En pue, en mene vessaan, en siivoa, en syö...

Monesti pieni lapsi heittäytyy vauvaksi, ei suostu pukemaan, ei syömään itse, ei siivoamaan lelujaan, ei käymään vessassa kakalla ja pissalla vaan tekee vaippaan.. Meillä on tarrajärjestelmä ja herkkujärjestelmä tällaisia tilanteita varten. Kun ollaan lähdössä ulos sanon kaksi vuotiaalle, että jokaisen puetun vaatekappaleen jälkeen hän saa joko tarran seinällä olevaan pahviin tai sitten herkun (joka yleensä banaanin paloja, omenan paloja karkkipäivänä ollut jopa suklaata pieni pala myönnän.. ;)). Lelut hän siivoaa samalla menetelmällä. Yksi lelu = yksi herkku. Kun syö itse, saa hedelmäherkun jälkiruoaksi.. Kakka ja/tai pissa pöntössä on ison riemun aika, teen asiasta ison ja annan tarran tai herkun taputetaan ja tanssitaankin välillä. 2-vuotias onkin jo lähes kuiva, muutamaa vahinkoa lukuunottamatta. Vanhimman kanssa ei tällaista ongelmaa ollut, hän halusi tehdä kaiken itse (paitsi sen siivouksen), keskimmäinen leikki-ikäinen haluaakin matkia nuorinta muutamankuukauden ikäistä, joten siksipä tämä palkitsemismetodi toimii..   Meillä ollaan jo pikuhiljaa vähentämässä tätä, se vähenee itsestään, sillä näin lapsi on itse innostunut omista onnistumisistaan.

26.4.2013
MansikkaMarja
MansikkaMarja

1kettu ja kaikki muut. hedelmiä saa syöttää lapsille, se ei heidän terveyttään tuhoa. Xylitol pastillikaan ei hampaita tuhoa. terveitä ovat, kannattaa kokeilla niitä hedelmiä!

Minulle on kyllä aina suositeltu itselle ja lapsille, että syökää hedelmiä, syökää vihanneksia (pikkuporkkanat hyvä herkku palkitsemiseen).

Lupasin tuossa juuri 2-vuotiaalleni, että saa ulos ilmapallon ja välipalansa (banaania ja omenaa rasiassa) kun pukee itse. Jaq ajatella, tänään on vappu ja hän saa ihan oikeitakin herkkuja, munkkia, karkkia ja suklaata!! Kyllä nyt kasvaa lapsestani vakavasti syömishäiriöinen läski, kuten siskonsakin joka tosin pärjää hiihtokioissa ja harrastaa tanssia.. ;P On normaalipainoinen ja hampaissaan ei ole koskaan ollut yhtään reikää..

ja meillä on muuten tuolla ulkona matkassa se xylitol pastillikin, joka otetaan kun ollaan syöty se palkkio ensin, eli ne omenat ja banaanit x)

Hyvää vappua =)

1.5.2013
MansikkaMarja
MansikkaMarja

Ja saattaapa jopa luvata lapselle hauskaa tekemistä.. Sekin on palkitsemista..  Sitäkin meillä tehdään.. Voi minua.. ;)

30.4.2013
MansikkaMarja
MansikkaMarja

Huomautan ettei minua haittaa eriävät mielipiteet, mukavaa lukea että täällä niin moni on niin mainio kasvattaja ja äiti. Iloinen asiahan se on vain.

Ja mukavaa kun tekstini on luettu.

Lasta saa palkita saavutuksista ja kaksivuotiaalle se, että käy potilla itse on usein suurikin saavutus.

Käytetään meillä myös halauksia ja pusuja palkkoina, taputuksia ja hurraa huutoja, uskon että moni muukin, jopa teistä hyvät äidit käyttää tätä metodia. =)

30.4.2013
MansikkaMarja
MansikkaMarja

Heh.. No jopas on porukka vetänyt herneet nenään. Herkku on siis hedelmä ja karkkipäivänä saattaa olla jopa karkki =) Xylitolpastillikin käy herkusta. Olenpas kyllä kauhea äiti kerrassaan =D

Minulla on isokin lapsi, hyvin toimi hänelläkin vaikka vähemmän käytettiin.

Mammat on näköjään kaikki lukeneet aika rivien välistä nämä vinkit.. Hurjaa millaisia kauheita kasvatan.. Syömishäiriöitä.. heh heh.. Järkeä saa äitikullat käyttää! Ei ole massut herkuista siis hedelmistä täynnä, hyvin mahtuu vielä kolme lämmintä ruokaa. Ovat normaalipainoisia ja liikkuvat paljon, vanhin pärjää kisoissakin.

Ei anneta periksi, ei tanssita pillin mukaan vaan palkitaan lasta saavutuksista. Kun pukemisesta, siivouksesta etc, tulee rutiinia ei siitä tietenkään palkkaa saa. Luulin että täällä puhuttiin vaippaikäisistä..

Ja kuten sanoin, lapseni on nyt 2v täyttänyt ja tämä juttu vähenee kokoajan, eli "työt" muuttuvat rutiineiksi.lelut siivotaan jo itse, potilla käydään itse (äiti pyyhkii) etc..

Kuinkas moni on tarrasysteemiä käyttänyt potilla käymiseen? Kuinkas monella 2v on jo kuiva, kuten meillä..

Mutta mukavaa huomata että joku täällä lukee näitä vinkkejä, yritetään vaan vielä lukea ne niin, että ymmärrettäisiin luettua, eikös vaan äidit hyvät.

30.4.2013
MansikkaMarja
MansikkaMarja

no kylläpä tanssitaan ko lapsi käskee.... ei toimi meillä...!

26.4.2013
imppuliina
imppuliina

Kylläpäs tulee lokaa MansikkaMarjan niskaan! En minäkään tuollaiseen palkitsemisjärjestelmään lähtisi, mutta tsemppiä Mansikalle (ja muillekin) uhmaikäisen kanssa. Se ei ole aina helppoa.

26.4.2013
Lissu8
Lissu8

ensimmäisenä tuli mieleen, että tuolla tyylillä tulee jotain syömishäiriöisiä lapsia ja myöhemmin aikuisia. Jos jo pienenä opetetaan siihen, että kun teet jonkun inhottavan homman niin palkitset itsesi sitten jollain hyvällä, niin ei hyvältä kuulosta. Vaikka ne vielä tuossa vaiheessa oliskin hedelmää ym (jatkuvasta napostelusta ei kyl hampaat tykkää oli se mitä tahansa) niin entäs sitten isompana kun pääsee itse kauppaan? kiloklubin foorumilla pyörineenä oon huomannut että tosi monella on just se ongelma, että on palkittu itteään aina jollain hyvällä, joten siitä tavasta on vaikea päästä eroon.

Meinasitko että kun lapsi menee kouluun niin annat jokaisesta tehdystä läksytehtävästäkin herkun?

sori, pisti vähän ärsyttämään. :D

26.4.2013
Santtuvaan
Santtuvaan

Kuulostaa kyllä älyttömältä=)Ja meidän muksut on kyllä niin herkkuihin tottuneita että jos lupaan banaanin niin ei varmaan tapahdu mitään=DMutta käydään ne uhmis yms raivarit läpi ilman lahjontaa=)

26.4.2013
huiskutin
huiskutin

mie en myöskään toteuta tuommosta lahjonta-linjaa ollenkaan. Etenkii nuo herkut... juu ei. Lisäksi xylitolia en anna hampaittenpesun jälkeen vaan annan hammastahnan tehä tehtäväänsä. Kaikki xylitol-tuotteet eivät edes ole 100% xylitolia että niitten kaa saa olla tarkkana :)

26.4.2013
riu
riu

no onpas herkuttelua kerrakseen.

Itse en lähtisi moiselle linjalle. Syökö se lapsi normaalia ruokaa ollenkaan ku maha täyttyy pelkistä herkuista?

Yksi tarra tai pieni herkku koko suorituksesta on ihan ok mut toi menee jo järjettömyyksiin. Enkä yhtään ihmettele että pienempiki haluaa ku näkee isomman saavan herkkuja.

26.4.2013
misukka
misukka

Niin ja hampaiden harjauksesta palkaksi saa hedelmäisen xylitol pastillin =D Joka toimii "palkkana" muissakin tilanteissa.

26.4.2013
MansikkaMarja
MansikkaMarja
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...