Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

Kaksoset / Kolmoset

<< Takaisin

Monisikiöisten raskauksien määrä on lisääntynyt. Esimerkiksi Tanskassa kaksos- ja kolmossynnytysten määrä on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 1990. Yksi 55 raskaudesta on kaksosraskaus (lähde: Danmarks statistik 2001). Mitä vanhempi synnyttäjä on, sitä suuremmaksi kaksosraskauden riski kasvaa. Tämä johtuu siitä, että yli 30-vuotiailta naisilta irtoaa useampi munasolu jokaisen ovulaation yhteydessä. Myös yhä useampi yli 30-vuotias nainen saa monisikiöisyyttä lisäävää hoitoa, hormoni- tai koeputkihedelmöityshoitoa.

Erimunaiset kaksoset ovat tavallisimpia. Kummallakin sikiöllä on oma istukka, ja lapset muistuttavat toisiaan kuten tavalliset sisarukset. Samanmunaiset eli identtiset kaksoset – noin joka kolmas kaksospari ja joilla on yhteinen istukka – ovat aina samaa sukupuolta, ja perinnölliset ominaisuudet ovat samat.

Moni epäilee odottavansa kaksosia, koska "vatsa" näkyy niin aikaisessa raskauden vaiheessa. Kaksosraskaus paljastuu ensimmäisessä ultraäänessä. Alkuraskauden pahointivointi ja väsymys, myöhemmin närästys ja ummetus ovat usein voimakkaampia, koska kehon on vaikeampi sopeutua kahteen kuin yhteen sikiöön.

Mikäli odotat kaksosia, sinuun kiinnitetään erityishuomiota. Sinulle tarjotaan useampia tutkimuksia ja usein pääset sairaslomalle ennen varsinaista äitiyslomaa, jotta voit olla kotona ja antaa sikiöiden kasvaa kaikessa rauhassa.

Kaksossynnytykset käynnistetään usein keinotekoisesti, mikäli synnytys ei ole käynnistynyt itsestään laskettuun päivään mennessä. Mutta neljäsosa kaikista kaksossynnytyksistä tapahtuu ennen 36. viikkoa. Lapset ovat keskimäärin hieman tavallista pienempiä.

Kaksosista on olemassa useita hyviä ja informatiivisia esitteitä, kysy terveydenhoitajalta. Lisäksi on olemassa kaksos- ja kolmosyhdistyksiä (Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Monikkoperheet).

 

<< Takaisin

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...