Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Miten lapsi kokee synnytyksen

Kukaan ei tiedä täsmälleen, miltä lapsesta tuntuu synnytyksen aikana. Tiedämme kuitenkin sen, että syntymä on kova kokemus. Olemme kaikki sen kokeneet, mutta rajallisen muistimme vuoksi voimme vain kuvitella, miltä tuntuu työntyä ahtaan synnytyskanavan läpi ja syntyä suureen ja verrattain kylmään maailmaan.

Alatiesynnytys on luonnollista, ja lapsen lisämunuaiset toimivat auttaakseen lasta synnytyssupistusten ja syntymän aikana.

Ahdas synnytyskanava

Miten synnytys etenee? Tiedämme, että lapseen kohdistuu huomattavaa painetta supistusten ja itse synnytyksen aikana. Tämä johtuu etenkin siitä fyysisestä tosiasiasta, että kehon on mukauduttava voidakseen työntyä synnytyskanavan läpi. Tämän huomaa selvästi, kun katsoo vastasyntyneen päätä – se on muotoutunut synnytyksen aikana pitkulaiseksi. Tämä on täysin luonnollista, koska pää on pehmeä. Muutama päivä synnytyksen jälkeen pää on saanut normaalin muotonsa. 

Synnytyksen täytyy viedä aikaa

Koska pääkallon luut eivät vielä ole luutuneet yhteen, pään muotoutuminen synnytyksessä ei aiheuta lapselle mitään vaaraa. On kuitenkin tärkeää, ettei lapseen kohdistuva paine kasva liian nopeasti. Synnytyksen on siis saatava viedä oma aikansa, sekä lapsen että tulevan äidin vuoksi.

Synnytys valmistelee lasta hengittämään

Matkalla synnytyskanavan läpi lapsen rintakehä puristuu niin, että keuhkoissa oleva neste poistuu. Tämä auttaa lasta vetämään ensimmäisen henkäyksensä.

Lapsi selviytyy jonkin aikaa vähemmällä hapella ja ravinnolla

Synnytyksen aikana istukan verenkierto heikkenee. Tämä merkitsee sitä, että lapsi saa lyhyen aikaa vähemmän happea ja ravintoa. Lapsi kestää tämän rasituksen, mutta jos synnytys pitkittyy, lapsen varannot voivat loppua ja sydänrytmi saattaa muuttua. Siksi lapsen vointia seurataan niin tarkkaan synnytyksen aikana. Jos lapsi ei kätilön mielestä voi hyvin, kutsutaan paikalle lääkäri ja päätetään synnytyksen nopeuttamisesta. Tähän voidaan käyttää imukuppia, supistuksia tehostavaa tiputusta tai keisarinleikkausta.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...