close

Vauvan nukuttaminen

Ei ole olemassa mitään pätevää yleiskeinoa, miten saa vauvan nukkumaan koko yön. Hyvä alku on kuitenkin se, että vauvan kaikki perustarpeet on täytetty.

Tavallisesti lapset voivat nukkua koko yön vasta noin kuuden kuukauden iässä.

Järkevät syötöt auttavat lasta nukkumaan
Vastasyntyneet syövät yhtä paljon yöllä kuin päivällä, saivatpa he sitten pulloruokaa tai rintaa. Voi olla hyötyä siitä, että lasta imettää ahkerammin loppupäivästä. Näin lapsi on kylläinen ja pystyy nukkumaan kauemmin yöllä. Silloin yöunet voivat kestää neljä tai viisi tuntia, ja joskus kauemminkin, mikä on hyväksi sekä lapselle että vanhemmille. Tavallisesti lapsi pystyy kuitenkin nukkumaan koko yön vasta noin kuuden kuukauden iässä.

Äidinmaidonkorviketta saavat lapset nukkuvat yleensä kauemmin kerrallaan kuin imetettävät lapset, koska äidinmaito on nopeammin sulavaa kuin äidinmaidonkorvike. Jos lapsesi saa ruokansa pullosta, oli se sitten äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta, lapsi voi tarvita enemmän apua uudelleen nukahtamisessa kuin imetettävä lapsi. Tämä johtuu luultavasti siitä, että pulloruokittava lapsi ehtii herätä kunnolla sillä aikaa kun tuttipulloa valmistellaan.

Kolme asiaa saa vauvan nukahtamaan
Alle puolivuotias lapsi tarvitsee yleensä turvallisen sylin voidakseen nukahtaa. Läheisyys, lämpö ja rauhalliset liikkeet ovat kolme asiaa, jotka rauhoittavat sekä lapsia että aikuisia. Ehkäpä lapsi rauhoittuu helpommin, jos saa syötön aikana olla iho ihoa vasten. Lapsi voi myös rauhoittua hiljaisesta keinutuksesta ennen makuulle panoa.

”Bed-in-bed” tai ”sivuvaunu” sängyn laidassa
Alle kolmen kuukauden ikäisen vauvan tulisi mieluiten nukkua omassa sängyssään tai hänellä tulee olla nk. bed-in-bed eli oma patja tai reunallinen kori teidän sängyssänne. Nukkumisjärjestelyt voi myös ratkaista niin, että kiinnittää lapsen pinnasängyn äidin sänkyyn. Jos pinnalaita poistetaan ja patjat ovat samalla tasolla, pinnasänky voi toimia vanhempien sängyn ”sivuvaununa”. Näin äiti ja lapsi ovat lähellä toisiaan, mikä helpottaa myös yösyöttöjä. Samalla lapsi nukkuu yönsä turvallisesti.

Kun lapsella on levottoman unen kausia
Kun nukahtaminen kestää kauan, kun lapsen on vaikea nukahtaa tai lapsi nukkuu levottomasti, syynä voi olla se, että:
• jokin lapsen ympäristössä on muuttunut
• lapsella on menossa nopean kehityksen aika, jolloin lapsi oppii vaikkapa konttaamaan tai kävelemään
• lapsi on saanut päivän aikana liikaa virikkeitä
• nukkumaanmenon aikana on liikaa virikkeitä

Miettikää, miten voitte vähentää virikkeitä nukkumaanmenon aikana. Tämä koskee erityisesti ääniä ja valoja.

Vauvan uni
Vastasyntynyt liukuu nopeasti tilasta toiseen. Vauva ei ole kovin pitkään hereillä tai rauhallinen, vaan muuttuu nopeasti rauhattomaksi. Vastasyntynyt nukkuu suurimman osan aikaa, mutta lyhyitä jaksoja kerrallaan, tavallisesti pari‒kolme tuntia. Nämä suhteellisen lyhyet unijaksot vaihtelevat lyhyiden hereilläolojaksojen kanssa, jolloin lapsi syö, saa puhtaan vaipan ja on joskus valmis myös tutustumaan maailmaan. Monet vastasyntyneet nukkuvat 16‒18 tuntia vuorokaudessa. Lasten välillä on paljon eroavaisuuksia, ja parin kuukauden päästä nukkumistavat muuttuvat.

Rauhallinen päätös päivälle antaa paremman unen
Lapsen tunteet ovat suuressa määrin omianne. Lapsen ilo on tarttuvaa ja kun lapsi on levoton, huomaatte sen itsessännekin. Samalla tavalla teidänkin tunteenne vaikuttavat lapseen. Kun on lapsen nukkumaanmenon aika, ilmapiirin on oltava miellyttävä ja turvallinen. Pyrkikää päättämään päivä mukavalla tavalla ja löytämään myönteisen tunteen, että on hyvä päästä sänkyyn pitkän päivän jälkeen. Helpointa on, kun noudatetaan vauvan tarvetta nukahtaa luonnollisella tavalla aikuisen syliin.

Lisää unesta

Kaikki voivat hyvin, kun lapsi on tasapainoinen ja nukkuu hyvin.

Tästä löydät lisää vinkkejä ja neuvoja. 

Videoita:
Vauvan unesta
Vauvan lohduttamisesta

Artikkeleita:
Vauvalle paremmat unet
Hyvät unitottumukset
Luo lapselle rutiinit
Uni 3-6 kuukauden iässä
Uni 6-8 kuukauden iässä

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...