äippäloman jälkeen..

Tosiaan.. tilanne on nyt tämä, että pääsin ammattikorkeeseen kouluun.. se on aikuiskoulutus ja sitä on 3-4pv viikossa, iltaisin ja osa päivistä etänä.. Noh, tällä mennään iloisesti tonne tammikuulle, kunnes mulla loppuu äippäloma.. Mitä ihmettä tässä kannattaa tehdä sen jälkeen? Tottakai tahdon opiskella .. mutta opintotuille mun on ihan turhaa jäädä, eihän se raha ole kun pari sataa kuussa :O Mutta.. työttömänä työnhakijanahan mun on otettava työpaikka vastaan, jos sitä tarjotaan.. se taas ei oikein houkuta, koska silloin en näkis lasta koskaan, jos oon päivät töissä ja illat opiskelen.. Hoitovapaa..nojaa.. se on varmaan aika sama summa kun opiskelijallakin... Onko kelllään tietoo, voiko saada "päällekkäisiä" tukia? Esim. hoitovapaa ja opintotuki? Tai voinko ilmoittaa työkkäriin, että olen työttömänä työnhakijana.. mutta opiskelijana en voi ottaa oikein töitäkään vastaan :D (epäilen suuresti, että kumpikaan ei toimisi..) Miten tässä kannattaisi toimia, ettei ihan tarvi köyhistellä, mutta saisin kuitenkin opiskella ja olla lapsen kanssa?? Onko kellään moisia tilanteita ollut?

20.8.2013
Tii03
Tii03

Ja viikonlopputöitähän sä pystyisit myös tekemään. Se tietty vähentää kotihoidon tuen lisää JOS sellaista saatte. Mut se 180e on käytännössä 2 työpäivää. Eli jos sä teet viikonloppuisin hommia ni plussalle jäisitte siitä.

21.8.2013
misukka
misukka

Kun mulla on vähän ongelma, et ku ominpäin lähen noista asioista ottamaan selvää, niin joku siinä menee pieleen, käsitän asiat väärin ja odotan sit liikoja:D mää en jostain syystä vaan ymmärrä noista mittään!

Nosiis.. tällähetkellä kun oon vielä äippälomalla niin kätteen jää semmonen vajaa 800e/kk. sillä ollaan ihan ok pärjäilty tässä kyllä. Mutta mitä laskeskelin, niin ei se olis kun vajaa pari sattaa pienempi summma, mitä saisin sit sitä kotihoidontukkee ja opintotukkee.. sikälimikäli niitä pystyy yhtäaikaa saamaan... Luulisin, et pienellä vaivalla pärjättäs  kyllä silläkin rahalla.

Sittenhän jos jotain yllättävää tapahtuu, auto hajoaa, pesukoneet leviää, koira sairastuu tms.. niin sitten en tiijä mistä ne rahat revitään.. mutta näin niinkun yleisesti pitäisi pysyä hengissä. Onneksi pankista saa myös lainanmaksun katkolle jos käy tosi huonosti.

21.8.2013
Tii03
Tii03

Se perus kotihoidontuki on sama kaikille. Sit lisäosa on tulosidonnainen. Ja kunnasta riippuva juttu on saako siihen päälle vielä kuntalisän. Sun kannattaa ihan tosissaan ottaa selvää näistä jutuista. Kuukkelillä pääsee jo pitkälle kun vähän näkee vaivaa.

Ja tuo et mies on kannustanu sua opiskelemaan niin olisi hänen luullut tajuavan mitä se merkitsee. Nyt on paha katua kun paska on housussa, niin sanoakseni.

Missään tapauksessa ei kannata luopua koulupaikasta. Pidät vaikka välivuoden ja käyt töissä jos talous nyt sukeltaa ihan totaalisesti tuon vuoksi.

Mut parempi olis tietty, et meet nyt sinne opiskelemaan ja hetken räpiköitte kunnes saatte pasmat selviksi.

Kattokaa tarkkaan teidän talous, mistä voitte nipistää jotta pakollisista selviätte.

Onko sulla nyt sit ollu kovinkin paljon minimiäippistä korkeammat tulot?

Mulla on kahdesti käynyt niin, että mulle on tullut "palkankorotus" kun jäänyt kotihoidontuelle.

21.8.2013
misukka
misukka

Kiitos selkeästä vastauksesta ninnup! Mulle pittää tämmöset asiat vääntää rautalangasta:)

Jooh, mää yritän tän ajatella niin, että tää kouluttautuminen auttaa meitä tulevaisuudessa. Parempihan se nyt on tehdä kun on vain yksi pieni lapsi, kun sitten kun on jo useampi. Nyt on aikaa ja jaksamista.

Ja voinhan esim. ensisyksynä lähteä kattelemaan tähän rinnalle jotain osa-aikatyötä, paria päivää viikossa, jos tuntuu että ihan hullun tiukille menee. Mielelläni lapsen pitäisin kotona vähintään siihen asti, kun osaa kävellä, sitten voin alkaa harkitsemaan hoitopaikkaa ja töitä.

Onko se kotihoidontuki kaikille sama summa?

21.8.2013
Tii03
Tii03

Mää en enää ymmärrä tuota miestä...

Eilen alettii puhua näistä raha-asioista ja siitä kouluun menosta.. Niin yhtäkkiä se puhuikin kokoajan tyylillä "JOS lähet opiskelemaan"... mitenniin JOS? Koulupaikka on nyt otettu vastaan ja olen menossa opiskelemaan. Mies alko tulla semmosiin aatoksiin, että riittääköhän meilllä rahat jos oon opiskelija...

Se kannusti mua hakemaan kouluun, autto mua lukemaan pääsykokeisiin ja oli innoissaan vielä viikko sitten kun sain koulupaikan . Niin NYT se sitten alkaa jotenkin "syyllistämään", että kun mää lähen kouluun niin ei meillä riitäkkään rahat kaikkeen ja auto pitää myydä ym.. (me todellakin TARVITAAN auto.)  Se ite väittää että ei syyllistä, vaan yrittää saada mut tajuamaan tilanteen... mut kyllähän minä sen tajuan! Mutta miksi se sitten on alunperinkään kannustanut mua lähtemään opiskelemaan jos tää meneekin näin hemmetin vaikeeks?! :(

Oonko mää nyt jotenkin itsekäs jos vaan lähen opiskelemaan..? Tottakai se on minultaki pois, kun tulot pienenee (huimasti..) .. mutta eikö se oo hyvä, että kouluttaa itseään, ja tulevaisuudessa pääsisin sen ansiosta parempipalkkaiseen työhön??

21.8.2013
Tii03
Tii03

Asumislisän joudutte joka tapauksessa hakemaan yleisen asumislisän puolelta. Tuosta opintotuen asumistuesta tippuu pois jos on omistusasunto tai lapsi perheessä. Mä en siis saanu asumistukea enää esikon synnyttyä lainkaan.

20.8.2013
misukka
misukka

Okei lapsilisästä olin väärässä. Toi kelan teksti on välillä niin vaikeaselkoista. Muiden tuloista kelan sivuilla on tälläinen teksti.

Vanhempiesi tulot saattavat vaikuttaa opintotukesi määrään.

Puolisosi tulot ja omaisuus eivät vaikuta opintotukeesi.

Vanhempien tulot vaikuttaa ala-ikäisellä ja kotona asuvalla.

20.8.2013
alexsandra
alexsandra
2 years, 4-month-old toddler

joo muistelin kanssa että opintotukeen ei vaikuta muitten tulot .. mutta ilmeisesti asumislisään vaikuttas? en tiiä saadaanko sitä muutenkaan ku omassa asutaan.. kauheen vaikeita nää asiat...:/

20.8.2013
Tii03
Tii03

Puolison tulot ei vaikuta opintotukeen mitenkään. Vain omilla tuloilla on vaikutusta korkeamman asteen opinnoissa.

20.8.2013
misukka
misukka

Ei lapsilisä vaikuta opintotukeen.

20.8.2013
misukka
misukka

Kotihoidon tukea sä tosiaan saat niin kaun kuin lapsi on kotihoidossa ja alle 3.v. Kotihoidon tuen hoitolisään vaikuttaa perheen tulot 3 346,65 e/kk on määrä 3 henkiseltä perheeltä jolloin hoitolisää ei makseta ollenkaan.

Opintuki onkin sitten monimutkaisempi juttu. Sun puolison tulot siihen ei vaikuta mutta kotihoidontuki vaikuttaa ja samoin minusta lapsilisä. Tuossa on linkki kelan sivuilta opiskelijan tulorajoista http://www.kela.fi/tulot_opiskelijan-omat-tulot

20.8.2013
alexsandra
alexsandra
2 years, 4-month-old toddler

Niihän se ois.. siellä saa vaan aina niin tympeetä palvelua et ennen sitä mielelläni tutkisin asiaa näin muilla konsteilla :D  Sieltä kuulee myös usein lauseen , että 'en osaa sanoa'.. että jes:D

20.8.2013
Tii03
Tii03

ahaa.. niinjustiin.. eli saisin molempia niin kauan, kun se kotihoidontuki ei ylitä sitä sallittua tulorajaa mitä opiskelija voi saada?

20.8.2013
Tii03
Tii03

opintotukee näyttäsin saavan.. mut pitää varmaan mennä käymään tai soitella kelalle et miten se sit toimis ton kotihoidontuen kanssa... 

Parhaitenhan tässä selviäis niillä liiton rahoilla.. mut siinä tulee se työpaikka-asia eteen... Vai onnistusko sinne työkkäriin sit jotenkin rajoittaa sitä työpaikkojen vastaanottamista.. tai siis että jos pystyisin tekeen esim. "sillointällöin-vuoroja"... niin kelpaako se heille..vai vaatiiko ne, että otan minkä tahansa työn vastaan, mitä ne tarjoaa?

20.8.2013
Tii03
Tii03

Joo kun se justiin.. kun asutaan omassa asunnossa... ja miehellä on sen verta hyvät tulot, et mietityttää et saanko mittään tukia:D :/ mut ei ne kuitenkaan niin isot oo, että se meijät kaikki elättäis....

20.8.2013
Tii03
Tii03

Joo, kotona ajateltiin hoitaa kyllä. Siihen ois justiin mahdollisuus kun mulla on ne opiskelut vaan iltaisin, niin isä on tullut sillon jo töistä kotia...

Niin, mulla ei oo mitään vakkarityöpaikkaa.. mulla loppui työsopimus justiin tossa kesällä.. olin määräaikaisena pari vuotta ja palkka ei kyllä mikään suurensuuri ollut..

Onko sillä palkalla jotain merkitystä siihen kotihoidontuen määrään? Minä kun en oikein näitä osannut etsiä ja aina on jossain jotain porsaanreikiä......

20.8.2013
Tii03
Tii03

Mä en tiedä sun nykytuloista mut kotihoidontuki täysine lisineen on rapiat 500e.

Mä en varmaa voi tosta opintotuesta sulle sanoa mut luulisin, että sitä voi saada tuon kotihoidontuen lisäksi. Tuon ekan vaade on, että lapsi hoidetaan kotona eikä ole kunnallista hoitopaikkaa varattuna. Opintotuki taas mahdollistaa sun opiskelusi.

20.8.2013
misukka
misukka
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...