Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Kylmä ja kylmettyminen

Onko lapsella pudonnut lapanen ja jääkylmät sormet? Onko nenänpää valkoinen tai poskessa kalpea läiskä? Lue lisää siitä, miten paleltumia ja kylmettymisiä hoidetaan, jos sattuisi käymään huonosti.

Lapsen sormet, varpaat, posket ja nenänpää kylmettyvät herkästi kylmällä tai tuulisella säällä. On tärkeä tietää mitä tehdä, jos lapsi kylmettyy joutuessaan esimerkiksi kylmään veteen.

Lue myös: Koko perheen lumileikit ja puuhat

Paleltuman tai kylmettymisen oireet
Pienen lapsen on vaikea selittää oireita; pistävä tunne paleltuneella ihoalueella, iho tuntuu turralta tai siinä on normaalia huonompi tunto. Jos lapsi nukkuu ulkona, hän ei ehkä edes huomaa kylmettymistä. Siksi sinun on vanhempana tarkkailtava, ettei lapsen iho yhtäkkiä muutu kalpeaksi tai valkeaksi.

Tee näin:
• Saata lapsi pois tuulesta ja kylmästä, ja mahdollisimman nopeasti sisälle. Riisu varovasti kengät ja lapaset. Lämmitä lapsen iho omalla kehonlämmölläsi panemalla esimerkiksi lapsen paleltunut käsi kainaloosi.

• Älä koskaan lämmitä kylmettynyttä kehonosaa nopeasti lämpimällä vedellä, lämpövesipullolla tai hieromalla lujasti aluetta.

• Jatka ihon lämmittämistä kunnes ihon väri ja tunto ovat palautuneet.
Normaalisti ihonväri palautuu 15–20 minuutissa. Ihoalue muuttuu punaiseksi, lämpimäksi ja hieman turvonneeksi. Verenkierron palautuminen voi tehdä todella kipeää.

Syvät paleltumavammat vaativat sairaalahoitoa
Ota aina yhteyttä lääkäriin, jos epäilet syvää paleltumavammaa. Pysyvien vaurioiden riski pienenee, jos paleltumia hoidetaan oikein. Nämä ovat paleltumien merkkejä:
• Iho on kova ja vahamainen, valkea, kellanvalkoinen tai sinimarmoroitu.
• Lapsen on vaikea liikuttaa paleltunutta kehonosaa, esimerkiksi sormia.
• Jos ihon normaali väri ja tunto eivät ole palautuneet 20–30 minuutin lämmittelyn jälkeen.

Jos on kyse syvästä paleltumavammasta, vamma-alue on pyrittävä lämmittämään vain, mikäli se voidaan pitää lämpimänä, kunnes lapsi pääsee hoitoon. Paleltumavamma voi pahentua, jos paleltunut kudos sulatetaan ja sen jälkeen taas jäähtyy.

Kylmettyminen – oireet
Pikkulasten ihon pinta-ala on verrattain suuri suhteessa painoon, joten he kylmettyvät herkemmin kuin isommat lapset ja aikuiset. Pienet lapset eivät pysty hytisemään, mikä on kehon oma tapa lisätä lämpöä. Jääkylmä vesi on vaarallisin ja tavallisin syy vaikeaan kylmettymiseen.

Tee näin:
• Vie lapsi sisään ja pue kuiviin vaatteisiin.
• Lämmin ja makea juoma (esimerkiksi äidinmaito, jos vielä imetät!) antaa kaloreita ja energiaa, jotka auttavat kehoa tuottamaan lämpöä.
• Leikkaa pois kylmät, märät vaatteet, kun lapsi on makuuasennossa, ja kiedo lapsi kuiviin huopiin.
• Tajunsa menettänyt, kylmettynyt henkilö on aina vietävä sairaalaan – vaikka hän ei pulssin ja pupillien perusteella osoittaisikaan elonmerkkejä!

Vältä paleltumavammoja ja kylmettymistä
Pue lapsi hyvin. Jos ulkona on kylmä ja kova tuuli, kannattaa luopua kävelystä ja pysyä sisällä.

• Hyvä tapa välttää sekä lasten että aikuisten kylmettymistä ulkona ollessa on syödä kunnolla ennen ulosmenoa.

• Älä pese lapsen kasvoja samana päivänä kun olette menossa ulos kylmään, ettei lapsen ihon luonnollinen rasvakerros katoa. On olemassa kylmältä suojaavia salvoja. Jos rasvaat lapsen kuivaa ihoa, tee se mieluiten edellisenä iltana. Jos rasvaat lapsen ihon juuri ennen ulosmenoa, muista valita rasva, jossa on matala vesipitoisuus.

• Jos jokin kehonosa paleltuu pahasti, se voi olla herkkä vielä pitkän aikaa jälkeenpäin. Vältä asettamasta ihoa alttiiksi kylmälle kunnes vamma on täysin parantunut.

Näin paljon tuuli jäähdyttää
Tässä muutama esimerkki:
Tuuli 2 m/s + Ilman lämpötila -5 astetta = Kylmävaikutus -8
Tuuli 5 m/s + Ilman lämpötila -5 astetta = Kylmävaikutus -11
Tuuli 5 m/s + Ilman lämpötila -10 astetta = Kylmävaikutus -17
Tuuli 10 m/s + Ilman lämpötila -5 astetta = Kylmävaikutus -14
Tuuli 10 m/s + Ilman lämpötila -10 astetta = Kylmävaikutus -20
Tuuli 15 m/s + Ilman lämpötila -20 astetta = Kylmävaikutus -36
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...