Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Vinkkejä raskauden jakamiseen - sinulle joka kannat lasta

Vinkkejä kuinka voit jakaa raskauden, kun itse kannat lasta vatsassasi

Tehkää raskaustesti yhdessä
Raskaustesti on lähtölaukaus raskaudelle, ja jotta äiti ei saisi etumatkaa, voi joskus olla avuksi saada tieto raskaudesta yhdessä. Siten voitte jakaa hetken keskenänne ja tulla onnellisiksi, surullisiksi tai yllättyneiksi yhdessä, ette kumpikin tahollanne.

”Raskaus tuntui koko ajan meitä molempia koskettavalta asialta. Molemmillehan on tulossa lapsi, vaikka se tuntuukin vain toisen kehossa.”

– Lisa, 3-vuotiaan Adrianin ja puolivuotiaan Inesin äiti.


Antakaa lapselle ”lempinimi”

Voi olla vaikea kuvitella, että vatsassa oleva nyytti on ilmielävä vauva. Siksi lempinimi voi synnyttää huolehtivia ajatuksia sinussa kasvavaa lasta kohtaan. Sinä ja kumppanisi olette yhdessä luoneet pienen ihmisen, ja lapsen kehittyessä on tärkeää puhua kaikesta tulevaan perheeseenne liittyvästä. Silloin voi olla helpompi kuvitella ja puhua jostakin, jolla on nimi.

”Ryhdy tekemään lapsesta elävää ja todellista. Siihen voi auttaa esim. se, että lapselle annetaan ”työnimi”, sille puhutaan nykyhetken tapahtumista tai kirjoitetaan kirje tai sitten yritetään kuvitella lapsi erilaisissa tulevissa tilanteissa.”

– Ingrid Svensson, lastenpsykologi.

Jakakaa raskauden aikainen huoli
Jaatte jo keskenänne elämän, lapsen, aamiaisen ja sängyn. Tulevina vanhempina teidän voi kuitenkin olla hyvä jakaa myös huolet, ne vaikeat ja rankat asiat. Puhukaa tunteistanne, ajatuksistanne, lukemistanne asioista ja siitä, mitä vanhempina pohdiskelette. Joskus huolet voivat nimittäin kumota toistensa vaikutuksen.

”Saatoin raskausaikana tuntea itseni yksinäiseksi huolineni. Puhumalla niistä halusin saada vahvistusta sille, että oli ihan okei olla huolissaan.”

– Sharon, 8-kuukautisen Billien äiti.

Kirjoittakaa synnytyssuunnitelma yhdessä

Synnytyssuunnitelma on tarkoitettu avuksi teille ja kätilölle. Synnytystilanteessa voi tuntua siltä, ettei kukaan ymmärrä. Kirjoittakaa sen vuoksi suunnitelma yhdessä ja kertokaa, miten haluatte synnytyksen tapahtuvan. Millaista puudutusta toivotte, mikä teitä huolestuttaa ja haluatteko katkaista napanuoran itse vai ette. Päätökset ovat teidän, ja tekemällä ne etukäteen ette kohtaa niin monia yllätyksiä ja tunnette, että tilanne on synnytyshetkellä paremmin hallussanne.

”Suosittelen synnytyssuunnitelman tekemistä kaikille, vaikka omat toiveet tuntuisivat kuinka tyhmiltä tahansa. Kyse on sinun kokemuksestasi!”

– Eräs vanhempi Liberon vanhempien jutuissa.

Neuvolan tulee tuntua oikealta

Kätilöitä, vastaanottohenkilökuntaa, lääkäreitä ja psykologeja. Raskausaikana tapaatte heitä paljon, joten heidän suhtautumisensa on tärkeää. Olosuhteiden on tunnuttava oikeilta. Sen mikä on ”oikein” vain tuntee: kaikki tuntuu hyvältä ja sujuu kitkattomasti. Tunne on intuitiivinen ja liittyy tavallisesti henkilökemiaan. Jos tunne on ”vääränlainen”, voi olla hyvä etsiä uutta kontaktia, joka johdattaa teidät raskauden läpi ja saa teidät tuntemaan olonne turvalliseksi ja osalliseksi.

”Neuvomme kaikille vanhemmille on vaihtaa neuvolaa, jos kätilö ei tunnu sopivalta. Niin me teimme Billietä odottaessamme. Ensimmäisen raskauden aikana kätilö tuskin tervehti minua, eikä odotushuoneessa ollut lainkaan kirjoja ja tietoa raskaana olevan kumppanille.”

– Marcus, 8-kuukautisen Billien isä.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...