Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

vastasyntyneen vatsavaivoista

Ei ihan koliikkia, mutta kiusallisia vatsavaivoja. Minulle tuli yllätyksenä vastasyntyneen vatsavaivat. Vatsakivut, ripuli, itkuilu ja ripulista seurannut rikkeytynyt takamuksen iho olivat ikäviä vaivoja tuoreen vauvan kanssa. Syyksi siihen myöhemmin neuvolassa mainittiin mm.äidin synnytyksen ja sen jälkeinen antibioottikuuri sekä vastasyntyneen vielä osittain kehittymätön suoliston toiminta. Myöksin maitokorvikkeen käytön sanottiin altistavan vatsavaivoille, piereskelylle ja pahanhajuiselle kakalle. Apu kuitenkin helpotti maitohappobakteerilla, jota saa kätevästi tippoina yhdistettynä valmisteena D-vitamiinin kanssa. Me ostettiin apteekista saatavaa Rela drops valmistetta ja ollaan käytetty sitä siitä asti. Sinkkivoide oli myös ripuliaikaa käytössä. Meillä parhaiten toimi kaupasta saatava Natusanin sinkkivoide. On voidemainen, hyvin levittyvä ja tehokas punaisen ja ärtyneen takamuksen ihon hoitaja. Näistä asioista olisi ollut hyvä saada tietoa jo synnytysvuodeosastolla. Tuo täysimetyksestä puhuminen myös välillä ärsyttää, sillä ainakaan mulla se ei ole ollut mikään omavalintajuttu. Joudun käyttämään äidinmaidon lisäksi korviketta, koska aluksi vauva ei osanut imea rintaa ja sitten kun sen oppi niin maitoa ei vain yrityksistä huolimatta ole tullut riittävästi. Siksi on tähän päädytty. Onneksi olen keskustelut muiden ystävääitien kanssa asiasta ja kuullut että tämä on yleinen juttu. Harvat pystyvät täysimetykseen, sillä tuo imetys on varsin haastava juttu. Eihän sitä uskonut tai tiennyt ennen kuin se tilanne tuli ajankohtaiseksi.  Tossa kahden kuukauden jälkeen vatsavaivat ovat enemminkin ilmenneet toisessa ääripäässä eli ummetuksena. Meidän vauvan vatsa toimii n.5 päivän välein. Pahanhajuisia rumpsuja tulee päivittäin ja varmasti vauvan vatsaakin vääntää, koska itkua tulee toisinaan myös ilman muuta syytä. Sitten kun kakka lopulta tulee niin, sitä tuleekin ihan hillittömästi ja koostumus on varsin juokseva ja hajukin on aikamoinen. Siksi kannankin nykyjään hoitolaukussa aina vaippojen lisäksi wet wipseja, kertakäyttöistä vaipanvaihtoalustaa ja toista vaatekertaa. Toisinaan pidän myös turvakaukalossa istuinosan päällä varmuuden vuoksi eritteiden läpimenoa estävää suojaliinaa. Nää on tällaisia juttuja, jotka olen hyväksi katsonut "yltympäriinsä kakassa" kokemuksen kautta.  Tietääkö kukaan mitään millä voi helpottaa vauvan ummetusta? Kuulin, että tossa 4 kuukauden iässä, kun aletaan kokeilemaan ekoja pilttejä tai itsetehtyjä peruna-/vihannes-/marja-soseita voi luumusoseesta olla apua. Myös itse yritän juoda runsaasti josko siitä olisi vauvallekin apua. En tiedä. Katsotaan. Olisi mukava kuulla muiden äitien kokemuksia tästä aiheesta. Tsemiä ja jaksamista meille vanhemmille!

1.9.2013
suvi73
suvi73

Jos joku neuvoa akuutisti tarvitsee, täälläkin voi reilusti aloittaa uuden kysymyksen. Asillisia vastauksia saa kyllä.

Pointti on se, että kolme vuotta sitten aloitettu ketju ei enää ole akuutti ketjun aloittaneelle kysyjälle.

4.1.2017
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Ja voihan joku muukin kaivata vastaavia neuvoja omalle lapselleen. Ei kai nää asiat sillai kauheasti vanhene. Ja hyvähän se on uutta tietoa päivittää, jos sellaista tulee

4.1.2017
Hiduli85
Hiduli85
3 years, 7-month-old toddler

Se mallasuutteen käyttö on tosi vaihtelevaa. Täällä etelässä meille suositeltiin kovaan masuun, mutta mökillä pohjoisessa eivät apteekissa suostuneet myymään lapselle. Proviisori sanoi että on sama asia kun aikuiselle juotettaisi saavillinen kiljua; varmaa on että kakkaa tulee muttei poista sitä ongelmaa, eli miksi vatsa meni kovalle.

4.1.2017
Hiduli85
Hiduli85
3 years, 7-month-old toddler

Samaan seikkaan kiinnitin huomiota kuin Vipekin.

Just neuvoin tuonne lörppäketjuun mallasuutteesta. En sitten tiedä, kuinka äärimmäinen hoitokeino on.

4.1.2017
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Aloittaja ei varmaan enää neuvoja kaipaa tän asian suhteen, kun ketju oli yli 3 vuotta vanha.. Lapsikin näyttää olevan jo 3v 7kk 🙈

4.1.2017
Vipe
Vipe

Meillä ei imetys onnistunut mut onneksi neuvolassa ja psyk sairaanhoitaja kannusti korvikkeeseen. Ihan liikaa ihmisiä kituutetaan imetyksen kanssa, jos ei ota onnistuakseen. Hyvin on kasvanut poika korvikkeellakin ja terveenä ollut.

Mallasuute auttaa siihen ummetukseen, mutta on kyllä aika äärimmäinen keino. Se ei kuitenkaan poista sitä vaivaa vaan ainoastaan ns laukaisee sen vatsan.

4.1.2017
Hiduli85
Hiduli85
3 years, 7-month-old toddler

Me pidettiin lapsen masulla, keinuttaminen kaukalossa oli myös toimiva.

4.1.2017
juliannochka
juliannochka

Hyvä Tinskuli! Kirjoitit täyttä asiaa.

2.10.2013
suvi73
suvi73

Kirjoittaja on poistanut kommentit.

2.10.2013
suvi73
suvi73

Meillä ei suurimmista vatsavaivoista kärsitty mutta hieman oli d-tipoista ilmavaivaa pari kuukautta ennen kun vatsa ehti tottua niihin. Me käytettiin visflatyl tippoja (nimi ehkä meni oikein) ja relatippoja vatsan tasapainottamiseksi. Noi edellä mainitut tepsi hyvin ilmavaivoihin ja annettiin niitä n. 3 tippaa päivässä ja illalla varsinkin nukkumaan mentäessä. Kurjaa noi vaavin vatsavaivat mutta kyllä ne siitä häviää. Mä imetin vaan 1,5 kk ajan ja lopetin kun maitoa ei tullut varsinkaan öisin riittävästi ja yöunet meni ihan plörinäksi. Alkuaika oli sekä perseestä että samaan aikaan ihanaa. :) joo muakin ärsyttää kun painotetaan liikaa täysimetykseen ja mun mielestä neuvolassa ei tarpeeksi osattu opastaa ja neuvoa imetyksestä ja että milloin voi tietää että maitoa ei riittävästi tule ym..vaikka kyllä itse me se huomattiin kyllä kun maitoa ei tullut kun tyttö ei suostunut nukkumaan öisin sen kolmen jälkeen yöllä ja siitä sitte taisteltiin että meneekö se tissi sinne suuhun kun tuntu että seki tuotti vaikeuksia..:/ mutta nyt ei onneksi tarvitse sitä enää murehtia. Kun jotkut niin hehkuttaa että meillä tuli maitoa niin paljon että imetettiin kokonainen vuosi ja senki jälkeen olisi vielä riittänyt..:/ ja että imetys oli hauskaa puuhaa, siitä se oli kyllä ainakin kaukana.

2.10.2013
tinskuli28
tinskuli28

Kiitos vastauksista. Kokeillaan niitä.

3.9.2013
suvi73
suvi73

Paitsi osissa kai lyhyesti :(

1.9.2013
carata
carata

En saa vastattua

1.9.2013
carata
carata

Jokin menee vastatessa pieleen. Pitäis yrittää uudelleen. Kymmenen kertaa ainakin yrittänyt, eikä silti. Josko nyt?

1.9.2013
carata
carata

Meidän pojalla ei mallasuute aiheuttanu muuta ku lisää harmia. :( Keitetty jäähdytetty vesi on ollut paras keino ummetukseen vauvana ja edelleen :)

1.9.2013
AlliU
AlliU

Meillä auttoi pari teelusikallista luumupilttiä veteen sekoitettuna.. Olen kuullut että myös mallasuute auttaa. :)

1.9.2013
roosa94
roosa94

Mallasuute apteekista.

Jalkojen pumppaaminen, vatsan hierominen.

Lämmin kylpy.

1.9.2013
PekkajaMatti
PekkajaMatti
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...