Yökastelu - yhtä tavallista kuin astma

Seitsemän vuoden iässä yökastelu on yhtä tavallista kuin astma. Arviolta kaksi lasta jokaisella ensimmäisellä luokalla kärsii yökastelusta. Siitä ei kuitenkaan usein puhuta, vaikka nykyisin on saatavilla sekä käytännön tukea että tehokasta hoitoa. 

Lasten yökastelu johtuu hyvin harvoin psyykkisistä syistä. Sitä vastoin yökastelusta voi aiheutua negatiivisia psyykkisiä seurauksia, jos sitä ei osata käsitellä oikealla tavalla.

Yökastelu – ei syytä häpeään
Monissa perheissä lasten yökastelu pidetään perhesalaisuutena. Lapsi välttää yökylään menoa ja kavereiden tuomista kotiin, ja hänellä voi olla heikentynyt itsetunto. Leirille tai luokkaretkelle osallistuminen tuntuu niin ylivoimaiselta ajatukselta, ettei sitä edes harkita. Asioiden ei suinkaan tarvitse olla näin, ja siitä on tärkeä puhua lapsen kanssa. Lapsen täytyy saada tietää, ettei hänessä ole mitään vikaa, että yökastelu on tavallista ja että se menee useimmiten itsestään ohi. On myös olemassa tuotteita, kuten huomaamattomat yövaipat, joita voi käyttää niin kotona, yökylässä kuin luokkaretkellä.

Kaksi lasta jokaisella ykkösluokalla
Näin tavallista yökastelu on:

  • Noin 20 prosenttia kaikista viisivuotiaista pissaa sänkyyn, noin joka toinen heistä useammin kuin kolmesti viikossa.
  • Noin 10 prosenttia kaikista seitsenvuotiaista kärsii yökastelusta – se on yhtä tavallista kuin astma (noin 8 prosenttia koululaisista).
  • Ongelma katoaa lähes aina iän mukana.  Noin 15 prosenttia kastelijoista oppii vuosittain kuivaksi.   
  • Teini-iässä 1–2 prosentilla on edelleen yökastelua.

Lähteet:
1177.se
tryggabarn.nu
Tutkimus, Ruotsin Lääkärilehti 2013 
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Tekijä

Libero
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...