Kun kuivaksi oppinut lapsi pissaa jälleen sänkyyn

Jos lapsi on pysynyt yökuivana vähintään kuuden kuukauden ajan ja alkaa yhtäkkiä uudelleen pissata sänkyyn, on aina varmuuden vuoksi mentävä lääkäriin. 

Yökastelu johtuu hyvin harvoin psyykkisistä syistä ja vain pienellä osalla lapsista on jokin taustalla oleva sairaus. On tärkeä selvittää perussyy, että lapsi saa oikeaa hoitoa.

Kun alle viisivuotias pissaa sänkyyn, sitä ei pidetä vielä yökasteluna, eikä hoitoa yleensä aloiteta ennen viiden–kuuden vuoden ikää. Jos lapsi itse ei koe asiaa mitenkään ongelmallisena, ei tarvitse käydä lääkärissä.  

Perustutkimus lääkärissä
Ensimmäinen lääkäritutkimus on yksinkertainen. Harvoilta lapsilta pitää ottaa kokeita tai tehdä monimutkaisia testejä. Lue tästä yökastelun syistä.

Oikea apua ja hoito yökasteluun
Aiemmin uskottiin, että kuivaksi oppinut lapsi, joka alkoi uudestaan kastella oli levoton, voi huonosti tai halusi taas olla pieni. Tämän vuoksi lapsi saattoi tuntea, että ongelma oli itse aiheutettu. Vanhemmat tunsivat puolestaan syyllisyyttä, kun eivät onnistuneet antamaan lapselleen turvallisuutta. Nyt kun tiedetään, että yökastelu lähes poikkeuksetta johtuu fyysisistä syistä, on helpompaa saada apua ja neuvoja lääkäritutkimuksen jälkeen.

Ota yhteyttä lääkäriin 
Jos kuivaksi oppinut lapsi on alkanut taas pissata öisin sänkyyn, on lapsen iästä riippumatta hyvä hakea hoitoa. Voit ottaa yhteyttä paikkakuntasi lastenneuvolaan, kouluterveydenhoitajaan, koululääkäriin tai terveyskeskukseen. 

Onko kyse isommasta lapsesta? Lue artikkeli Yökastelu teini-iässä.  

Lähteet:
1177.se
svenskaenures.se
Tutkimus, Ruotsin Lääkärilehti 2013:  
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Tekijä

Libero
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...