close

Vaikea tulla uudelleen raskaaksi

Jos teillä ei ollut ongelmia ensimmäisen lapsen saamisessa, ette varmaan osaa odottaakaan mitään vaikeuksia. Ei kuitenkaan ole epätavallista, että seuraava raskaus antaa odottaa itseään, syystä tai toisesta.

Niin kutsuttu sekundaarinen eli toissijainen lapsettomuus tarkoittaa sitä, että pikkuveljeä tai -sisarta ei ala yrityksistä huolimatta kuulua.

Jos pariskunnalla on ylipäänsä ollut vaikeaa tulla raskaaksi, voi ongelma jatkua seuraavan lapsen kohdalla. Tämä voi kuitenkin myös olla uusi ongelma.
Malttamattomuus ja sisaruksen kaipuu lisääntyvät kuukausi kuukaudelta, sitä mukaa kun esikoinen kasvaa.

Miksi sisaruksia ei ala tulla?

Sekundaariseen lapsettomuuteen on useita syitä. Monet niistä ovat samat kuin primaarisessa lapsettomuudessa eli munasolun irtoamishäiriöt, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), hormonihäiriöt, endometrioosi tai siittiöiden huono laatu.
Naiselle on myös voinut tapahtua jotakin edellisen raskauden jälkeen, kuten kohdunulkoinen raskaus, tulehdus, joka on aiheuttanut munanjohtimien kiinnikkeitä tai sisäsynnytintulehdus. Jos kuvaan on tullut uusi mies, hedelmättömyyden syy voi löytyä sieltä.

Hedelmällisyys laskee iän myötä

Sekundaarisen lapsettomuuden tavallisin selitys on se, että naisen hedelmällisyys on laskenut iän myötä tai että monet tekijät yhteisvaikuttavat.
Naisen hedelmättömyyden riski kasvaa vuosi vuodelta 35 ikävuoden jälkeen. Useimpien naisten hedelmällisyys on erittäin pieni 40 ikävuoden jälkeen. Myös miesten hedelmällisyys laskee iän mukana, mutta muutos on hitaampi kuin naisilla.
Hedelmällisyystutkimus voi antaa vastauksen siihen, miltä naisen hormonitasot näyttävät ja millainen miehen siittiöiden laatu on.

Apua alentuneeseen hedelmällisyyteen tai hedelmättömyyteen

Paranna mahdollisuuksia tulla raskaaksi ajoittamalla yhdynnät ovulaation aikaan. 

Lue vinkkejä artikkelista Tahaton lapsettomuus. On muitakin asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, jotta hedelmällisyys olisi mahdollisimman hyvä. Lue vinkkejä siitä, miten voi lisätä raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia

Jos olette yrittäneet raskautta yli 12 kuukauden ajan tai jos nainen on 36 vuotta täyttänyt, voitte hakea apua hedelmällisyystutkimuksesta. Varaa aika gynekologilta. Nykyään on olemassa erilaisia hedelmällisyyshoitoja, joilla voidaan vaikuttaa lapsettomuuteen, muun muassa hormonistimulaatio ja koeputkihedelmöitys eli IVF.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...