Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

G: Karkkireseptejä?

onkos teillä jotain hyväksikoettuja (joulu?)karkkireseptejä? Googlailin ja jotain kokeilemisen arvoisia löysinkin, mutta harmittavasti valtaosa niistä on semmoisia et säilytetään jääkaapissa. Onko jotain semmoisia mitkä ei vaatis jääkaappisäilytystä?

1.11.2013
Mummy83
Mummy83

KARKIT

RUSINASUKLAAKOLMIOT

100 g kaakaosuklaata
25 g kookosrasvaa
1 dl rusinoita
1 dl hasselpähkinärouhetta

1. Pane taloussuklaapalat ja kookosrasva kuumuutta kestävään kulhoon.
2. Pane kulho vesikattilaan.
3. Kuumenna sitä niin kauan, että suklaa ja rasva sulavat.
4. Ota kulho pois kattilasta.
5. Lisää suklaan ja kookosrasvan joukkoon rusinat ja pähkinärouhe sekoittaen.
6. Kaada suklaamassa voipaperille ja anna kohmettua kylmässä.
7. Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi.

TOFFEET

1 rkl voita tai margariinia
1½ dl sokeria
1½ dl maitoa tai kuohukermaa

1. Sulata rasva puhtaassa paistinpannussa. (Jos valurautainen paistinpannu tuoksuu esimerkiksi sipulille, sen saa puhtaaksi suolalla ja vedellä.)
2. Lisää sokeri puuhaarukalla sekoittaen sekä maito tai kerma.
3. Sekoita koko ajan.
4. Keitä seosta niin kauan, että se on vaalean ruskeaa.
5. Kaada seos leivinpaperille ja leikkaa se veitsellä tai kuviomuotilla toffeepaloiksi.

MARSIPAANITANGOT

100 g valmista mantelimassaa
karamelliväriä
taloussuklaata
nonparelleja

1. Murenna mantelimassa kulhoon.
2. Sekoita nuppineulanpään kokoinen muru karamelliväriä puoleen teelusikalliseen kuumaa vettä.
3. Sekoita väriliuos sormin mantelimassaan.
4. Muotoile massasta esimerkiksi tankoja.
5. Sulata taloussuklaata vesihauteessa.
6. Kasta mantelitangot sulaan suklaaseen ja anna niiden sitten kovettua voipaperin päällä.
7. Ripottele pinnalle nonparelleja.



RIISIMUROKARKIT

100 g kookosrasvaa
½ dl tummaa kaakaota
2 dl tomusokeria
2 tl vanilliinisokeria
7½ dl riisimuroja

1. Sulata kookosrasva kattilassa ja anna sen hieman jäähtyä.
2. Sekoita rasvaan sihdin läpi kaakao, tomusokeri ja vanilliinisokeri.
3. Vatkaa tasaiseksi.
4. Lisää riisimurot.
5. Nostele seoksesta nokareita leivinpaperille tai jaa ne pieniin makeisvuokiin.
6. Anna kovettua kylmässä.

KOOKOSPALLOT

50 g margariinia
1 dl sokeria
1 muna
1 rkl vehnäjauhoja
3 rkl tummaa kaakaota
2 tl vanilliinisokeria
1 rkl murukahvia
2 rkl kiehuvaa vettä
7 dl kaurahiutaleita

Pinnalle:
1 dl kookoshiutaleita

1. Anna margariinin pehmetä huoneenlämmössä noin tunti.
2. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi ja lisää seokseen voimakkaasti vatkaten ka-nanmuna.
3. Sekoita taikinaan vehnäjauhot, kaakao, vanilliinisokeri, murukahvi, kiehuva vesi sekä kaurahiutaleet.
4. Anna massan kovettua hetki jääkaapissa.
5. Pyörittele taikinasta palloja tai tankoja ja kierittele ne kookoshiutaleissa.
6. Tarjoa heti.

SUKLAAN SULATUS
1. Suklaata voi sulattaa mikroaaltouunissa sulatusteholla tai vesihauteessa, pienessä kulhossa, johon suklaa on paloiteltu. 
2. Vesi saa höyrytä, mutta ei kiehua voimakkaasti. Kulhon voi peittää kannella. 
3. Kulhoon ei saa mennä vettä, sillä suklaa muuttuu helposti raemaiseksi.
4. Kasta sulaan suklaaseen esimerkiksi käsipaperiin kuivattuja kirsikoita tai valuta suk-laata pähkinöille, taateleille, rusinoille.


JÄÄSUKLAA 
(n. 50 kpl)

200 g tummaa suklaata
100 g kookosrasvaa
2-4 tippaa piparminttuöljyä

1. Sulata suklaa ja kookosrasva erikseen.
2. Jäähdytä niitä hetken aikaa.
3. Sekoita suklaa ja rasva keskenään.
4. Mausta piparminttuöljyllä.
5. Kaada seos pieniin makeisvuokiin.
6. Pane ne kylmään kovettumaan.

KERMAKARAMELLIT

2 dl sokeria
2 dl kermaa
½ tl vanilliinisokeria
2 rkl siirappia
2 rkl voita

1. Sekoita paksupohjaisessa kattilassa sokeri, kerma, vanilliinisokeri ja siirappi.
2. Keitä 15-20 minuuttia reippaasti kuplien. Sekoita koko ajan.
3. Kun seos on paksuuntunut, kokeile sen hyytymistä: tiputa nokare karamellia kyl-mään veteen. Jos se jähmettyy, alkaa karamelli olla valmista.
4. Lisää pari lusikallista voita ja sekoita voimakkaasti, jotta karamelli kuohkeutuu.
5. Seokseen pitäisi syntyä vaaleita, rosoisina kuplivia saarekkeita. Silloin karamelli ei kovetu kittimäiseksi toffeeksi.
6. Voitele neliömäinen pala leivinpaperia ja kaada karamelli siihen jäähtymään.
7. Sipaise leipäveitsen terään voita ja leikkaa karamellilevy neliöksi heti lämpimiltään.
8. Karamelliä voi valuttaa myös sormenpäänkokoisiin metallivuokiin.

MARMELADIT

30 g agar-agaria (apteekista)
1 l vettä
1 kg sokeria
3 dl omena- tai aprikoosisosetta yms.
2 tl viinihappoa

1. Liota agar-agar yön ajan vedessä.
2. Sulata se samassa vedessä keittämällä.
3. Lisää sokeri ja keitä seosta noin puolen tunnin ajan.
4. Anna liemen jäähtyä hieman ennen kuin lisäät siihen soseen ja viinihapon.
5. Halutessasi voit lisätä osaan seoksesta esimerkiksi punaista karamelliväriä.


6. Kaada marmeladi suorakaiteen muotoiseen astiaan noin sentin paksuiseksi kerrok-seksi hyytymään.
7. Leikkaa hyytynyt levy halutun muotoiseksi kuvioksi tai neliöksi tavalliseen tapaan.
8. Sokeroi makeiset ja aseta ne kauniisti tarjolle.

MINTTUNAPIT 
(n. 40 kpl)

4 dl pölysokeria
1 dl vettä
½ tl etikkaa
3-4 tippaa piparminttuöljyä
50 g tummaa suklaata

1. Keitä sokeria, vettä ja etikkaa pienessä kattilassa, kunnes pisara hieman jäähtynyttä lientä tuntuu venyvän lankamaisina rihmoina sormien välissä.
2. Kaada liemi kulhoon.
3. Lisää piparminttuöljy.
4. Sekoita haarukalla sakeaksi.
5. Levitä massa nokareiksi leivinpaperille. Jos se kovettuu kesken työn, saat sen not-keaksi kuumassa vesihauteessa.
6. Anna nokareiden kovettua.
7. Sulata suklaa vesihauteessa ja pane pisara sulaa suklaata jokaisen minttunapin pin-nalle.
8. Pakkaa kovettuneet makeiset tiiviiseen tölkkiin.

NEKUT 
(n. 60 kpl)

1½ rkl voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 dl siirappia
1½ dl kuohukermaa
50 g hienonnettuja manteleita

1. Sekoita kaikki muut aineet paitsi mantelit paksupohjaisessa kattilassa.
2. Keitä ilman kantta kuumalla liedellä.
3. Kun pisara seosta kylmään veteen pudotettuna kovettuu, on massa valmista.
4. Sekoita siihen mantelit ja kaada seos pieniin makeisvuokiin tai voipaperitötteröihin


NOUGAT

300 g sokeria
50 mantelirouhetta

1. Pane sokeri paistinpannuun ja sulata se miedolla lämmöllä vaalean ruskeaksi lie-meksi.
2. Sekoita koko ajan puulusikalla pohjaa myöten.
3. Lisää mantelit ja sekoita hyvin.
4. Kaada seos voidellulle pellille jäähtymään.
5. Leikkaa levy paloiksi tai taittele kovana käsin. Jos haluat, voit kastaa palaset sulatet-tuun suklaaseen.

PAAHTOKINUSKIKARAMELLIT

2 dl sokeria
2 dl kermaa
2 tl voita

1. Sulata sokeri paistinpannulla ja anna sen ruskistua vaalean ruskeaksi.
2. Kaada kerma joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
3. Hämmennä liedellä, kunnes seos alkaa irrota reunoista.
4. Lisää voi.
5. Kaada seos voidellulle vadille ja jaa neliöihin ennen jähmettymistä.

PIPARMINTTUPASTILLIT

250 g pölysokeria
noin 1 dl vettä
vajaa 1 tl etikkaa
10 tippaa piparminttuöljyä
vihreää karamelliväriä

1. Kiehauta sokeri, vesi ja etikka.
2. Mausta seos piparminttuöljyllä, jota saa apteekista.
3. Värjää seos hennon vihreäksi veteen liotetulla karamellivärillä.
4. Tipauta seosta lusikalla pieniksi napeiksi öljytylle paperille.
5. Jos seos jähmettyy voit lämmittää sen uudestaan.
6. Makeisten päälle voi panna suklaanapin koristeeksi.


ROMMITRYFFELIT

200 g keittosuklaata
2 munankeltuaista
1-2 rkl vatkattua kermaa
2 rkl voita
2 rkl rommia tai konjakkia

1. Sulata suklaa vesihauteessa.
2. Lisää munankeltuaiset, kerma, rommi ja voi.
3. Vatkaa kunnes seos on paksua tahnaa.
4. Pane tryffelimassa kahden lusikan avulla tai pursottamalla pienen pieniin paperi-muotteihin.
5. Rommitryffelit ovat erittäin helppoja tehdä ja todella herkullisen makuisia.

TUMMAT SUKLAAKARAMELLIT (n. 60 kpl)

3-4 rkl kaakaojauhetta
1,5 dl tummaa siirappia
2 dl sokeria
3 dl kuohukermaa

1. Sekoita kaikki aineet kattilassa.
2. Keitä hiljaisella tulella koko ajan hämmentäen noin 45 minuuttia.
3. Tee jähmettymiskoe tiputtamalla seosta lusikalla kylmään veteen.
4. Jos se jähmettyy hyvin, on karamelliseos valmista, muutoin jatka keittämistä.
5. Kaada seos matalaan, öljyttyyn astiaan.
6. Anna jäähtyä.
7. Leikkaa paloiksi ja kierrä ne sellofaanipalojen sisälle.

SUKLAAKOLAT 
(n. 15 kpl)

1 rkl vehnäjauhoja
1 tl kaakaota
1 rkl siirappia
1 rkl voita tai margariinia
2 rkl sokeria

Pinnalle:
vaaleaa suklaata

1. Sekoita ainekset hyvin pestyssä paistinpannussa.
2. Keitä seosta 4-5 min. sekoittaen miedolla lämmöllä.
3. Kaada seos ohueksi kerrokseksi leivinpaperille.
4. Leikkaa se jäähtyneenä 2x3 cm:n paloiksi.

5. Kasta palat vesihauteessa sulatettuun suklaaseen.
6. Pane takaisin paperille kovettumaan.
7. Kiedo jäähtyneinä folioon tai sellofaaniin.

SUKLAAPÄHKINÄT 
(n. 50 kpl)

1 ½ dl kaakaojauhetta
6 dl sokeria
1/4 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 dl kuohukermaa
2 rkl voita tai margariinia
1 rkl vanilliinisokeria
n. 200 g pähkinöitä

1. Taita paksusta alumiinifoliosta 18x18 cm:n kokoinen vuoka ja pane se sileälle alus-talle.
2. Sekoita kaakao, sokeri, suola, sinappi ja kerma paksupohjaisessa kattilassa.
3. Keitä sitä noin 30 minuuttia miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen. 
4. Kun pisara tai pari kylmään pudotettuna hyytyy kiinteäksi ja sormissa pyöritellen jää palloksi, on seos valmis.
5. Kaada seos laakeaan kulhoon ja mausta vanilliinisokerilla.
6. Vatkaa se sakeaksi ja kuohkeaksi.
7. Kaada karamellimassa alumiinivuokaan.
8. Anna jähmettyä puoliksi.
9. Paina siihen koristeeksi pähkinänpuolikkaita.
10. Leikkaa levy täysin jäähtyneenä nelikulmioiksi.
11. Kääri makeiset folioihin tai värikkäisiin papereihin.
12. Silloin ne eivät tartu toisiinsa.

SUKLAA-RIISI MAKEISET

150 g kookosrasvaa
1 muna
1½ dl pölysokeria
2-2½ rkl kaakaota
3½-4 dl riisimuroja

1. Kookosrasva sulatetaan ja annetaan jäähtyä.
2. Muna ja sokeri vatkataan kuohkeaksi ja lisätään kaakao ja kookosrasva vähän ker-rallaan.
3. Riisimurot lisätään seokseen ja se levitetään noin 2 cm paksuiseksi levyksi tasaiselle alustalle pannuun voipaperin tai alumiinifolion päälle.
4. Massa saa jähmettyä viileässä ja jähmettyneenä se leikataan nelikulmaisiksi paloik-si.
5. Makeisia on paras säilyttää viileässä sillä ne sulavat helposti.

TEATTERIMAKEISET

1. Muotoile valmiista mantelimassasta palloja, puikkoja, tankoja tai vaikkapa sieniä. 
2. Voit myös kaulia massan levyksi ja leikata siitä veitsellä tai pienellä muotilla ma-keisia.
3. Voit kieritellä makeiset koristeellisen värisissä nonparelleissa tai suklaarakeissa, taikka kastaa kahden haarukan avulla sulatetussa suklaassa.
4. Antaa hetken jäähtyä ja kovettua leivinpaperin päällä.
5. Voit koristella makeisten pinnan hienonnetulla mantelilla, pähkinöillä tai nonparel-leilla.

TOFFEEKARKIT

100 g voita
2 dl kermaa
2 dl fariinisokeria
2 ½ dl sokeria

1. Sulata voi.
2. Lisää muut aineet.
3. Keitä 40 minuuttia.

KESÄKURPITSA-PIHLAJANMARJA-MARMELADI

1 kg kesäkurpitsaa
500 g pihlajanmarjoja tai karpaloita
9 dl sokeria
1 dl vettä

1. Kesäkurpitsat pestään.
2. Kuutioidaan pieniksi paloiksi tai raastetaan karkeaksi. 
3. Spagetti kurpitsa sopii mainiosti tähän marmeladiin. 
4. Jos kurpitsan siemenet ovat häiritsevän suuria, ne poistetaan. 
5. Vain suuriksi kasvaneet kesäkurpitsat kuoritaan. 
6. Pihlajanmarjat pestään ja huonot poistetaan. 
7. Vettä, marjoja ja kurpitsaa keitetään välillä hämmentäen, kunnes kurpitsa pehme-nee. 
8. Sokeri lisätään.
9. Seosta keitetään miedolla lämmöllä ilman kantta kunnes marjat ovat hajonneet ja seos on muuttunut pehmeäksi marmeladiksi. 
10. Marmeladi purkitetaan steriloituihin pieniin purkkeihin.
11. Säilytetään kylmässä. 
12. Pihlajanmarjamarmeladi säilyy hiukan huonommin kuin karpalomarmeladi.


KERKKÄMARMELADI

2 dl vettä tai koivunmahlaa 
2 palsternakkaa 
1,5 dl fariinisokeria 
0,5 - 1 dl männynkerkkiä parin sentin pituisina 
2 rkl mustaherukanlehtisilppua 

1. Palsternakat raastetaan karkeaksi raasteeksi kiehuvaan nesteeseen. 
2. Muut aineet lisätään.
3. Seosta keitetään, kunnes se sakenee. 
4. Marmeladia voi kokeilla myös kuusenkerkistä. 
5. Leikkaa neulaset saksilla silpuksi.

RUUSUMARMELADI

50 täysin avautunutta punaista ruusua 
1 l vettä 
1 kg fariinisokeria 
1 sitruunan mehu 

1. Keitä vettä ja sokeria, kunnes seos rupeaa sakenemaan. 
2. Lisää ruusujen puhdistetut terälehdet ja sitruunan mehu. 
3. Kiehauta ja hämmentele puuhaarukalla. 
4. Keitä miedoimmalla mahdollisella lämmöllä noin tunnin ajan. 
5. Hämmennä usein, muuten marmeladista tulee ruskeaa, eikä lainkaan punaista.
6. Kaada lasipurkkeihin, anna jäähtyä ja peitä kannella.

JOULUN PORKKANA-OMENAMARMELADIT 
n. 100 palaa 

15 g agar-agaria (apteekista) 
5 dl vettä 
6 dl sokeria 
0,75 dl soseutettua kypsää porkkanaa 
0,75 dl omenasosetta/ ruusunmarjasosetta 
1,5 tl viinihappoa (apteekista) 
sokeria 

1. Liota agar-agaria yön yli vedessä. 
2. Keitä agar-agaria liotusvedessään, kunnes säikeet ovat täysin sulaneet. 
3. Älä käytä kattilan kantta marmeladia keittäessäsi. 
4. Lisää sokeri ja keitä seosta hiljalleen 45 minuuttia silloin tällöin sekoittaen.
5. Kokeile seoksen hyytymistä laittamalla lusikallinen seosta lautaselle. 
6. Kaada päälle kylmää vettä. Jos seos jähmettyy, se on valmista hyydytettäväksi. 
7. Lisää seokseen siivilän läpi porkkana- ja omenasose. 
8. Lisää viinihappo, sekoita ja kaada seos hyytymään laakeaan, kylmällä vedellä huuhdeltuun astiaan (20x25 cm). 
9. Kuori vaahto pois pinnalta. 
10. Jäähdytä viileässä.
11. Leikkaa hyytynyt marmeladi kuutioiksi tai ota siitä muotilla paloja. 
12. Pyörittele palat sokerissa. 
13. Säilytä marmeladit ilmavasti kuivassa paikassa, aluksi ilman kantta. 
14. Marmeladit säilyvät pari viikkoa. 

PUOLUKKAMARMELADIT 

300 g puolukoita 
5 dl vettä 
3 dl sokeria
0,5 tl sitruunahappoa 
0,5 dl (25 g) pektiinijauhetta 
pinnalle sokeria 

1. Keitä puolukoita ja vettä hiljalleen 15 minuuttia. 
2. Siivilöi ja mittaa joukkoon sokeri. 
3. Keitä lientä ja sokeria noin 10 minuuttia. 
4. Lisää kylmään veteen (1 dl) sekoitettu pektiinijauhe ja sitruunahappo. 
5. Keitä marmeladia hiljalleen vielä 10 minuuttia. 
6. Valitse matalareunaisia astioita marmeladin hyydyttämistä varten. 
7. Huuhdo astiat kylmällä vedellä. 
8. Kaada marmeladiseosta noin 1,5 cm:n paksuiseksi kerrokseksi astiaan. 
9. Peitä astiat ja pane jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi vuorokaudeksi. 
10. Kun marmeladi on täysin hyytynyt, leikkaa levy haluamasi muotoisiksi palasiksi. 
11. Sokeroi palaset.

NEKUT
75 kpl. 

2 dl kermaa
2 dl siirappia
2 dl sokeria
¾ dl (50g) kuorittuja, hienoksi hakattuja manteleita

1. Sekoita siirappi, kerma ja sokeri keskenään paksupohjaisessa kasarissa.
2. Keitä seosta ensin hiljaisella lämmöllä, sitten voimakkaammin kunnes siitä tulee sitkeätä. 
3. Tähän kuluu n.30 minuuttia. 
4. Sekoita sitä keittämisen aikana silloin tällöin. 
5. Tee ´karamellikoe´: tipauta muutama tippa seoksesta kylmään veteen, kun siitä voi sormilla pyörittää pallon, on nekkuseos tarpeeksi keitetty. 
6. Seoksen lämpötila on tällöin 120-125 astetta. 
7. Lisää mantelit. 
8. Kaada nekkuseos nokalliseen astiaan ja täytä paperimuotit, jotka ovat esim. tarjot-timella. 
9. Kahta lusikkaa voi myös käyttää apuna seosta kaadettaessa. 
10. Nekut voidaan myös valmistaa pieniin voipaperitötteröihin. 
11. Pane tötteröt pystyyn pakastimeen, jauhoihin tai sokeriin ennen täyttämistä. Kun seos on puoleksi jäähtynyt, pane jokaiseen nekkuun pystyyn tikku, mistä sitä on hy-vä pitää kiinni. 
12. Säilytä nekkuja tiiviisti suljetussa tölkissä ja pane voipaperi kerroksien väliin. 

SUKLAAKARAMELLIT (Fudge)
50-60 kpl

1 1/2 dl kaakaota
6 dl sokeria
1/4 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 dl kermaa
2 rkl voita tai margariinia
1 rkl vaniljasokeria
1 dl kuorettomia pähkinöitä

1. Sekoita kaakaojauhe, sokeri ja suola paksupohjaisessa kasarissa.
2. Lisää siirappi ja kerma.
3. Keitä seosta hiljaisella lämmöllä silloin tällöin sekoittaen. 
4. Kun seoksesta kylmään veteen tiputtaessa voi valmistaa pallon, on se valmista. 
5. Seoksen lämpötila on tällöin 120-125 astetta ja keittämisaika on n. 35 minuuttia. 
6. Lisää nyt margariini tai voi. 
7. Kaada karamellimassa kulhoon ja vaivaa se jäykäksi, aika menee tähän n. 15 mi-nuuttia, lisää sen jälkeen karkeaksi hakatut pähkinät ja vaniljasokeri. 
8. Kaada karamelliseos rasvatulle paperille, joka on uunipannulla. 
9. Älä levitä seosta, vaan rajoita sen leviäminen tekemällä paperista laatikko. 
10. Seoksen pitää jäädä 3/4-1 cm:n paksuiseksi kerrokseksi pannulle. 
11. Leikkaa seoksesta nelikulmaisia paloja.
12. Jos karamellejä ei tarvita kaikkia yhtä aikaa, voi seosta säilyttää kylmässä paikassa la leikata vähitellen.

PAAHDETUT MANTELIT
N. 70kpl

100 g manteleita
250 g sokeria
1 dl vettä
½ tl väkiviinaetikkaa
Punaista karamelliväriä

1. Hiero manteleita pehmeän talouspaperin välissä, niin että niissä oleva irtonainen ruskea jauhe lähtee pois. 
2. Sekoita vesi ja sokeri paksupohjaisessa kasarissa.
3. Keitä niistä sekoittamatta sokeriliemi, lisää keittämisen aikana väkiviinietikka. 


4. Keitä lientä, kunnes se 'lankailee' eli pieni määrä sokerilientä peukalon ja etusormen välissä voidaan vetää langaksi, liemen lämpötila on silloin 115 astetta. 
5. Värjää liemi punaiseksi, lisää mantelit ja kaada massa pienelle reunaiselle pellille.
6. Vaivaa seosta puuhaarukalla.
7. Kun sokeri alkaa jäykistyä, sekoita nopeasti siten, että jokainen manteli on sokeri-liemen ympäröimä. 

NOUGAT-KARAMELLIT

100-200 g makeita manteleita
5 dl sokeria

1. Hakkaa manteli hienoksi. 
2. Sulata sokeri paistinpannussa koko ajan sekoittaen. 
3. Kun se on vaaleanruskeata ja tasaista, lisää hienonnetut mantelit ja kaada seos voi-dellulle pellille. 
4. Kun se on hieman jäähtynyt, leikkaa siitä veitsellä nelikulmaisia palasia. 
5. Kun seos on täysin jäähtynyt, taita karamellit erilleen toisistaan. 

RAPEAT RIISIMURONAMUT 

100 g voita
1 dl siirappia tai hunajaa
1 dl maitojauhetta
1 dl kookoshiutaleita
1 tl vanilliinisokeria
1 l riisimuroja

1. Sulata kattilassa voi sekä siirappi tai hunaja (voit myös käyttää näiden seosta). 
2. Lisää hieman jäähtyneeseen seokseen maitojauhe, kookoshiutaleet, vaniliinisokeri sekä lopuksi riisimurot. 
3. Sekoita seos tasaiseksi. 
4. Nostele kahdella teelusikalla kokkareita leivinpaperille tai pieniin paperivuokiin. 
5. Jäähdytä ja tarjoa. 
6. Kun makeiset ovat kovettuneet. 
7. Säilytä makeiset kaapissa.


SUKLAATRYFFELIT 
noin 60 kpl pieniä paperimakeisvuokia

2 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
150 g maitosuklaata
150 g taloussuklaasta
50 g suolatonta meijerivoita
1 rkl konjakkia TAI
1 tl kanelia TAI
1 tl pikakahvia +
1 tl vettä

kuorruttamiseen 
150 g maito- ja/tai taloussuklaata

pinnalle 
50 g kaakaojauhetta

1. Kuumenna kerma kattilassa. 
2. Anna sen kiehua n. 1min samalla vatkaten. 
3. Ota kattila liedeltä. 
4. Lisää sokeri, paloiteltu suklaa ja pehmeä voi nokareina. 
5. Lisää lopuksi valitsemasi makuaine. 
6. Sekoita tasaiseksi. 
7. Kaada seos kulhoon, anna jäähtyä jääkaapissa yön yli. 
8. Muotoile jääkaappikylmästä seoksesta kahden lusikan avulla tryffeleita. ( Kasta lu-sikat öljyyn, mikäli seos tuntuu tarttuvalta.) 
9. Aseta makeiset leivinpaperille tarjottimelle ja anna jäätyä pakastimessa parin tunnin ajan. 
10. Sulata kuorrutussuklaa lämpimässä vesihauteessa tai varovasti mikrossa.
11. Suklaan lämpötila ei saisi nousta yli 32 asteen. 
12. Kasta tryffelit sulaan suklaaseen haarukan avulla. 
13. Siirrä leivinpaperille tarjottimelle ja anna jäähtyä jääkaapissa tai pakasteessa. 
14. Kun suklaa on kovettunut, pyöritä makeiset vielä kaakaojauheessa lautasella. 
15. Säilytä tryffelit pakastimessa. 
16. Ota pakastimesta juuri ennen tarjoilua ja asettele pieniin folio- tai paperivuokiin. N. 60 kpl

TRYFFELIT 

175-200 g taloussuklaata
2 rkl voita
2 keltuaista
2 rkl kermaa
2 rkl konjakkia tai brandyä 
(50 g pähkinärouhetta)

1. Pilko suklaa kulhoon. 
2. Sulata suklaapalat ja voi vesihauteessa, ts. aseta kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle.
3. Sekoita keltuaiset, kerma ja konjakki.
4. Lisää suklaan joukkoon ja vatkaa, kunnes seos sakenee.
5. Täytä tryffelimassalla pienet makeisvuoat (noin 40 kpl).
6. Jäähdytä, säilytä viileässä ja tarjoa jouluisen kahvipöydän herkkuna.

MARIANNERAHKA 
(6 annosta)

2,5 dl CremeVispiä
0,5 dl sokeria
250 g maitorahkaa
1 pss Marianne-karkkeja

1. Vaahdota kerma, lisää sokeri ja rahka. 
2. Rouhi karkit ja sekoita joukkoon.

KARKKIVAAHTO 
(6 annosta)

2,5 dl CremeVanillaa
0,5 dl O'hoj- suklaakastiketta
0,5 dl ranskalaisia pastilleja
1 banaani

1. Vaahdota CremeVanilla ja suklaakastike. 
2. Rouhi pastillit, lisää vaahtoon, samoin paloiteltu banaani.
3. Tarjoa kylmänä.

MARIANNEPARFAIT 

14 Marianne karamellia
2 munankeltuaista
1 dl sokeria
4 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
pinnalle rouhittua taloussuklaata

1. Murskaa Marianne-karamellit pieniksi paloiksi, ei kuitenkaan aivan jauheeksi.
2. Öljyä kevyesti rengasmallinen kakkuvuoka.
3. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. 
4. Vatkaa myös kerma vaahdoksi toisessa astiassa.
5. Lisää karamellimurska keltuaisseokseen ja kääntele joukkoon kermavaahto.
6. Kaada seos vuokaan ja laita pakastimeen jäähtymään.
7. Kumoa kovettunut jäädyke vadille juuri ennen tarjoamista (pidä vuokaa muutama sekunti haaleas-sa vedessä). 
8. Auta irtoamista veitsellä.
9. Koristele pinta halutessasi rouhitulla suklaalla. 


MINTTUSUKLAAJÄÄDYKE

1 pss (200 g) minttusuklaapalloja
2 munaa 
1/2 dl sokeria 
3 dl kuohukermaa 
1 tl vanilliinisokeria 
(1 rkl minttulikööriä) 

1. Rouhi noin 150g minttusuklaapalloja terävällä veitsellä karkeahkoksi rouheeksi. 
2. Jätä loput suklaapallot koristeeksi. 
3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. 
4. Vatkaa myös kerma vaahdoksi. 
5. Yhdistä suklaarouhe, vanilliinisokeri ja halutessasi minttulikööri muna-sokerivaahtoon ja sekoita tasaiseksi. 
6. Lisää lopuksi kermavaahto varovasti sekoittaen. 
7. Huuhdo jäädykevuoka kylmällä vedellä. 
8. Kaada seos vuokaan ja pakasta vähintään 5 tuntia tai yön yli. 
9. Kasta jäädykevuoka nopeasti kuumaan veteen ja kumoa tarjolle. 
10. Koristele minttusuklaapalloilla ja säilykehedelmillä: esimerkiksi mandariineilla, persikoilla ja kir-sikoilla. 

KAHDEN SUKLAAN MOUSSE 
(6 annosta)

8 kpl After Eight -suklaata 
2 kpl (á 47 g) valkosuklaapatukkaa (Galak) 
2 munaa 
3 dl kuohukermaa 

Koristeeksi: 
sitruunamelissaa 
After Eight -suklaata 

1. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. 
2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. 
3. Vatkaa kerma vaahdoksi. 
4. Pane kermavaahto jääkaappiin. 
5. Sulata After Eight -suklaat mikroaaltouunissa täysteholla (600 W) noin 30 sekuntia.
6. Jäähdytä seosta hieman ja sekoita joukkoon keltuainen. 
7. Sekoita joukkoon myös puolet valkuaisvaahdosta ja puolet kermavaahdosta. 
8. Kaada seos jalallisiin laseihin. 
9. Sulata valkoinen suklaa mikroaaltouunissa täysteholla (600 W) noin 2 minuuttia. 
10. Jäähdytä hieman suklaata ja sekoita joukkoon keltuainen, loppu valkuaisvaahto ja kermavaahto. 
11. Kaada seos laseihin tumman suklaakerroksen päälle. 
12. Anna moussen jäähtyä hyvin jääkaapissa. 
13. Koristele After Eighteillä ja sitruunamelissalla. 


MARIANNE KÄÄRETORTTU 1

4 munaa 
sokeria 
vehnäjauhoja 
2 tl leivinjauhetta 
2 rkl tummaa kaakaojauhetta 

1. Riko munat isoon juomalasiin. 
2. Ota toinen samanlainen lasi ja kaada siihen sokeria niin, että sitä on saman verran kuin munia. 
3. Kaada sokeri kulhoon ja mittaa lasiin jauhoja samalla tavalla. 
4. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja kaakao. 
5. Kaada munat sokerin seuraksi kulhon ja vatkaa pysyväksi vaahdoksi. 
6. Lisää jauhot varovasti sekoittaen. 
7. Kaada taikina uunipellille, jossa on leivinpaperi ja lykkää kuumaan (225 astetta) uuniin 6-8 mi-nuutiksi. 
8. Kumoa kypsä pohja korppujauhotetulle leivinpaperille. 
9. Jäähtyneen pohjan päälle levitetään 

Täyte:
2 dl kuohukermaa 
1 prk maitorahkaa 
pussillinen Marianne-karkkeja 
vanilliinisokeria 
(sokeria) 

1. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja murskatut karkit. 
2. Sekoita ja mausta mielesi mukaan vanilliinisokerilla ja sokerilla. 
3. Kääri torttu rullalle niin, että sauma jää rullan alle. 

MARIANNE KÄÄRETORTTU 2 

4 munaa
1 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta

Kostutus:
11/2 dl appelsiineista puristettua mehua

Täyte:
n. 90 g Marianne karamelleja
2 dl kuohukermaa

Päälle:
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria


Pinnalle:
kaakaojauhetta 

1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. 
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilöiden vaahdon joukkoon. 
3. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle tasaisesti. 
4. Paista torttupohjaa 225:ssa uunin keskitasolla 8-10 minuuttia. 
5. Kumoa levy sokeroidun voipaperin päälle ja anna jäähtyä. 
6. Kostuta torttupohja appelsiinimehulla. 
7. Hienonna karamellit tehosekoittimella, huhmaressa tai muovipussissa kaulimella painellen.
8. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita varovasti joukkoon karamellimurska. 
9. Levitä seos torttulevylle. 
10. Kääri levy voipaperin avulla rullalle. 
11. Anna maustua muovikelmuun käärittynä kylmässä muutamia tunteja tai seuraavaan päivään.
12. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla.
13. Levitä tai pursota kermavaahto tortun pinnalle. 
14. Siivilöi pinnalle kevyesti kaakaojauhetta. 
15. Voit halutessasi tarjota kääretortun ilman kermakuorrutusta viipaleiksi leikattuna. 

MARIANNE UNELMATORTTU 

Pohja: 
4 munaa 
1 3/4 dl sokeria 
5 1/2 rkl perunajauhoja 
vajaa 3 rkl kaakaojauhetta 
reilu 1 tl leivinjauhetta 

1. Vaahdota munat ja sokeri 
2. Sekoita joukkoon jauhoseos 
3. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle 
4. Paista n 10 min. 200 asteessa 
5. Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille

Täyte: 
2 pss Marianne karkkeja 
1 dl kuohukermaa 
1 prk maitorahkaa

1. Murskaa karkit 
2. Sekoita karkit vaahdotettuun kermaan ja maitorahkaan. 
3. Levitä täyte pohjalle ja rullaa kääröksi. 

"DAJM" KOLA
noin 15 kpl

1 rkl vehnäjauhoja
1 tl kaakaojauhetta
1 rkl siirappia
1 rkl voita tai margariinia


Voiteluun:
noin 80 g suklaata

1. Sekoita kaikki ainekset (paitsi suklaa ) paistinpannussa. 
2. Anna kiehua 4-5 minuuttia miedolla lämmöllä samanaikaisesti sekoittaen. 
3. Kaada seos leivinpaperille. 
4. Anna jähmettyä ja jaa kola noin 2x3 cm palasiin. 
5. Kasta palat esim. haarukan avulla sulatettuun suklaaseen ja laita takaisin leivinpaperille kovettu-maan. 

TOFFEE 3

2 rkl vehnäjauhoja 
2 rkl sokeria 
2 rkl siirappia 
1 rkl voita 
1 tl vaniljasokeria 

1. Laita ainekset kulhoon ja kuumenna mikrossa n.30 sekuntia täydellä teholle. 
2. Sekoita ja anna jäähtyä. Jollet halua syödä suoraan kulhosta, voitele hieman leivinpaperia ja levitä toffee sen päälle. 
3. Jäähdyttyä leikkaa esim. neliöiksi. 
4. Tällöin sinun kannattaa valmistaa annosta kaksinkertainen määrä. 

KARPALOMARMELADIT

10 g agar-agaria
4 dl vettä
400 g sokeria
1,5 dl tasaista karpalososetta

1. Huuhdo agar-agar huolellisesti.
2. Laita se likoamaan viileään veteen noin vuorokaudeksi. 
3. Kaada liotettu seos kattilaan ja lisää veteen sokeri. 
4. Keitä seosta kattilassa hiljalleen noin tunnin ajan, välillä sekoittaen. 
5. Seos on valmista kun se on kuitumaista. 
6. Jäähdytä ja lisää karpalosose. 
7. Kumoa tasaiseen, reunalliseen vuokaan ja hyydytä viileässä. 
8. Kumoa marmeladi vuoasta ja anna pinnan kuivua. 
9. Paloittele ja pyörittele palat sokerissa.

RIISISUKLAA

75 g kookosrasvaa
3-4 dl riisimuroja
1 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria

1. Sulata kookosrasva miedolla lämmöllä kattilassa ja anna jäähtyä. 
2. Yhdistä kaikki aineet.
3. Nosta kokkareita pellille tai tee massasta levy pellille, leivinpaperin päälle.

4. Laita jääkaappiin ja anna jäähtyä pari tuntia. 
5. Jos teit levyn, leikkaa se paloihin. 
6. Säilytä viileässä.

APPELSIINI-PORKKANAMARMELADI

½ kg porkkanoita
n.4 appelsiinia
2 sitruunaa
n. 3 dl vettä
1 pkt hillosokeria

1. kuori ja raasta porkkanat ja purista appelsiineista ja sitruunoista mehu. 
2. Tarkista, että mehua on n. 8 dl.
3. Keitä aineksia n. 15min. 
4. Lisää hillosokeri sekoittaen. 
5. Keitä n. 1h ja sekoita välillä. 
6. Marmeladi hyytyy vasta n. päivän kuluttua lopulliseen jähmeyteensä.

SOKERIKUORRUTETUT MANTELIT

kuorettomia tai kuorellisia manteleita
tummaa suklaata
200 g pölysokeria
1 tl vettä
karamelliväriä

1. Jos käytät kuorellisia manteleita, laita ne seisomaan kuumaan veteen n. 5 minuutiksi. 
2. Tämän jälkeen manteleista saa kuoret pois helposti vain puristamalla mantelia.
3. Laita kuivat mantelit leivinpaperille reunalliseen astiaan (estää mantelien liikkumista myöhem-min). 
4. Sulata puolet suklaasta vesihauteessa tai mikrossa. 
5. Kaada sula suklaa suoraan mantelien päälle ja jäähdytä. 
6. Kun mantelit ovat jäähtyneet, irrota ne paperista ja laita puhtaalle leivinpaperille samaan astiaan suklaapuoli alaspäin. 
7. Sulata loput suklaasta ja toista kuten aiemmin. 
8. Kun suklaa on kovettunut, irrota suklaamantelit paperista ja valmista sokerikuorrute (puolet pöly-sokerista ja vedestä, lisää karamelliväriä jos haluat värillisiä manteleita) 
9. HUOM! Karamelliväri tummuu kuivuessaan. 
10. Voit tehdä muutamaa eri väriä jakamalla perusmassan eri astioihin ja lisäämällä perusmassaan ha-luamaasi väriä.
11. Mantelit voi kuorruttaa kauniisti sokerimassalla samalla tavalla kuten suklaallakin; kuorruttamal-la ensin toinen puoli, sitten toinen ja antamalla massan kovettua näiden välissä. 
12. Säilyy kuivassa ilmatiiviissä astiassa viikkoja.

FUDGE

4,5 dl sokeria
2,5 dl kuohukermaa
50 g voita
1 tl etikkaa
* 1,5 ml haluamaasi esanssia (tarkista maku ja lisää tarvittaessa)

1. Sekoita sokeri ja mahdollinen esanssi isossa kattilassa (n. 3 l), lisää muut aineet ja anna seoksen kuumeta hiljalleen. 
2. Kun seos alkaa kuplia, vähennä lämpöä sillä massa palaa helposti. 
3. Sekoittele harvakseltaan ja anna olla lämmöllä kunnes seoksen lämpötila on 118 C.
4. Jäähdytä massa astiassa, joka seisoo vadissa. 
5. Vatiin kannattaa laittaa kylmää vettä ja jäitä, jos mahdollista. 
6. Sekoita koko ajan kunnes massa alkaa paksuta pohjasta. 
7. Anna viiletä 75 C:n.
8. Vatkaa massaa vatkaimella vähintään 5 minuuttia, eli kunnes massa on 50 C. 
9. Lisää esanssia tarvittaessa.
a. Massa vaalenee ja sakenee edelleen.
10. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja laita kylmään yön yli. 
11. Myöhempää irrottamista helpottaaksesi voit sivellä miedonmakuista öljyä leivinpaperille. 
12. Öljy ei saa valua, eli hyvin vähäinen määrä riittää. 
13. Kun massa on ollut yön yli jääkaapissa paloittele fudge haluamasi kokoisiin paloihin ja anna kui-vua n. 2 h.¨
14. Säilytä palat muovikelmuun käärittynä tiiviissä astiassa jääkaapissa. 
a. Säilyy n. 3-4 viikkoa.

MARMELADIT

1 dl sokeria
8 tl pektiiniä
4 dl sokeria
3 dl rypälesokeria
2.5 dl kylmää vettä
1½ tl sitruunahappoa
elintarvikeväriä ja makuesanssia tarpeen mukaan

1. Kuumenna vesi lähes kiehumapisteeseen. 
2. Lisää sokeri ja rypälesokeri. 
3. Anna kiehua hiljalleen jatkuvasti sekoittaen 15-20 minuuttia. 
4. Massan lämpötilan tulee kohota 120 asteeseen. 
5. Ota pois lämmöltä ja anna jäähtyä 100 asteeseen. 
6. Tämän jälkeen lisää sitruunahappo, väri ja esanssi.
7. Valitse laakea astia, johon massa kaadetaan. 
8. Vuoraa massa reunoja myöten sokerilla (sivele astia öljyllä ja sokeroi). 
9. Sokeri estää massaa tarttumasta pintoihin. 
10. Kaada massa sokeroituun astiaan ja anna jäähtyä 8 tuntia.
11. Kun leikkaat marmeladia, käytä öljyttyä veistä tai muottia. 
12. Lopuksi voit niin halutessasi kieritellä marmeladipalat sokerissa ( valmis marmeladi on tahmeaa).

Säilytä 
marmeladipalat ilmatiiviissä astiassa. Säilyy n. 2 kk.

Huom! 
100-120 asteinen sokerimassa polttaa ihon. Noudata varovaisuutta ja suojaa kädet ja silmät roiskeilta.


PERUSMAKEISET & POLKKAKARKIT 

Massasta tulee 1 kg makeisia, eli "normaalikoossa" n. 500 pikkumakeista.

2 dl vettä
900 g sokeria
240 g rypälesokeria

* elintarvikeväriä ja makuesansseja tarpeen mukaan.

1. Sekoita perusaineet kattilassa. 
2. Anna massan kiehua hiljaa kuplien n. 5 min. 
3. Jäähdytä hieman, jotta massa ei ole kiehuvan kuumaa. 
4. Kaada massa teflonalustalle (teflonmatto) tai öljytylle leivinpaperille (laita painot paperien nurk-kiin estämään paperin liikkumista myöhemmin). 
5. Ota kaksi muovista läpyskää ja nostele/kasaa massaa reunoista keskustaan kohti. 
6. Kun massa on viilennyt sen verran, että siihen kärsii koskea käsin, jaa massa pariin erään. 
7. Rullaa mahdollisimman nopeasti erä massaa pötköksi ja ala leikkaamaan siitä sopivia namupaloja saksilla. Laita namut irrallaan toisistaan erilliselle leivinpaperille. 
8. Ole mahdollisimman nopea toistaessasi muiden massaerien muotoilua ja leikkaamista, sillä massa tiivistyy ja jähmettyy. 
9. Makeiset kannattaa siis tehdä kahdessa erässä. 
10. Kun makeiset ovat jähmettyneet ne kuivuvat eivätkä enää ole niin tahmeita, joten ne voidaan pa-kata.
11. Säilyvät hyvin ilmatiiviissä pakkauksessa.

Polkkakarkkeja tehdään tekemällä 
1 valkoinen ja 1 punainen massa. 

1. Massat laitetaan päällekäin, rullataan pätköksi ja leikataan. 
2. Käytä makuaineena piparminttuesanssia. 
3. Siniset makeiset on tehty tällä tekniikalla värjäämällä kaksi massaa; 1 tummemmaksi ja 1 vaa-leamman siniseksi massaksi, joista vaaleampi on maustettu piparmintulla ja tummempi salmiakil-la.

VAAHTOKARKIT

2.5 dl sokeria
2 dl rypälesokeria
1 dl glukoosipulveria
1.5 dl kylmää vettä
100 g munan valkuaista
2 rkl gelatiinipulveria (liivatepulveria)
1 dl kuumaa vettä
1 dl pölysokeria jälkikäsittelyyn

Halutessasi:
1.5 ml karamelliväriä
3 ml makuesanssia (tarkista maku ja lisää esanssia tarvittaessa)

1. Sekoita sokeri, rypälesokeri ja kylmä vesi kattilassa. 
2. Sekoita huolella jatkuvasti ja anna massan kuplia kevyesti kunnes seoksen lämpötila on 130 C. 

3. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä 110 C.
4. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. 
5. Kun massa on jäähtynyt 110 C, sekoita gelatiini 1 desiin kuumaa vettä (pakkauksen ohjeiden mu-kaan). Laita seos syrjään.
6. Sekoita valkuaisvaahto huolella sokeriseokseen, lisää gelatiiniseos. 
7. Laita kulho jäähtymään astiaan, jossa on kylmää vettä. 
8. Jäähdytä. 
9. Lisää makuesanssi, jos haluat sellaista käyttää. Vatkaa 10 minuuttia tai kunnes massa on tahmeaa. 
10. Kaada massa leivinpaperille jonka pinnalle on siivilöity reilusti pölysokeria.
11. Siivilöi teesiivilällä pölysokeria myös massan päälle. 
12. Leikkaa massa öljytyllä veitsellä tai muoteilla haluamaasi muotoon. 
13. Massa on erittäin tahmeaa, joten käytä öljyä huolella. 
14. Kun palat ovat valmiina, pyörittele palat vielä kertaalleen pölysokerissa. 
15. Säilytä kuivassa, ilmatiiviissä astiassa. Säilyy n. 3 viikkoa.

SUKLAALUSIKAT 

tummaa suklaata 
valkosuklaata
pienen pieniä makeisvuokia
jäätelötikkuja (askartelukaupasta)

1. Sulata ensin tumma suklaa ja kaada se öljyllä siveltyihin makeisvuokiin ( puolet vuoasta). 
2. Anna jäähtyä kylmässä. 
3. Sulata valkosuklaa ja kaada makeisvuokiin. 
4. Anna jäähtyä. 
5. Kun suklaamassa alkaa olla jähmeää, laita jokaiseen vuokaan jäätelötikku keskelle ja laita vuoat kylmään. 
6. Kun suklaat ovat kokonaan kovettuneet, poista vuoat.
7. Säilytä ilmatiiviissä astiassa.

FORTUNE COOKIES

Huom! Tee enintään kaksi keksiä kerrallaan, muuten keksit kovettuvat liian nopeasti eikä niitä voi enää täyttää.

n. 30 kpl
3 valkuaista 
1 dl + 1 rkl tomusokeria 
45 g suolatonta voita 
1 dl + 1rkl vehnäjauhoja 

1. Laita uuni kuumenemaan 180C. 
2. Laita uunipellille leivinpaperia ja piirrä siihen halkaisijaltaan n. 8cm ympyröitä. 
3. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi, sihtaa sokeri sekaan. 
4. Lisää voi. Sekoita. Sihtaa vehnäjauho mukaan. 
5. Sekoita kunnes taikina on tasaista. 
6. Anna tekeytyä 15 min. 
7. Ota 1½ tl taikinaa jokaista ympyrää kohti. 
8. Levitä taikina ympyröihin tasaisesti. 
9. Paista 5 min. Ota keksit nopeasti pelliltä, yksi kerrallaan ja laita lappu keksin keskelle. 
10. Taita puolikuuksi.
11. Taita puolikuu vielä hieman v:n muotoon ja anna jäähtyä. 
12. Paista seuraavat keksit ja toista. 
13. Keksejä ei tosiaan voi tehdä kuin kaksi kerrallaan, sillä ne kovettuvat hyvin nopeasti, jolloin kol-matta keksiä ei enää voi taittaa. 

KUKKA- & SYDÄNKEKSIT 

125 g voita
85 g pölysokeria
1 muna
210 g vehnäjauhoja
1 rkl maissijauhoja

1. Kuumenna uuni 180 C asteeseen.
2. Vatkaa voi ja pölysokeri kevyeksi kermamaiseksi seokseksi. 
3. Lisää muna ja sekoita kunnes seos on tasainen ja tiivis. 
4. Lisää jauhot - sekoita käännellen varoen. 
5. Peitä massa kelmulla ja anna seistä jääkaapissa 20 min.
6. Kauli taikina ohueksi (n. 4 mm). 
7. Painele piparimuotilla taikinasta kuvioita ja laita ne leivinpaperille pellille. 
8. Paista 180 C n. 10-12 min. 
9. Anna jäähtyä.

Kuorrutus
200 g pölysokeria
1 tl vettä
elintarvikeväriä

1. Sekoita sokeri ja vesi. Vettä ei tarvita enempää kuin ohjeessa on mainittu! Värjää massa haluamal-lasi väreillä. 
2. Tee ensin massa " terälehdille", jos teet kukkia ja erillinen massa myöhemmin keskiöitä varten. 
3. Keskiöitä varten tarvitset vähemmän massaa. 
4. Laita massa 1 ("terälehdet") pursotinpussiin, jonka pursotusterä on melko leveä. 
5. Pursota massaa "terälehtien muotoon". 
6. Anna jäähtyä. Kun kuorrute on kovettunut valitse keskiötä varten "ristipursotinterä" ja pursota jo-kaiselle kukkakeksille keskiö. 
7. Anna kovettua.
8. Sydämiin voi pursottaa ensin keskiön ja lopuksi koristereunat.
a. Keksit säilyvät n. 5 vrk - 1 vko. 
b. Kuorrutettuina ja ilmatiiviissä astiassa, pakastettuina kauemmin. 
c. Jos pakastat keksit, pakasta ne irrallisina alustallaan ja laita keksit varsinaiseen pakastusas-tiaan leivinpaperilla eroteltuina vasta, kun keksit ovat jäätyneet. 
d. Sulata leivinpaperilla.

KOOKOSVANILJAPALLOT 

2 dl vettä
½ kg sokeria
250 g margariinia
½ kg maitojauhetta
100 g kookosjauhoja
muutama tippa vaniljaesanssia

1. Kiehauta vesi, lisää sokeri, sekoita kymmenisen minuuttia ja lisää sulatettu margariini. 
2. Lisää jauhot ja viimeiseksi vaniljaesanssi. 
3. Anna tekeytyä tunnin. 
4. Ota massasta teelusikalla paloja ja muotoile palloiksi. 
5. Kierittele pallot kookosrouheessa. 
6. Kookospallojen sisälle voi myös kätkeä hasselpähkinän.
7. Moneen makeiseen kuuluu marsipaanimassa. Tämä ohje on helppo ja marsipaani maistuu todella hyvältä!

MARSIPAANIMASSA

200g kuorettomia manteleita tai mantelijauhoa
2 dl pölysokeria
3 tl sitruunamehua
1 valkuainen. 

1. Jauha manteli hienoksi, sekoita pölysokeri ja jauha edelleen. 
2. Lisää pyörivään massaan sitruunamehu ja valkuainen. 
3. Jos teet massan käsin, sekoita koko ajan. 
4. Massa on valmista kun se on notkeaa ja sitkeää. 
5. Massaa voi työstää torttutaikinan tapaan käsin. 

BAILEYSKUULAT 

200 g marsipaanimassaa 
n. ½ dl Baileys- likööriä
maitosuklaata
kaakaojauhetta

1. Sekoita likööri ja marsipaanimassa. 
2. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa likööriä. 
3. Pyöritä massasta palloja. 
4. Anna pallojen kovettua hieman jääkaapissa. 
5. Sulata suklaa vesihauteessa.
6. Kasta pallot yksitellen suklaaseen. 
7. Suklaaseen kastaminen käy helposti hammastikun avulla. 
8. Kieritä pallot kaakaojauheessa. Taivaallista! 

AMARETTO-APRIKOOSISUKLAA

Marsipaanimassaa
rommissa marinoituja luumuja
amaretto- aprikooseja tai muita alkoholissa marinoituja hedelmiä ja tummaa suklaata. 

1. Kauli marsipaanimassa ohueksi levyksi. 
2. Käytä pientä lasia muottina ja irrota levystä kiekkoja. 
3. Laita jokaisen kiekon keskelle rommiluumu tai -aprikoosi (myydään elintarvikeliikkeissä lasipur-keissa). 
4. Taita marsipaanikiekko puolikuuksi. 
5. Anna tiivistyä jääkaapissa. 
6. Sulata suklaa vesihauteessa. 
7. Kasta kuut sulaan suklaaseen. 
8. Suklaaseen kastaminen käy helposti hammastikun avulla. 

MOKKAKUULAT 

200 g marsipaanimassaa
ruokalusikallisen rommia
1 tl kaakaojauhetta
maitosuklaata ja valkosuklaata

1. Sekoita mantelimassa, viski ja kaakaojauhe. 
2. Muotoile massasta pieniä palloja. 
3. Anna pallojen tiivistyä jääkaapissa. 
4. Raasta kylmä valkosuklaa hienoksi (säilytä kylmässä, jotta suklaa ei sula).
5. Sulata maitosuklaa vesihauteessa ja kasta pallot suklaaseen. 
6. Suklaaseen kastaminen käy helposti hammastikun avulla. 
7. Kun suklaa on melkein jähmettynyt, ripottele pallojen päälle valkosuklaaraastetta. 

JÄÄSUKLAAT 

150 g hyvää maitosuklaata
75 g kookosrasvaa
1 muna
yhden appelsiinin raastettu kuori. 

1. Sulata suklaa ja kookosrasva. 
2. Jäähdytä, mutta älä anna jähmettyä. 
3. Vatkaa munan valkuainen, sekoita appelsiininkuori ja keltuainen mukaan. 
4. Sekoita suklaamassaan. 
5. Kaada talouskelmulla vuorattuun pieneen vuokaan ja leikkaa paloiksi ennen kuin massa on täysin tiivistynyt.
6. Jääsuklaat voi tehdä myös makeismuotteihin (folio).

KIRSIKKA-JÄÄSUKLAA

Ohje kuten edellä, mutta jokaiseen vuokaan laitetaan säilykekirsikka ennen kuin suklaamassa lusikoidaan vuokiin. Jos mahdollista, älä käytä mauttomia cocktailkirsikoita vaan maukkaita säilykekirsikoita (mielel-lään vielä alkoholissa säilöttyjä)

KOOKOSPUSUT 
n. 12 kpl

100 g margariinia
3/4 dl vaaleanpunaista pölysokeria (tavallinenkin käy,)
2 tl vaniljasokeria
3 dl kookoshiutaleita
tummaa suklaata
lisäksi 0,5 dl kookoshiutaleita koristeluun.

1. Vatkaa margariini, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. 
2. Lisää kookoshiutaleet kevyesti käännellen. 
3. Anna massan viiletä mahdollisimman kylmäksi. 
4. Muotoile massasta palloja ja laita pallot vuokaan tai reunallisen astiaan vieri viereen, pienin vä-lein. 
5. Jäähdytä uudelleen, jotta pallot ovat mahdollisimman kylmiä. 
6. Sulata suklaa vesihauteessa. 
7. Kaada sulaa suklaata pallojen päälle varoen tai upota pallot kokonaan suklaaseen. 
8. Kun suklaa on melkein jähmettynyt, ota pallot lusikalla pieniin muffinssi paperivuokiin ja ripotte-le päälle kookoshiutaleita.

BOUNTYLIINIT 

100 g kookoshiutaleita
50 g pölysokeria
½ tl vaniljasokeria
1 valkuainen
tumma- tai maitosuklaata.

1. Sekoita kookoshiutaleet, pölysokeri ja vaniljasokeri kulhossa. 
2. Vatkaa valkuainen vaahdoksi. 
3. Sekoita edelliset ja muotoile kostein käsin massasta pötköjä tai palloja. 
4. Sulata suklaa vesihauteessa.
5. Kasta jokainen pötkö yksitellen suklaaseen hammastikun avulla. 
6. Anna levätä kelmun päällä viileässä. 
7. Juuri ennen kuin suklaa jähmettyy ripottele jokaisen makeisen päälle kookoslastuja. 
8. Säilytä viileässä ennen pakkaamista. 

VISKITRYFFELIT l. JOULUKONVEHDIT 

¼ l kuohukermaa 
500 g maitosuklaata
1 rkl kanelia
1 rkl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria tai 3-4 tippaa vaniljaesanssia
5 cl viskiä ja kaakaojauhetta.

1. Kiehauta kerma ja ota pois lämmöltä. 
2. Murusiksi rikottu suklaa sekoitetaan kuumaan kermaan. 
3. Lisää kaneli, kardemumma, vanilja ja viski.
4. Anna massan jäähtyä tiiviiksi, muuta ei kovaksi. 
5. Muotoile jähmeästä massasta palloja ja anna niiden tiivistyä jääkaapissa. 
6. Kieritä pallot kaakaojauheessa. 

TRYFFELIPAI

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
100 g voita
2-3 rkl kylmää vettä

Täyte:
200 g tummaa suklaata
2 dl erikoiskermaa
1 rkl kirsikkalientä tai kirsikkaviinaa


Päälle:
säilöttyjä kirsikoita
kaakaokermavaahtoa

1. Sekoita pohjataikina. 
2. Nypi jauhot ja voi sekaisin ja kostuta seos kylmällä vedellä. 
3. Vaivaa tasaiseksi. 
4. Painele taikina leivinpaperisuikaleella vuorattuun irtopohjavuokaan, myös reunoille, täytä herneil-lä.
5. Kypsennä 175-asteisessa uunissa. 
6. Anna jäähtyä ja poista herneet.
7. Sulata suklaa vesihauteessa. 
8. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen kattilassa tai mikrossa ja vatkaa suklaan joukkoon. 
9. Vaivaa seos kiiltäväksi. 
10. Mausta kirsikkaliemellä tai -viinalla.
11. Kumoa tryffeliseos piirakkapohjan päälle vuokaan.
12. Anna jäähtyä kunnolla kylmässä. 
13. Tarjoa säilykekirsikoiden ja kaakaojauheella maustetun kermavaahdon kanssa.

WIENILÄINEN NOUGAT 

100 g maitosuklaata
2 keltuaista
60 g kookosrasvaa
50 g pölysokeria
2 rkl kaakaota 
n. 1/4 - ½ dl mantelilastuja hakattuna pieneksi.

1. Sulata suklaa vesihauteessa. 
2. Sekoita keltuaiset suklaaseen yksi kerrallaan. 
3. Lisää pehmeä voi ja sihtaa pölysokeri massaan. 
4. Lisää lopuksi haluamasi määrä mantelilastumurskaa. 
5. Muotoile massa palloiksi tai anna sen jähmettyä kelmulla vuoratussa vuoassa ja leikkaa paloiksi. 
6. Pölytä palat lopuksi kaakaojauheella. 

JOULUMAKEISET 

1½ dl sokeria
1 dl siirappia
100 g tummaa suklaata
1 rkl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria
60-100 g manteleita, osa jauhettuna ja osa rouhittuna
2 rkl voita 

1. Rouhi suklaa.
2. Sekoita sokeri, siirappi ja suklaarouhe paksupohjaisessa kattilassa.
3. Kiehauta seos, vähennä lämpöä ja keitä noin 20 minuuttia kunnes seos on puuromaista. 
4. Heiluttele kattilaa välillä, mutta älä sekoita liikaa, ettei seos paakkuunnu. 
5. Seos on sopivan sakeaa, kun muutama pisara jähmettyy kylmässä teelusikassa. 
6. Ota kattila liedeltä.
7. Lisää vaniljasokeri, tomusokeri, mantelit ja voi. 

8. Sekoita voimakkaasti.
9. Kaada seos öljyttyyn vuokaan (15 cm x 25 cm). 
10. Leikkaa jähmettynyt levy neliöiksi.
a. Manteleita ei tarvitse kuoria. Aika vain parantaa makeisten makua.

KERMAKARAMELLIT

½ l kuohukermaa
400 g sokeria
1 dl siirappia

1. Kaada aineet kattilaan.
2. Anna kiehua hiljaisella tulella.
3. Ota seosta lusikkaan ja upote se kylmään veteen, jos seos hyytyy kaada se voideltuun vuokaan ja hyydytä kylmässä. 

TURKINPIPPURISUKLAA
n. 24 konvehtia
(me-lehdestä kopsattu)

50 g turkinpippurimakeisia
200 g tummaa suklaata

1. Rouhi turkinpippurit.
2. Sulata suklaa mikroaaltouunissa sulatusteholla tai miedolla lämmöllä kattilassa.
3. Jaa turkinpippurirouhe suklaa- tai silikonimuottiin.
4. Valuta suklaasula päälle.
5. Anna jäähtyä viileässä.
6. Irrota makeiset ja pane ne silkkipaperilla vuorattuihin enkelirasioihin yhdessä muiden karkkien kanssa.
7. Jos käytössäsi ei ole muotteja kaada suklaa leivinpaperilla olevan turkinpippurin päälle.
8. Anna jäähtyä.
9. Leikkaa tai murenna paloiksi.
10. Bon Appetit!

WHISKYMARKMELADI 

1 litra vettä
suunnilleen 1,3 kiloa sokeria
1/2 dl limen mehua
1/2 dl (reilu) whiskyä

1. Pese appelsiinit kunnolla ja kuori perunankuorimaveitsellä ohuelti keltainen kerros talteen. 
2. Leikkele se ohuiksi suikaleiksi. 
3. Perkaa pois valkoinen kuorikerros ja lohkojen kalvot. 
4. Ota mahdolliset siemenet talteen ja laita sideharsopussiin. 
5. Laita paloiteltu hedelmäliha, kuorisuikaleet, siemenet ja vesi astiaan, peitä se ja anna seistä yön yli.
6. Hauduta seuraavana päivänä seosta kannen alla suunnilleen puoli tuntia tai kunnes kuorisuikaleet pehmenevät.
7. Ota sideharsopussi pois. 
8. Mittaa hedelmäseos ja lisää samaa määrä sokeria. 
9. Laita takaisin liedelle ja sekoittele kiehuttamatta, kunnes sokeri on sulanut.
10. Sekoita sitten joukkoon lime-mehu. 
11. Keitä ilman kantta sekoittelematta suunnilleen 40 minuuttia tai kunnes marmeladitippa hyytyy, kun tiputat sen kylmään veteen. 
12. Sekoita silloin whisky joukkoon ja kaada marmeladi puhtaisiin tölkkeihin, jotka suljet kuumina.
13. Marmeladi säilyy viileässä pari kuukautta mikäli ehtii. 
14. Voit valmistaa samalla menetelmällä marmeladia myös muista sitruksista, esim. mandariineista tai sitruunoista, tai niiden yhdistelmistä.

MANSIKKA-OMENAMARMELADI 

1/2 kg mansikoita
3 isoa hapokasta omenaa
1/2 dl sitruunamehua
7 dl vettä
1 kg sokeria

1. Kuori omenat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. 
2. Pane mansikat (isot voit halkaista), omenaviipaleet, sitruunamehu ja vesi isoon kattilaan. 
3. Kiehauta ja madalla sitten lämpöä.
4. Hauduta kannen alla n. 20 minuuttia, kunnes omenat soseutuvat.
5. Nyt seuraa yllättävä temppu. 
6. Levitä sokeri uuniastiaan ja työnnä se 200-asteiseen uuniin seitsemäksi (7) minuutiksi, ota pois ennen kuin palaa.
7. Lisää mansikkaseokseen, jota sekoittelet, kunnes sokeri on sulanut.
8. Lisää taas lämpöä ja keitä ilman kantta noin 25 minuuttia kunnes seos hyytyy, kun tiputat sitä kylmälle lautaselle. 
9. Kaada puhtaisiin kuumiin tölkkeihin ja sulje heti.

VAAHTOKARKIT

2 1/2 rkl liivatejauhetta
1 dl vettä
4 dl vettä
2 1/2 dl vaaleaa siirappia
2 tl vaniljasokeria
1 dl vettä

1. Mittaa liivatejauhe ja 1 dl vettä monitoimikoneen kulhoon. 
2. Sekoita, kunnes liivate liuennut. 
3. Pane syrjään odottamaan.( Voit myös käyttää sähkövatkainta)
4. Mittaa loput ainekset kattilaan. 
5. Kiehauta ja anna seoksen kiehua noin 10 min. 
6. Sekoita silloin tällöin. 
7. Kaada lämmin sokeriliemi liivateseoksen päälle ja sekoita noin 10 min. 
8. Seoksen pitäisi muuttua aivan valkoiseksi ja tilavuuden kasvaa noin kolminkertaiseksi.
9. Ripottele tomusokeria noin 20cm:n vuokaan ja kaada karkkiseos siihen.
10. Anna seistä yön yli huoneenlämmössä. 
11. Ripottele tomusokeria päälle ennen leikkaamista, tomusokeri estää karkkiseosta tarraamasta kiin-ni, joten pyörittele palat siinä ennenkuin laitat ilmatiiviiseen purkkiin.


GEISHAKAKKU

Kakkupohja:
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl vanilliinisokeri
2 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta
150 g voita
100 g geishasuklaata
2 dl maustamatonta jogurttia
3 munaa

Kuorrute:
100 g voita
200 g Fazerin sinistä

Geishavaahto:
2 dl kuohukermaa
50-100 g geisharaastetta (maun mukaan)

1. Sulata voi mikrossa ja sekoittele paloiteltu geisha kuuman voin joukkoon, niin että suklaa sulaa kokonaan. 
2. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja sekoita niiden joukkoon voi-suklaaseos. 
3. Vatkaa joukkoon jogurtti ja munat yksitellen.
4. Laita taikina korppujauhotettuun kuivakakkuvuokaan, paista 175 asteessa noin 45-50 minuuttia. 

Kuorruta jäähtynyt kakku seuraavasti: 
5. Sulata 100 g voita mikrossa ja sekoittele kuumaan voihin 200 g Fazerin sinistä suklaata. 
6. Levitä hieman jäähtynyt (muttei jähmettynyt) kuorrutus kakun päälle. 
7. Tarjoa kakku geishavaahdon kanssa: 
8. Pakasta 50-100 g geishasuklaata, ja raasta se muruksi. 
9. Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi ja sekoita se geishamurun kanssa.

6.11.2013
Jnia
Jnia

Hahaa kävinpäs kopioimassa koko listan, katsotaan suostuuko libero lisäämään niin pitkää listaa :D

6.11.2013
Jnia
Jnia

Mulla on tuolla ruokaosiossa (omaksi muistipaikaksi ;)) aloitus ja sinne oon liittäny linkin josta pääsee keskusteluun johon joku oli lisännyt lähes kirjallisen verran herkkuohjeita :)

6.11.2013
Jnia
Jnia

mäkin odotan tähä vastauksia.. 

marmeladit lienee suht helppoja.. olikohan se viime vuonna ku kokeilin semmosta liivatteella hyydytettävää mut ei se oikeen onnistunu et jos ois oikeen reipas ni kävis sitä agar-agaria ja tekis vähän marmeladia.. 

valion sivuilla oli joskus semmosen kermatoffeen ohje.. se oli kyllä hyvän makunen mut sekin joutuu olee jääkaapissa ettei sula

2.11.2013
ninnup
ninnup

Prismassa oli kassojen vieressä joku joululehti myynnissä, missä hehkutettiin kotitekoisia joulukarkkeja. Siitä ois ehkä apua? Mä en osaa muuten auttaa, sillä mun joulu perustuu kaupan suklaisiin. Nam!

1.11.2013
carata
carata
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...