Rauhallisemmat yöt – asiantuntijan vinkit yökastelusta

Yökastelu menee yleensä itsestään ohi, mutta se voi olla ikävä ja työläs vaiva.   Anna-Lena Hellström, professori ja uroterapeutti, on tavannut monia lapsia, jotka pissaavat säännöllisesti sänkyyn.  Tässä muutamia yökasteluun liittyviä vinkkejä vanhemmille: 

1. Yökastelu menee itsestään ohi.
Kun kaikki tuntuu toivottomalta on tärkeä muistaa, että yökastelu loppuu yleensä itsestään ennen viiden–kuuden vuoden ikää.  Muussa tapauksessa on saatavilla tehokasta apua.

Lue lisää yökastelusta eri ikävuosina.

2. Yökastelu on tavallista. 
Nykyajan tutkimus on osoittanut, että yökastelun syyt ovat täysin fyysiset, aivan kuten astman tai muiden fyysisten ongelmien. Joka puolella maailmaa on verrattain tavallista se, että alakoululaiset pissaavat sänkyyn. Siihen suhtaudutaan eri kulttuureissa eri tavoin.

3. Anna lapsen rauhoittua, niin hän nukkuu paremmin.
Lapsen on hyvä päästä rauhoittumaan illalla. Hän voi vaikka loikoilla sohvalla ennen nukkumaanmenoa tai voit varata aikaa pieneen lukuhetkeen sängyssä. Useimmat yökastelijat nukkuvat erityisen sikeästi, eikä yliväsymys suinkaan paranna asiaa.

4. Auta lasta saamaan hyvät WC-rutiinit.
Huolehdi siitä, että lapsi käy säännöllisesti vessassa päivisin. Pitkäaikainen pidättäminen voi aiheuttaa ongelmia. Muistuta lasta tietyin väliajoin ja kannusta häntä tunnustelemaan, miltä täysinäinen virtsarakko tuntuu tai miltä vatsassa tuntuu, kun on aika mennä vessaan: ”Miltä tuntuu kun pissattaa?”.

5. Jos teillä on tapana syödä illallinen myöhään, siirtäkää syömistä aikaisemmaksi.
Vatsassa tapahtuu paljon illallisen jälkeisten tuntien aikana. On hyvä, jos lapsi välttää ruoan ja juoman nauttimista pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Voit sanoa näin: ”Keittiö sulkee kohta – haluatko vielä syödä tai juoda jotakin?” Jos lapsella tulee jano, hän saa tietysti juoda muutaman kulauksen vettä.

6. Hankkikaa himmeä yölamppu lapsen huoneeseen.
Pieni yölamppu auttaa lasta heräämään paremmin yöllä. Se on erityisen tärkeää pimeänä vuodenaikana.

7. Hakekaa apua – kun on avun aika.
Kun sekä sinä että lapsi tiedätte, että yökastelu menee itsestään ohi, osaatte ehkä ottaa suhtautua asioihin maltillisemmin.

Jos yökastelu kuitenkin on lapsen mielestä suuri ongelma – hakekaa apua. Sama pätee, jos itse olet uupunut esimerkiksi siksi, ettet ehdi pestä pissapyykkiä kun pesutuvasta on vaikea saada pesuaikoja.

Lue terveydenhuollon hoidoista.

Lasten vastaanotoilla otetaan aina vastaan lapsia, joilla on enureesi. Useimmat hakeutuvat kuitenkin hoitoon vasta kun lapsi on täyttänyt kuusi vuotta.

8. Älkää dramatisoiko, vaan motivoikaa – ja sitten uusi yritys.
Motivoikaa lasta yökastelusta eroon pääsemiseksi. Tässä muutamia vinkkejä siitä, miten puhut lapsellesi yökastelusta.  

Kun lapsi ymmärtää argumentteja, kokeile vaipan lopettamista. Kokeilkaa tätä muutama yö viikossa. Jos ei tapahdu mitään muutosta, eli lapsi ei herää yöllä vessaan ja sänky on yhtä märkä kuin ennenkin, pitäkää muutaman kuukauden tauko ennen uutta yritystä. Aika ei vain ollut vielä kypsä. Parempi, että saatte nukkua kunnolla, kunnes olette valmiit yrittämään uudestaan.

Jos huomaatte parannuksen, fokusoikaa siihen ja kannustakaa lasta.

Jos toistuvat yritykset eivät auta ja tilanne on lapsen mielestä rasittava – hakekaa apua.  

9. Kerro lapselle, että sänkyyn pissaaminen on tavallista.
Jos teillä vanhemmilla oli lapsena ongelmia yökastelun kanssa, kerro siitä lapselle.

Lue lisää perintötekijöistä ja muista syistä.

10. Auta lasta käymään yökylässä, jos hän itse haluaa
Jotkut lapset eivät halua käydä leireillä tai yökylässä, koska he häpeävät yökastelua niin paljon. Toiset vaan kertovat iloisesti, että heillä on vaihtovaatteet mukana, eikä siinä sen kummempaa.  

Monilla enureesista kärsivillä isommilla lapsilla voi olla heikentynyt itsetunto eivätkä he halua riskeerata vuoteenkastelua toisten seurassa. 
Lue vinkkejä sen varalle, kun lapsi on menossa yökylään.

11. Helpota arkeasi.
Niin kauan kuin ongelma ei vanhempien ja lasten mielestä tunnu liian suurelta tai ylitsepääsemättömältä, käyttäkää patjansuojusta tai pitäkää varavaatteet saatavilla. 

Vaippaa on hyvä käyttää silloin, kun sänky ei missään nimessä saa kastua tai kun olet väsynyt vuodevaatteiden vaihtoon.  

Tekijä

Libero
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...