumukset vertailla ja miks toi saa ja mä en ja miks tolla on tota makua ja mulla tätä jne. Sen takia se koko päiväkodin yhteinen pastillijutska otettiinkin käyttöön muutama vuosi sitten, mutta tosiaan eipä ole enää..

Sitä ksylitolipastillin oikeanlaista nautintatapaa - antaa sulaa suussa - ei kuulemma pystytä valvomaan alle 6-vuotiailla, voivat jopa nielaista sen ja sitten siitä ei ole hampaille hyötyä.
Tää ei ole minkään yksittäisen helsinkiläispäiväkodin päätös, vaan ylempää saneltu.

oliskohan kuitenkin vähän mennyt yli tuo lasten osallistaminen siinä kohtaa ku vessoja ruvetaan pesettämään pienillä? Luulisi että sitä keksisi muitakin keinoja noiden peruspäiväkotikeinojen lisäksi tai sitten keksisi sitä osallistamista muualta kuin kotitöistä.
Myönnän kyllä kans olevani vähän "lapsenehtoisuuden" vastainen siinä mielessä, että mun mielestä vanhempi on se auktoriteetti, joka määrää rajat, joiden sisällä lapsi saa valita. Tästä nyt esimerkkinä vaikka vähän aikaa sitten ollut kirjoitus imetyksestä, jossa äiti imetti vielä 6-vuotiasta ja aikoi imettää siihen asti, kunnes lapsi itse lopettaa, koska halusi mennä lapsentahtisesti. Ottamatta kantaa siihen minkäikäisenä se imetys tulisi lopettaa, toiset tykkää pidempään ku toiset, mutta miten se lapsi ikinä osaa lopettaa, kun tuon ikäinen voi tehdä sitä jo ihan vain äidinkin mieliksi, kun näkee että äiti tykkää siitä? Ja pitääkö vastuu siitä lopetuksesta jättää lapselle, miksei äiti sitä itse voi tehdä? Mun mielestä jotenkin julmaa lasta kohtaan antaa liian paljon vapauksia päättää asioista, etenkin kun lapsilla ei ole kykyä niitä päätöksiä tehdä.
"Lapsentahtisuuden" haittapuolena mun mielestä on myös se, että jos aina edetään lapsentahdilla, niin miten lapsi kehittyy, jos häntä ei haasta tekemään enemmän ja isompia juttuja kuin mitä tekee? Mun mielestä sekin on vanhemman tehtävä ja vastuu, haastaa lastaan oppimaan uusia asioita ja tarjota mahdollisuuksia siihen eikä vain todeta jos lapsi kerran koittaam ei onnistu ja turhautuu siitä, että no voi voi, ei ole vielä aika, koitetaan joskus puolen vuoden päästä uudelleen.

Minkä takia ne ei saa? Hassua jotenkii :O No meillä kaikki lapset saa päiväkodissa sen pastillin, vanhemmilta kerätään joka vuosi raha ettei tarvii kaikkien kuskata omia pastilleja vaan ne tilaa kerralla ison satsin sinne :)

Monia hyviä syitä on siihen, riun mainitsema yhtenä- miksei hampaita pestä päiväkodeissa nykyisin.
Tilalla on ksylitolipastilli tai -purkka, paitsi helsinkiläispäiväkodeissa, joissa alle 6-vuotiaat ei niitä saa (ellei juuri tälle vuodelle ole päätöstä muutettu).
En ole ehtinyt seurata niin tarkkaan.

Vuosiin ei ole lasten hampaita pesty koska se on heti ruuan jälkeen haitallista hampaan kiilteelle ;)
Mutta joo, ei se vessojen pesu oo miusta vielä tuon ikäsen hommaa, ihan se "tavallisen" päiväkodin apulaisen hommatkii on miusta riittäviä :) Tuosta toisesta ketjusta luin että lapsenehtoista toimintaa, niin ei se miun mielestä ihan niinkään mene. Ei se yhteiskunta sillä tavalla toimi ettei lapset kunnioita auktoriteettiä :) Oma erityinen ainakii tarvii päivään selkeen rakenteen ja aikuiselta kykyä viedä asiat päätökseen, koska muuten se poika ei ainakaan tee mittää mitä pitäs. Joissakin asioissa lapsenehtoisuus on jees, mutta en tiiä... Skeptikko :)
