Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Ensimmäinen askel kohti hyvää vanhemmuutta

Nyt on sopiva aika suurelle keskustelulle. Nyt jo. Keskustelkaa siitä, millaisia vanhempia haluatte olla. Keskustelkaa myös siitä, millaisia haluatte lapsistanne tulevan.

Hyvä vanhemmuus alkaa jo ennen lapsen syntymää. Se ei tarkoita vauvatarvikkeiden, mahdollisimman turvallisen auton tai uuden talon ostamista.
 
Ne tuntuvat tärkeiltä, mutta hyvässä vanhemmuudessa ei ole kyse niistä.
 
Hyvä vanhemmuus edellyttää, että keskustelette siitä, millaisia vanhempia haluatte olla, ja siitä, mitä odotatte toisiltanne. Keskustelkaa siitä, millaisena näette perheenne ja mihin arvoihin haluatte lapsen kasvatuksen perustuvan. Muutaman kuukauden kuluttua saapuu uusi pieni ihminen, joka on kuin uusi, kirjoittamaton lehti. Mitä toivotte tälle pienelle ihmiselle? Mitä haluatte antaa hänelle? Mitä haluatte kirjoittaa uudelle lehdelle?
 
Turvallisuutta ja itsenäisyyttä? Todennäköisesti. Vahvuutta olla oma itsensä ja uskoa itseensä. Ehdottomasti. Rehellisyyttä ja myötätuntoa? Epäilemättä.
 
Miten se onnistuu? Mitä arvelet?
 
Tämä on tärkeä keskustelu. Kun keskustelette yhdessä asiasta, sitoudutte siihen molemmat. Säästytte riidoilta myöhemmin, kun rajoja ja sääntöjä tarvitaan. Siihen ei ole erityisen pitkä aika. Kun arki koittaa, useimmat keskustelut käydään siitä, miten arjesta selvitään. Mitä tapahtui ja milloin. Mitä täytyy tapahtua ja miksi. Yleisistä suuntaviivoista puhutaan vain harvoin.
 
Tämä keskustelun tarkoituksena on varmistaa, että olette samalla aaltopituudella. Ei se, että asiat on tehtävä samalla tavalla. Saada asiat kerta kaikkiaan selviksi: erimielisyydet eivät vahingoita ketään. Erimielisyyksiä syntyy erilaisen taustan ja erilaisen luonteenlaadun vuoksi. Lapsi oppii, että erilaisuus on hyvä asia. Sopikaa heti aluksi, että kumpikin voi tehdä asiat omalla tavallaan. Olkaa kuitenkin johdonmukaisia siinä, mitä teette. Tästä alkaa yhteistyö – keskinäisen kiistelyn välttäminen ja johdonmukaisuuden luominen lapsen elämään.
 
Kyse on johdonmukaisuudesta.
 
Johdonmukaisuus tarkoittaa sitä, että olette yhtä mieltä siitä, mikä sopii ja mikä ei sovi. Kyse on rajoista. Johdonmukaisuus tarkoittaa sitä, että olette yhtä mieltä siitä, millaista käytöstä ette siedä. Jos olette sopineet rajoista, ennen kuin ongelmaa syntyy, tiedätte, miten menetellä sen syntyessä. On suurenmoista antaa lapselle lahjaksi johdonmukaisuus. Siitä on hyötyä lapsille. He tietävät, mitä heiltä odotetaan ja mitä heiltä ei odoteta.
 
Johdonmukaisuudesta on hyötyä myös aikuisille.
 
Puhukaa puhumasta päästyänne koko vanhemmuuden ajan. Syntyy tilanteita, joissa teiltä vaaditaan joustavuutta, muutoksia ja uusia ideoita. Jos kuitenkin alun alkaen tiedätte esimerkiksi itseluottamuksen ja empatian tärkeyden, voitte kaikissa tilanteissa toimia yleisten suuntaviivojen vaatimalla tavalla.
 
Kun poikanne päättää leikkiä Barbie-nukeilla tai tyttärenne haluaa mennä kouluun yöpaidassa, tiedätte mitä tehdä, jos olette sopineet, että lasten itsenäisyys on teille tärkeää.
 
Valmistautukaa siihen, että teitä katsotaan. Ja olkaa ylpeitä. Se toimi. Asiat, joiden tärkeydestä sinä ja kumppanisi päätitte, näkyvät jo.
 
Aloittakaa keskustelu jo tänä iltana.
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...