close

Seksielämä raskauden jälkeen – naisen keho

Toisilla seksielämä lähtee nopeasti käyntiin synnytyksen jälkeen, toisilla se taas vie aikansa.

Miksi kestää niin kauan ennen kuin halut palaavat? Se riippuu sekä tunnetekijöistä että fyysisistä tekijöistä. Tässä kerromme, mitä naisen kehossa tapahtuu ja mikä voi vaikuttaa seksielämään raskauden jälkeen.

Pieni nyytti sylissä ja ajanlasku alkaa nollasta. Edessä on seikkailu täynnä iloja, haasteita ja läheisyyttä. Mutta raskauden aikana myös naisen keho on kokenut melkoisen seikkailun. Siksi paraneminen ja tasapainoon pääseminen voi viedä aikansa.

Lue myös seksistä ja haluista raskauden jälkeen

Raskaus ja synnytys ovat suuri voimankoetus

Nainen on kantanut lasta kohdussaan 9 kuukautta ja takana on synnytys. Keho tarvitsee tietysti aikaa parantumiseen, ja tällöin on erityisen tärkeä pitää hyvää huolta itsestään. Alapäässä turvotusta, voimakkaat jälkisupistukset ja rintoja kiristelee. Lapsen synnyttäminen on todellinen voimankoetus.

Lue palautumisesta synnytyksen jälkeen.

Hormonit vaikuttavat haluihin

Synnytystä seuraavien kuukausien aikana naisella erittyy paljon hormoneja, jotka vaikuttavat haluihin. Ensimmäisen vuorokauden aikana vaikuttamassa ovat vielä synnytyksen aikana erittyneet endorfiinit eli elimistön omat kipuja lievittävät morfiinit sekä oksitosiini. Pian näiden hormonien taso laskee ja keho valmistautuu tuottamaan maitoa imetystä varten. Tämä merkitsee suurta fyysistä muutosta. Nainen voi olla hyvin herkkä ja tarvita tukea, eikä seksi ole silloin päällimmäisenä ajatuksena. 

Seksielämän elvyttäminen

Noin puolen vuoden kuluttua synnytyksestä hormonitaso laskee normaaliin, ja tilanne palautuu ennalleen. Tai ainakin melkein. Nythän talossa on uusi perheenjäsen, joka vaikuttaa paljon vanhempien uneen ja ajankäyttöön. Lue täältä lapsen ja vanhemman kiintymyssuhteesta.

Naisen keho on muuttunut raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Jotkut tuntevat epävarmuutta sekä omien että kumppanin odotusten suhteen.

Lue täältä vinkkejä siitä, miten raskauden jälkeen elvytetään seksielämää.

Jälkivuoto ja yhdyntä

Jälkivuoto tulee istukan jättämästä haavasta kohdun seinämässä ja se voi kestää 3‒7 viikkoa. Jälkivuodon aikana tulee välttää yhdyntää tulehdusriskin vuoksi.

Yhdyntä voi sattua

Synnytyksen yhteydessä voi joskus tulla suuriakin repeämiä, jotka aiheuttavat arpia. Arpikudos voi aristaa niin, että yhdyntä on aluksi kivuliasta tai jopa mahdotonta. Ompeleet sulavat itsestään, mutta solmut voivat ärsyttää. Jos yhdyntä ei tunnu hyvältä, pyydä terveydenhoitajaa tekemään tarkastus.
Lantionpohjan lihasharjoitteet parantavat verenkiertoa ja edistävät siten paranemista. Alapäähän voi hieroa hajustamatonta vauvaöljyä, se kosteuttaa ja pehmentää.
Alussa voi olla vaikea pysyä rentona yhdynnän aikana. Jännitys voi johtaa siihen, että yhdyntä sattuu. Anna kaiken ottaa aikansa. On vaikea päästä oikeaan vireeseen, jos esimerkiksi lapsen mahdollinen herääminen huolestuttaa. Eikä liiallinen lantionpohjan jumppakaan ole hyvästä, sekin voi vaikeuttaa rentoutumista. Kohtuus kaikessa.

Imetyksen aikana kuivat limakalvot – avuksi liukastevoide

Imetyksen aikana emättimen limakalvot voivat olla hieman kuivat ja hauraat. Tämä johtuu hormoneista ja tilanne palautuu normaaliksi imetyksen lopettamisen jälkeen. Yhdynnän aikana kannattaa käyttää liukastevoidetta. Jos yhdyntä edelleen tuntuu epämukavalta, kysy neuvoa terveydenhoitajalta. Apteekissa on reseptittä myytäviä estrogeenivoiteita tai emätinpuikkoja, joita voi käyttää imetyksen aikana.

Imetys ja ehkäisy

Jos nainen ei imetä, kuukautiset voivat palata jo neljän‒kuuden viikon kuluttua synnytyksestä. Imettävällä naisella kuukautiset voivat palata yhtä nopeasti, ne voivat olla epäsäännölliset tai alkaa vasta imetyksen lopettamisen jälkeen. Tämä on hyvin yksilöllistä.

Raskaus voi saada alkunsa jo ennen kuin kuukautiset palaavat, koska munasolu irtoaa ennen kuukautisia. Alussa kondomi on hyvä ehkäisymenetelmä, koska se suojaa myös tulehduksilta.
Tietyin edellytyksin imetys on yhtä tehokas ehkäisymenetelmä kuin kondomi.

Täysimetys eli LAM-menetelmä (Lactational Amenorrhea Method, LAM) perustuu siihen, että jokainen imetyskerta vaikuttaa äidin aivolisäkkeen hormonituotantoon estäen munarakkuloiden kehityksen ja ovulaation. LAM-menetelmä toimii 98 prosentin varmuudella siinä tapauksessa, että:

  • Vauva ei saa äidinmaidonkorviketta eikä muitakaan lisäravinteita
  • Imetät vähintään neljän tunnin välein päivisin ja enintään kuuden tunnin välein öisin.
  • Vauva on alle kuuden kuukauden ikäinen, eikä sinulla ole vielä kuukautisia.

Kannattaa myös käydä ehkäisyneuvolan terveydenhoitajan luona puhumassa ehkäisyasioista.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...