Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Vinkkejä raskauden jakamiseen - sinulle joka et kanna lasta

Vinkkejä kuinka voit jakaa raskauden, kun et itse kanna lasta

Lähde mukaan kaikille tarkastuskäynneille

Käynneille mukaan lähteminen on joskus välttämätöntä, jotta saisi sekä omat tunteensa että tietonsa hallintaan. Mukanaolosi on itsestään selvää, aivan kuten kumppanisikin. Kaksi korvaparia kuuntelee paremmin kuin yksi, joten saatte asioista yhtä paljon tietoa, eikä kumpikaan jää vähemmälle. On niin helppo unohtaa, mitä kätilö oikeastaan sanoikaan.

”Voi olla hyvä puhua tunteistaan kätilön kanssa saadakseen tukea. Huolista, ahdistuksesta ja peloista puhuminen jo itsessään voi olla monelle suuri helpotus.”

– Carolina Gäbel, kätilö.

Bloggaa raskaudesta

Jos sinun on vaikea ilmaista itseäsi suullisesti, voit pitää päiväkirjaa vaikkapa blogin muodossa ja kirjoittaa siihen kaikista kokemistasi muutoksista, tunteista ja ajatuksista. Raskautta voi olla vaikea ymmärtää sen aikana, mutta dokumentoimalla prosessin voit aina palata pohdiskelemaan, mitä aikoinaan tunsit. Se auttaa sinua näkemään edistystä kiintymisessäsi lapseen. Lisäksi voit saada tukea, jakaa tietoa ja tutustua muihin tuleviin vanhempiin verkossa.

”Myös blogini auttoi minua tuntemaan itseni osalliseksi toisen raskauden aikana, kun en itse kantanut lasta, koska bloggasin Lisan raskaudesta.”

– Sanna, 3-vuotiaan Adrianin ja puolivuotiaan Inesin äiti.

Kannustusta ja tukea Liberokerhosta

Voi olla hyvä saada kuulla ulkopuolisten, kokeneiden vanhempien näkökulmia asioihin. Pui ajatuksiasi ja esitä kysymyksiäsi keskusteluissa, joita löydät Liberon Vanhempien jutuista liittyessäsi Liberokerhoon. Siellä voitte jakaa kokemuksia ja saada toisiltanne kannustusta ja tukea.

”Tunteet ailahtelevat usein voimakkaasta ilosta odotukseen, huoleen ja ahdistukseen, mikä on tärkeää, sillä tunteet auttavat meitä tulemaan paremmiksi vanhemmiksi. On hyvä pystyä jakamaan tunteitaan ja kertomaan toisilleen tulevaan vanhemmuuteen liittyvistä ajatuksistaan.”

– Carolina Gäbel, kätilö.

Valmistelkaa kotia lapsen tuloon

Kunnossa oleva koti on tervetulotoivotus sekä itselle henkisesti, että lapselle. Kyse on tilan luomisesta lapselle niin kotona kuin ajatuksissanne. Sikiötä voi olla vaikea kuvitella mielessään, mutta pinnasänky on konkreettisempi, koska sitä voi koskettaa. Siksi valmistelut ja tilan luominen lapselle voivat auttaa kuvittelemaan tulevaa elämää lapsen kanssa.

”Kiintymykseni syntyi aineellisten asioiden kautta, kuten pinnasängyn ostamisesta, ja ajattelin, että jos Sharon hoitaa vatsan, niin minä hoidan loput.”

– Marcus, 8-kuukautisen Billien isä.

Puhu, laula tai soita musiikkia lapselle

Käytä ääntäsi – epävireinen laulu tai esitelmän pito toimii yhtä hyvin. Tällöin vatsassa oleva lapsi tutustuu sinuun. Syntymähetkellä tuttu ääni saa lapsen tuntemaan olonsa turvalliseksi sen tullessa maailmaan, jollaista se ei koskaan ole voinut kuvitella. Lapsen syntyessä esityksesi saa kenties jopa aplodit.

”Kohtaamani vanhemmat ovat kertoneet, että he huomaavat lapsen rauhoittuvan vatsassa ja pysyvän enemmän paikallaan tietynlaisen musiikin soidessa tai vanhemman laulaessa.”

Ingrid Svensson, lastenpsykologi.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...