Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Opeta lapsi lukemaan

Lukutaidon oppiminen kulkee usein käsi kädessä sen kanssa, että lapsella on luontainen uteliaisuus lukemisen harjoittelemiseen. Monet vanhemmat toivovat, että heidän lapsensa oppii lukemaan nopeasti, koska he tietävät, kuinka hauskaa lukeminen on ja että se avaa ovet suureen tiedon ja mielikuvituksen maailmaan.

Monet lapset keksivät lukemisen salaisuuden omin päin, esittämällä uteliaita kysymyksiä sanoista ja tekstistä, kun taas toiset tarvitsevat enemmän käsin kosketeltavaa apua, ennen kuin pääsevät selville siitä, miten kirjoitettu kieli toimii. Tutkijat ovat nykyään yhtä mieltä siitä, ettei ole olemassa mitään yksittäistä oppimismenetelmää, joka sopisi jokaiselle lapselle.

Lukeminen sujuu, muttei kiinnosta
Lukutaito on kaiken oppimisen perusta. PISA-tutkimusten mukaan suomalaisten lasten lukutaito on kansainvälisesti verrattuna huippuluokkaa. Tyttöjen ja poikien väliset lukutaidon erot ovat kuitenkin suuret ja valtaosa heikoista lukijoista on poikia. Valitettavasti kiinnostus lukemiseen on selvästi laskenut sekä tytöillä että pojilla. Koulu voi toki opettaa lukutaitoa, mutta kiinnostus lukemiseen luodaan jo varhaisessa iässä. 

Leikit ja aktiviteetit kirjojen kanssa, yhdessä lapsen kanssa
Yksi tapa herättää lapsen kiinnostus kirjoihin ja lukemiseen on se, että lapselle luetaan ääneen. Lue lasten kanssa kaikissa mahdollisissa yhteyksissä, pidä paljon kirjoja esillä ja anna lapsen nähdä, kun luet itse. Voitte myös tehdä leikkejä lukemienne kirjojen perusteella:

• Teatteri – dramatisoikaa lapsenne suosikkitarina ja käyttäkää monia eri sanoja, että lapsen ymmärryskyky ja kiinnostus kehittyvät.

• Puhu paljon lapsesi kanssa ja selitä lapselle eri sanoja. Jos lapsellasi on hyvä sanavarasto, hän on myöhemmin paremmin valmentautunut lukemaan vaikeitakin sanoja, joita ei ole aiemmin nähnyt kirjoitettuna.

• Matkimisleikki – jos yksi tarinan hahmoista tekee jotakin, voitte itsekin tehdä perässä. Esimerkiksi laittaa ruokaa tai leipoa.

• Lue satuja ja piirrä satuihin kuvia.

• Katsokaa kirjaa, jota ette ole lukeneet aiemmin ja miettikää yhdessä, mistä se kertoo.

• Lue satu ja kehitelkää sen jälkeen yhdessä tarinalle jatkoa.
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...