Yökastelu teini-iässä

Se, että teini-ikäinen edelleen pissaa sänkyyn, voi olla erittäin herkkä asia.  Ongelman syy kannattaa selvittää ja muistaa, että yökasteluun on saatavilla apua.

Yksi sadasta viisitoistavuotiaasta pissaa säännöllisesti sänkyyn, mutta ongelma menee yleensä ohi itsestään. Se on vanha myytti, että kastelu eli enureesi johtuu psyykkisistä syistä.

Yökastelusta tietäminen poistaa häpeää ja auttaa ongelman hoitamisessa 
Kastelu on usein perinnöllistä. Ennen teini-ikää yökastelu on tavallisempaa pojilla kuin tytöillä, mutta sen jälkeen jakauma tasoittuu. Yökastelu menee yleensä itsestään ohi. Pelkästään tämä tieto voi suurelta osin vähentää teini-ikäisten yökastelijoiden ja heidän vanhempiensa tuntemaa häpeää. Apua on myös saatavilla ja tarvittaessa nuori voi saada hoitoa sekä tukea kyseiseen vaivaan.

Lääketieteellisen tutkimuksen tekeminen tarvittaessa
Lääketieteellinen tutkimus, joka tehdään kun lapsi kastelee sänkynsä, on yksinkertainen. Muutamalla kysymyksellä saadaan selville, tarvitseeko ottaa kokeita tai tehdä tarkempia tutkimuksia.

Kaksi hoitoa
On olemassa kaksi ensisijaishoitoa, joilla on todistettu vaikutus yökasteluun: kasteluhälytin eli enureesihälytin ja lääkkeet. Lue lisää tehokkaista hoidoista.

Yökastelu on yleisempää kuin uskotaan
Noin yksi kymmenestä seitsenvuotiaasta pissaa usein housuun yöllä ja yksi sadasta viisitoistavuotiaasta ei pysty täysin hallitsemaan rakkonsa toimintaa öisin.

Tee oikein
Teini-iän yökastelua pidettiin ennen ongelmana, jota sekä nuori että hänen vanhempansa häpesivät. Tämä heikensi nuoren itsetuntoa ja aiheutti huonoa oloa – ei sinänsä yökastelun, vaan siihen liittyvän häpeän vuoksi. Joskus tämä johti siihen, etteivät vanhemmat tarttuneet ongelmaan, vaan peittelivät jäljet hoitamalla pissapyykin sen sijaan, että olisivat hakeneet lapselleen apua.

Yökastelu menee yleensä itsestään ohi
Yökastelun tavallisin syy on virtsateitä säätelevän hermojärjestelmän normaalia hitaampi kypsyminen. Ongelmana voi myös olla, että lapsella erittyy yöllä liian vähän vasopressiinia eli hormonia, jonka vaikutuksesta munuaisten virtsantuotanto vähenee. Jotkut nuoret nukkuvat niin sikeästi, etteivät huomaa virtsarakon täyttymistä, tai heillä on yliaktiivinen rakko, joka pyrkii tyhjenemään usein.  

Teini-ikäisen yökastelu voi joissakin tapauksissa johtua sairaudesta. Jos nuori on aiemmin pysynyt yöllä kuivana, mutta alkaa yhtäkkiä toistuvasti kastella vuoteensa, on syytä hakeutua lääkäriin.

Hyvät apuvälineet – ei ole kiva herätä kylmästä, märästä sängystä 
On parempi turvautua tarjolla oleviin apuvälineisiin sen sijaan, että pestään pissapyykkiä ja annetaan nuoren jännittää nukkumaanmenoa. Saatavilla on huomaamattomia yöhousuja/yövaippoja ja sängynsuojuksia, jotka helpottavat yökastelijan elämää.

Näin teini-ikäinen voi auttaa itseään
Jossakin mielessä on helpompi olla teini-ikäinen yökastelija kuin lapsi, koska teini-ikäisenä pystyy itsekin vaikuttamaan ongelmaan:

  • Noudata hyviä iltarutiineja WC-käynteineen ennen nukkumaanmenoa.
  • Vältä ruoan ja juoman nauttimista noin parin tunnin ajan ennen nukkumaanmenoa. Jos yleensä syötte myöhäisen illallisen, voit ehkä siirtää sen varhaisemmaksi.
  • Vältä iltaisin juomia, jotka lisäävät virtsantuotantoa. Näitä ovat virvokejuomat, kahvi ja tee.
  • Valitse yöksi hyvä suoja, kuten yöhousut tai yövaippa.  
  • Käytä sängynsuojusta.
  • Kokeile kasteluhälytintä.
  • Puhu vanhempiesi, kouluhoitajan tai jonkun muun aikuisen kanssa – he tukevat sinua.
  • Netistä löydät muita nuoria, jotka kärsivät kastelusta – et ole yksin ongelmasi kanssa. On hyvä saada vinkkejä ja tukea ikätoveriltaan.  
  • Puhu luotettavan ystävän kanssa.

Jos olet yökastelusta kärsivä teini-ikäinen tai tällaisen teinin vanhempi, hakekaa apua kouluterveydenhoitajalta, koululääkäriltä tai terveyskeskuksesta.

Lähteet:
1177.se
svenskaenures.se
Tutkimus, Ruotsin Lääkärilehti 2013:
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Tekijä

Libero
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...