Yökastelun syyt

Mistä kastelu eli enureesi johtuu? Ennen luultiin, että sille oli psykologiset selitykset, kuten hermostuminen tai uhma. Nykyään tiedetään, että se ei ole niin. Kun lapsi pissaa yöllä sänkyyn, siihen on lähes poikkeuksetta fyysiset syyt. Älkää suurennelko ongelmaa, ja käyttäkää yövaippaa tai sängynsuojusta, kunnes yökastelu menee ohi.  

Useimmat lapset kasvavat yli yökastelusta ennen kuuden–seitsemän vuoden ikää. Joskus riittää avuksi pelkästään säännölliset ruokailutavat ja WC‑käynnit. Sängynsuojuksen ja yövaipan ansiosta vaiva ei ehkä tunnu niin hankalalta.

Lue myös asiantuntijan vinkit vanhemmille, joiden lapsella on yökastelua.

Tavallisimmat syyt siihen, että lapsi pissaa sänkyyn
Yökasteluun vaikuttaa usein monet tekijät.  

  • Perintötekijät. Jos toinen vanhemmista oli yökastelija, lapsesta tulee noin 40 prosentin todennäköisyydellä yökastelija. Jos molemmat vanhemmat olivat yökastelijoita, todennäköisyys on 70 prosenttia. Kolmella neljästä yökastelijasta on suvussa enureesiaa.
  • Virtsateitä säätelevän hermojärjestelmän kypsymättömyys. Monet näistä toiminnoista ovat autonomisia eli tahdosta riippumattomia.
  • Liian pieni vasopressiinin tuotanto. Tämä hormoni saa munuaiset vähentämään virtsantuotantoa yöllä.
  • Syvä ja sikeä uni. Yökastelijoita on usein hyvin vaikea herättää öisin eivätkä he herää pissahätään.  
  • Yliaktiivinen rakko. Yliaktiivinen tai helposti ärtyvä virtsarakko aiheuttaa sen, että lapsen pitää pissata vaikka rakossa on vain pieniä määriä virtsaa.

 Taustalla voi olla diabetes, virtsatietulehdus tai ummetus
On myös joitakin vähemmän tavallisia syitä, jotka voivat aiheuttaa yökastelua:

  • Joskus yökastelua voi esiintyä lapsella, joka on aiemmin ollut yökuiva. Tämä voi johtua epätavallisemmista syistä, kuten diabeteksesta tai virtsatietulehduksesta. Lääkäri pystyy tarkistamaan tämän tekemällä yksinkertaisen virtsakokeen.
  • Vaikkakaan tämä ei ole tavallista, niin yökastelu voi liittyä pelokkuuteen. Sitä voi epäillä silloin, jos lapsi on ollut yökuiva vähintään puolen vuoden ajan ennen kuin yökastelu uusiutuu.  
  • Jos lapsi ei kakkaa normaalisti, jos hänellä on kova tai erittäin löysä uloste, voi olla kyse ummetuksesta. Sekin voi aiheuttaa yökastelua. Pitkäaikainen ummetus on tutkittava ja hoidettava.
  • Hieman vanhemmilla lapsilla ei ole niinkään epätavallista, että yökastelu liittyy polyyppien ja suurentuneiden nielurisojen takia häiriintyneeseen yöuneen. Lapsen kuorsaaminen voi olla merkki tällaisesta ongelmasta. Unihäiriö, ja samalla myös kasteluongelmat, voivat parantua, kun nielurisat tai nenäpolyypit leikataan pois. Pieni osa yökastelusta kärsivistä lapsista saa yön aikana hengityskatkoksia, ja sekin voi liittyä nielun ahtaumaan tai turvonneisiin nielurisoihin.

Lähteet:
1177.se
tryggabarn.nu
torrnatt.nu
svenskaenures.se
Tutkimus, Ruotsin Lääkärilehti 2013:
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/
Vår barnläkarbok, Lagerkrantz/Schulman, KIUP

Tekijä

Libero
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...