close

Lapsen kehitys – aistit ja aivot

Vauvan kaikki aistit ovat avoimet ja varhaiskokemukset luovat perustan myöhemmälle kehitykselle. Kaikki virikkeet vaikuttavat lapseen, myös uni ja ravinto.

Kaikki lasten aistit toimivat syntymästä saakka, ja jotkut heijasteet. Tämä merkitsee sitä, että lapsi on syntymästään asti tietoinen ja tajuaa, mitä tapahtuu. Vaaditaan kuitenkin kokemusta ja kehitystä koetun ymmärtämiseen. Tämä on hyvä syy pitää pikkulapsi poissa TV:n äärestä.

Maku ja haju

Tiesitkö, että lapsi pystyy imetyksen yhteydessä tunnistamaan äidinmaidosta niiden ruokien maut, joita äiti on syönyt raskauden aikana?
Lapsi pystyy tuntemaan hajuja aivan vastasyntyneestä lähtien. Vauva haistaa tiensä rintaa ja maitoa kohden, jos hänelle annetaan aikaa. Lapsi oppii nopeasti tunnistamaan vanhempiensa tuoksun.
Kokeile antaa lapsen nukkua puseron päällä, jossa on sinun hajusi. (Kun lapsi nukkuu, sängyssä ei saa olla suuria, löysiä vaatteita ym. tukehtumisvaaran tai äkillisen kätkytkuoleman riskin vuoksi).

Tunto

Kosketustunto kehittyy varhain. Lapsesi tuntee pienimmänkin vivahteen tavassa, jolla pitelet häntä. Hyväile lapsen pehmeää ihoa ja pidä lasta iho ihoa vasten niin usein kuin mahdollista. Tällä tavoin lapsi pysyy lämpimänä, imetys sujuu paremmin, lapsi rauhoittuu ja lapsen verensokeri pysyy tasaisempana.

Kuulo

Kuulo toimii syntymästä lähtien, mutta kuulon kehitys jatkuu vielä muutamia viikkoja. Vauvat tuntuvat pitävän parhaiten kirkkaista äänistä, minkä takia puhumme vauvojen kanssa automaattisesti hieman kirkkaammalla äänellä.
Meidän on vaikea hahmottaa äänteitä, joita emme ole kuulleet vauvoina ja joita vanhempiemme kielissä ei ole. Tämä voi olla selitys sille, miksi myöhemmin elämässä voi olla vaikea oppia tiettyjä vieraiden kielten äänteitä. Puhu paljon lapsesi kanssa! Hän rakastaa ääntäsi – ja voi hyvin, kun saa kuunnella sitä. Kerro mitä teet kun vaihdat vaippaa, laulat tuttuja lauluja, teet jännittäviä ääniä. On vaikea löytää sen tarkkaavaisempaa ja uteliaampaa kuuntelijaa.

Näkö

Vastasyntynyt pystyy erottamaan valoja, värejä ja kasvojen ilmeitä. Vauva on likinäköinen ja näkee hieman epätarkasti; paras näköetäisyys on 20 senttiä – mikä on juuri välimatka kasvoihisi, kun pitelet vauvaa sylissä. Ajattele, miten hyvin luonto on järjestänyt asian!
Muutaman päivän ikäisestä vauva pystyy katsomaan sinua syvälle silmiin. Toivottavasti nyt alkaa kasvavan luottamuksen prosessi ja tämä on turvallisen kiintymisen perusta.
Jos näet vastasyntyneen kasvoilla hymyn, kyseessä on luultavasti vastasyntyneen heijaste. Lapsi pystyy vastaamaan hymyyn vasta useiden viikkojen kuluttua nk. sosiaalisella hymyllä. Kun on kulunut vielä muutama viikko, lapsi alkaa hymyillä itsekseen heti kun näkee vanhempansa tai sisaruksensa.

Ensimmäisten elinviikkojensa aikana lapsi osaa matkia ilmeitäsi. Tämä kyky katoaa 1–2 kuukauden iässä mutta palaa noin puolen vuoden iässä.
Kokeile irvistää tai näytä lapselle kieltä ja katso, matkiiko hän sinua! Usein tämä tapahtuu pienellä viiveellä, koska lapsi ei ole vielä harjoittanut viestintäkykyään.
Unen aikana aivot lajittelevat päivän vaikutteet
Yöllä keho lepää kun ulkoapäin tulevien vaikutteiden määrä vähenee. Kun aistien ei tarvitse työskennellä yhtä paljon, aivot ovat yövuorossa. Silloin aivoilla on tarpeeksi energiaa kehittyäkseen.

Unen aikana pienen lapsen aivot ovat kaikkein aktiivisimmat. Vaikutteiden järjesteleminen ja muistien kerääminen vaatii uskomattoman monien uusien yhteyksien, synapsien luomista aivojen hermosolujen välillä. Jokainen uusi kokemus pitää järjestää uusien yhteyksien kautta, että sen pystyy käsittämään.
Lapsen aivot kehittyvät erittäin nopeaan tahtiin, ja muodostuu jopa miljoona uutta synapsia sekunnissa!

Omega-3-rasvahapot ovat hyväksi aivoille

Monityydyttämättömät rasvahapot kuten omega-3 ovat tärkeitä lapsen aivojen ja näön kehitykselle. Parhaita omega-3-rasvahapon lähteitä ovat rasvaiset kalat. Lapset, jotka eivät syö kalaa, saavat omega-3-rasvahappoa rapsiöljystä tai rapsiöljyä sisältävästä margariinista. Myös saksanpähkinät ja pellavaöljy sisältävät omega-3-rasvahappoa. Monipuolinen ravinto on tärkeää, kun lapsi alkaa syödä oikeaa ruokaa. Yleensä suomalaisilla lapsilla ei ole mitään vaikeuksia saada ravinnosta aivojen kehittymiseen tarvittavia ravintoaineita

Sopiva määrä virikkeitä kehittää aivoja

Pienet lapset, jotka saavat aivan liian vähän virikkeitä, voivat saada aivovaurioita, jotka näkyvät röntgentutkimuksissa. Mutta myös jatkuva, liiallinen stimulaatio voi olla negatiivista. Ylistimulaatio on huomattavasti tavallisempaa länsimaisten vauvojen ja lasten keskuudessa.
Eteenpäin käännettyjä lastenvaunuja on moitittu siksi, että lapset eivät näe vanhempiaan ja he saavat liian paljon virikkeitä voimatta ”tarkistaa” vanhempien reaktioita. Pikkulapset eivät nimittäin tiedä, mitkä asiat ovat vaarallisia, huolestuttavia vai pelkästään hauskoja – aina kun tapahtuu jotakin odottamatonta, he katsovat yleensä vanhemmista, miten tulee reagoida.
Kun lapsi väsyy virikkeistä ja leikistä, hän kääntää päänsä pois, aukoo suutaan, itkee tai tulee rauhattomaksi.

TV:n katselu ei sovi alle 2-vuotiaille

Saat ehkä hetken rauhan, jos annat yksivuotiaan istua TV:n edessä, mutta silloin lapsen on vaikea torjua jatkuvien virikkeiden virtaa. Kuvaleikkaukset ja tarkennukset vaikuttavat pienen lapsen aivoihin erityisesti siksi, ettei lapsen syvänäkö ole vielä kehittynyt ja katse harhailee helposti ruudulla.

Kun lapsi saa katsoa yksin TV:tä, hänellä ei ole mahdollisuutta vuorovaikutukseen ja kiintymiseen samalla tavalla, kuin jos leikkisitte tai katsoisitte kirjaa yhdessä.
Nykyään verrattain vakiintunut käsitys on se, ettei alle 2-vuotiaiden saa katsoa TV:tä. Monet lastenlääkärit suosittavat, että 2–5-vuotiaiden tulee antaa katsoa TV:tä enintään tunti päivässä.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...