close

Näin imetät

Kuulostaa maailman helpoimmalta tehtävältä vain nostaa lapsi rinnalle, mutta moni ensimmäistä kertaa imettävä äiti kaipaa pientä apua oikean imemistekniikan ja mukavan imetysasennon löytämiseen.

Vauvat ovat mestareita kertomaan, milloin niillä on nälkä. He suorastaan käskevät! Kun heillä on nälkä, he haluavat ruokaa nyt ja heti. Kun kannattelet lasta rintaasi vasten, huomaat varmaan hänen työntelevän päätään ja etsivän rintaa suullaan. Kyseessä on lapsen synnynnäinen imemisvaisto, joka kytkeytyy päälle, kun on aika aloittaa imetys.

Näin saat lapselle hyvän imetysasennon

Ennen kuin nostat lapsen rinnallesi, asetu mukavaan istuma- tai makuuasentoon, jossa et tunne oloasi jännittyneeksi. Lue lisää Raskaus, synnytys ja uusi perhe -kirjan imetystä käsittelevästä kappaleesta. Kokeile erilaisia asentoja. Huolehdi siitä, että niskasi, selkäsi ja käsivartesi ovat rentoina, jotta jaksat kannatella lasta lähelläsi, vaikka ruokahetki kestäisikin pitkään. Jos olet istualtaan, kokeile nostaa jalat sohvapöydälle. Makuuasennossa voi olla mukavaa käyttää tyynyä tukena.

Lapsen tulee itse ojentua imemään rintaa. Älä yritä avustaa taivuttamalla niskaa tai selkää. Kokeile käyttää imetystyynyä, kokoontaiteltua peittoa tai aivan tavallista tyynyä käsivarsiesi ja lapsen tukena. On ihanaa voida lepuuttaa käsivarsiaan ja jalkojaan jotain kiinteää vasten imetyksen aikana.

Kokeile alla olevia ohjeita, kun olet löytänyt imetystä varten mukavan istuma- tai makuuasennon:

  1. Aseta lapsi niin, että nännisi osoittaa hänen nenänsä suuntaan.
  2. Varmista, että lapsen vatsa lepää omaasi vasten. Kannata lasta vatsaasi vasten tukevalla otteella samalla, kun tuet hänen kehoaan.
  3. Lapsen suun tulee olla hyvin avonaisessa asennossa, ja sen tulee peittää koko nänni – myös pigmentoitu alue (aerola) nipukan ympärillä.
  4. Jos lapsen alahuuli osoittaa alaspäin ja osa nännin alapuolisesta pigmentoidusta alueesta on hänen suunsa peitossa, hän on todennäköisesti löytänyt oikean asennon. On myös hyvä merkki, jos lapsen leuka liikkuu. Näet sen katsomalla hänen korvaansa.

On useita tahoja, joiden puoleen voit kääntyä avun saamiseksi, jos sinulla on vaikeuksia imettää. Voit aina kääntyä terveydenhoitajan puoleen mahdollisissa imetysongelmissa. Jos kaipaat apua, voit myös ottaa yhteyttä Imetyksen tuki -yhdistykseen soittamalla numeroon 041 528 5582 tai käymällä yhdistyksen verkkosivustossa www.imetys.fi. Imetyksen tuki -yhdistyksen neuvontaa saat täysin nimettömänä. Imetyksen tuki tarjoaa imetysneuvontaa myös Internetissä. Lisää tietoa on osoitteessa http://maitolaituri.imetys.fi.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...