Raskaus ja Kilpirauhasen vajaatoiminta

ELikkä mulla on siis kilpirauhas arvot alhaalla raskaudesta huolimatta (raskausaikana arvot normaalia korkeemmat) ja lääkäri joka koetuloksia katsoi oli sitä mieltä ettei niissä ole mitään hälyttävää. Itse en tähän kylläkään usko sillä äitini käy asiaan erikoistuneella yksityisellä lääkärillä Tampereella (100km täältä) ja tämä erikoislääkäri on kertonut että nuo arvot pitäisi normaalistikin olla paljon ylempänä mitä tk-lääkärit kuvittelee.  Lääkäriin ja kilpirauhaskokeisiin lähdin sen takia, kun mulla turpos kaula huomattavasti ja lääkäri sitä tunnustellessaan oli sitä mieltä että turvotus johtuu kilpirauhasista ja laittoi kokeisiin. Tämä äidin käyttämä erikoislääkäri oli kertonut kun äiti häneltä kysyi mistä tuollainen äkillinen kaulan turpoaminen raskausaikana voisi johtua niin hän sanoi heti että kilpirauhastenvajaatoiminnasta.  Nyt olenkin sitten erittäin huolissani, koska lääkäri jolla käyn ei pidä asiaa mitenkään ihmeellisenä ja käskee samaan aikaan olla huolehtimatta asiasta sekä mennä uudelleen lääkärille lisä tutkimuksiin, koska tuollainen turpoaminen ei ole normaalia. Erittäi ristiriitainen lääkäri siis. Lisäksi olen kuullut ja lukenut että kilpirauhasen vajaatoiminta hoitamattomana raskauden aikana voisi aiheuttaa lapselle joitain kehityshäiriöitä, ennen aikaisia synnytyksiä, kohtukuolemia, lapsen kuolemaa pian syntymän jälkeen ja äidille diabetesta synnytyksen jälkeen.  Ymmättekin varmaan miksi olen asiasta huolissani...  Kysyisinkin siis onko täällä muita joilla vastaavanlaisia kokemuksia?   Lisään vielä tähän että itselläni ei mitenkään ole varaa lähteä yksityiselle lääkärille saatika alkaa käymään siellä useissa kontrolleissa ja maksaa yli sataa euroa per käynti :/

29.12.2013
Katokichika88
Katokichika88

Itseltäni kilpirauhanen poistettu, seitsemän raskautta ollut joiden aikana kilpirauhasarvoja seurailtu.
TSH on T4V: n vastahormoni.. Eli jos vajaatoimintaa T4V on alle viiterajojen ja TSH yli viiterajojen. Liikatoiminnassa toisin päin. Kaikenkaikkiaan T4V on huonompi mittari, kun mitataan kilpirauhasen toimintaa. Monet lääkärit katsovatkin vain TSH:ta.
Sinulla tuo TSH arvo viittasi mieluumminkin liikatoimintaan.. Sen verran alhainen on. Lievä liikatoiminta ei niinkään ole haitallista sikiölle. Vajaatoiminta on vaarallisempaa. Minulla raskausaikana ollut jopa alle 0.3, eikä sitä ole pidetty pahana. Terveitä lapsia olen saanut.

Mutta aina kun huolettaa, kannattaa jutella asiasta ammattilaisen kanssa!

2.4.2014
ämppis
ämppis

Olen menossa uudelleen noihin kokeisiin.
Aikaisemmin lääkäri epäili että kaulan turvotus olisi johtunut imusolmukkeista eikä kilppareista ja kun lääkäri asiaa selvitteli niin alkuraskaudenaikana nuo arvot saattavatkin laskea eikä nousta, kun taas loppuraskaudessa voivat olla normaalia korkeammalla. 

Tuo lääkäri oli sitä mieltä ettei tarvitse asiaa murehtia sen kummemmin enään, mutta pyysin itse että pääsisin varmuudeksi nyt uudelleen testeihin.

2.4.2014
Katokichika88
Katokichika88

Kyllä kaulani on edelleen turvoksissa. Näkyy ja tuntuu.
Ja kyllä ymmärsit ihan oikein että neuvolasta käskivät tk-lääkärille ja lääkäri tunnusteli kaulan joka puolelta ja sanoi itsekkin että on selvästi turvoksissa. Otettiin kokeita ja tehtiin jopa ultra tutkimus. TUlehdusarvot täysin normaalit, ultrassa pieni minimaalinen kysta joita kuulema on lähes kaikilla ja ainoastaan nuo kilppariarvot olivat alhaalla..

31.1.2014
Katokichika88
Katokichika88

Mulle on kerrottu että noi arvot on raskaana ollessa normaalia korkeammat.
Multa noi mitattiin ihan sillä kun toi kaula turpos, ei varmaan muuten olis mitattukkaan.

30.12.2013
Katokichika88
Katokichika88

Mulle on kerrottu että noi arvot on raskaana ollessa normaalia korkeammat.
Multa noi mitattiin ihan sillä kun toi kaula turpos, ei varmaan muuten olis mitattukkaan.

30.12.2013
Katokichika88
Katokichika88

Mua neuvottiin menemään juurikin terveyskeskukseen omalle lääkärille näyttämään tuota turvonnutta kaulaa että siellä sitten tutkitaan. Eniten mua nyt hämää nuo lääkärin erittäin ristiriitaiset neuvot asiasta.. Ensin sanoo ettei mitään hätää ole ja heti samassa lauseessa sanoo että on kyllä alhaset arvot ja käskee mennä uudelleen. Tuosta lääkäristä en saanut mitään selkoa että pitäskö nyt huolestua vai eikö ja sitten tosiaan kuulema erikoislääkäri sitä mieltä että tää olis ihan selvä vajaatoiminta tapaus joka vaatis hoitoa, mut omalääkäri ei noteeraa mitenkään.

30.12.2013
Katokichika88
Katokichika88

12 oli se S-T4V  joka pitäisi ton erikoislääkärin mukaan olla lähempänä 20 (viitearvo 10-20) Sitten se toinen arvo mikä otettiin S-TSH oli 0.8 (viitearvo 0,4 - 4,5) ja tosiaan kun raskaus nostaa noita arvoja niin en uskalla ees kuvitella mitä ne on ollu aikasemmin.

29.12.2013
Katokichika88
Katokichika88
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...