close

Heikko pidätyskyky synnytyksen jälkeen

Lirahtaako muutama tippa housuun aina kun nostat jotain tai aivastat? Viimeistään tässä vaiheessa on aika aloittaa lantionpohjan lihasharjoittelu.

Lantionpohjaasi on raskauden aikana kohdistunut tavallista suurempi paine. Lantionpohjan lihakset säätelevät virtsaputkea, peräsuolta ja emätintä, ja niiden tulee olla kunnossa erilaisten toimintahäiriöiden, kuten virtsan-, ulosteen- tai ilmankarkailun estämiseksi.

Synnytyksen jälkeen lantionpohjan lihakset ovat turvonneet ja ne ovat myös venyneet raskauden aikana. Vaikka et olisikaan synnyttänyt alateitse, lantionpohjaasi on kohdistunut pitkäaikainen paine. Muista siis vahvistaa lantionpohjan lihaksia.

Heikosta pidätyskyvystä johtuvat ongelmat katoavat yleensä kun turvotus on laskenut, mutta lihaksia pitää harjoittaa, että ne palautuisivat ennalleen. Myös kehosi palautuu nopeammin, jos harjoitat lantionpohjan lihaksia: verenkierron paraneminen edistää mahdollisten repeämien paranemista. Samalla harjoitukset voivat ehkäistä virtsankarkailuongelmia myöhemmällä iällä.

Säännölliset jännitysharjoitukset

Lantionpohjan harjoituksista on hyötyä kaikille. Ne vaativat alussa pientä opettelua, mutta harjoituksia voi sitten tehdä milloin ja missä vain. Muista myös jännittää lantionpohjan lihaksia aina kun rasitat lantionpohjaa. Esimerkiksi kun nostat lasta, yskit tai aivastat, treenaat, hypit tai nouset ylös. Tämä merkitsee sitä, että lihaksia saa jännittää monia kertoja päivässä.
Pyri tekemään jännitysharjoitukset kolmena kymmenen toiston sarjana, ja pidä lihakset jännitettyinä 5‒10 sekuntia kerrallaan. Pidä pitempi tauko sarjojen välillä, niin ehdit palautua. Ota aina tavaksi harjoittaa lantionpohjan lihaksia tietyissä tilanteissa, ettei asia unohdu.

Lisää harjoituksia ja vinkkejä osoitteessa www.lightsbytena.fi.

Voit lukea myös naisen kehosta synnytyksen jälkeen ja siitä, miten voit taas aloittaa liikunnan synnytyksen jälkeen.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...