Totta vai tarua yökastelusta

”Noin kaksi oppilasta jokaisella ekaluokalla kärsii yökastelusta.”
Totta, jos luokalla on enintään 20 lasta.

”Lapsi, joka saa pikkusisaruksen haluaa itsekin olla pieni ja alkaa usein pissata sänkyyn.”
Ei, tämä on tarua.

”Yökastelu on perinnöllistä.”
Totta. Jos toinen vanhemmista oli yökastelija, on 40 prosentin todennäköisyys, että lapsesta tulee yökastelija. Jos molemmilla vanhemmilla oli sama ongelma, todennäköisyys on 70 prosenttia.

”Hermostuneet tai pelokkaat lapset pissaavat useammin sänkyyn”.
Ei pidä lainkaan paikkansa. Yökastelu johtuu harvoin psyykkisistä tekijöistä.  Sitä vastoin lapsella voi olla paha mieli tai hänen itsetuntonsa voi heikentyä, jos häntä syyllistetään vuoteen kastelusta.

”Lapsi ei voi saada apua yökasteluun ennen kuuden vuoden ikää.”
Kyllä voi. Usein auttaa jo se, että saa tavata jonkun ja puhua asiasta. On rauhoittavaa tietää, että ongelma yleensä menee ohi itsestään. Aktiivista hoitoa, kasteluhälytintä tai lääkettä ei yleensä kokeilla ennen viiden–kuuden vuoden ikää.  Jos lapsi tai hänen perheensä kuitenkin kokee yökastelun erittäin ongelmallisena, apua kannattaa hakea jo aiemmin.     

”Yökastelusta ei pääse eroon, jos lapsi käyttää yövaippaa.”
Ei pidä paikkaansa. Useimmiten yökastelu menee itsestään ohi.  Antakaa olosuhteiden päättää, miten toimitte. Lapsen täytyy saada nukkua täysiä öitä yövaipan avulla ja herätä levänneenä.

Jos olette päättäneet harjoittaa lapsen kykyä tunnistaa pissahätä tai virtsavuoto, voi olla hyvä olla käyttämättä vaippaa. Silloin sängynsuojus säästää vuodevaatteita ja pelastaa vaikeasti pestäviä patjoja.

”Yökastelu voi liittyä kuorsaukseen, nenän tai nielun ahtauteen.”
Totta. Kuorsaavien lasten tulee käydä korva-nenä-kurkkulääkärin tutkittavana. Tällöin tutkitaan muun muassa se, onko lapsella suurentuneet nielurisat tai nenäpolyyppi häiritsemässä ilmanvirtausta. Häiriintynyt uni voi olla syynä siihen, ettei lapsi herää pissahätään.

”Kasteluhälytin herättää vain lapsen, joka pissaa sänkyyn”
Valitettavasti tämä pitää harvoin paikkansa, koska yökastelusta kärsivät lapset nukkuvat niin sikeästi. Voit varautua siihen, että sinun on nukuttava itse lähettyvillä, erityisesti yökuivaksi harjoittelun alussa – ja että sinä heräät ensimmäisenä hälytykseen.

”Yökastelu on yleisempää pojilla kuin tytöillä.”
Kyllä, tämä pitää paikkansa nuorempien lasten kohdalla. Mutta niiden harvojen joukossa, joiden ongelma jatkuu vielä teini-iässä, on yhtä paljon tyttöjä kuin poikia.  

”Jos kuivaksi oppinut lapsi alkaa pissata sänkyyn, se johtuu psyykkisistä syistä”
Tämä ei yleensä pidä paikkansa. Mutta varmistakaa, ettei lapsella ole virtsatientulehdusta, diabetesta tai ummetusta.

Jos lapsi on pysynyt yökuivana vähintään kuuden kuukauden ajan, ennen kuin alkaa taas pissata sänkyyn, se voi yksittäistapauksissa johtua siitä, että jokin vaivaa lapsen mieltä.

Lähteet:
1177.se
tryggabarn.nu
torrnatt.nu
svenskaenures.se
Tutkimus, Ruotsin Lääkärilehti 2013: 
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/
Vår barnläkarbok, Lagerkrantz/Schulman, KIUP

Tekijä

Libero
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...