close

Isän tai puolison rooli imetyksessä

Tuoreena isänä tai kanssavanhempana sinulla on tärkeä rooli imetyksessä. Imetys ei nimittäin onnistu, jos lapsen äiti ei saa apua ja tukea.

Olet ehkä ajatellut, että sinun aikasi tulee sitten kun lapsi on hieman vanhempi ja imetysvaihe on ohi. Kuvittelet ehkä, että vain äiti on lapselle tärkeä, koska hän pystyy imettämään. Se ei kuitenkaan pidä paikkansa.

Kumppanisi tarvitsee tukeasi

Usko tai älä, mutta sinulla voi olla ratkaisevan tärkeä rooli imetyksen onnistumisessa. Imettävä äiti tarvitsee paljon tukea ja kannustusta. Voi kestää aikansa ennen kuin imetys alkaa sujua. Puolisosi pitää totuttautua äidin rooliin – tapahtuu myös hormonimuutoksia – ja vielä sen lisäksi tuottaa ruokaa 24 tuntia vuorokaudessa. Lapsesi on myös opittava imemään oikein, että hän saa sisäänsä oikean määrän maitoa. Tämä kaikki vie tietysti aikansa.

Tämän alkuvaiheen aikana imettävä äiti tarvitsee sinulta kaiken mahdollisen avun. Hänen pitää saada istua rauhassa sohvalla tai sängyssä lapsen kanssa ja imettää juuri niin paljon kuin lapsi haluaa ja tarvitsee. Tarjoa mielellään hänelle jotain juotavaa imetyksen aikana. Imettävät äidit tarvitsevat tavallista enemmän juotavaa, koska maidon tuotantoon tarvitaan nestettä. Jostain syystä janonsa huomaa helpommin juuri silloin, kun lapsi on rinnalla.
Imettäminen voi aluksi tuntua raskaalta ja oudolta, ja esimerkiksi nännit ovat arat ja haavaiset kun lapsi imee niitä intensiivisesti. Tutkimukset ovat osoittaneet, että puolison tuki on hyvin arvokasta silloin kun imetyksessä on vastoinkäymisiä.

Hoida päivittäiset askareet

Paras tapa saada imetys onnistumaan on, että autat päivittäisissä askareissa ja helpotat jokapäiväistä elämää. Puolisollesi on helpotus, jos hän pystyy jonkin aikaa keskittymään juuri imetykseen, etenkin alkuaikoina. Sinullekin voi olla hyvä päästä tekemään jotakin konkreettista. Voit esimerkiksi käydä suurostoksilla sillä aikaa, kun äiti ja lapsi ovat kotona.

Miksi imetys on niin tärkeää?

Vastaus on melko yksinkertainen: Äidinmaito on erittäin ravintopitoista ja sopeutettu juuri teidän lapsellenne.

Tietoa äidinmaidosta:

  • Sen sisältämät rasvahapot ja proteiinit ovat tärkeitä lapsen solujen ja kudosten kasvulle.
  • Sen ravintosisältö muuttuu lapsen kasvaessa.
  • Sen välityksellä äidiltä siirtyy lapselle vasta-aineita, jotka suojaavat lasta infektioilta.
  • Se voi ennaltaehkäistä allergioita tai siirtää niiden puhkeamista.
  • Se antaa pitkällä aikavälillä suojan erilaisia kroonisia sairauksia vastaan.

Lue myös artikkeli Hyvä alku imetykselle. Se on kirjoitettu äideille, mutta sisältää mielenkiintoista luettavaa myös sinulle puolisona.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...