close

Kannustuspuhe vanhemmille

Tohtori Spock sanoi vuonna 1946 jotakin, mikä pitää yhä paikkansa: Avain äidin itseluottamuksen kohottamiseen on: Usko itseesi. Tiedät enemmän kuin uskotkaan.

Spockin sanat kuulostavat liiankin helpolta ratkaisulta kaikkiin niihin epäilyihin, joita sinulla todennäköisesti on vanhemmuudestasi. Niissä piilee kuitenkin kaikki, mitä tarvitaan: Sinun on luotettava itseesi lasta ja itseäsi koskevissa asioissa. Tiedät todellisuudessa enemmän kuin uskotkaan.
 
Me kaikki tarvitsemme toisinaan hieman polttoainetta itseluottamuksemme kohentamiseen vanhempana. Ehkä jokin seuraavista kannattelee sinua jonkin aikaa!

  • Olet hyvä vanhempi. Lapsesi mielestä olet paras kaikista. Siitä ei ole epäilystäkään.
  • Käyttäydy ikään kuin olisit varma asiastasi. Pieniä lapsia on helppo huijata. Jos tunnet itsesi epävarmaksi, teeskentele päinvastaista. Puhu matalalla äänellä ja hitaasti. Se rauhoittaa teitä kumpaakin.
  • Muut voivat antaa hyviä neuvoja, mikä sinänsä on herttaista. Tietysti voit kuunnella heitä, mutta lapsen vanhempana tiedät itse, mikä sinun ja lapsesi kohdalla toimii.
  • Vältä yleisöä. Jää kotiin, jos pelkäät, että joku tarkkailee teitä, tulee jakamaan neuvoja, eikä pysty hillitsemään haluaan esittää mielipiteitään lapsestasi. Kun hermostut, myös lapsi hermostuu. Eikä tilannetta helpota, jos lapsen lohduttaminen on vaikeaa.
  • Älä lankea kilpailemaan lapsilla ystäviesi kanssa. Jos et voi sulkea korviasi ja jos sinun on vaikea olla vertaamatta lapsia toisiinsa, vähennä yhdessäoloa ystäviesi kanssa.
  • Täysi kalenteri ei aina merkitse täyttä elämää. Huolehdi itsestäsi.
  • Lataa akkujasi. Äitinä voit tarvita välillä tunnin kaksi tai vaikkapa kokonaisen päivän itsellesi akkujen lataamista varten. Kaikki voivat tarvita sitä.
  • Säästä itseäsi. Äiti voi aivan hyvin olla välillä hieman vähemmän avulias ja hieman vähemmän käytettävissä. Sinun ei tarvitse olla joka minuutti valmiina keräämään leluja tai täyttämään joka ikisen tarpeen. Parin sekunnin – tai minuutin – odotuksesta ei aiheudu vahinkoa kenellekään. Kuulet varmasti, jos tapahtuu jokin katastrofi.
  • Asiat muuttuvat, samoin sinä. Jokin asia, joka on aikaisemmin toiminut hyvin, ei ehkä tee sitä enää, joten sinun on kokeiltava jotakin uutta. Se sopii hyvin. Tiedät, että sekä sinä että lapsesi kehitytte. Muuttuminen ei ole pahasta. Päinvastoin, se on fiksua. Ja osoitus kypsyydestä.
  • Unohda koko "huono äiti" -syndrooma. Palataan takaisin artikkelin alkuun. Olet erinomainen vanhempi – paras, jos lapseltasi kysytään. Hän ei halua tilallesi ketään toista. Niin se vain on.
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...