close

Paranna raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia

Jos harkitsette lapsen hankkimista, voitte molemmat valmistella kehoa lapsen luomiseen.

Kun olette päättäneet hankkia lapsen, iskee usein malttamattomuus. Olette ehkä tottuneet suunnittelemaan elämäänne, mutta raskaus tulee harvoin tilauksesta. On kuitenkin joitakin asioita, mitä on syytä ajatella mahdollisuuksien parantamiseksi.

Ajoittakaa yhdynnät munasolun irtoamisen mukaan

Yksi raskauden edellytyksistä on, että siittiö ehtii munasolun luo suurin piirtein munasolun irtoamisen aikaan. Jos haluatte lapsen mahdollisimman pian, tai olette yrittäneet turhaan jo vuoden, ottakaa yhteyttä gynekologiin tai erityisklinikkaan hedelmällisyystutkimusta varten.

Lopeta tupakointi

Tupakointi on raskauden ja lapsen kannalta suorastaan sopimatonta. Tämä pätee niin omaan kuin passiiviseen tupakointiin.

  • Nainen: Tupakoivilla naisilla kestää kauemmin tulla raskaaksi ja heillä on lisääntynyt keskenmenon ja geneettisen vaurion riski. Tupakoivien naisten vaihdevuodet alkavat aiemmin.
  • Mies: Tupakointi heikentää miehen siittiöiden laatua. Nikotiinin katsotaan voivan vahingoittaa siittiöiden tuotantoa muuttamalla verenkiertoa ja hormonitasoja.

Älä juo alkoholia

Myös alkoholia tulee välttää, monestakin syystä.

  • Nainen: Alkoholi on vahingollista sikiölle. Siksi alkoholin käyttöä ei suositella raskaana oleville tai raskautta suunnitteleville naisille.
  • Mies: Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että miehen suuri alkoholinkulutus voi vaikeuttaa raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia.

Pidä paino kurissa

  • Nainen: Sekä yli- että alipainoisilla naisilla voi olla vaikeuksia tulla raskaaksi. Keskenmenon riski kasvaa, sekä myös sydämen epämuodostumien ja muiden epämuodostumien riski lapsella.
  • Mies: Ylipaino voi vaikuttaa negatiivisesti miehen spermantuotantoon.

Syö vaihtelevasti ja hyvin

Terveellinen ja vaihteleva ruokavalio on hyvästä kaikille. Erityisen tärkeää se on naisille ja miehille, jotka suunnittelevat raskautta – sekä painon pitämiseksi kurissa ja tarpeellisten ravintoaineiden saamiseksi, jotka ovat hyviä hormonituotannolle.

  • Nainen: Foolihappo on B-vitamiini, joka vähentää keskenmenojen ja selkäydintyrien riskiä. Kaikkien raskautta suunnittelevien tulee ottaa foolihappotabletteja, 400 mikrogrammaa päivässä. Tämä koskee sekä ennen raskautta että 12 ensimmäisen raskausviikon aikana.
  • Mies: On keskusteltu monien vitamiinien, aminohappojen ym. merkityksestä miehen hedelmällisyydelle. Nykyään ei ole olemassa riittäviä todisteita, jotta miehille voisi suositella jotakin ravintolisää – syö vaihtelevaa ravintoa, joka sisältää muun muassa foolihappoa ja sinkkiä.

Vältä liian kovaa harjoittelua

  • Nainen: Kova harjoittelu voi aiheuttaa munasolun irtoamishäiriöitä, mikä vähentää raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia.
  • Mies: Monien tuntien pyöräily voi aiheuttaa miehillä tilapäistä impotenssia. Tutkimusten mukaan alle kolmen tunnin pyöräily viikossa on terveellistä ja ehkäisee erektiohäiriöitä, mutta yli kolmen tunnin pyöräily lisää merkittävästi niiden riskiä.

Kahvi – juo enintään pari kuppia kahvia päivässä

  • Nainen: Kofeiinia on etenkin kahvissa mutta vähemmissä määrin myös muissa juomissa. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että naisen kofeiinin käytöllä ja raskaaksi tulemisen pitkittymisellä ja lisääntyneellä keskenmenon riskillä on yhteys.
  • Mies: Jotkut tutkimukset osoittavat, että kofeiinilla voi olla negatiivinen vaikutus myös miehen hedelmällisyyteen. Siksi raskautta suunnittelevia naisia ja miehiä kehotetaan rajoittamaan kahvinjuonti enintään kahteen kuppiin päivässä. Ole varovainen energiajuomien suhteen: ne voivat sisältää paljon kofeiinia.

Ikä – älkää odottako liian kauan

Naisen biologisesti suotuisin ikä lapsen saamiselle on 20–25 vuotta ja miesten ennen 35 vuoden ikää.
• Nainen: Naisen hedelmällisyys alkaa laskea jo 30–32 vuoden iässä, ja kehitys nopeutuu 35 vuoden iästä. Yli 40-vuotiaiden naisten on usein vaikea tulla raskaaksi. Keskenmenon riski lisääntyy myös iän mukana.
• Mies: Miehenkin iällä on merkitystä. Vanhempien miesten siittiöiden laatu on alentunut. Miehenkin ikä vaikuttaa keskenmenon riskiin.

Joillakin lääkkeillä voi olla vaikutusta:

• Nainen: Jotkut särkylääkkeet voivat vähentää naisen mahdollisuuksia tulla raskaaksi. Teho on tilapäinen, mutta siitä on kuitenkin hyvä tietää. Tämä koskee esimerkiksi seuraavia:
– ibuprofeeni – esimerkiksi Burana
– diklofenakki – esimerkiksi Voltaren
– naprokseeni – esimerkiksi Naprosyn
• Mies: Jotkut lääkkeet voivat vaikuttaa siemennesteen laatuun. Tämä koskee esimerkiksi seuraavia:
– antihistamiini, allergialääke
– sulfasalatsiini, jota käytetään esimerkiksi haavaisen paksusuolentulehduksen hoidossa
– tietyt antibiootit pitkäaikaisesti käytettynä
– solumyrkyt, myös säteilyhoito
– beetasalpaajat ja tietyt muut lääkkeet voivat lisätä impotenssin riskiä
Jos jommallakummalla teistä on muita säännöllisiä lääkityksiä, kysykää lääkäriltä neuvoa – tärkeää lääkitystä ei saa koskaan lopettaa oma-aloitteisesti.

Lämpö voi heikentää siittiöitä

Kivekset tuottavat parhaiten siittiöitä viileässä lämpötilassa, pari astetta alle normaalin ruumiinlämmön. Pitkäaikainen lämpö voi nostaa kivesten lämpötilaa ja johtaa siittiöiden laadun heikkenemiseen. Kannettavan tietokoneen jatkuva pitäminen sylissä, pitkät ajomatkat tai lämpimän sähköhuovan käyttö aiheuttavat lämpöstressiä siittiöille.

Stressi voi heikentää raskaaksi tulon mahdollisuutta

Vaikean stressin tiedetään vaikuttavan naisen munasolun irtoamiseen ja heikentävän miehen potenssia. Sitä vastoin ei tiedetä, vaikuttaako normaali arkistressi raskauteen.

Akupunktio voi olla naiselle avuksi

Akupunktiota on kokeiltu pienessä mittakaavassa lapsettomuuden hoidoksi. Menetelmää käytetään muun muassa kivunlievityksenä koeputkihedelmöityksissä. Toiveena on myös, että akupunktio lisäisi verenkiertoa munansarjoihin ja auttaisi siten munasolujen kehittymistä. Ei ole vielä varmoja tutkimustuloksia siitä, että akupunktiosta todella on apua, mutta monet kokeilevat kuitenkin tätä menetelmää.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...