Äitiysraha + matkakustannukset

siis ai että sapettaa taas tää Kelan kanssa asiointi. Mitä te muut toisella paikkakunnalla työskentelevät ootte tehny matkakustannusten ilmoittamisen kanssa kun ootte hakenu äitiysrahaa, ootteko ilmottanu matkakulut todellisina (jolloin se luonnollisesti munkin tapauksessa vähentää äitiysrahan määrää todella tuntuvasti/kk) vai jättäny ilmoittamatta? Onko kela pyytäny lisäselvitystä jos matkakuluja ei oo ilmotettu? Sellasestakin luin, että periaatteessa niin vois tehdä, että jättää ilmoittamatta matkakulut äitiysrahaa haettaessa, muttei myöskään hae niitä verotuksessa takaisin itselleen. Tällöinhän ei periaatteessa oo tehny mitään väärää...?

28.8.2013
NiinpäNiin
NiinpäNiin

kiitos kaikille vastauksista. Kysymyshän nimenomaan kuului että jos en ilmoita matkakuluja, EN MYÖSKÄÄN hae niitä verotuksessa. Tällöin en mielestäni k**eta ketään vaan niinkuin tuolla ylempänä joku sanoi, siirrän sitä ajankohtaa milloin hyödyn suuremmasta rahasummasta kukkarossani.

Mutta juu, täytyy nyt laskeskella ja katella miten toi homma kantsii laittaa.

29.8.2013
NiinpäNiin
NiinpäNiin

Eihän tässä ole tarkoitus pelotella.

Tosiasia on se, että Kela myös herkästi pyytää lisäselvityksiä, ja jos kelan tukia on makseet liikaa, erotuksen joutuu takaisin maksamaan.

Ja tosiasia on myös se, että kelaakin isommat virkamiehet laittaa rattaat pyörimään, jos väärinkäytöksiä huomataan.

Muut on antaneet vinkit, miten olisi hakijan kannalta parempi tuota hakemusta eteenpäin laittaa.

Jos edeltävän  6 kk:n tulojen perusteella on mahdollisuus saada korkeampaa äitiyspäivärahaa, niitten tulojen mukaan kannattaa hakea. Muuten en osaa tuota hakemisen "paremmuutta" kommentoida.

28.8.2013
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Mullekin laskettiin edullisemman mukaan, eli sain kuopuksesta minimin ku työtuloilla olisin saanut pienemmän äippärahan.

Yleensä siis lasketaan viimeisen vahvistetun verotuksen mukaan (tällä hetkellä 2012 verotus koska vuoden 2013 verotuspäätöksiä ei ole vielä tullut) joka sisältää jo ne matkakulut siltä vuodelta. Tämän vuoden kuluja ei tietenkään tarvii ilmoittaa jos laskuperusteena on viime vuoden verotustiedot.

Poikkeuksena laskuperusteisiin reipas tulojen nousu -6kk tulojen mukaan jolloin matkakustannukset ilmoitettava, edellinen lapsi alle 3v kun seuraavan laskettu aika - edellinen äippäraha korotettuna indeksillä.

28.8.2013
misukka
misukka

Kyllähän matkakustannukset kysytään siinä hakemuksessa.

Jos toimit misukan kirjoittaman viimeisen kappaleen mukaan, ja saat syytteen petoksesta, aiemmin mainitut kuulustelut odottavat, ja jos todetaan, että olet toiminut lainvastaisesti, rangaistus odottaa.

28.8.2013
PekkajaMatti
PekkajaMatti

alf. Jos sä olet saanut äippärahan viimeisen vahvistetun verotuksen mukaan ni ne tiedot on jo Kelalla. Mut jos kyse on viimeisen 6kk tuloista ni ne matkakulut täytyy ilmoittaa erikseen jotta ne osataan vähentää.

28.8.2013
misukka
misukka

Äippäraha lasketaan viimeisestä vahvistetusta verotuksesta jolloin matkakulut on jo merkitty.

Vai haetko sä äippärahaa 6kk tuloilla?

Sun kannattaa ottaa laskin kouraan ja ruveta laskemaan, että kumpi kannattaa. Lasketuttaa äippärahat ilman matkakuluja jolloin saatava summa on vähän isompi mut sit verohyöty jää saamatta ens vuoden verotuksessa. Vai jääkö loppupeleissä enempi kouraan jos ilmotat matkakulut ja saat nyt vähän pienempää äippärahaa mut ens vuoden verotuksessa matkakulut hyödyksi.

Jos sä jätät matkakulut ilmottamatta mut ilmotat ne veroilmotuksessa ni se voidaan määritellä petokseksi. Eri asia toki et huomaako sitä kukaan...

28.8.2013
misukka
misukka
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...