Mitä yökastelija tarvitsee mukaansa yökylään

Kavereiden tai isovanhempien luona yöpyminen tai luokkaretkelle lähtö on monien lasten mielestä jännittävää. Se voi olla heidän ensiaskeleensa itsenäistymiseen, että he pystyvät nukkumaan erossa vanhemmistaan.  

Yökastelu ei yleensä ole nelivuotiaan mielestä mikään ongelma, varsinkaan jos muut eivät tee siitä suurta numeroa. Lapset ovat erilaisia ja kehittyvät eri tahtiin. Joillakin kestää kauemmin oppia ajamaan pyörällä, kun taas toisilla vie aikaa oppia kuivaksi.

Isompien lasten mielestä voi kuitenkin olla noloa, jos he eivät pysy yöllä kuivina. Siinä tapauksessa he ehkä mieluummin välttävät yökylään menoa, ettei asia paljastu.  
Lue myös artikkeli Pelkää yökylään menoa – pelkää sänkyyn pissaamista

Ei tarvitse luopua luokkaretkestä tai yökylästä
Yökastelijasta haasteelliselta tuntuvien asioiden välttäminen, voi olla monissa tilanteissa paras ratkaisu. Luokkaretken peruminen saattaa kuitenkin olla kova pala. On harmillista, jos lapsi menettää paljon hauskoja ja tärkeitä asioita elämässään ongelman vuoksi, josta niin monet kärsivät, mutta harvat puhuvat. 
Lue asiantuntijan neuvot siitä, miten puhua lapselle yökastelusta

Pakkauslista 
Lapsi voi hyvinkin yöpyä kavereiden luona tai leirillä, jos hänellä on oikeat tarvikkeet mukana. Pidä aikuisena huoli siitä, että lapsi pakkaa mukaan kaiken tarvitsemansa, ettei hänen tarvitse turhaan huolehtia.

  • Yöllä voi käyttää pehmeää yövaippaa, joka puetaan ja riisutaan tavallisten alushousujen tapaan. Vaippa ei välttämättä erotu ilmavan pyjaman tai yöpaidan alta. Se on helppo ottaa pois ja heittää WC:n roskikseen, mutta se kannattaa panna muovipussiin hajujen välttämiseksi. Pakkaa siis lapselle mukaan muovipusseja.
  • Vaihtovaatteet vahinkojen varalle.  
  • Kosteuspyyhkeet helpottavat puhdistautumista.  
  • Muovipussit, vähän isommat ja läpinäkymättömät, mahdollisia märkiä vaatteita varten. Pussit saavat mielellään olla kaksinkertaiset ja helposti suljettavat, ettei haju ja kosteus leviä.
  • Kunnollinen laukku, jossa on useita vetoketjulokeroita.  

Tekijä

Libero
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...