Mikä lasketaan yökasteluksi?

Onko se yökastelua, jos nelivuotias pissaa sänkyyn useita kertoja viikossa tai jos viisivuotias pissaa sänkyyn joka kerta kekkereiden jälkeen? Selvitämme tässä, mitä on enuresis nocturna eli yökastelu.  

Jotkut vanhemmat alkavat harjoittaa lasta potalle jo ennen vuoden ikää, mutta tavallisesti lapset pääsevät eroon päivävaipasta kolmen vuoden ikään mennessä. Sen jälkeen kestää yleensä vielä vähintään puoli vuotta, ennen kuin lapsi voi luopua yövaipasta. Vasta viiden vuoden iässä aletaan puhua kasteluhäiriöstä eli lääketieteelliseltä nimeltään enureesista. Yökastelua kutsutaan nimellä enuresis nocturna.

Missä iässä puhutaan yökastelusta?
Yökastelu menee yleensä ohi sitä mukaan, kun lapsi tulee tietoisemmaksi asiasta. Siihen saakka lasta pitää tukea ja asiaan suhtautua mahdollisimman luontevasti. Asiaa ei pidä liikaa dramatisoida tai tehdä siitä ongelmaa. Hoito ei yleensä ole ajankohtaista ennen kuin viiden–kuuden vuoden iässä tai silloin, kun epäillään jotakin sairautta.

Yökastelu on tavallista

  • Arviolta 10–20 prosenttia kaikista viisivuotiaista pissaa sänkyyn.
  • Noin 10 prosenttia kaikista seitsenvuotiaista kärsii yökastelusta – se on lähes yhtä tavallista kuin astma.
  • Teini-ikäisistä noin 1–2 prosentilla on yökasteluongelmia. Tässä iässä se on yhtä tavallista tytöillä kuin pojilla.

Nelivuotias ei aina herää pissalle
Jos nelivuotias edelleen käyttää vaippaa tai pissaa sänkyyn, sitä ei vielä kutsuta yökasteluksi, se on melko tavallistakin.

Useimmilla lapsilla on vaikeuksia pysyä kuivina koko yön ajan, jos he ovat juoneet illalla paljon makeita juomia tai teetä, jossa on kofeiinia. Vauhdikkaan illan päätteeksi on myös yleistä, että lapsi nukkuu erityisen sikeästi, jolloin sänky voi helposti kastua.

Jos tätä kastelua tapahtuu usein ja lapsi on lähestymässä viiden vuoden ikää, sitä kutsutaan yökasteluksi. Tämä ongelma voi johtua monistakin syistä.

Housuun pissaaminen päivällä
Joidenkin lasten on vaikea pysyä kuivina myös päivällä. Niin kutsutusta päiväkastelusta pyritään pääsemään eroon ennen kuin aletaan hoitaa yökastelua.

Yliaktiivinen virtsarakko on tavallisin syy siihen, että lapsi pissaa päivällä housuun. Se voi kyllä johtua siitäkin, ettei lapsi halua tunnistaa virtsaamistarvettaan. Monet lapset odottavat aivan viime tippaan, koska eivät mielellään keskeyttäisi leikkiä WC-käynnin takia.  

Lähteet:
1177.se
tryggabarn.nu
svenskaenures.se
Vår barnläkarbok, Lagerkrantz/Schulman, KIUP

Tekijä

Libero
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...