Pelkää yökylään menoa – pelkää sänkyyn pissaamista

Yökastelusta kärsivillä lapsilla on usein huono itsetunto, ja heidän mielestään on hyvin noloa, jos kaverin luona tai leirillä sattuisi tapahtumaan vahinko. 

Nykyään tiedämme, että jokaisella ekaluokalla on keskimäärin kaksi lasta, joilla on ongelmia yökastelun kanssa. Lapsesi ei ole siis ainoa, vaikka asiasta ei puhuttaisikaan. 

Yökastelusta kärsivää lasta voi kannustaa lähtemään yökylään monin eri tavoin. Tässä vinkkejä:

  • Aikuisena voit puhua opettajan kanssa ennen luokkaretkeä tai puhua kyseisen kaverin vanhempien kanssa, jonka luo lapsi haluaa mennä yökylään. Tämä lisää sekä tieto- että tunnetason ymmärrystä. 
  • On hyvä, jos yökyläpaikan aikuinen tietää, miten toimia käytännön asioissa. Lapsestasi tuntuu turvalliselta tietää, että hän voi saada apua. Jos aikuinen tietää jo etukäteen, ei lapsen tarvitse itse selittää asiaa.
  • Sinä voit vanhempana selittää toiselle aikuiselle, että yökastelu hyvin harvoin johtuu psyykkisistä syistä. Yökastelu menee yleensä itsestään ohi, se on perinnöllistä ja johtuu siitä, etteivät lapsen toiminnot ole vielä täysin kehittyneet. On edelleen olemassa epätietoutta yökastelun syistä, mikä osaltaan aiheuttaa häpeää.
  • Jos lapsi pelkää sänkyyn pissaamista, eikä halua, että kaverit saavat tietää, asia voi pysyä lapsen ja kaverin vanhempien /leirinjohtajan välisenä salaisuutena. Mutta jos lapsi uskaltaa kertoa asiasta hyvälle kaverille, siitä voi olla paljon apua.  
  • Lue asiantuntijan neuvot siitä, miten puhua lapselle yökastelusta.
  • Kun puhut opettajan tai muiden vanhempien kanssa, on hyvä, jos saat tietää, mikäli useammalla lapsella on sama ongelma. Se auttaisi kaikkia ymmärtämään, että yökastelu on luonnollinen osa kehitystä.
  • Pakatkaa yöpymislaukkuun kaikki tarvittava, että lapsella on turvallinen ja varma olo. Lue myös Mitä yökastelija tarvitsee mukaansa yökylään

Tekijä

Libero
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...