Joulupukista huijaaminen

Elikkäs mulla 2v ja 8kk ikäiset tytöt. Oon vahvasti sitä mieltä etten haluaisi huijata joulupukista, miehelle se on ok mutta mielellään haluaisi. Mutta miehen sukulaiset on tästä hyvin järkyttyneitä. Onko täällä muita jotka ei huijaa joulupukista? Tiedän kyllä että se on lapsille ihanan jännittävää ym kun odottaa joulupukkia, mutta itse koen että se voisi olla vain pelkkä leikki :) ja itse ainakin opin arvostamaan joululahjoja vasta kun sain tietää keneltä ne on. Muutamilta olen kuullut että on loukkaantunut pahasti kun saanut tietää että joulupukki on pelkkää valhetta... ja joiltain taas että se oli ihanaa kun uskoi joulupukkiin. Nyt mietin että pitäiskö mun kuitenkin huijaa joulupukista.. Me miehen kanssa ollaan yhdessä sitä mieltä ettei ainakaan haikaroita tai hammaskeijuja meillä käy :D niin itse mietin että miks joulupukinkaan pitäisi. Kyllä mä joulua kotona laittaisin lapsille ym.

20.11.2013
mellix
mellix

Kuten tuossa sanoin, niin en uskonut mihinkään mielikuvitus olentoihin mukaanluettuna pakkasukko jne. Eikä niille vanhemmille lapsille tarvi alkaa selittämään mikä on totta ja mikä ei jos ovat ihan pienestä pitäen tietäneet, että mikä on asian oikea laita..

23.11.2013
K_risu
K_risu
2-year-old toddler

K_risulle: Miten tuo Pakkasukko? Eihä sekään ole "totta", vaan joku ihminen sitä esittää, samoin kuin joulupukkia.

Ja muissa kulttuureissa on kanssa omat "olennot", jotka kuuluu vaikka joihinkin juhliin, että niistäkin sitten sanotaan, että ei ole totta. Ja miten muutoin ne hahmot selitetään pienemmille ja isommille lapsille, esim. kouluikäisille?

23.11.2013
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Mää oon aina, ihan pienestä pitäen tienny ettei joulupukkia ole olemassa.. Samoiten kaikki aikuisten päästä tulleet mielikuvitus olennot on olleet mulle ihan selvää, että ovat vain satua.. En silti koe jääneeni mitenkään paitsi lapsena siitä, että pukki ei käynyt vaan lahjat saatiin äidiltä, isältä, isovanhemmilta jne.. Mihinkään hammaskeijuun en ole myöskään ikinä uskonut.. En todellakaan aijo valehdella tulevalle lapselle mistään mielikuvitus olennoista ja tulen myös vaatimaan ettei tuleva isä tai tulevat isovanhemmat tuputa mitään pukki satuja.. Toki kaikkien oma asia jos johonkin pukkiin uskoo ja haluaa myös lapsensa uskovan, mutta luulis lapsilla olevan muutenki hyvä mielikuvitus ettei siihen tarvi aikuisten luoda lisää mielikuvitus olentoja..

22.11.2013
K_risu
K_risu
2-year-old toddler

Meilläkin kävi pukki ku olin pieni, ja olihan se ihanaa ja jännää, mutta ei mun maailma siihen kaatunut ku sain ehkä joskus 6-7v. tietää asioiden todellisen laidan, päin vastoin: kun tiesin et vanhemmat ostaa lahjat oli mulla hyvää aikaa jo ennen Joulua pehmitellä niitä ostamaan just ne mun toivelelut..;))

22.11.2013
HannnaK
HannnaK

Eihän joulu oo joulu ilman joulupukkia. Mä ainakin uskon joulupukkiin (hei, olen miima 23 wee) ja aion tyttöä "huijata" tässä asiassa aivan sata-nolla.
Musta tuntuu et tää on enemmänki sellanen juttu, mihin on pienenä opittu kuin ikäkysymys. Meillä on aina pukki käyny ja mä oon tainnu olla kans jo jotain kymmenen ennen ku tajusin ettei pukki niitä lahjoja tuo (näin kerran vahingoissa ikkunasta ku isä kanto lahjasäkkejä kuistille), eikä mulle mitää traumoja oo jääny. Harmitti vain ku jo niin nuorena meni osa uskosta, ku ei se joulu sitten enää samalta tuntunu.
Ja mitä tulee tuohon et näkee erinäköisiä pukkeja, nii meille on äiti aina sanonu et ne on joulupukin apupukkeja ku ei yksi joulupukki oikeasti kerkeä jokaisen lapsen luona käymään. Ne on vähä nuorempia ku ite pukki, mut vanhempia mitä tontut.
Ja kerran lapsena yllätin äitin paketoimasta lahjoja nii äiti oli sillon joulupukin apulainen, ettei pukille tulisi hirveä kiire pakkaamisen suhteen :)

22.11.2013
miima_
miima_

eli käytännössä aikuinen haluaa propsit itelleen  ostamistaan lahjoista :D tiedän 5 vuotiaan jonka ainoa lahja jouluna oli suklaarasia ja matkalahja kortti että pääsee porukoitten mukaan hiihtolomamatkalle jonnekki lämpimään... nii... en tiiä aika surullista miusta että sitten vietetään ees joulua... eikö niitä lahjoja voi hommata ihan sitten normipäivinä...  sekinkun tekee lapsen iloiseksi se normipäivänä lahjan vanhemmilta saaminen :D

 

sooooriiii vähän oikasin ja pelkistin :D että tää on miun ajatus 3 meillä kun käy aito joulupukki... ei ehkä lasten mutta äitin takia ainakin 3

22.11.2013
imppuliina
imppuliina

meillä 5v ja 3v uskoo ihan täysiään pukkiin. eivätkä varmasti uskois jos kerrottais asian oikea laita.. Yritin nimittäin joskus esikolle selittää et ei titi-nalletkaan oo oikeita vaan ne on ihmisiä joilla on nallepuvut päällä, niin ei uskonut! :D ajattelin sit että olkoon.. Jos yrittäis sit joskus ala-asteen alkupuolella sille uudelleen kertoa näitä totuuksia. :D

22.11.2013
Santtuvaan
Santtuvaan

Siis hyvä satumamma just nuin :) mä voin kumota kyllä kans ton vanhemmat ja nuoremmat - itse ja suuren lähipiirin puolesta - ikään katsomatta tää pukkitouhu on in. Mä ihan oikeesti elämäni ensimmäisen kerran kuulen tälläistä tässä. Paitsi toki uskonnon puolesta tiedän ettei kaikilla sitä pukkia ole, mutta muutoin.

21.11.2013
aadasisko
aadasisko

Hyvä

21.11.2013
aadasisko
aadasisko

Meillä ei pelkoa pukkia kohtaan ole koskaan ollut - sehän on mukava mies! Eikä todellisuudessa koskaan vieras ;) meillä on käynyt jopa niin päin että lapsi rakasti pukkia, istui sylissä ja lauloi ja jutteli - kun pukki tulikin ihmisenä tupaan, lapsi pelkäsin sitä setää :D nytkin käy niin tuttu, että uskon lasten aistivan siitä ettei ole pelottava ja äänikin oli kaikille tuttu :) meillä myös lahjoihin kirjoitetaan vain nimet että kenelle se on. Pukkeja jos monennäköisiä, lapset ei oo kiinnittänyt huomiota. Mä huomion Helsingissä, että olisi vaikeuksia, kun yhdestä ikkunasta saattoi näkyä 4 joulupukkia yhtäaikaa!!!

21.11.2013
aadasisko
aadasisko

Apuva,mää en oo ikinä edes ajatellu tätä minään huijauksena. Elämässä tulee varmasti eteen isompiakin pettymyksiä kuin se että joulupukkeja ei olekaan vain yhtä.

Se on meillä olennainen osa joulua tuo joulupukki. Muistan kuinka pienenä vatsanpohjaa kutkutti kun ikkunalla odotettiin koska pukki näkyy. Enkä muista koska en oo pukkiin enään uskonu,ei oo siis tullu mtn traumoja "huijatuksi" joutumisesta :) kyllä se vaan on lapsille iso osa jouluntaikaa ja sen omilleni suon.

21.11.2013
Äitiorava
Äitiorava

Meillä tyttö on 1v 3kk ja tämä on nyt siis toinen joulu. Kaupassa pyöri viime vuonnakin sata pukkia, kaikki erilaisia, eri partaisia jne. Miehen kanssa mietittiin ennakkoon, että lapselle ei opeteta sitä, että pukki tuo lahjat. Meillä kun kummankaan kotona ei ole pukki käynyt. Tai miehellä se oli käynyt, mutta eno oli aina paljastunut. Pukkeja on kaupoissa ja telkan kuumassa linjassa. Ne saavat olla. Pukkia meille ei tule koskaan kotiin lahjajo tuomaan. Eikä mihinkään pakettiin kirjoiteta, että pukilta.

21.11.2013
carata
carata

Ja vielä tuohon - meilläkin näkee ja kuulee ja tietää että lahjoja tulee myös muualta - pukin avuksi

21.11.2013
aadasisko
aadasisko

Ja mä kyllä tuon tuommoisen uskon oon säilyttänyt tähän päivään saakka - jouluna pukki on ;)

21.11.2013
aadasisko
aadasisko

Mä tykkään että on olemassa jotain taianomaista lapsilla ; joulupukki, tontut, hammaskeiju jne. Kyllä meillä tuo tyttö tietää jo ettei keijua ole, mutta silti se taianomaisuus siinä säilyy. Samoin nyt kun tajunnut ettei joulupukki olekaan oikea, vaan joku tuttu esittää, niin puhuin että jouluntaikaan kuuluu joulupukki ja luo sitä tunnelmaa, eikä pidä pienemmiltä sitä uskoa viedä. Mä muistan itse kokeeni sen myös näin, että tiesin ettei ole oikea pukki, mutta odotin innolla aina - tiesivät se lahjoja ja juuri siinä odotuksessa oli joulun parhaat jutut - valmistelut ja odottelut, saunan lämmitys, ruokailu jne. Olen opettanut muutenkin ettei pidä lällätellä ja huudella, jos tietää nämä asiat, jotta jokainen saa itse päättää asian, eikä tuu pettymyksiä tms. Mä kai ite oon sitä mieltä, et jos ei oo pukkia, niin ei tarttis lahjojakaan ;) ja toinen että lasten joulu on sitä parasta, ihanaa seurata sitä täpinää ja odotusta!

21.11.2013
aadasisko
aadasisko

Meilläkin poika keksi hammaskeijun lastenohjelmista.

En koe tarpeelliseksi viedä lapsenuskoa näin mitättömissä asioissa. Uskokoon että hammaskeiju tuo kolikon.

21.11.2013
misukka
misukka

Meillä aikalailla tipihiin tyyliin. Esikko on hoksannut, mistä lahjat tulee. Ja on ite kerrottu kaupassa muille lahjoja ostettaessa että autetaan pukkia kun se on niin kiireinen. Että me kaikki ollaan pieniä aputonttuja... Pientä jouluntaikaa pitää olla. Muutenhan joulu olisi vain vähän pitempu vapaa.

Mua ahdistaa, että joulupukki tulee jakamaan lahjat. Mun ollessa pieni, meillä kävi joulusaunan aikana tonttu tuomassa paketit kuusen alle ja itse suosin tätä tapaa myös. Appiukolle siinä on ollut sulateltavaa mutta olen hälle parina jouluna suonut senkin, että on saanut pukkia leikkiä. Niellyt siis omat tunteeni jotta yleinen tunnelma pysyy hyvänä.

Itellä ei mitään traumoja syntynyt kun tajusi asioiden oikean laidan. Mutta eipä kukaan ollut valehdellutkaan ja täysillä uskotellut että pukki tuo lahjat. Pienestä pitäen tiennyt keneltä lahjat olivat oikeasti.

Siinä, että kertoo ettei pukkia oikeasti ole, on iso riski, että lapsi pilaa monen muun joulun laukoessaan totuuksia julki tuossa neljän viiden vuoden iässä. Vaikka kuinka kertoo, että se on tarina johon muut uskovat ja ettei saa kertoa, niin tuossa iässä on suuri tarve laukoa kaikki muille tiedoksi.

Tavallaan siis ajattelen asiaa niin, että onko se kauheaa jos lapsi hitusen uskoo tonttuihin ja ehkä pukkiinkin. Vaikka sitten tietäisikin totuuden lahjojen antajista. Pieni jännitys on kuitenkin kivan kutittelevaa masun pohjassa.

21.11.2013
misukka
misukka

Itseasissa miehen sisko sano että tulee tekemään tontun jälkiä meidän terassille ja sanoin että saa kyllä omalle terassilleen niitä lähteä tekemään :D tiiän että monet tekee niitä mutta itse en kyllä lähtis, enkä sanomaan että tontut kurkkii ym. Mä varmaan nyt sanon että se on sellanen leikki että joulupukki tulee ym. ja toivon että jos esikoinen muille lapsille kertoo joulupukki leikistä niin ettei muut lapset sitä kautta ymmärrä. Jos puhun nyt tänä jouluna leikistä niin ehkä ens jouluna voin vielä yrittää huijaa joulupukista jos mieli ehtii vuodessa muuttua. Kuitenki esikoinen viikko sitten vasta täyttänyt 2v. Mun muutama kaveri ei myöskään huijaa joulupukista lapsilleen, mutta eri syistä kuin minä... 

äh, hankala jotenki miettii tätä joulupukki juttua kun mulle se on jotenki oikeesti huijausta.

Kiitän teidän viesteistä. ne saa kuitenkin miettimään juuri tuota kun lapsi odottaa joulua siiten eri tavalla jos pukkikin olisi.

Kyllä mä muistan kun lapsena heräs klo6 odottamaan joulupukin kuumaa ja jännitti koska pukki tulee :) mutta muistan myös pettymyksen kun joulupukkia ei olekkaan.

21.11.2013
mellix
mellix

meillä uskotaan joulupukkiin. Kyllä lapset kerta äitikii ;) Kyllä elämässä pitää olla taikaa! Mieti nyt itekkii, että onko jännempää ulkona ehtii tontun vai oravan jälkiä...

21.11.2013
riu
riu
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...