Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

Hakuteos

<< Takaisin

Adoptio

Jos haaveilette adoptiovanhemmuudesta, on ensin soitettava kunnanvirastoon ja tilattava ”kotitarkastus”. Sosiaalitoimisto suorittaa kotitarkastuksen, jotta sosiaalilautakunta voi hyväksyä pariskunnan adoptiovanhemmiksi. Ilmoittautukaa myös jonkin adoptiotoimiston jonoon.

Menkää tuleville adoptiovanhemmille tarkoitetuille kursseille. Kursseja käyvät myös monet sellaiset, jotka eivät sitten kuitenkaan päädy adoptoimaan.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Adoptio

Jos haaveilette adoptiovanhemmuudesta, on ensin soitettava kunnanvirastoon ja tilattava ”kotitarkastus”. Sosiaalitoimisto suorittaa kotitarkastuksen, jotta sosiaalilautakunta voi hyväksyä pariskunnan adoptiovanhemmiksi. Ilmoittautukaa myös jonkin adoptiotoimiston jonoon.

Menkää tuleville adoptiovanhemmille tarkoitetuille kursseille. Kursseja käyvät myös monet sellaiset, jotka eivät sitten kuitenkaan päädy adoptoimaan.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Alkoholi

Kukaan ei tiedä, paljonko alkoholia voi juoda ennen kuin se vahingoittaa sikiötä. Se kuitenkin tiedetään, että sikiön verenkierrossa on sama promillemäärä kuin äidinkin. Parasta olisi välttää alkoholia kokonaan raskauden aikana. Alkoholin vaurioittamilla lapsilla on usein epämuodostumia, he ovat kooltaan hyvin pieniä, ja heillä on usein oppimisvaikeuksia myöhemmässä elämän vaiheessa.


<< Takaisin

<< Takaisin

D-vitamiini

Tarvitset D-vitamiinia. Yksi syy tähän on se, että kalsiumin imeytyminen kehoosi edellyttää D-vitamiinia. Kalsiumin puute raskauden aikana saattaa merkitä sitä, että vauvasi luut eivät kehity siten kuin niiden pitäisi – kalsiumin puute saattaa johtaa epämuodostumiin. Saat D-vitamiinia esimerkiksi kalasta, mutta kehosi tuottaa D-vitamiinia myös silloin, kun ihosi saa tavallista päivänvaloa. Siksi tarvitset todennäköisemmin D-vitamiinia talvella kuin kesällä. Mitä tummempi ihosi on, sitä vähemmän D-vitamiinia se tuottaa. Suomen terveysviranomaiset suosittelevat D-vitamiinin käyttöä kaikille odottajille koko raskauden ajan. Raskaana oleville ja imettäville äideille D-vitamiinin määräksi suositellaan 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Ennakoivat supistukset

Ennakoivat supistukset ovat kohdun epäsäännöllisiä supistuksia. Kohtu on lihassäkki, joka vetäytyy kokoon tasaisin väliajoin huomaamatta. Kaikilla raskaana olevilla on ennakoivia supistuksia. Ne ovat kivuttomia. Kohtu kovettuu hetkeksi, minkä jälkeen se rentoutuu ja pehmenee jälleen. Ennakoivat supistukset ovat kohdun tapa harjoitella todellisia synnytyssupistuksia varten.

Ennakoivien supistusten lukumäärä ja niiden voimakkuus vaihtelevat paljon. Toiset tuntevat niitä koko raskauden ajan, toiset vasta viikkoa, kahta ennen synnytystä. Ennakoivia supistuksia voi tulla paljosta liikkumisesta, siitä että sinua tönäistään, kärsit ummetuksesta, virtsatietulehduksesta tai olet stressaantunut. Myös orgasmi voi aiheuttaa ennakoivia supistuksia.

Mikäli huolestut - saattaa olla vaikea erottaa näitä mahdollisista ennenaikaisista synnytyssupistuksista - soita omalle terveydenhoitajalles.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Mikäli sinulla on ollut aiemmin ennen kuukautisia taipumusta ihon rasvoittumiseen, saattaa tilanne olla nyt sama. Yleensä ottaen iho kuivuu raskauden aikana nopeammin. Voiteet eivät ikävä kyllä auta siihen täysin, mutta ihon kuivumista voidaan kuitenkin vähentää.

<< Takaisin

<< Takaisin

Monisikiöisten raskauksien määrä on lisääntynyt. Esimerkiksi Tanskassa kaksos- ja kolmossynnytysten määrä on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 1990. Yksi 55 raskaudesta on kaksosraskaus (lähde: Danmarks statistik 2001). Mitä vanhempi synnyttäjä on, sitä suuremmaksi kaksosraskauden riski kasvaa. Tämä johtuu siitä, että yli 30-vuotiailta naisilta irtoaa useampi munasolu jokaisen ovulaation yhteydessä. Myös yhä useampi yli 30-vuotias nainen saa monisikiöisyyttä lisäävää hoitoa, hormoni- tai koeputkihedelmöityshoitoa.

Erimunaiset kaksoset ovat tavallisimpia. Kummallakin sikiöllä on oma istukka, ja lapset muistuttavat toisiaan kuten tavalliset sisarukset. Samanmunaiset eli identtiset kaksoset – noin joka kolmas kaksospari ja joilla on yhteinen istukka – ovat aina samaa sukupuolta, ja perinnölliset ominaisuudet ovat samat.

Moni epäilee odottavansa kaksosia, koska "vatsa" näkyy niin aikaisessa raskauden vaiheessa. Kaksosraskaus paljastuu ensimmäisessä ultraäänessä. Alkuraskauden pahointivointi ja väsymys, myöhemmin närästys ja ummetus ovat usein voimakkaampia, koska kehon on vaikeampi sopeutua kahteen kuin yhteen sikiöön.

Mikäli odotat kaksosia, sinuun kiinnitetään erityishuomiota. Sinulle tarjotaan useampia tutkimuksia ja usein pääset sairaslomalle ennen varsinaista äitiyslomaa, jotta voit olla kotona ja antaa sikiöiden kasvaa kaikessa rauhassa.

Kaksossynnytykset käynnistetään usein keinotekoisesti, mikäli synnytys ei ole käynnistynyt itsestään laskettuun päivään mennessä. Mutta neljäsosa kaikista kaksossynnytyksistä tapahtuu ennen 36. viikkoa. Lapset ovat keskimäärin hieman tavallista pienempiä.

Kaksosista on olemassa useita hyviä ja informatiivisia esitteitä, kysy terveydenhoitajalta. Lisäksi on olemassa kaksos- ja kolmosyhdistyksiä (Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Monikkoperheet).

 

<< Takaisin

<< Takaisin

 

Lapsi voi syntyä ennenaikaisesti monestakin syystä. Syitä voivat olla esimerkiksi äidin raskausmyrkytys, kohdunkaulan heikkous, kohdun epämuodostumat, huonokuntoinen tai irtoava istukka, diabetes, tulehdukset, äärimmäinen psyykkinen stressi sekä sikiön tulehdukset, sairaus tai epämuodostuma. Joskus vauvan ennenaikaiselle syntymiselle ei vain yksinkertaisesti löydy syytä.

Vauvoja, jotka syntyvät ennen 37. raskausviikkoa kutsutaan keskosiksi. Hyvin pieniä keskosia ovat ennen raskausviikkoa 29 syntyneet vauvat. Suurin osa ennenaikaisista vauvoista syntyy 32. viikon jälkeen ja heidän syntymäpainonsa on yli 1500g. Kaikista vastasyntyneistä vajaa prosentti on keskosia, jotka ovat syntyneet 29.-32. viikolla.

Kuinka pienet vauvat voivat selvitä? Se riippuu luonnollisesti useista seikoista, mutta viikkoja 23-24 pidetään usein rajana, jota ennen syntyneiden selviämismahdollisuudet ovat hyvin pienet. Ruotsissa syntyy vuosittain noin 250 vauvaa ennen 29. viikkoa. Kuitenkin jopa 99% viikoilla 33-37 syntyneistä vauvoista jää henkiin. Tähän ryhmään kuuluvat useimmat keskoset. Hyvin pienistä keskosista, jotka ovat syntyneet ennen viikkoa 29, noin 70-80% selviää.

Keskosia hoidetaan niin sanotulla neonataali-osastolla. Siellä tarkkaillaan muun muassa veren happipitoisuutta, verenkiertoa, ravinnonsaantia, aivojen kehitystä sekä muita elintärkeitä toimintoja.

Tutkimusten mukaan 80-luvulla keskosina syntyneistä yli 90% on terveitä ja käy tavallista koulua. Keskosten hoito kehittyy jatkuvasti, joten todennäköisesti myös näkymät ennenaikaisille lapsille ovat entistä positiivisemmat.

Ennenaikaisesta synnytyksestä on kyse siinä tapauksessa, että synnytys tapahtuu aiemmin kuin kuukausi ennen laskettua aikaa.

Tiiviimmin esiintyvät, mahdollisesti kivuliaat ennakoivat supistukset tai verenvuodon näyttäytyminen voi olla merkki ennenaikaisesta synnytyksestä. Ota tällöin heti yhteys sairaalaan.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Keskenmeno

Useimmat keskenmenot tapahtuvat ennen 12. raskausviikkoa. Yleisin syy varhaiseen keskenmenoon ovat kromosomihäiriöt eli perintötekijävirheet, joiden vuoksi sikiö ei kehity niin kuin pitäisi ja siksi keho keskeyttää raskauden.

Yleisesti ottaen keskenmenon syyt ovat siis yksinkertaisia, mutta on kuitenkin vaikea todeta mitä ne ovat kussakin yksittäistapauksessa. Keskenmenoja ei tutkita ennen kuin niitä on tapahtunut kolme peräkkäin.

Keskenmeno on usein suru, vaikka se tapahtuisikin varhaisessa vaiheessa. ”Jotain oli pielessä, luonto teki tehtävänsä”, tuntuu monesti laihalta lohdutukselta. On annettava itselleen aikaa surra lasta, joka ei koskaan syntynyt. Jos tarvitset puhekaveria, ota yhteyttä äitiysneuvolaan tai käänny lähimmän sairaalan tai terveyskeskuksen psykologin puoleen.

<< Takaisin

<< Takaisin

Kivunlievitys

Seuraavassa on lyhyt kuvaus tavallisimmista kivunlievitystavoista. Lisätietoja saat kätilöltäsi.

Kylpy

Joillakin synnytysosastoilla on kylpymahdollisuus, muuten on aina olemassa suihkumahdollisuus. Vesi ja lämpö auttavat synnyttäjää rentoutumaan, ja tätä voidaan käyttää koko avautumisvaiheen ajan, mikäli tilanne sallii.

Hieronta

Tässä kumppanisi voi olla aktiivisesti mukana auttamassa. Hieronta auttaa rentoutumaan, ja sitä voidaan käyttää koko synnytyksen ajan.

Akvarakkulat

Steriiliä vettä ruiskutetaan ihon alle ristiselän alueella. Tämä stimuloi kehon omia endorfiineja ja vaikuttaa erityisen hyvin avautumisvaiheen selkäkipuihin, kunnes kohdunsuu on avautunut 6 - 7 cm.

Ilokaasu

Oikealla tekniikalla hyvä kivunlievityskeino, voidaan käyttää koko synnytyksen ajan.

Epiduraalipuudutus

Sen antaa nukutuslääkäri. Puudutusainetta ruiskutetaan jatkuvasti pumpun avulla selkäydinkanavan epiduraalitilaan. Käytetään avautumisvaiheessa.

Spinaalipuudutus

Annetaan kerran, jolloin ruiskutetaan puudutusainetta selkäydinkanavan spinaalitilaan. Käytetään avautumisvaiheessa. Annetaan uudelleensynnyttäjille, joiden synnytys on aiemmin sujunut nopeasti.

Paraservikaalinen puudutus, PCB

Kohdun kaulan puuduttaminen avautumisvaiheessa. Puudutuksen antaa synnytystä hoitava lääkäri, ja se on tehokas nopeasti tapahtuvassa avautumisessa, varsinkin uudelleensynnyttäjillä. Puudutuksen vaikutus ei kestä kovin kauan, minkä vuoksi usein päädytään epiduraalipuudutukseen.

Pudenduspuudutus

Tunnetaan paremmin nimellä lantionpohjanpuudutus. Käytetään ponnistusvaiheessa tai kun synnytyksen jälkeen joudutaan mahdollisesti ompelemaan repeämiä.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

KTG-kardiotokografia

 

KTG rekisteriöi sikiön sydänääniä ja kohdun supistuksia. Näin saadaan yksinkertaisella tavalla käsitys sikiön voinnista.

KTG rekisteröidään sykemittarin ja supistusmittarin avulla. Mittarit on kiinnitetty vyöhön, joka asetetaan kohdun ja sikiön päälle, sen selkäpuolelle.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Kuukautiskivut

 

Monilla naisilla on kuukautiskipujen kaltaisia kipuja raskauden ensimmäisten kuukausien aikana. Syynä on kohdun kasvaminen ja sen ympärillä olevien tukisiteiden venyminen. Mikäli kivut pahenevat, muuttuvat jatkuviksi tai sinulla on verenvuotoa, ota yhteys sairaalaan.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Käynnistäminen

 

Käytössä ovat seuraavat menetelmät:
1. Hormoneja (prostaglandiineja) sisältävä emätinpuikko, joka viedään emättimeen. Se pehmentää kohdunkaulaa ja aikaansaa supistuksia.
2. Suonensiäinen hormonitiputus (oksitosiini), joka aikaansaa supistuksia.
3. Sikiökalvojen puhkaiseminen lapsiveden päästämiseksi.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Lantiokipu

Vain harva selviää raskaudesta ilman lantiossa tuntuvaa kipua, osalle tulee jopa kovia kipuja. Kipu lantioliitoksessa on monilla pahimmillaan iltaisin, jolloin turvotus on suurimmillaan. Kysy terveydenhoitajaltasi neuvoa, hän voi antaa sinulle lähetteen fysioterapiaan, mikäli ongelmat ovat pahoja.

Lantion seudun nivelsiteet ja tukisiteet venyvät raskauden aikana tehdäkseen tilaa synnytystä varten. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että sinulle tulisi kipuja. Mutta se tarkoittaa, että lantiosi lihasten on oltava hyvässä kunnossa, jottei sinulle tulisi ongelmia.

Muuttunut ryhti (ks. kohta selkäkivut) ja mahdolliset aiemmat selkäongelmat saattavat aiheuttaa sen, että tietyt lihakset veltostuvat ja toiset jännittyvät niin, että lantio ajautuu asentoon, jossa lihakset, nivelet ja nivelsiteet ärtyvät. Kiinnitä erityistä huomiota ryhtiisi. Älä siirrä painoasi lantion varaan, kuten toisen jalan varassa seistessä. Yritä välttää ontumista, lanteiden keinuttamista ja vaappuvaa kävelytapaa. Valitse hyvin istuvat kengät, jotta käveleminen tuntuu mukavalta.

Jotkut raskaana olevat saavat apua lantiovyöstä, mutta tukivyö ei suinkaan korvaa lihaksiasi. Yritä siksi löytää itseäsi kiinnostava liikuntamuoto, jotta voit harjoittaa venyttyneitä ja kireitä lihaksiasi (esim. vesivoimistelu, vatsatanssi).

Lantioliitoksen ärtyminen voi päinvastoin myös olla syynä liikkumiseen liittyviin vaivoihin. Sängyssä kääntyminen saattaa tuottaa vaikeuksia. Kävelysi voi olla "ankkamaisen vaappuvaa", ja kävelet jalat leveämmällä, koska painosi on noussut.

Mikäli sinulle tulee kipuja lantioliitokseen (symfyysi) raskauden lopussa, syynä on pääsääntöisesti se, että sikiö on laskeutunut lantioon ja painaa niveliä.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Jos olet aloittanut lihasharjoitukset raskauden aikana - mikä on hyvä idea - olet varmasti jo kuullut lantionpohjan lihasharjoituksista. Toivottavasti olet kuullut asiasta jo lapsivuodeosastolla, ja ehkä olet miettinyt, että aloitat myöhemmin. Juuri nyt on hyvä aika aloittaa harjoitukset.
 
Lantionpohjan lihakset ovat olleet erityisen rasituksen alla raskauden aikana. Synnytys on pidentänyt lantionpohjan lihaksia, sidekudoksia ja hermoja. Jos klikkaat tästä, voit nähdä miten raskaus on vaikuttanut kehoosi sen eri vaiheissa ja synnytyksen aikana.
 
Lantionpohjan lihasten tehtävänä on pystyä nopeasti sulkemaan virtsaputki, emätin ja peräaukko, jotta vahinkoja ei tapahdu. Näiden lihasten tärkeä tehtävä on myös kannatella virtsarakkoa, emätintä ja peräsuolta, jotta et myöhemmin elämässäsi joutuisi kärsimään laskeumista ja niihin liittyvistä ongelmista. Sinun pitäisi kyetä supistamaan lantionpohjan lihaksia joka kerta kun kuormitat niitä, esimerkiksi ennen kuin ja kun nostat lastasi, yskit, hyppäät tai nouset seisomaan. Sinun tulee siis tietoisesti supistaa ja rentouttaa lihaksia monta kertaa päivässä.

Harjoittele joka päivä

Jotta lantionpohjan lihakset kykenisivät tähän tehtävään, niitä täytyy harjoittaa. Mieluiten sinun pitäisi harjoitella joka päivä. Sinun tulisi tehdä useita keskivahvoja supistuksia peräjälkeen. Koeta tehdä jokaisella harjoituskerralla 10-20 supistusta, joista jokaisen pitäisi kestää 10 sekuntia. On tärkeää, että sinulla on vähintään 10 sekunnin rentoutustauko jokaisen supistuksen välillä. Tällä tavalla lihakset eivät väsy liikaa. Alussa väsyt nopeasti ja pystyt ehkä supistamaan vain pari sekuntia kerralla. Älä ylirasita itseäsi. Lantionpohjan lihakset pitäisi saada hyvään kuntoon ennen kuin lapsesi täyttää 3 kuukautta.

Lisää harjoituksia

Lisätietoa lantionpohjan lihaksista saat osoitteessa tena.fi. Samalla sivustolla voit osallistua myös harjoitusohjelmaan, jossa sinua opastetaan löytämään oikeat lihakset. Pääset ohjelmaan klikkaamalla tästä.

Nauti raskaudestasi ja vauvastasi

On hyvin tavallista, että raskauden viimeisten kuukausien aikana ja synnytyksen jälkeen voi olla vaikeaa pidättää virtsaa. Tämä ei saisi estää sinua nauttimasta raskaudestasi tai vauvastasi. Muista, että tämä on luonnollinen asia, joka liittyy raskauteen ja synnytykseen. Et ole yksin, jos kärsit näistä vaivoista. Jos olet jo äitiryhmän jäsen, tulet huomaamaan, että melkein kaikilla on tiputtelua jossain vaiheessa.
 
Klikkaa tästä, jos haluat lukea kolmen äidin omakohtaiset tarinatSuosittelemme TENA-tuotteita tavallisten siteiden ja pikkuhousunsuojien rinnalle. TENA on kehittänyt kooltaan ja imukyvyltään erilaisia tuotteita eri tarpeisiin. Pienin, TENA Lady Mini Magic, on vain 3 mm paksu. Se imee lähes espressokupin verran nestettä. Suoja pysyy paikallaan ja on kooltaan kuin pikkuhousunsuoja. Se on kuitenkin kehitetty erityisesti virtsankarkailuun, koska siinä on Fresh Odour Control, joka lukitsee sisäänsä mahdolliset hajut, jotta tuntisit olosi raikkaaksi.
 
Klikkaamalla tästä pääset lukemaan enemmän TENA-tuotteista raskaana oleville ja juuri synnyttäneille. Saat vinkkejä ja neuvoja ja saat lisäksi tietää, mistä voit ostaa TENA-tuotteita.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Lapsettomuus

Kaikki eivät tule raskaaksi vaikka haluaisivat, ja tilanne voi olla hyvin herkkä. Koskaan ei näe niin paljon odottavia äitejä ja suuria vatsoja kuin haikaraa odotellessa.

Lapsettomuus ja hedelmättömyys voivat johtua monista seikoista, esim. siittiöiden huonosta liikkuvuudesta tai munanjohtimien ahtaudesta.

Nyrkkisääntönä pidetään vuoden yrittämistä – jos raskautta ei kuulu, olisi soitettava lääkärille. Jos nainen on yli 35-vuotias ja hänellä on epäsäännölliset kuukautiset, jos hänellä on ollut munasarjantulehdus tai jos miehen spermassa epäillään olevan vikaa, olisi lääkäriin mentävä jo aikaisemmin.

Hedelmällisyystutkimuksia varten mies jättää spermanäytteen, jonka laatu määritetään siittiöiden liikkuvuuden, lukumäärän ja ulkonäön perusteella. Naisen kuukautiskierto kartoitetaan ja munasarjat ja kohtu tutkitaan ultraäänellä.

Vaikka raskauden estäisikin jokin fyysinen seikka, voi silti tulla vanhemmiksi. Keinohedelmöitys ja koeputkihedelmöitys ovat vain pari esimerkkiä. Adoptiokin on yksi tapa.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Lapsivesi menee

Noin 10 prosenttia synnytyksistä käynnistyy niin, että lapsivesi menee ennen supistusten alkamista. Ellei äidille nouse kuumetta, useimmissa sairaaloissa odotetaan supistusten alkamista. Joskus vettä tulee vain vähän, minkä vuoksi on vaikea tietää, onko kyseessä lapsiveden meneminen, vai vain pieni määrä virtsaa tai valkovuotoa. Lapsivesi on tavallisesti kirkasta nestettä. Toisinaan kaikki vesi menee kerralla. Ota aina yhteys synnytyssairaalaan, kun lapsivesi menee.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Liikunta

Jos harrastat jotain liikuntaa tai käyt jumpassa, voit hyvin jatkaa. Liikkumisen on kuitenkin tunnuttava miellyttävältä, etkä saa rasittaa itseäsi tarpeettomasti. Ei ole hyväksi sinulle eikä lapsellesi, jos liikunta huonontaa oloasi.

Raskauden ollessa pidemmällä sinun on huomattava, ettet vaaranna lastasi tiettyjen urheilulajien kautta, kuten palloilulajit ja ratsastus, sillä saatat yhtäkkiä kaatua tai saada iskun vatsaan.

Painonnostokaan ei ole hyväksi, sillä et saisi nostaa liian raskaita painoja, ettei synnytys käynnisty ennen aikojaan.

Hyväkuntoisena jaksaa enemmän, ja siksi olisikin hyödyllistä treenata jo alkuraskauden aikana. Mitä vahvempi olet, sitä paremmin lihaksesi jaksavat kantaa lastasi. Voit ehkäistä selän ja jalkojen ylirasitusta ja näin välttää tai vähentää selkäsärkyä, jalkakramppeja ja lattajalkaisuutta raskauden aikana.

Ehdotuksia raskausajan liikuntamuodoiksi:

Aerobic – Erityiskurssit, joilla keskitytään lantionpohjaharjoituksiin, ryhtiin ja rentoutumiseen. Pois jäävät hypyt ja kova musiikki, jotka voivat olla haitaksi lapselle.

Vesijumppa – Vesijumppa on erinomaista odottajalle, sillä vesi kelluttaa. Hitaat liikkeet rauhoittavat myös sikiötä.

Uinti – Uinti on sekä hauska että tehokas liikuntamuoto. Muista mennä omaan tahtiisi ja sovittaa harjoitukset itsellesi sopiviksi. Suositeltava veden lämpötila on 18-25˚C.

Tanssi – Hauskaa liikuntaa ja hyvä tilaisuus tavata ystäviä. Kaikenlainen tanssi sopii, mutta muista välttää hyppyjä ja suuria liikkeitä.

Voimaharjoittelu – Painonnostoakin voi jatkaa raskauden aikana, vähemmillä painoilla tosin. Et saa pyrkiä kasvattamaan lihaksia, vaan pitämään lihaksesi kunnossa. Venyttele varoen, sillä nivelet ja nivelsiteet ovat tavallista joustavampia raskauden aikana.

Jooga – Harjoitteluun kuuluu asentoharjoituksia, hengitysharjoituksia ja syvärentoutusta. Jooga voi auttaa sinua valmistautumaan henkisesti synnytykseen. Joogassa keskitytään paljon hengitystekniikkaan, mistä on sinulle paljon hyötyä synnytyksessä ponnistaessasi ja kipua tuntiessasi.

Rentoutuminen – Tätä voit tehdä myös kotona. Asetu mukavasti tyynyjen varaan, hengitä syvään ja tunne kuinka lihaksesi rentoutuvat. Jännitä sitten kehosi ja rentouta se uudelleen. Kuuntele rauhallista musiikkia, niin pääset tunnelmaan. Rentoutuminen tekee sekä sinut että lapsesi rauhalliseksi ja tasapainoiseksi. Osaat myös rentoutua synnytyksen aikana supistusten välillä.

Hieronta – Antaa läheisyydentunnetta ja lievittää kipu. Hieronta saisi olla hieman varovaisempaa kuin tavallisesti, ja perehdy itse raskausajan hierontaan tai mene ammattihierojalle. Lämpimään kylpyyn yhdistettynä hieronta rentouttaa ja antaa kehon levätä, kun se on suuri ja kosketusarka.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Mielialavaihtelut

Mikäli kärsit kuukautisten aikaisista mielialavaihteluista, ne saattavat olla nyt vielä voimakkaampia. Syynä ovat hormonimuutokset.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Nestettä kehossa

Jotkut raskaana olevat tuntevat, että he "turpoavat", etenkin raskauden loppuaikana. Tämä johtuu heikentyneestä verenkierrosta ja osin siitä, että kasvava kohtu painaa suuria verisuonia. Näin osa nesteestä työntyy kudoksiin. Huomaat tämän käsien, jalkojen ja kasvojen turvotuksena.

Vaivoja voidaan lievittää levon avulla, joko kyljellään tai selinmakuulla jalat ylhäällä. Jos sinulla on tilaisuus levätä hieman päivän aikana, käytä se hyväksesi. Myös tavallisesta yrttiteestä voi olla apua. Mikäli turvotusta esiintyy erityisesti jaloissa, tukisukista (saatavana mm. apteekista) voi olla apua. Kokeile myös uintia.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Paino

Naisen raskaudenaikaisen painonnousun aiheuttajia ovat:
lapsi – n. 3,5 kg
kohtu – n. 1 kg
istukka – n. 0,5 kg
rinnat – n. 1 kg
lapsivesi – n. 1 kg
kehossa oleva neste – n. 1,5 kg
lisääntynyt verimäärä – n. 1,5 kg
imetystä varten tarvittava rasvavarasto – n. 0,5 kg.
Normaali painonnousu raskauden aikana on noin 9 - 12 kiloa.

Suurempi painonnousu voi johtua suuresta ruokahalusta, ja rasvakudoksen muodossa olevista liikakiloista saattaa olla vaikea päästä eroon. Syynä voi kuitenkin olla myös se, että kehossasi on runsaasti nestettä. Tämä puolestaan voi olla merkki alkavasta raskausmyrkytyksestä.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Perhevalmennuskurssit

Perhevalmennuskursseille osallistuminen on hyödyllistä. Kurssien vetäjänä toimii kätilö tai terveydenhoitaja.

Monet kurssit alkavat vasta raskausajan lopulla, ja tarkoituksena on harjoitella varsinaiseen synnytykseen liittyvää synnytystekniikkaa. Kurssit on suunnattu sekä tulevalle äidille että isälle ja/tai sille, joka aikoo tulla mukaan synnytykseen. Valmistautuminen edesauttaa myönteistä synnytyskokemusta ja on samalla pehmeä lasku vanhemmuuteen.

Kursseilla keskitytään lähinnä synnytystapahtumaan. Siellä puhutaan synnytyksen kulusta ja kivunlievityksestä, mm. hengitys- ja rentoutusharjoitusten sekä puudutusten avulla. Saat neuvoja ja ideoita siihen, millaiset asennot tuntuvat parhaimmilta supistusten aikana sekä opit tuntemaan, miten kehosi toimii eri synnytysasennoissa. Kurssilla otetaan esille myös viimeisimmät imetystä käsittelevät tutkimukset, ja siellä käsitellään jossain määrin myös vanhemmuuden aiheuttamaa elämänmuutosta.

Kurssilla tapaatte myös muita raskaana olevia, joiden kanssa voitte vaihtaa kokemuksia.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Peräpukamat

Peräpukamat ovat sama asia kuin suonikohjut, sillä erolla, että niitä on muodostunut peräaukkoon. Ne voivat aiheuttaa kutinaa, ärsytystä ja kipua.

Hankalia peräpukamia voidaan hoitaa voiteella tai peräpuikoilla, joita saa apteekista, myös ilman lääkemääräystä.

Voit ennaltaehkäistä peräpukamia pitämällä vatsasi hyvässä kunnossa, huolehtimalla ettet saa ummetusta, harrastamalla liikuntaa ja tekemällä supistusharjoituksia verenkierron edistämiseksi.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Raskaudenaikaiset sairaudet

Useimmat bakteerit ja virukset eivät ole vahingollisia sikiölle. Poikkeuksia ovat mm. vihurirokko ja toksoplasma. Pyri välttämään vilustumista raskauden aikana. Rokotuksia ei suositella raskauden aikana lukuun ottamatta jäykkäkouristusrokotusta.

Vihurirokko

Vihurirokko (rubella) on virusinfektio. Mikäli saat tartunnan raskauden ensimmäisellä puoliskolla eikä sinulla ole rokotusta tai et ole sairastanut vihurirokkoa, sikiöllä on suuri vahingoittumisriski. Vihurirokko voi aiheuttaa keskenmenon, sikiön sokeutumista ja aivojen, korvien tai sydämen epämuodostumia.

Useimmat suomalaiset naiset on rokotettu vihurirokkoa vastaan. Jos et ole varma omasta tilanteestasi, vasta-aineiden määrä voidaan osoittaa helposti yksinkertaisen verikokeen avulla. Mikäli olet aiemmin sairastanut vihurirokon tai sinut on rokotettu, et saa tartuntaa. Vihurirokkoa lapsena sairastamattomien naisten olisi syytä ottaa vihurirokkorokotus ennen aiottua raskautta.

Toksoplasma

Toksoplasma on loisen aiheuttama sairaus. Raskaana oleva voi suojautua tältä seuraavin keinoin:

- Vältä irrallaan juoksevia kissoja.
- Joku toinen tyhjentää sora- ja hiekkalaatikot, etenkin kissanhiekkalaatikot.
- Älä syö raakaa lihaa, älä esimerkiksi maistele raakaa jauhelihaa.
- Pese kädet käsiteltyäsi raakaa lihaa.
- Huuhtele vihannekset ja hedelmät. Pese kädet käsiteltyäsi multaa.

Herpes

Herpes on viruksen aiheuttama haavauma, joka saattaa tulla suupieleen tai sukupuolielimiin. Sukupuolielimissä oleva herpes voi siirtyä lapseen. Herpes on vakava sairaus vastasyntyneelle.

Lääkärit suosittelevat keisarileikkausta,mikäli äidillä on ensimmäistä kertaa herpes synnytyskanavassa synnytyksen yhteydessä. Jos raskaana olevalla on ollut herpes aiemmin, äidin vasta-aineet suojaavat vastasyntynyttä. Tällöin, mikäli äidin herpes puhkeaa uudelleen synnytyksen aikoihin, lapsen riski saada tartunta on erittäin pieni.

B-ryhmän streptokokit

B-ryhmän streptokokit ovat erittäin laajalle levinneitä bakteereja, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia raskauden aikana (äidin virtsatietulehdus, sikiön ennenaikainen syntyminen ja vastasyntyneen vakava sairaus).

B-ryhmän streptokokkeja ei tavallisesti kontrolloida raskauden aikana. Mutta mikäli sinulla on aiemmin ollut tämän bakteerin aiheuttama tulehdus, sinulle tehdään virtsatutkimus ja kohdunkaulasta otetaan näyte. B-ryhmän streptokokkeja hoidetaan penisilliinillä.

Parvorokko

(viides lastentauti)

Sitä esiintyy lähinnä 5 – 15- vuotiailla lapsilla, ja sairauden jälkeen muodostuu vasta-aineita. Sairaudenkulku on usein lievä. Potilaalla on hiukan lämpöä, ja poskissa on punoittavaa ihottumaa, joka häviää 2 - 3 viikon kuluessa. Mikäli raskaana olevalla ei ole ollut parvorokkoa ja hän saa tartunnan, se saattaa aiheuttaa riskin lapselle. Tartunta voidaan estää siten, että raskaana oleva pysyy poissa sieltä, missä on sairaustapauksia.

Hiivatulehdus

Osa naisista saa emättimen hiivatulehduksen raskauden aikana, sillä hiivasieni viihtyy erinomaisesti muuttuneessa pH-ympäristössä. Oireina ovat runsas kokkareinen, valkoinen erite ja peitteet sekä kutina. Tulehdus ei ole vaarallinen, ja se voidaan parantaa emätinpuikoilla. Keskustele hoidosta terveydenhoitajasi tai lääkärisi kanssa.

Raskausmyrkytys (pre-eklampsia)

Raskausmyrkytys voi olla lievä tai vakava. Syytä ei tunneta. Virtsaan erittyy valkuaista, verenpaine nousee, elimistöön kerääntyy nestettä, ja paino nousee voimakkaasti lyhyessä ajassa. Päänsärkyä ja näköhäiriöitä voi esiintyä. Pre-eklampsiassa istukan verenkierto huononee.

Hoitokeinoina ovat lepo ja rentoutuminen, jotta istukan läpivirtaus paranee ja sikiö saa siten lisää happea ja ravintoaineita.

Vakavassa raskausmyrkytyksessä sikiö ei kasva niin paljon kuin pitäisi ja äidin keho saa kokea kovia. Usein äiti otetaan sairaalaan, jotta häntä ja sikiötä voidaan tutkia päivittäin. Synnytyksen nopea käynnistäminen voi tulla ajankohtaiseksi, jopa keisarileikkaus saattaa olla välttämätön.

Kun lapsi on syntynyt, verenpaine alenee nopeasti, virtsa normalisoituu ja turvotus häviää.

Verenvuoto

Lähes joka viidennellä naisella esiintyy verenvuotoa raskauden aikana. Runsas vuoto on aina huolestuttavaa ja voi merkitä keskenmenoa. Mikäli verenvuoto on vähäistä, säännöllistä ja vähenee ja sitä esiintyy suunnilleen samoihin aikoihin kuin sinulla tavallisesti olisi ollut kuukautiset, se on useimmiten vaaratonta. Muita syitä saattaa olla, että olet nostanut jotain liian painavaa tai olet ollut yhdynnässä.

Raskauden myöhemmässä vaiheessa ilmenevät verenvuodot voivat olla myös merkki siitä, että istukka on liian matalalla. Siksi sinun tulee aina ottaa yhteyttä synnyssairaalaan, mikäli sinulla esiintyy verenvuotoa.

Pahoinvointi ja voimakas oksentelu

Pahoinvointi ja oksentelu on aivan normaalia raskauden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Jos kuitenkin oksentelet niin runsaasti, että painosi laskee tai suola- ja nestetasapainosi häiriintyvät, puhutaan hyperemesiksestä, jonka syytä ei tunneta. Useimmiten oireet häviävät muutaman viikon kuluessa.

Tilaa voidaan yrittää hoitaa pahoinvointilääkkeillä. B-vitamiinia voi kokeilla. Keskustele terveydenhoitajasi kanssa. Vaikeimmissa tapauksissa sairaalahoito saattaa olla tarpeen

 

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Rauta-arvo

Hemoglobiini huolehtii veren hapenkuljetuksesta. On normaalia, että hemoglobiiniarvo, arkikielessä rauta-arvo, laskee hieman raskauden aikana, kun verimäärän lisääntyminen johtaa veren laimenemiseen. Raskaana oleville suositellaan tarvittaessa päivittäistä rautalisää suunnilleen raskauden puolivälistä alkaen.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Rh-määritys

Veriryhmäsi ja ns. Rhesus-tekijä (Rh) määritellään. Mikäli olet Rh-negatiivinen, etsitään verestä Rh-vasta-aineita. Nämä vasta-aineet voivat olla haitallisia sikiölle. Sama toistetaan raskausviikolla 35.

Mikäli olet Rh-negatiivinen, lapsen veriryhmä määritellään synnytyksen jälkeen. Jos lapsi tällöin on Rh-positiivinen, sinulle annetaan 48 - 72 tunnin kuluessa anti-D-immunoglobuliinipistos seuraavaa raskautta ajatellen.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Seksi

Sinun ja/tai kumppanisi seksuaalinen halukkuus voi muuttua raskauden aikana. Olet ehkä pahoinvoiva ja väsynyt raskauden alussa. Fyysinen läheisyys, hellyys ja hyväileminen saattavat sinusta ehkä tuntua yhdyntää tärkeämmiltä. Voi olla, että tunnet itsesi seksuaalisesti riittämättömäksi. Tämä kaikki on täysin normaalia. Kumppanisikin saattaa pysytellä vähän etäämmällä. Muistakaa kuitenkin puhua keskenänne.

Joidenkin kohdalla asia on päinvastainen. On naisia, jotka tuntevat itsensä alkaneen raskauden myötä viehättävämmiksi turvonneiden rintojen sekä vatsassa orastavan uuden elämän takia. Monet miehet pitävät raskaana olevia naisia erityisen viehättävinä.

Seksielämä saattaa vaihdella paljon raskauden aikana. Useimpien naisten seksuaalinen halu lisääntyy raskauden keskivaiheilla. Raskauden loppuvaiheessa iso vatsa voi olla monesta vähän hankala, ja yhdyntä saattaa olla vaikeaa asennosta huolimatta.

Sikiön vahingoittumista ei tarvitse pelätä – riski on olematon, mikäli raskaus etenee normaalisti, sillä sikiö on hyvin suojattuna kohdussa lapsiveden ympäröimänä. Selällään makaaminen saattaa aiheuttaa pahoinvointia, sillä kohtu painaa suuria verisuonia, jotka vievät verta takaisin sydämeen. Tämän takia raskauden aikana kannattaa kokeilla muita rakasteluasentoja.

Mikäli sinulle tulee kipuja tai vähäistä verenvuotoa yhdynnän tai orgasmin jälkeen, ota yhteyttä neuvolan terveydenhoitajaan tai lääkäriin. Mikäli olet aiemmin kokenut ennenaikaisen synnytyksen, vältä yhdyntää suunnilleen edellisen synnytyksen ajankohtana. Juttele lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa. 

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Selkäkipu

Olet ehkä väsynyt myöhemmin päivällä. Niskaa ja selkää saattaa särkeä. Näiltä ongelmilta vältyt parhaiten, kun pyrit seisomaan selkä suorana ja vedät vatsan sisään. Myös selkää vahvistava voimistelu saattaa auttaa kipuihin.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Sikiödiagnostiikka

Sikiön vointia ja kehitystä voidaan tutkia monin menetelmin. Tavallisin on ultraäänitutkimus, jota tarjotaan kaikille raskaana oleville. Yli 38 - 40-vuotiaille on tarjolla myös lapsivesitutkimus, joka selvittää lapsen kromosomihäiriöitä ja tiettyjä epämuodostumia. Tutkimuksen avulla varmistetaan, ettei sikiöllä ole Downin oireyhtymää (mongoloismia).

Ohutneulanäyte istukasta

Istukkanäyte otetaan emättimen kautta 10. -11. raskausviikolla. Menetelmän etuna on, että se tehdään jo raskauden alkuvaiheessa ja tulos saadaan 2 - 4 viikon kuluessa.

Lapsivesinäyte

Lapsivesinäyte otetaan noin 15. - 17. raskausviikolla vatsanpeitteiden läpi. Vastauksen saaminen kestää 3 - 4 viikkoa. Koska tulos saadaan näin myöhään, mahdollista aborttia ei voida tehdä ennen noin 20. raskausviikkoa.

AFP (Alfafetoproteiini)

Sikiössä muodostuvan AFP-proteiinin sekä liian korkea että liian matala arvo saattavat johtua epämuodostumista, useimmiten lapsen keskushermostossa, tai kromosomihäiriöistä. Tämä voidaan mitata joko äidin verestä tai lapsivedestä.

 

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Suonikohju

Lisääntyvä verimäärä laajentaa verisuonia ja voi aiheuttaa suonikohjuja. Veri pakkautuu jalkoihin verenkierron heiketessä.

Tee muutama hyvä jalkaliike, ohjeita saat terveydenhoitajalta. Käytä päivisin tukisukkia.

Suonikohjuja voi tulla myös häpyhuuliin ja emättimeen. Ne häviävät useimmiten itsestään synnytyksen jälkeen.  

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Pyörivätkö ajatuksesi synnytyksen ympärillä?
Et ole ainoa. Se on aivan luonnollista. Huolestuttaako sinua? Pelkäätkö synnytystä? Ehkä näistä toisten äitien kokemuksista on sinulle apua.


Lapsen tekeminen oli homma sinänsä, mutta synnyttäminen onkin aivan eri juttu. Miten voi valmistautua sellaiseen, josta ei tiedä yhtään mitään? Josta on vain kuullut kerrottavan?

On selvää, että uudelleensynnyttäjälle on etua aiemmasta kokemuksesta, vaikka synnytykset ovatkin yleensä erilaisia. Totta kai tiedät seuraavalla kerralla paremmin, mutta usein tulevaa synnytystä kuitenkin ajattelee enemmän.

Riippumatta kokemuksesta tai sen puutteesta, on täysin luonnollista pohtia synnytystapahtumaa ja jopa pelätä sitä. Se on eräs tapa valmistautua synnytykseen. On kuitenkin paljon etua, jos pystyy jakamaan tuntemukset jonkun kanssa. Erityisesti silloin, jos mielessä on suurta huolta.

- Silloin kun myös yöt alkoivat mennä valvoessa ja murehtiessa tulevia kipuja, otin yhteyttä äitiysneuvolaani. Minun olisi pitänyt tehdä se jo aikaisemmin. Se sai pelkoni hellittämään monen asian suhteen. Yhdessä tulimme siihen tulokseen, että menisin rentoutuskurssille, kertoo Anna, Lotan äiti.

Puhu äitiysneuvolassa huolistasi, keskustele ja kysele vaikka et olisikaan huolestunut tai mietteissäsi.

Huolet saa aisoihin suunnittelemalla tulevia tapahtumia etukäteen. Aloita kysymällä itseltäsi: Miten itse toivon synnytykseni sujuvan? Pidä lähtökohtana omia luonteenpiirteitäsi, haluatko itse määrätä ja kuinka paljon? Kuinka yleensä ottaen suhtaudut kipuun? Mitä ajattelet kivunlievityksestä?

Konkreettisia kysymyksiä asettelemalla saat helpommin selville, mitä itse odotat synnytyksesi etenemiseltä. Saatat esimerkiksi päättää opetella rentoutustekniikoita, joista monien mielestä on paljon hyötyä synnytyksessä, tai haluat aikaisessa vaiheessa epiduraalin, kuten 24-vuotias Helena, joka on 36. viikolla raskaana:

- Olen ajatellut kipua tosi paljon. Tiedän jo ennestään, etten tykkää siitä. Olen kirjoittanut synnytystoivelistalleni, että haluan epiduraalin ennen kuin on liian myöhäistä. Se on minun strategiani, mennä synnyttämään ja saada heti puudutus, hän kertoo.

Voit myös tutustua paikkoihin etukäteen käymällä synnytyssalissa. Se auttaa monia. Usein juuri tuntemattomat asiat paisuvat suhteettoman suuriksi.

- Siis mitä oikein pitäisi ajatella. Enhän tiedä siitä mitään. Kaikki sanovat, että synnyttäminen on tosi kauheaa, mutta kaikki vaan selviävät siitä jollain tavalla. Eli kaipa minäkin siitä selviän, sanoo 31-vuotias Johanna joka on viikolla 38.

On totta, että toisten synnytyskertomusten kuuleminen voi auttaa paljon. Ellei nyt sitten käy niin, että suunnilleen jokainen synnytys tuntuu kestävän kolme vuorokautta ja tuloksena on vauvan lisäksi epäonnistunut imukuppiyritys, tuhat tikkiä ja sairaalloinen verenhukka. Ainakin tämän tyyppisillä tarinoilla on taipumus jäädä mielen syövereihin.

Synnytykseen voi valmistautua myös lukemalla. Mutta tässäkin pätee sama kuin muiden kuuntelemisessa – lue sopiva määrä!

Kerää kaikki synnytystä koskevat toiveet ja ajatukset kirjeeksi, jonka viet synnytyssairaalan kätilölle. 

Jos synnytyksen ajatteleminen saa sinut paniikkiin, ehkä aiemman vaikean synnytyskokemuksen seurauksena, olisi hyvä mainita siitä kätilölle. Älä viivyttele! Ota asia esille heti. Ehkä riittää kun saat jutella hänen kanssaan, tai sinut voidaan myös lähettää sellaisen henkilön luo, joka on koulutettu synnytyspelosta kärsivien naisten auttamiseen. Jos ehdottomasti haluat keisarinleikkauksen, etkä alatiesynnytystä, sinut ohjataan lääkärin luo.

Lapsen synnyttämistä kuvataan usein voimakkailla ilmaisuilla: se voi olla ”fantastista” ja ”upeaa”, tai ”ei koskaan enää”, ”luulin että kuolen”. Sinua voi helpottaa kun tiedät, että synnytyksen käynnistyessä huolet ja pelot yleensä väistyvät. Aikanaan kaikki kivut unohtuvat, ja mieleen jää vain muisto siitä kuinka ihana ensitapaaminen vauvan kanssa oli. 

<<Takaisin

<< Takaisin

Synnytys - ennenaikainen

Lapsi voi syntyä ennenaikaisesti monestakin syystä.

Ennenaikaisesta synnytyksestä on kyse siinä tapauksessa, että synnytys tapahtuu aiemmin kuin kuukausi ennen laskettua aikaa.

Tiiviimmin esiintyvät, mahdollisesti kivuliaat ennakoivat supistukset tai verenvuodon näyttäytyminen voi olla merkki ennenaikaisesta synnytyksestä. Ota tällöin heti yhteys sairaalaan.

 

 

<<Takaisin

<< Takaisin

Synnytys - nopea

Joissakin suvuissa nopeat synnytykset ovat "perinne". Kysy äidiltäsi, miten hänen synnytyksensä ovat sujuneet, sillä äidin ja tyttären synnytysten välillä on usein yhtäläisyyksiä. Ensisynnyttäjien kohdalla käy kuitenkin vain harvoin niin, että he eivät ehdi ajoissa synnytyssairaalaan.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Synnytys - sairaalan valinta

Voit itse valita synnytyssairaalasi, mikäli kyseessä on normaali raskaus, olet terve ja sairaalassa on tilaa, kun synnytyksen aika koittaa. Mikäli sinulla on erityistoivomuksia, kerro niistä kätilöllesi.

Kotisynnytys
Mikäli haluat synnyttää kotona, keskustele neuvolan terveydenhoitajan kanssa eri mahdollisuuksista. Kotisynnytykset ovat harvinaisia Suomessa.

Synnytyssairaala
Synnytyssairaalassa sinä päätät yhdessä kätilön kanssa synnytyksesi etenemisestä. Kätilön tavoitteena on, että koet synnytyksen myönteisenä tapahtumana, jossa huomio kiinnitetään sinun ja lapsesi hyvinvointiin.Kätilö on tukenasi ja turvanasi. Synnytyssairaalassa on tarjolla mahdollisuuksia rentoutukseen ja  kivunlievitykseen alkaen kylvystä/suihkusta, akupunktiosta ja ilokaasusta aina epiduraalipuudutukseen.

Tietyissä sairaaloissa, etenkin suuremmilla paikkakunnilla, synnytykset jaetaan erityissynnytyksiin ja normaaleihin synnytyksiin. Erityissynnytyksissä kuten perätilasynnytyksessä, ennenaikaisessa synnytyksessä ja kaksossynnytyksessä tarvitaan erikoisvalmiuksia.

 

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Synnytys - toivomuslista

Onko teillä synnytykseen liittyviä ennakkokäsityksiä tai toivomuksia? Keskustelkaa neuvolan terveydenhoitajan kanssa, ellette ole sitä jo tehneet.

Haluatko ehkä liikkua supistusten aikana?
Käydä kylvyssä?
Haluatko tietyntyppistä kivunlievitystä?
Haluatko, että lapsi asetetaan vatsasi päälle heti?
Haluaako isä katkaista napanuoran?
Haluatko, että lapsi jää luoksesi, kunnes olet imettänyt ensimmäisen kerran?

Lapsen sydänääniä tarkkaillaan koko ajan synnytyksen aikana torvella tai KTG:lla. Kätilö on suuren osan ajasta luonanne tukemassa ja opastamassa teitä. Voitte aina soittaa kelloa, jos sinä/te olette yksin ja tarvitsette apua. Synnytyksen viimeisen vaiheen, ponnistusvaiheen, aikana kätilö on luonanne koko ajan.

Ota mahdollisimman paljon selvää asioista eri lähteistä – ystävättäriltä, kirjoista, Internetistä, synnytysvalmennuskurssilta tai neuvolan terveydenhoitajalta. On hyvä, että sinulla on odotuksia ja toiveita, mutta yhtä tärkeää on asettaa ne sivuun, mikäli tilanne niin vaatii. Jos olette synnytyksen jälkeen sitä mieltä, ettei toivomuksianne täytetty, puhukaa siitä kätilön kanssa, jotta saatte selville, miksi tehtiin niin kuin tehtiin.

 

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Syömishäiriöt

Mikäli sinulla on aiemmin ollut ongelmia ruuan kanssa, esimerkiksi bulimia tai anoreksia, ei ole aivan mahdotonta, että sairaus vahvistuu tai uusiutuu raskauden ja sitä seuraavan imetysajan aikana. Mikäli sinulle tulee uudelleen ongelmia, on tärkeää, että puhut asiasta lääkärisi tai neuvolan terveydenhoitajan kanssa.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Tupakointi

Moni tupakoi, vaikka tietää tupakoinnin olevan haitallista. Savukkeen hiilimonoksidi ja nikotiini menevät sekä äidin että sikiön vereen.

Tupakoivat äidit synnyttävät usein ennenaikaisesti. Lasten syntymäpaino on alhaisempi, ja elimet ovat pienempiä kuin tupakoimattomien äitien lapsien.

Tupakoimattomuus ei koske vain raskausaikaa. Lasta tulee suojata tupakansavulta monesta syystä myös synnytyksen jälkeen. Yksi syy on epäily tupakoinnin ja kätkytkuoleman välisestä yhteydestä.

Yritä lopettaa tupakointi. Kursseja tupakoinnin lopettamisesta järjestetään monissa paikoissa – kysy neuvolan terveydenhoitajalta. Ota yhteys Sydäntautiliittoon tai Keuhkovammaliittoon, mikäli haluat lisätietoja tai tilaa tupakointiin ja raskauteen/lapsiin liittyvää tietoa.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Työympäristö

Mikäli et työssäsi joudu nostamaan raskaita taakkoja, ellet tee seisomatyötä tai joudu kosketuksiin tarttuvien tautien kanssa, voit olla työssä synnytykseen asti – jos vointisi on hyvä. Mikäli sinulla on tilaisuus levätä keskellä päivää, käytä se hyväksesi.

Yhä useammalla työpaikalla on otettu käyttöön raskautta koskevat menettelytavat osaksi henkilöstöpolitiikkaa. Niihin saattaa sisältyä esimerkiksi henkilökohtainen keskustelu sinun (mahdollisesti yhdessä ammattiliiton asiamiehen kanssa) ja esimiehesi kanssa. Siinä keskustellaan – tarvittaessa ja mikäli mahdollista – siitä, tarvitsetko erityishuomiota raskautesi takia. Tavoitteena on, ettet joudu suorittamaan sinulle liian raskaita työtehtäviä raskausaikana sekä varmistaa, että kykenet jatkamaan työntekoa ilman sairaslomaa.

Mikäli tiedät, että olet alttiina aineille, joilla saattaa olla vaikutusta sinuun tai lapseesi, ota yhteyttä työpaikan työsuojeluvaltuutettuun. Mikäli työpaikalla ei tällaista henkilöä ole, ota asia esille esimiehesi ja terveydenhoitajaltasi tai lääkärin kanssa.

Ei ole olemassa todisteita siitä, että näyttöpäätteen edessä työskenteleminen olisi vaarallista raskaana oleville.

Stressikin voi vaikuttaa raskauteesi. Juttele terveydenhoitajasi kanssa, mikäli tunnet olosi epämiellyttäväksi tai sinulla on paljon supistuksia.

Mikäli ongelmia ilmaantuu, ota asia heti esille työnantajasi kanssa. Voit myös puhua Kelan tai mahdollisen ammattiliittosi edustajan kanssa.

 

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Varusteet

Useimmille lapsille käy alussa koko 50 - 56 cm, joka riittää yleensä 1 - 2 viikoksi. Tämän jälkeen tulee koko 60 tai 62 cm, joka riittää parhaassa tapauksessa hieman pidempään. Jos otat äitiyspakkauksen, ota myös huomioon sen sisältö hankintoja tehdessäsi.

Tässä avuksesi pieni muistilista, mitä olisi hyvä varata vauvaa varten:
6 kpl alusasuja, bodyja
4 potkupukua, pitkät lahkeet ja sukkaosa, jotta lapsi ei palele.
2 pitkää collegepuseroa, jotta selkä pysyy lämpimänä.
2 t-paitaa, lyhyt- ja pitkähihaiset.
6 paria sukkia, varmista, etteivät ne ole liian tiukat.
2 huopaa tai vastaavaa, johon lapsi voidaan kietaista.
1 haalari tai makuupussi, myssy, lapaset, aurinkohattu.
1 paketti vaippoja, aloita Newbornilla tai Minillä, mikäli lapsen syntymäpaino oli yli 3700 g.
2 liinavaatekertaa.
Sänky, kehto tai kantokassi, jossa vakaa, hyvä pohja.
Hoitopöytä.
Vauvan amme, alussa voidaan käyttää lavuaaria.
Hoitolaukku.
Lastenvaunut.
Korkea tuoli.
Kantoreppu.
Mikäli teillä on auto, voitte joko vuokrata tai ostaa lastenistuimen. Varmistakaa, että turvalaitteissa on hyväksymismerkintä. Muista, ettei pitkäaikainen istuminen tee hyvää lapsen selälle. Pitkiä matkoja kannattaa siksi välttää.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Verenpaine

Verenpaine voi laskea vähän, mikäli nouset liian nopeasti ylös tai seisot liian kauan paikallasi, sillä lisääntynyt verimäärä vaikuttaa verenpaineeseen. Mikäli huomaat, että silmissäsi mustenee, taivuta päätäsi alas tai mene hetkeksi makuulle, mikäli mahdollista.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Verenvuoto

Lähes joka viidennellä naisella esiintyy verenvuotoa raskauden aikana. Runsas vuoto on aina huolestuttavaa ja voi merkitä keskenmenoa. Mikäli verenvuoto on vähäistä, säännöllistä ja vähenee ja sitä esiintyy suunnilleen samoihin aikoihin kuin sinulla tavallisesti olisi ollut kuukautiset, se on useimmiten vaaratonta. Muita syitä saattaa olla, että olet nostanut jotain liian painavaa tai olet ollut yhdynnässä. Raskauden myöhemmässä vaiheessa ilmenevät verenvuodot voivat olla myös merkki siitä, että istukka on liian matalalla. Siksi sinun tulee aina ottaa yhteyttä synnyssairaalaan, mikäli sinulla esiintyy verenvuotoa.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Vesijumppa

Raskaana oleville järjestettävästä vesijumpasta on viime vuosien aikana tullut yhä tavallisempaa. Tällaisen liikunnan etuna on mm. se, että vedessä ihminen muuttuu "painottomaksi" ja voi liikkua vapaammin selkää tai lantiota rasittamatta. Kysy neuvolan terveydenhoitajalta, järjestetäänkö sinun kotipaikkakunnallasi vesijumppaa.

 

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Virtsa

Joskus virtsa voi näyttää vähän samealta. Tämä johtuu siitä, että virtsa on väkevöitynyttä, koska munuaiset kuormittuvat enemmän raskauden aikana.

Mikäli virtsassa on sokeria, syynä on usein se, että munuaiset erittävät sokeria tavallista helpommin raskauden aikana. Olet ehkä syönyt tai juonut jotain makeaa ennen näytteenottoa. Mikäli sokeria on virtsassa toistuvasti, saattaa kyseessä olla kehittymässä oleva raskaudenaikainen diabetes. Hoidon lähtökohtana on verensokeriarvon taso. Usein riittää ravitsemusneuvonta, mutta vaikeammissa tapauksissa tarvitaan myös insuliinia.

Valkuaisen esiintyminen virtsassa voi viitata virtsatietulehdukseen, jonka hoitaminen on helppoa. Raskauden loppupuolella se saattaa myös olla merkki alkavasta raskausmyrkytyksestä.

Virtsasta löytyvät bakteerit viittaavat virtsatietulehdukseen, joka on hoidettava.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Virtsankarkailu

Joskus virtsa voi näyttää vähän samealta. Tämä johtuu siitä, että virtsa on väkevöitynyttä, koska munuaiset kuormittuvat enemmän raskauden aikana.

Mikäli virtsassa on sokeria, syynä on usein se, että munuaiset erittävät sokeria tavallista helpommin raskauden aikana. Olet ehkä syönyt tai juonut jotain makeaa ennen näytteenottoa. Mikäli sokeria on virtsassa toistuvasti, saattaa kyseessä olla kehittymässä oleva raskaudenaikainen diabetes. Hoidon lähtökohtana on verensokeriarvon taso. Usein riittää ravitsemusneuvonta, mutta vaikeammissa tapauksissa tarvitaan myös insuliinia.

Valkuaisen esiintyminen virtsassa voi viitata virtsatietulehdukseen, jonka hoitaminen on helppoa. Raskauden loppupuolella se saattaa myös olla merkki alkavasta raskausmyrkytyksestä.

Virtsasta löytyvät bakteerit viittaavat virtsatietulehdukseen, joka on hoidettava.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Vitamiinit ja mineraalit

Et tarvitse vitamiini- tai mineraalilisää, jos syöt tavallista, monipuolista ruokaa. Jotkut saattavat tarvita B-vitamiineja (esimerkiksi pahoinvoinnin takia) – keskustele omasta tilanteestasi neuvolan terveydenhoitajan kanssa.

Ylimääräinen kalkki on välttämätöntä vain, mikäli ruokavalioosi ei kuulu meijerituotteita, kuten juustoa ja maitoa.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Vuodot

Useimmilla esiintyy tavallista enemmän valkovuotoa emättimen verenkierron lisääntymisen ja hormonimuutosten takia. Mikäli tunnet kirvelyä tai sinulla on kutinaa, saattaa syynä olla hiivasieni. Haju voi viitata bakteeritulehdukseen. Keskustele hoidosta neuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Yliaikaisuus

14 päivää etuajassa tai 14 päivää yliaikaa ei ole lainkaan kummallista. Ensisynnyttäjän raskaus menee useammin yliaikaiseksi kuin uudelleensynnyttäjän. Itse asiassa vain 10 % lapsista syntyy laskettuna päivänä. Tieto ei paljoa lohduta, sillä yliaikapäivät tuntuvat yhtä pitkiltä kuin koko raskaus yhteensä. On tukalaa ja hidasta liikkua. Mutta hyvin pian se on ohi. Yritä saada aika kulumaan: lepää, kävele, tapaa ystäviä ja syö energiapitoista ruokaa. Sanotaan, että seksi, nännien hieronta ja kuitupitoinen ruoka nopeuttavat – kokeile itse.

Jos lasketusta päivästä on jo kulunut kaksi viikkoa, pääset ns. yliaikaisuus-kontrolliin. Saat tavata lääkärin, joka kontrolloi, että lapsi voi hyvin.

 

<< Takaisin

<< Takaisin

Ylipaino

Naisilla, joiden painoindeksi (BMI = paino/pituus x pituus) on yli 30 (jolloin kyse on merkittävästä lihavuudesta), on suuri raskauden- ja synnytyksenaikainen komplikaatioriski. Useimmilla paikkakunnilla on tarjolla ruokailutottumuksiin ja liikuntaan liittyvää neuvontaa merkittävästi ylipainoisille naisille.

 

<< Takaisin

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...