Puheen viivästyminen ja päiväkoti

Mulla on semmoinen tilanne että meillä on 4-vuotias (loppuvuona 5) joka on käynyt vuoden verran puheterapiassa. Nyt on terapia tauko meneillään. Poika käy 2 kertaa viikossa srk kerhossa 3h. Havahduin siihen että vuoden päästä syksyllä hänhän olisi aloittamassa eskarin. Mielelläni pitäisin häntä edelleen kotona kun itse täällä joka tapauksessa olen, mutta puheterapeutti antoi ymmärtää että hänelle voisi tehdä hyvää mennä päiväkotiin ensi vuonna, edes osittain. Varmaan se 4-5h päivässä tai sitten ehkä 11 kertaa kuussa, en vielä tarkkaan tiedä. Aloin vain miettimään, että vaikka päiväkotimaksuissa on se katto, niin se summa on silti iso lohkaisu meidän perheen tuloista. Niin onko jollain tietoa että kun poika on tällainen "erikoislapsi", niin tukeeko kunta jollain lailla päivähoitomaksussa? Tällä hetkellä saamme vammaistukea, mutta sekin päättyy toukokuussa, ellei meille myönnetä sitä uudestaan. Lapsemme muuten kyllä ymmärtää ja on ihan ikäistensä tasolla kaikessa muussa toiminnassa, puhe on kehittynyt hirmuisesti vuoden sisällä, mutta edelleen se on hidasta ja työlästä. Eikä kaikki sanat, kirjaimet ja aikamuodot mene oikein. Tällä hetkellä häntä kuitenkin ymmärtää jo vieraatkin suurimmaksi osaksi.

27.2.2014
Lizzy
Lizzy

Ja siksi tässä hiukka kärkkäänä, koska ite oltas oltu ainakii kusessa jos lapset ois ollu kotona eskariin asti. Kaikki tukitoimet ois tullu tosi pahalla viiveellä. Minnuu jälkikäteen kaduttaa että esikoinen oli vuoden kotona 3,5-4,5 v. Sekin aika päiväkodissa ois ollu hyödyksi, moneen asiaan oltas voitu puuttuu jo vuotta aiemmin.

28.2.2014
riu
riu

Mie teijän asemassa laittasin lapsen päiväkotiin. Vaikka sille hoidolle jää hintaa (183 € oikeesti?) niin silti se on pieni raha lapsen kuntoutuksesta. Tuosta se perusvammaistuki kuittaa kuitenkii jo puolet. Ja jos mies oikeesti tienaa niin paljon että maksu on täysi niin kyllä siitä pitäs miun mielestä jäähä tuon verran rahaa... Meillä on kaksi lasta täysipäiväsenä, mies lähihoitaja ja mie putosin opintotuelle, ja hoitomaksut on alle puolet tuosta teille mainitusta. Toki saahaan korotettua vammaistukea, mutta on meillä toki kaksi erityislastakin x) Rahassa ei kylvetä, mutta lasten tarpeisiin sitä aina jostakii taiotaan.

28.2.2014
riu
riu

Ihan oikein laskettu, soitin ja kysyin. Miehellä on ihan hyvä palkka, mutta niin on veroprosenttikin. Itse saan ainoastaan kolmen lapsen lapsilisät ja vammaistuen. Töihin voisin tietysti mennä, mutta koen kuitenkin tärkeämmäksi olla kotona tässä elämän vaiheessa kun lapset ovat pieniä ja siihen on kuitenkin taloudellisesti mahdollisuus, vaikka rikastumaan tällä ei pääse.

28.2.2014
Lizzy
Lizzy

Laskitko tuon oikeasti tulojen mukaan? Kun ei tuollaista summaa saa osapäivähoidolle mitenkään. 5 tunnin hoidolla suurin mahdollinen on 158e/kk. Ja tuossa suurimmassa maksussa saa olla perheellä jo kohtalaisen korkeat tulot.

28.2.2014
misukka
misukka

Kiitos kaikille vastanneille.

Ja taitaa meidän pojan päiväkoti jäädä jo ennenkuin se on alkanutkaan. 11pv kuussa tai 5h päivässä maksaa kuukaudessa 183e. Ei riitä edes vammaistuki siihen.  Ei ole varaa laittaa poikaa päiväkotiin.

Toivottavasti terapeutilla on jotain parempia ideoita kun näemme...

28.2.2014
Lizzy
Lizzy

Hahah no ei se päiväkoti ihmeisiin pysty, mutta siellä lapsen on kuitenkin pakko kommunikoida eikä tule ehkä yhtä helposti ymmärretyksi kuin kotona. Ja jos on hyvä päiväkoti niin siellä on jo kuvat ja viittomat osana yhteisiä tilanteita :)

28.2.2014
riu
riu

Kokopäivähoidosta päivähoitomaksu nousee 283 euroon elokuun alusta tänä vuonna.

Just eilen luin asiasta.

Eli kannattaa päivähoitoon antaa tuloselvitys, muussa tapauksessa kokopäivähoidosta menee tuo ylin mahdollinen  maksu.

Osapäivähoitoakin voi harkita, riippuen siitä, mikä on sun lapsen tarve juuri mm. kuntouttavaan varhaiskasvatukseen.

Seurakunnan päiväkerho on varhaiskasvatusta, ja hyvää sellaista, mutta se ei ole päivähoitoa.

Kuntouttavassa mielessä lapsellesi voisi olla hyödyksi osapäivähoito 5 kertaa viikossa.

Asianosaisten mm. puheterapeutti, päiväkoti ja muut yhteistyötahot, kanssa kannattaa pohtia lapsen tilannetta, ja tehdä ratkaisuja sen perusteella.

28.2.2014
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Meillä kohta 3v joka on hieman hitaasti lämpiävä puheen kanssa. Syksyllä ei vielä tullut juurikasn sanoja mutta "joutui" perhepäivähoitajan pitkän sairasloman vuoksi varahoitoon päiväkotiryhmään. Jouluna sanainen arkku alkoi avautua ja nyt puhua papattaa kuin papupata. Useiden sanojen lauseita jne.

Puhe on vielä epäselvää ja siksi ollaan menossa puheterapeutin arvioitavaksi kun sinne syksyllä soitin puheesta huolestuneena.

Päiväkotiryhmässä kuulee niin paljon enemmän puhetta kuin missään muualla, että se alkaa kiinnostaa. Etenkin ikätovereiden kanssa kommunikointi motivoi puhumiseen.

Elli suosittelen päiväkotia. Meilläkin poika on 10pv/kk siellä ja sillä on jo saavutettu näin huikeaa edistystä.

28.2.2014
misukka
misukka

Tuo kuntouttavan päivähoidon maksullisuus on ihan kuntakohtaista, se selviää kun soitat vaan varhaisvatukseen. Miun logiikalla se vammaistuki nimenomaan korvaa just tuommosia asioita, meilläkin kun tuo päivähoito maksoi ihan normaalisti. Silti lapsi siitä hyötyy niin paljon että lämpimästi suosittelen! :)

28.2.2014
riu
riu
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...