Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Anna isän ottaa paikkansa!

Joskus voi olla hyvin vaikeaa olla sanomatta: ”Tee mieluummin näin”, vaikka sen tarkoitus onkin hyvä. Äiti tekee kuitenkin itselleen karhunpalveluksen liialla neuvomisella.

Oletko äiti? Käsi sydämelle: kuinka usein seisot isän olkapään takana antamassa neuvoja kaikesta mahdollisesta vaipanvaihdosta yhteensopivien vaatteiden valintaan? Vaikeinta lienee olla antamatta neuvoja, kun vauva itkee isän sylissä, jos nyt ylipäätään voit olla ottamatta lasta isän sylistä.

Kun isä tuntee, että verenpaine nousee samaan tahtiin kuin äänenvoimakkuus (kuinka noin pienet ihmiset voivat kuulostaakin noin kovaäänisiltä?), voi helposti tulla stressaantuneeksi ja etsiä nopeaa ratkaisua. Se voi usein tarkoittaa, että hän antaa vauvan äidille, jolla usein on lohduttavaa ruokaa ja joka on tottuneempi käsittelemään lasta, koska hän on aluksi enemmän lapsen kanssa. Silloin voin tuntua, ettei isä halua olla lapsen kanssa, kun hän luovuttaa niin helposti. Asia on kuitenkin päinvastoin. Useimmissa äitiysneuvolan vanhempainryhmissä isät sanovat, että he tuntevat itsensä ulkopuolisiksi. Heistä tuntuu siltä, että äidit eivät oikein luota heihin tai että äiti jopa vahtii heitä, kun he pitävät vauvaa.

Vaikka äiti on löytänyt ”oikeat” toimintatavat ja oppinut selviytymään erilaisista tilanteita, se ei tarkoita, että ne ovat aina parhaita toimintatapoja. Ainakaan ne eivät ole ainoita, sillä on monia tapoja esim. lohduttaa. On monia tapoja vaihtaa vaippa. Ja jos on huomaavainen (tai katsoo asioita läpi sormien), on monia tapoja yhdistää vaatteiden värejä ja kuvioita.

Vauvalle erilaiset tavat eivät ole pahasta. Päinvastoin. Vauvat oppivat nopeasti, että isällä on oma tapansa ja äidillä omansa. Se on vain hyvä asia. Isä saa olla isä eikä hänen tarvitse olla kopio äidistä.

Aivan alkuaikoina vauva sitoutuu tietenkin erityisesti äitiin. Siihen on biologinen syy, sillä hänellähän useimmiten on ruoka mukanaan. Vaikka isän tehtävänä on aluksi tukea ja huoltaa perhettä, on tärkeää, että hän pääsee mukaan ja että isä ja lapsi saavat tutustua toisiinsa kunnolla heti syntymän jälkeen.

Äidin on uskallettava tukea isän ja lapsen mahdollisuutta oppia tuntemaan toisensa.

Luota kumppaniisi. Tietenkin vauvan itku tarkoittaa, ettei kaikki ole niin kuin hän haluaa. Siitä ei ole kuitenkin mitään vaaraa eikä pysyviä haittoja. Anna kumppanillesi mahdollisuus ratkaista tilanne.

Joskus se voi tarkoittaa sitä, että äiti jättää heidät rauhaan. Hän voi mennä toiseen huoneeseen tai peräti ulos. Isällä on äidin tavoin oikeus oppia tuntemaan lapsi omalla tavallaan ja saada omat kokemuksensa ilman, että joku istuu vieressä ja antaa neuvoja, vaikka niiden tarkoitus onkin hyvä.

(Äitinä voit vain kuvitella, millaista olisi ollut, jos anoppisi olisi istunut vieressäsi, kun yritit lohduttaa lastasi ensimmäistä kertaa…)
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...