Tupakan poltosta

Ajattelin, että tästä aiheesta voisi syntyä hauska keskustelu.  Itse oon polttanut jo muutamia vuosia, enkä oikeastaan edes halua lopettaa. Ongelma onkin nyt se, että lähes tulkoon kaikki sukulaiset ja osa kavereista valittavat mulle siitä. Mun pitäis vähentää, mun pitäis lopettaa, tupakka tappaa, tupakassa on mooonta myrkkyä jne.. Hyvänen aika oikiasti! Joskus tuntuu, että jotkut sukulaiset pitää mua pentuna, joka ei tiedä tupakan terveyshaitoista mitään. Uskallan väittää, että jokainen tupakoitsija kyllä tietää! Tupakoitsijoilla se ongelman ydin ei todellakaan piile siinä, että eikö muka tietäis, vaan se ongelma on joko tapa tai riippuvuus. Todella, todella ärsyttävää! Uskon, että ainakin te kaikki jotka tupakoitsette, ymmärrätte justiin mistä puhun. Te, jotka ette tupakoi (hyvä niin), ja jotka ette ymmärrä mun pointtia, niin minäpä selkeytän: Tupakan poltosta valittaminen tuntuu ihan samalta kuin se, jos lihavalle valitetaan ylipainosta ja siitä aiheutuvista terveysriskeistä. Kyllähän ihan varmasti lihavatkin ymmärtävät terveydentilansa. Ei se laihduttaminenkaan mitään helppoa ole! Yhtä vaikeaa on lopettaa tupakan poltto, etenkin jos on polttanut jo monta vuotta.  Ja muutenkin. Kukaan ei voi käskeä toista lopettamaan tai edes vähentämään, koska sen pitää lähteä kokonaan itsestä, haluaako edes lopettaa vai ei. Ja mulla ainakaan ei koko lopettamisyrityksistä edes taitaisi tulla mitään just noiden tiettyjen ihmisten takia. Kaikki ne jutut alkaa vaan vituttaa niin, että sitten sitä ainakin tekee mieli tupakkaa. Kyllä noissa hokemisissakin kulkee se tietty raja. Mulla se on jo ylittynyt.  Tupakointi on jokaisen oma valinta. Mielipiteitä saa sanoa!

28.5.2013
Rolle92
Rolle92

Itse poltin jo teinistä lähtien mutta kun sain tietää olevani raskaana niin samana päivänä jätin tupakat kaverin autoon enkä ole yhtäkään polttanut sen hetken jälkeen kun astuin lääkäristä pihalle positiivisen testin tehteenä. Vaikka vauva tulikin yllätyksenä, olen kokenut ettei minulla ole oikeutta päättää toisen ihmisen puolesta mitä hänen kroppaansa päivittäin pumppaan, varsinkin kun kyse on täysin kehittyneelle, aikuiselle ihmisellekin vaarallisesta aineesta. Vaikka esikoistani odotankin, olen varma että voin joutua lapseni takia elämäni aikana tekemään isompiakin uhrauksia kuin tupakan poltto, miten voin olla valmis niihin asioihin jos en ole valmis luopumumaan keuhkoihin vedettävästä savusta yhdeksäksi kuukaudeksi? Tiedän että tupakka on vahvasti addiktoivaa, mutta itse kymmenen vuotta polttaneena ja päivässä lopettaneena en ymmärrä miksi on niin vaikeaa olla vain enää ostamatta sitä askia? Mieleni teki kovastikin kuukauden pari, mutta kyllä tahdon lujutta pitää siinä kassalla sen verran olla että jättää sen askin ostamatta. Kun ei ole askia taskussa, ei voi polttaa. Näin itse näen asian. Eniten olen ihmetellyt niitä ihmisiä jotka polttaa sen askin päivään, TIETÄVÄT etteivät pysty lopettamaan ja silti yrittämällä yrittävät vauvaa. Eikö ensin kannattaisi hankkiutua eroon tuosta addiktiosta kun alkaa jakamaan sen pienen ihmisen kanssa? En voi luvata ettenkö aloittaisi taas synnytyksen jälkeen tupakoimaan, mutta ollaan miehen kanssa myös sovittu että vauvan lähellä ei polteta. Nämä vain minun ajatuksiani asiasta...

11.10.2013
Ryaazz
Ryaazz

Mulla ei ole kuin yksi mielipide raskauden aikaiseen tupakointiin; äiti on itsekäs ja ajattelematon, jos ei edes siksi aikaa pysty lopettaa tupakointia kun kantaa jotain todella arvokasta sisällään!
Ja mun mielestä raskauden aikaista tupakointia ei voi puolustella millään tavoin!!!!

Aatelkaas tätä; äiti joka on polttanut koko raskausaikansa, niin antaako hän tupakan vauvan käteen synnytyssalissa,tai tulisiko äidille mieleenkään polttaa vaikka sisätiloissa jossa se juuri vastasyntynyt on? Entä kun ovat menossa autolla kotiin vauvan kans, laittaako äiti matkalla tupakaks, raottaa vähän ikkunaa?

Suoraan sanottuna, ihminen on tyhmä, jos viitsii raskausaikanaan tupakoida!!!!

Ja tämä on vain mun yleinen mielipide, eikä saa ottaa herneitä nenään, sillä jokainen ihminen tekee niin kuin tahtoo.......

10.10.2013
surkelo
surkelo

Koitahan muistaa käytöstavat kuitenkin

10.10.2013
misukka
misukka

Nyt lähti asiattomalle linjalle Wonderful.

10.10.2013
misukka
misukka

Muutaman nappulan kanssa , osuin varmaan naulan kantaan, tai olet muutenkin katkeroitunut ja ylimasentunut akka:)

10.10.2013
Wonderful052
Wonderful052

Kuuluu, nikotiinia luokitellaan lääkeaineeksi, ota asioista vähän selvää. Mun pointti on se ettei turhia lääkkeitä pidä ottaa raskausaikana, päänsärkyihin jne.. Ja muista tää in mun mielipide , sä taidat olla niitä äitejä ketkä ottaa saunakaljaaki raskaana ollessa

10.10.2013
Wonderful052
Wonderful052

Ja ainakin omasta lapsesta voin olla rauhassa, etten tehnyt mitään vääriin raskausaikana , siis ei mitään! Täysin terve lapsi, ei allergioita, ei sairauksia!

10.10.2013
Wonderful052
Wonderful052

Mä en laske. Vitamiinit ei ole lääkkeitä!

10.10.2013
Wonderful052
Wonderful052

Se on kuule lisäys siihen! Sairaalassa ku annettiin niitä , niin jätin ottamatta , mielummin kestän sen repeämiskivun ku vedän nappuloita, eli jostakin voi ihan hyvin kieltäytyä.

10.10.2013
Wonderful052
Wonderful052

Komppaan Jäppistä.

On monia perussairauksia, ja muitakin sairauksia, joita lääkitään ja pitää lääkitä myös raskauden aikana.

Itse lasken foolihapon, raudan ja raskauden aikana nautitut monivitamiinit lääkkeiksi.

Tupakanpoltto on eri asia. Raskauden aikana ei.

9.10.2013
PekkajaMatti
PekkajaMatti

10 v polttaneena lopetin kuin seinään ku sain tietää olevani raskaana, enkä ottanut yhtäkään lääkettä raskauden aikana . Tupakka lisää sitä stressiä! Ei se ole niin vaikeata ku moni täällä palstalla väittää. Jos haluat terveen lapsen nii lopetat ja mielummin ajoissa. En tajua miten joku voi tehdä omalle lapselle noin.

9.10.2013
Wonderful052
Wonderful052

Napero24 älä ota ittees, kun kerran koet jo tarpeeksi syyllisyyttä ja olet tapasi parantanut muutenkin. Ei kukaan täydellinen ole eikä mennyttä voi muuttaa. Ihmiset haluavat puuttua välinpitämättömyyteen ja ajattelemattomuuteen. Ehkä tupakoitsija sulkee pois ajatuksistaan jotenkin vauvan terveyden tärkeyden, jotta muutosta ei tarvitsisi tehdä. Tupakkahan on vahvasti narkoottinen aine kuitenkin ja joillekin sen menettäminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta... ehkä silloin on helpompi kieltää totuuksia joista tuntuisi että täällä meillä suomen neuvoloissa ja muutenkin valistuksessa olisi tullut esille... meillä on yleensä aika hyvä tietotaso miten kaikki vaikuttaa sikiöön, toisin kuin joissain muissa maissa, eli tiedon puutteesta sen ei pitäisi olla kyse.

Kun äiti polttaa, happitasot vauvallakin huononee, kun istukka ja napanuora eivät välitä verestä sitä happea samalla tavoin... istukan irtoamisenkin vaara suurenee ja vauva uhkaa jäädä pienikokoisemmaksi...

9.10.2013
mumx2
mumx2

Ajattelepa napero niin päin että sä olet sentäs ottanut opiksesi. Ja se on hieno juttu! Sä et varmasti savusta seuraavaa lastasi :) Hoitovirhe se (mun mielestä) sinänsä on jos ei vaaroista kerrota odottavalle äidille. Totta on tietysti sekin että jatkuva stressi on myös pahasta sikiölle. Stressi nostaa tiettyjä hormonitasoja jotka on pahasta pitkäaikaisesti niin aikuiselle kuin sikiöllekin. Tällöin täytyy punnita vaihtoehdot että kumpi on pahempi. Ja voisiko edes vähentää polttamista ihan vaan lapsen vuoksi. Sähän teit just niin. Joten ihan syystä olet kiitosta saanut kuitenkin.

Ehkä tarkoitus onkin osittain satuttaa niitä jotka savustaa lastaan ihan tieten tahtoen. Kukapa kenenkin motiiveita tietää. Tunnustan, että mun tekee mieli vähän näpäyttää ja herätellä miettimään tekojaan kun on kyse asiasta joka kuitenkin on ihan yleisesti tiedossa. On se sitten tupakointi tai viinan juonti raskausaikana, kaahailu koska se on vaaran aiheuttamista muille tiellä liikkujille. Ja jos lapset on kyydissä ni vielä tuomittavampaa koska samalla annetaan malli ettei säännöistä tarvitse välittää kun MINÄ HALUAN tehdä niin kuin huvittaa. Vastuullisuus (omasta ja muiden elämistä) kaikissa edellämainituissa tapauksissa on joka tapauksessa aika hukassa.

9.10.2013
misukka
misukka

Mä poltin raskausaikana melkein loppuun asti ja sit lopetin. Mua kaduttaa joka ikinen päivä että olin joskus niin tyhmä,sattuu oikein ajatus mitä oon tehnyt. Vähensin heti tupakointia rutkasti ja poltin "vaan" iltaisin muutaman, mutta en saanut kun kehuja tosta. Ei edes neuvolassa, kehotettu lopettamaan. Kuulin vaan joka puolelta että ei se niin vaarallista ole ja vaarallisempi se stressi on mikä tulee kun lopettaa. Että oon ollut idiootti.

Itekään en tajua niitä, ketkä sitä tietoisesti tekee. Ketkä on sitä mieltä että so what. Tai sitä että tehdään useemman raskauden aikana.

 Itellä oli se ongelma että en vaan sisäistänyt sitä että mun sisällä on joku elävä olento ja mitä mä sille teen. En tiedostanut ongelmia. Koko raskaus oli meille täys shokki niin kai se vaikutti siihen että en vain sisäistänyt. Sattuu lukea näitä teidän arvostelua ja yleistyksiä tupakoivista odottajista, kun ite oon muuttunut täysin. Ja kun en saanut apua enkä kannustusta lopettamisesta mistään. En tupakoinut tietäen vaaroja, en tehnyt sitä tietoisesti ajattellen että satutan joka kerta mun pikkusta. Ehkä voisi miettiä tarkemmin miten asioita kirjoittaa ja ilmaisee, me kaikki ei olla samanlaisia.

9.10.2013
napero24
napero24

"Vaikka odottava äiti polttaisi päivässä vain 2–3 savuketta, sikiö saa häkää melkein koko vuorokaudeksi, sillä yhden savukkeen aiheuttama häkäkaasu pysyy sikiön veressä seitsemän tuntia. Äidin verestä se häipyy nopeammin. Senkin jälkeen, kun äiti on tumpannut, sikiö istuu vielä pitkään tupakalla. Yhden savukkeen polttamisen jälkeen homma on sama kuin äiti viipyisi huonosti lämmitetyssä savusaunassa kaksi tuntia, mutta sikiö jätetään sinne seitsemäksi tunniksi häkään.--

Vierola esittelee myös uusia tuloksia sikiön maku- ja hajuaistista. Molemmat aistit muodostuvat jo esiraskauden puolivälissä. On todettu, että ne sikiöt, jotka altistuvat äidin tupakansavulle, ryhtyvät herkemmin myöhemmin käyttämään huumeita, alkoholia ja tupakoimaan. Jos äiti ei polta raskauden aikana, hänen vauvansa soittaa myöhemmin pianoa, pelaa koripalloa, golfia ja tennistä paljon paremmin. Lapsesta tulee myös pitempi, hän oppii nopeammin lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan ja hänestä tulee keskittymiskykyisempi. Myös häiriökäyttäytymistä on vähemmän. Odottavan äidin tupakointi lisää lapsen yliaktiivisuuden riskin kolminkertaiseksi.Vaikka vauva syntyykin kolmekiloisena, tupakka on saattanut vaurioittaa sikiön keuhkoja tai aivoja. Tupakoinnin aiheuttamat vauriot, kuten astmariski tai keskushermostovauriot, eivät välttämättä näy syntymäpainossa tai raskauden aikana tehdyssä ultraäänitutkimuksessa. Olisi ihanne, että äidit lopettaisivat tupakanpolton jo pari kuukautta ennen raskauden alkamista."

Tuo on Hannu Vierolan haastattelusta, hän on naisten tautien ja synnytysten erikoislääkäri.

8.10.2013
Mummy83
Mummy83

Sanaton olen minäkin, täydet peesit Maarualle! Miten joku voi tuollaisesta asiasta puhua noin huolettomasti ja tavallaan kehuskella! Ja aika taitavia teidän neuvolatädit kun pystyvät kaikki sisäelimetkin tutkimaan...

8.10.2013
piglet82
piglet82

Nyt on kyllä pakko sanoa, että minun suvussa ja miehen suvussa myös kaikki naiset on polttanu raskausaikana. Kukaan ei ole syntynyt alipanoisena, neuvolassakin erityisesti kehuttu miten nopeaan tahtiin on kasvanut ja kehittynyt ja jopa usein sanottu luiden, lihasten ja sisäelinten olevan keskivertoa paremmin kehittyneet. Kenelläkään ei ole allergioita, saati näitä "käytöshäiriöitä". Kertokaahan nyt sitä faktaa miten tupakointi vaikuttaa sikiöön, vai onko meillä vaan käynyt monessa sukupolvessa hyvä tuuri? : )

8.10.2013
Sanzuz
Sanzuz

ja kyllä, verot voi jättää jo sikseen, se ei paremmaksi muutu ei..

1.7.2013
ninnup
ninnup

anteeks nyt puutun tähän vielä verojen muodossa mutta siis tupakastahan maksetaan veroa, samoin kun alkoholista, sitä veroa nostetaan jatkuvasti ja sitä tupakkaa menee PALJON, uskallan väittää että 70% entisistä asiakkaista lähti tupakka-askin kanssa päivittäin kaupasta ja useimmat vielä alkoholin..
että olkaa tupakoimattomat rauhassa, kyllä ne tupakoivat maksavat myös verona oman terveytensä haittaamisesta ja hoitamisesta. ymmärtäisin tämän riehumisen jos tupakoitsijat olisi vapautettu veroista ja vaan tupakoimattomat maksaisi, kyllä kaikki maksaa. suhteessa enemmän omista tupakoistaan ku pienitulonen ansiotuloistaan.

ja en tiedä, minä tunnen enemmän tupakoimattomia sairaalassa-asujia ja rankasti sairaita kun tupakoivia että on niitä sairauksia muillakin kuin tupakoitsijoilla, uskallan väittää että suurten ikäluokkien terveysongelmat kuormittaa vähintään yhtäpaljon ja ne on tullut ihan vääränlaisista ruokailutottumuksista ku ei paremmasta oo ollu tietoa, tavallaan itseaiheutettua sekin. siellä on mummot ja papat suonet täynnä voita ja kermaa ja pumput räjähdyspisteessä. ja mun mummilla on syöpä keuhkoissa ihan ilman tupakointiakin että kyllä niitä saapi muutki..
perusterveitä nyt on turha vetää tähän mukaan jos kaikki ois perusterveitä ei lääkäreitä tarvittas ollenkaan.

se ei oo automaattisesti se tupakoija joka niitä terveyspalveluja käyttää.. olen toki tupakoitsijana lääkärissä rampannut joo, työpaikan homeesta johtuvien jatkuvien poskiontelotulehdusten takia koska tein töitä maksaakseni verot ja rakennevamman vuoksi joka aiheutti pahat rasitusvammat töissä, jälleen koska tein töitä maksaakseni verot.. olen varmasti maksanut joka pennin jonka olen kuluttanutkin ja tulen maksamaan jatkossakin.

1.7.2013
ninnup
ninnup

jotenki tää juttu on nyt lähteny raiteelta. otsikko on tupakan poltosta ei veroista! miten verot liittyy polttamiseen? ... mitä jos pysyttäis aiheessa eikä höpötetä veroista! se nyt vaa on jokaisen oma asia polttaako vai ei mutta voihan sitä aina mielipiteensä ilmasta.

1.7.2013
Mella_
Mella_

Lisään vielä..että jos polttanut vasta muutaman hassun vuoden niin pitäisi kyllä pystyä lopettamaan. Ihan eri jos oikeesti polttanut monta vuotta.

1.7.2013
DIAHA89
DIAHA89
7-month-old baby

Itse poltin 7 vuotta ja lopetin tuosta noin vaan kun seinään..kyllähän se välillä hankalaa oli mutta pidin pääni koska mieheni ei pitänyt siitä että poltin. Että kyllä sen voi lopettaa noin vain. Pitää tietty olla haluakin. Silloin myös kun poltin, keuhoni röhisi ja yskin limaa jne..lopettamisen jälkeen ei ole keuhkot röhissyt eikä limaakaan ole ollut :) enkä hengästy enää niin kuin sillon kun poltin. Että kyllä siitä tupakasta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos lapsiakin lähellä kun polttaa ottaa se myös heihin, polttavat passiivisesti joka on erittäin paha.

1.7.2013
DIAHA89
DIAHA89
7-month-old baby

Mut tuohan on selvää et sitä rahaa menee enemmän sairaan ihmisen hoitamiseen, ku perusterveen ihmisen terveydenhoitoon. Ja ei kaikki sairaudet johdu tupakoinnista...

7.6.2013
miima_
miima_

Mun mielestä on parempi et ne verorahat menee sinne sairaanhoitoon, oli sitten itse aiheutettua tai ei, ku se et eduskunnassa ostellaa tonnin torkkupeittoja jokaselle verorahoilla plus kaikkee muuta ei-niin-tarpeellista...

7.6.2013
miima_
miima_

Voihan verot, LOPETTAKAA JO! Jokainen täysikäinen maksaa veroja KAIKESTA MAHOLLISESTA! (Järppisen ja PuhOuun kanssa ihan samaa mieltä asioista, taidattekin olla ainoat tässä keskustelussa, jonka kanssa oon samalla aaltopituudella) Täs keskustelus alunperin puhuttiin tupakasta, ei veroista. Mutta sen verran kyllä joudun tähän veroasiaan puuttumaan, että ne tuskinpa vaan ne tupakan aiheuttamat sairaudet eniten niitä verorahoja syö, kuten joku täällä kehtasi väittää. Saatan uskoa vasta kun näen asiasta uusimmat tilastot.

7.6.2013
Rolle92
Rolle92

ja tohon puhOuun juttuun, ei mikään itseaiheutettu sairaus oo vaan sen ihmisen oma asia, mäki tuol otin aikasemmin esille sen et mulle valitetaan auringonotosta, ja varmasti tullaan valittamaan niin kauan ku mä sitä teen tai musta välitetään..! :) ja mä hyvin tiedostan sen et jos mä sairastun ni se ei todellakaan oo vaan mun oma asia, vaan se koskettaa TOSI montaa ihmistä ja kyllä, veronmaksajat sit maksaa mun hoidot jos melanoomaan sairastun..!!

6.6.2013
tuvitus
tuvitus

mut toi verovaroin hoidatus juttu nyt vaan otettiin esille sen pointin varjolla, ettei tupakointi ole vaan sen polttavan ihmisen asia!! sillä itse asialla ei ollu niin väliä, et mikä pointti siihen nostettiin (just se verovaroilla hoitojen maksu) vaan ainoastaan se ku joku sano et tupakointi on vaan sen ihmisen oma asia joka polttaa..!! ja joo, mä ainaki ymmärrän ja varmasti ymmärtää myös jii, että vaikka kuinka monet muut sairaudet ja esim just synnytys maksetaan veroilla, mutku se ei oo se asian ydin..!
Mäki tiedän monta ihmistä jotka on lopettanu tupakan polton, siitä on mahollisuus päästä eroon ja PALJON helpommin ku muista huumaavista aineista.. :) se on vaan omasta asenteesta kiinni :)

6.6.2013
tuvitus
tuvitus

Mä odotin kauan et se hetki tulis et lopetan, varmaan muutaman vuoden mietin että pitäis lopettaa. Koko raskausajan poltin, kuunnellen sukulaisten ja kavereiden kommentteja siitä kuinka kamala ihminen oon sen takia ja mitä sillä aiheutan vauvalle ja joo kyllä mulla oli tosi paska fiilis siitä et poltin ja oisin halunnu lopettaa. Luin jopa ton Allen Carrin kirjanki jonka jälkeen pystyin oleen polttamatta huimat 4 päivää. 

Nyt oon ollu polttamatta reilut 3kk, eikä oo tehny yhtään tiukkaa.. Lopetin ku poitsu oli pariviikkonen, imetin enkä sit vaan enää yksinkertasesti pystyny polttamaan ku podin siitä niin huonoo omaatuntoo, mulla oli koko ajan paha mieli sen takia ja tippa silmässä piti silti väkisin polttaa. Eräänä päivänä sit kävelin ärrälle ostamaan tupakkaa ja sitte ääneen mietinkii kassalla et ostasinko sittenki nikotiinipastilleja, sattu oleen mukava myyjä joka rupes heti tsemppaamaan et joojoo, hetken päästä havahduin ärrän eestä ne pastillit kädessä ja totesin ettei tee ees mieli tupakkaa.. Illalla sit vissiin yhen pastillin söin ja kokonaisuudessaan oon koko aikana syöny niitä alle kymmenen. (:

Ja joo aina aattelin ettei noin käy ku elokuvissa ja turhaan kaikki tupakoitsijat oottaa sitä päivää että lopettais, mutta näköjään näinki voi oikeesti käydä.. :D

5.6.2013
suusani
suusani

Jii vaan lisäs miun alottamaan listaan yhen ilmiselvän asian, miten tupakointi vaikuttaa muittenki elämään. Ei ainakaan miun mielestä "vetäny mitään korttii". Noh, ihan sama mulle. Miusta vaan vähä liian hanakasti puututaan tohon Jiin heittämään pointtiin, vaikka yhtälailla voitas ruveta puolustelee kaikkia noita pointteja vastaan, mitä mieki kirjotin.

5.6.2013
huopis
huopis

En nyt puutu asiaan sen kummemmin, mutta muistutan kuitenkin että keuhkosyöpään sairastuu myös niitä ihmisiä jotka ei oo eläissään polttanut tupakkaa. Se ei ole aina tupakan aiheuttama.

5.6.2013
AlliU
AlliU

Ei täällä kukaan oon missään vaiheessa väittänykkään, et tupakoija on ainut jonka itseaiheutetut sairaudet maksetaan yhteisistä verorahoista. Täällä puhuttiin siitä, ettei tupakka koskaan oo kenenkään oma asia. Siihen nyt vaan sattuu kuulumaan mukaan se, että myös tupakoimattomat maksaa niitä veroja, joista maksetaan myös tupakan aiheuttamien sairauksien hoito. Jotkut nyt hyppää ihan himpun verran liian helposti takajaloilleen sähisten puolustautumaan :D

Puoltoista vuorokautta viimesestä tupakasta :) Eikä tunnu muute yhtään pahalta! (Toisin ku odotin ja oletin)

Edelleen suosittelen kaikkien hankkivan pienenpieniin kätösiinsä sen Allen Carrin kirjan....

5.6.2013
huopis
huopis

Tupakointi ei oo tapa. Se on riippuvuus, huumeriippuvuus. Jos se ois vaan tapa, sen vois lopettaa kuka tahansa, tosta vaan. Ihmiset pystyy muuttamaan tapojaan tahtoessaan. Miks sit tupakoinnin lopettaminen on niin vaikeeta tai jopa mahdotonta, jos se on vaan tapa? Siks, koska se ei ole tapa vaan riippuvuus!

5.6.2013
huopis
huopis

Vaikka polttaski vaan yksin jossai metän keskellä, ni kyl se kuitenki on myös niitten läheistenki asia. Tupakoija haisee jatkuvasti tupakalta, tai oikeestaan tuhkakupilta, mikä on vielä pahempi. Tupakoijalla on koko ajan hermot vähä kireellä verrattuna siihen mitä ois, jos ei polttas ollenkaan. Tupakoija ei oo koskaan ihan samalla tavalla läsnä, kuin tupakoimaton, koska ajatus tupakan tarpeesta nakuttaa koko ajan takaraivossa. Ihan normaali energisyys on "hukassa", ei jaksa touhuta esim. lasten kanssa samalla tavalla, kun jos ei polttas. Henki haisee. Kunto on huono. Vaikka ite ei oiskaan huolissaan terveydestä, ei se tarkoita, etteikö läheiset ajattelis sitä koko ajan. Puhumattakaan, jos oikeesti sairastuu vaikka keuhkosyöpään tai -ahtaumaan. Ei siinä vaiheessa enää voi sanoo, et "vitsi, vitsi, en mie haluukkaa polttaa" ja todellakin ihmisen sairastuminen vaikuttaa kaikkien sen läheisten elämään. Tupakkaan menevä raha on pois koko talouden rahoista, ei vaan "omista rahoista". Vaikka poltaski sallituissa paikoissa, ei se tarkota, ettei se häiritse muita. Joka kaupan ovella on tuhkakupit ja siinä ihmiset myös polttaa, jolloin kaikki lapset, raskaana olevat, allergiset, astmaatikot, vanhukset ja kaikki ohikulkijat joutuu hengittämään myrkkyjä vastoin tahtoaan. Jos työaikana tupakoidaan, on se mitä suurimmassa määrin myös työnantajan asia.

Tuossa oli vaan osa niistä seikoista, miks sanoin, ettei tupakka oo kenenkään oma asia. Tuota listaa vois jatkaa loputtomiin. 

Mie suosittelen jokaista ihmistä lukemaan sen Allen Carrin kirjan, poltti tai ei, on tarkotus lopettaa tai ei. Ajattelin asioista hyvin pitkälle samalla tavalla jo ennen ku sen kirjan ees alotin. Mut kyl se silti aukas silmiä, tai ehkä vahvisti niitä omia käsityksiä.

Ja mie voin kyllä ihan suoraan sanoa, että todellakin pidän jokaista tupakoijaa typeryksenä. Itseäni vielä moninkertaisena typeryksenä, koska useamman kerran lopettaneena, oon joka kerta "polttanu vaan sen yhen" ja siitähän se ajatus on sit lähteny. Miten ihminen voi aina uudestaan olla niin tyhmä, ettei tajuu, ettei voi "polttaa vaan yhtä". Tää ketju inspiroi minuu hurjasti :D Ja nyt on edellisestä tupakasta aikaa 12 tuntia. Toivottavasti se oli oikeesti miun viimenen tupakka!

4.6.2013
huopis
huopis

Pakko viel yks asia sanoo, ei oo varmasti olemassakaan ihmistä joka ei oo itsekäs jossain asiassa, toiset on itsekkäitä tupakanpoltossa, toiset siinä et kaahailee hulluna, toiset siinä et alkoholi menee kaiken muun edelle, toiset siinä et tarttee vapaata lapsistaan useemmin yms :) et ei ne tupakoitsijat ainoita itsekkäitä ihmisiä oo:)

4.6.2013
tuvitus
tuvitus

ja joo, rolle on ainaki tehny sen selväks ettei läheisiään savusta, ja se on tosi hyvä juttu! :)

4.6.2013
tuvitus
tuvitus

joo on toki oikeutensa, ja mun mielestä tupakointi pitäis olla kielletty keskustoissa ja sellasissa paikoissa missä on paljon ihmisiä.. mut mä nyt vaan sanoin siitä et sillon se on VAAN JA AINOASTAAN polttajan itsensä juttu, eikä millään muotoo vaikuta muihin, jos polttaa yksinään siel metässä.. ku ei voi sanoo ajattelevansa kaikkia huomioon jos kumminki polttaa sellasissa paikoissa missä on niitä muita ihmisiä.. mut sä ja kaikki muutki saatte polttaa just siellä missä huvittaa, kunhan ette ihan tahallanne savuta lapsia! :)

4.6.2013
tuvitus
tuvitus

Nimenomaan, tupakoijillakin on oikeutensa. Enkä mä siihen oo syyllinen, ettei tupakointia oo kaikis paikois kielletty. Ei se tee musta kyllä itsekästä. Mutta jos mä joidenkin mielestä oon itsekeskeinen paska niin selvä.

4.6.2013
Rolle92
Rolle92

no ei toki oo pakko mennä, mut se on just sitä misukanki mainitsemaan itsekkyyttä jos niin ei tee :) koska jos sä poltat sellasessa paikassa missä on niitä muita ihmisiä, ni et sä sillon ajattele niitä, vaan just sitä et sun on vaan nyt pakko polttaa, muista viis..

4.6.2013
tuvitus
tuvitus

Kyllä mä asian ymmärsin ainakin just niin kuten äskettäin kerroin. Että KAIKKI tupakoitsijat on ääliöitä ja itsekeskeisiä paskiaisia. Just toi on ihmisen tuomitsemista ainoastaan yhden asian perusteella.

Enpä oo koskaan ajatellut, että mä kapinoisin. Miks mä niin tekisin? Mun läheiset tuomitsee sen, että kulutan niin paljo rahaa tupakkaan ja sen, mitä se tekee mun terveydelle. Mut ne ei osaa ajatella tätä asiaa niin, ettei se nalkutus edesauta yhtään mitään.

Misukka muuten, tuli vielä mieleen: Entä jos ihminen lopettaa tupakoinnin, niin onko se sittenkin vielä ääliö vai onko se entinen ääliö, joka yhtäkkiä muuttuukin itsekeskeisestä paskiaisesta taas hyväksi?

4.6.2013
Rolle92
Rolle92

tuvitus: Pitäiskö ihmisen mennä metsään tai kotiinsa piiloon polttelemaan?

4.6.2013
Rolle92
Rolle92

emäntäx5: joo ei tästä kyllä tosiaankaa mitää hauskaa keskustelua syntynyt. Pikemminkin väittely.

Ja sulle misukka lisään vielä: Kerroit myös, että ihmiset on tietyn tavan perusteella helppo luokitella eri lohkoihin. Näinköhän on? Onko esim. alkoholistikin sitten ääliö ja kusipää ja vaikka mitä? Alkoholismista nyt ei oo kukaan täällä puhunut, mutta kuitenkin, itse en tuomitsis niitäkään. Tunnen muutamia alkoholisteja ja pohjimmiltaan kaikki ovat kuitenki hyviä ihmisiä, joita elämä vaan on kolhinut.

4.6.2013
Rolle92
Rolle92

no mun mielestä se on just sitä toisten huomioon ottamista et ottaa IHAN KAIKKI ihmiset huomioon, koska joku voi tosiaan reagoida siihen tupakkaan voimakkaastikkin, eli siis jos oot kohtelias polttaja ni meet sellaseen paikkaan missä ei oo YHTÄÄN ihmistä lähettyvillä, paitsi ehkä niitä ketkä myös polttaa.. se on jo tosi hyvä ettei polttele just kaduilla ja tapahtumissa ja sellasissa paikkaa missä on paljon ihmisiä, mut se että tupakointi olis vaan ja ainoastaan sen tupakoitsijan oma asia ni vaatis just sen ettei polta missään missä on tupakoimattomia ihmisiä lähettyvillä :)

4.6.2013
tuvitus
tuvitus

Näin misukka kirjoitit tuolla aikasemmin:

 

"Mun mielestäni tupakoitsijat on itsekeskeisiä koska eivät ajattele muita. Tyhmyyttä on että itseään myrkyttää mutta sekään ei ole täysin oma asia. 
Mua ei kiinnosta miksi kukaan aloittaa polttamaan. Olen itsekin ollut vuoden verran bilepolttaja ja lopetin koska tajusin että se on äärettömän typerää. Ja tunnustan olleeni itsekeskeinen paskiainen tuolloin jota ei toisten mielipiteet hetkauttaneet. 
Mutta kun kerran keskustellaan näistä kehen polttaminen vaikuttaa, ni se ei todellakaan ole koskaan kenenkään oma asia. Ja kyllä mä karusti sanoen olen nykyään sitä mieltä et tupruttelijat on ääliöitä jotka ei ota toisia ihmisiä huomioon. Kuitenkin se oma napa on tärkein. Että pitää saada polttaa kun on oma päätäntävalta."

Eli ala nyt ala muuttaa sanomisias. Sun ulosantis nimenomaan tuomitsee KAIKKI tupakoitsijat. Ja tuo kun äsken mainitsit, että oot yrittäny jankuttaa, että JOS ei ota mitenkään muita huomioon, niin enkö mä ole yrittänyt nimenomaan sanoa ottavani? Ja että ei kukaan voi jokaisesta vastaantulijasta tietää, kärsiikö se tupakasta vai ei.

Eli sun mielestä me kaikki tupakoitsijat ollaan ääliöitä ja itsekeskeisiä paskiaisia. Heppoisin perustein ihmiset kyllä tuomitset. En mäkään sua oo täällä haukkunut enkä alakaan haukkua. Ihminen se oot kuitenki sinäki, sua nyt vaan sattuu oksettamaan polttelijat, se on ok, et sä sille mitään voi, kuten en mäkään riippuvuudelleni.

4.6.2013
Rolle92
Rolle92

No nyt sie otat liian henkilökohtasesti. En mä just sua haukkunu. Mut ylipäätään itsekeskeisyys (ja muiden huomioon ottamattomuus) on huono piirre ja valitettavasti monet tupakoitsijat ja kaaharit on itsekeskeisiä.

Hyvä juttu jos et tieten tahtoen mene toisen naamalle röökaamaan. Osaat siis ainakin jollain tasolla ottaa kanssaihmiset huomioon.

Mä oon yrittäny tässä jankuttaa sitä asiaa, että JOS ei ota mitenkään muita huomioon. Se on tainnut mennä täysin ohi.

Enhän mä tietenkään mene tupakoitsijan viereen kun se mulle tekee pahaa. Mut kurjaa jos ei joihinki yleisötapahtumiinkaan voi mennä kun tiiviissä ihmismassassa myrkkysätkät palaa ja savuja tulee sieltä ja täältä.

4.6.2013
misukka
misukka

Ei mun mielestä paheet määrää ihmisten luonnetta. Jos on itsekeskeisnen niin sitten on eikä sillä tuoakan poltolla oo vaikutusta asiaan!

4.6.2013
 Lotsku
Lotsku
1 year, 8-month-old toddler

Aika vaikeaa se on tietää kuka ihminen siitä kärsii ja kuka ei. Ja kuten jo sanoin, en polta alueilla, joilla se ei oo sallittua enkä mee kenenkään päälle hönkimään savua. Harvemmin myöskään tuolla pitkin vilkkaita kävelykatuja keskellä kaupunkia kuljeskelen tupakka suussa. Että jos nyt joku sietämätön haluaa välttämättä viereen ängetä just ku poltan, se ei kyllä oo sitten mun vika, vai onko? 

Ja nythän mä oon jo ääliö sekä itsekeskeinen paskiainen? Ihme, ettei kukaan muu ennemmin oo noin väittänyt. Mua ei täällä mielestäni kukaan henk.koht. tunne, enkä mä tunne ketään täällä henk.koht. Itse en menisi kyllä ketään täällä haukkumaan.

4.6.2013
Rolle92
Rolle92

Joo oon lukenu mutta eihän siinä oo ku se jis polttaa muiden seurassa jotka ei polta..

4.6.2013
 Lotsku
Lotsku
1 year, 8-month-old toddler

Lue Lotsku koko ketju. Kyllä sieltä löytyy monta pointtia.

4.6.2013
misukka
misukka
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...