Luultavasti kaikki vanhemmat toivovat, että juuri heidän lapsensa kuuluu niihin harvoihin lapsiin, jotka nukkuvat läpi koko yön.Mutta kaikkia lapsia on ravintosyistä imetettävä yöllä vähintään kuuden kuukauden ikään saakka.
Pienokaisesi herää myös varmistuakseen siitä, että olet lähistöllä. Lapsi ei ole vielä tottunut suureen ja avaraan maailmaan, ja tarvitsee paljon fyysistä läheisyyttä, hellyyttä ja hoivaa. Nämä tarpeet täyttyvät lähinnä imetyksen yhteydessä.
Samassa sängyssä nukkuminen
On käyty vilkasta keskustelua siitä, onko vauvan kanssa samassa sängyssä nukkuminen hyvä ajatus. Läheisyys on tärkeää, mutta halutaan välttää sitä, ettei lapsi jää nukkuessaan aikuisten puristuksiin. Lapsen on hyvä nukkua erillisessä sängyssä vähintään kolmen kuukauden ikään saakka.
Jos kuitenkin haluat nukkua vastasyntyneen lapsesi kanssa samassa sängyssä, on tärkeää että lapsella on turvallinen nukkumapaikka. Lapsi voi esimerkiksi nukkua lastenvaunujen kopassa tai jossakin muussa vastaavanlaisessa,reunallisessa rakennelmassa – eli omassa ”bed in bed” -sängyssään. Tätä kutsutaan turvalliseksi yhdessä nukkumiseksi. Lue lisää kätkytkuoleman riskin vähentämisestä.
Muistettavia asioita, kun lapsi nukkuu vanhempien kanssa:
- Lapsen on aina nukuttava selällään.
- Lapsella on oltava oma, reunallinen nukkumapaikka sängyssä nk. ”bed in bed”.
- Lapsella on oltava oma tyyny ja peitto.
- Patja ei saa olla liian pehmeä.
- Sängystä ei saa tulla liian lämmin.
- Varmista, ettei lapsen pää joudu tyynyjenne tai peittojenne alle.
- Varmista,ettei lapsi pääse putoamaan sängystä, joutumaan puristuksiin tai painuksiin.
Erittäin ylipainoiset, sairaat tai lääkkeiden, huumausaineiden tai alkoholin vaikutuksen alaisena olevat eivät saa nukkua yhdessä pienen lapsen kanssa. Älä myöskään koskaan nuku vesisängyssä tai kapealla sohvalla pienen lapsen kanssa.
Milloin on aika lopettaa lapsen yösyötöt?
Jotkut vauvat ovat valmiita lopettamaan yösyönnit noin kuuden kuukauden iässä. Mutta vaikka yösyöttö ei enää puhtaasti ravintosyistä olekaan tarpeellinen, monet lapset eivät halua luopua vapaaehtoisesti viihtyisistä yösyötöistä.
Lue lisää vastasyntyneen unesta tai 3–6 kuukauden ikäisen vauvan unesta.