close

Lapsen lelut järjestykseen

Menetätkö hermosi lelujen takia? Tuntuuko, että niitä on ihan joka paikassa? Tässä muutamia viisaita sanoja muilta Libero-vanhemmilta siitä, miten saat kaaoksen hallintaan.

  • Suuret, syvät lelulaatikot eivät useinkaan ole kovin käytännöllisiä. Lelut menevät sikin sokin eikä niitä löydä laatikosta. Silloin lapsen on tyhjennettävä koko laatikko lattialle voidakseen etsiä paremmin. Anna lapsen lajitella lelunsa pieniin, käteviin laatikoihin, joissa ei ole kansia. Yhteen laatikkoon pannaan kaikki rakennuslelut, toiseen kaikki autot jne. Lue myös kodin lapsiturvallisuudesta ja turvallisista leluista.
  • Suuret ja värikkäät koukut ovat hauskoja ja helppoja takkien, lakkien, laukkujen, hyppynarujen, pukeutumisleikkivaatteiden ym. säilytykseen. Näin lapsi löytää helposti tarvitsemansa.
  • Käytä apuna eri kuvioita tai värejä, ja valitse jokaiselle lapselle oma väri. Markon takki roikkuu punaisessa koukussa ja hänen kylpypyyhkeensä ja hammasharjansa ovat punaiset. Markon omat lelut ovat punaisessa laatikossa jne.
  • Järjestä lapsen tavarat eri aktiviteetin mukaan – palapelit, lukeminen, askartelu. Näin kaikki tiettyyn aktiviteettiin liittyvät tarvikkeet on helppo löytää. Pane esimerkiksi paperit ja esiliinat samaan paikkaan kuin värit ja pensselit, niin pääsette nopeammin maalaamaan. Tarvikkeet on myös helppo korjata pois ja ne pysyvät tallessa.
  • Jos tavaroiden esiin ottaminen ja korjaaminen on helppoa ja mukavaa puuhaa, luot hyviä tapoja, joista lapsella on hyötyä koko elämän ajan. Päiväkodeissa osataan nimikoida laatikot ja purkit. Lapset tietävät täsmälleen, missä mitäkin säilytetään, koska päiväkodissa pitää olla järjestys!
  • Ota mallia päiväkodin rutiineista ‒ lelut otetaan esiin leikkiä varten ja pannaan pois leikin jälkeen. Auta lasta panemaan lelut tai pelin oikeaan paikkaan, ennen kuin aloitetaan uutta leikkiä. Silloin teidän ei tarvitse illalla siivota koko päivän leikkejä, mikä ei yleensä olekaan kovin suosittua.
  • Lajittele säännöllisesti lapsen lelut, ja seuraa, mitä leluja lapsi käyttää. Lapsen huone täyttyy helposti leluista, joiden kanssa lapsi ei koskaan leiki.
  • Ei haittaa vaikka lapsi vähän sekoittaa paikkoja. Se kuuluu asiaan. Ole kuitenkin tarkkana siitä, ettei lapsen kurkkuun joudu mitään. Pyydä vanhempia lapsia panemaan kaikki pienet ja helposti rikkoontuvat tavarat korkeaan paikkaan. Pikkulapsi saa päästä itse käsiksi vain kirjoihin ja niihin leluihin, joita on turvallista maistella.
  • Jos lapsella on paljon leluja, voitte välillä laittaa osan leluista pois ja ottaa esiin tietyn ajan kuluttua. Silloin lelut ovat ihan kuin uusia ja niiden kanssa on taas hauska leikkiä. Leluja ei tarvitse ostaa koko ajan lisää.
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...